Πάντοτε η επιθυμία ενός ηλικιωμένου ανθρώπου να ερωτευτεί αντιμετωπίζεται αρνητικά από την οικογένεια του ίδιου αλλά και ενός μεγάλου μέρους της κοινωνίας. Είναι γνωστή η κοινωνική κατακραυγή που υφίσταται ο άνθρωπος που ερωτεύεται ή επιθυμεί να βιώσει συντροφική σχέση σε πιο προχωρημένη ηλικία.

 Λόγοι κατάκρισης του έρωτα στην τρίτη ηλικία

Για ποιό λόγο η αγάπη και ο έρωτας στην ώριμη ηλικία αντιμετωπίζεται με επίκριση πολλές φορές; Είναι γνωστή στην κοινωνία η σύνδεση του έρωτα και της συντροφικότητας γενικότερα  με την αναπαραγωγή και τη δημιουργία απογόνων και για αυτό όλοι θεωρούν πως ο έρωτας αφορά κυρίως τις γυναίκες πριν την εμμηνόπαυση. Άρα, από τη στιγμή που μία γυναίκα έχει περάσει πια στη μη αναπαραγωγική της ηλικία, δεν έχει λόγο να ερωτευτεί ή να αγαπήσει και για αυτό είναι πια περιττό για εκείνη να θέλει να έχει συντροφική σχέση. Φυσικά και αυτό δεν ισχύει, διότι μπορεί το ίδιο το γεγονός, ότι δηλαδή η γυναίκα βρίσκεται στην εμμηνόπαυση, να τη βοηθήσει να χαρεί απρόσκοπτα την ερωτική της ζωή, αφού δε φοβάται το ενδεχόμενο μίας εγκυμοσύνης(αν μιλάμε για σχέση με ετερόφυλο σύντροφο). Με τον ίδιο τρόπο (ίσως και όχι σε τόσο έντονο βαθμό), μπορεί να εκφράζει δυσαρέσκεια και στον άνδρα μεγάλης ηλικίας που επιθυμεί να ερωτευτεί (παρά το γεγονός ότι η κοινωνία πάντοτε του δείχνει μεγαλύτερη ανοχή σε οποιοδήποτε θέμα αφορά την προσπάθεια κατάκτησης συντρόφου).

Αίτια επιρρέπειας των ηλικιωμένων στον έρωτα

Είναι σημαντικό να τονιστεί πως οι άνθρωποι που βρίσκονται στην τρίτη ηλικία, βιώνουν τις αλλαγές που επιφέρει το πέρασμα του χρόνου στο σώμα και την ψυχή τους και βρίσκονται αντιμέτωποι με το γεγονός ότι μεγαλώνουν. Η αίσθηση του γήρατος, η σωματική κόπωση και το πλησίασμα του αναπόφευκτου τέλους, ωθεί τους ίδιους σε μία προσπάθεια να ζήσουν όμορφες στιγμές με αγάπη, ώστε να ξορκίσουν από πάνω τους φόβους και ανασφάλειες που γεννά το πέρασμα του χρόνου. Επιπλέον, η εγκατάλειψη που οι ίδιοι βιώνουν από τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας, η αίσθηση ότι οι δικοί τους άνθρωποι τους συμπεριφέρονται υποτιμητικά και με οίκτο, μπορεί να πληγώσει την αυτοεκτίμησή τους και να τους γεννήσει αισθήματα μοναξιάς. Αυτός ο λόγος μπορεί να δημιουργεί την επιθυμία στους ίδιους να αισθανθούν επιθυμητοί και άξιοι να αγαπηθούν και να ερωτευθούν. Φυσικά, εξίσου σημαντική σε αυτή την ηλικία είναι η σύναψη φιλιών και η ενασχόληση με δραστηριότητες που θα βοηθήσουν τον ηλικιωμένο άνθρωπο να παραμείνει σε σωματική και πνευματική ετοιμότητα.

Ο έρωτας δεν πρέπει να αφορά ηλικίες, ούτε και να περιορίζεται σε καλούπια. Και ο ηλικιωμένος άνθρωπος ίσως να μην αποζητά την έκφραση της σεξουαλικότητας όσο την αγάπη την καλή κουβέντα και το ενδιαφέρον. 

Κίνδυνοι που εγκυμονεί μια τέτοια περίπτωση

Παρόλα αυτά, είναι σημαντικό να γραφτεί πως υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι που ελλοχεύουν στην προσπάθεια ενός ανθρώπου τρίτης ηλικίας για σύναψη συναισθηματικής σχέσης. Δεν είναι λίγες οι φορές που ηλικιωμένοι άνθρωποι εξαιτίας της έντονης ανάγκης που τους διακατέχει για αγάπη, ανοίγονται εύκολα και μοιράζονται στοιχεία που αφορούν την κατάσταση της οικονομικής τους ζωής, σε άτομα που σκοπεύουν να εκμεταλλευτούν την ευπιστία τους. Για αυτό, ο ηλικιωμένος πρέπει να σκεφτεί διάφορες παραμέτρους, όπως αν μπορεί να συντηρηθεί οικονομικά και αν δύναται να καλύπτει τις ανάγκες του από οικονομικής άποψης, όπως και για το αν έχει τη σωματική και συναισθηματική δύναμη να δεσμευτεί. Σημαντικό είναι επίσης να μη βιαστεί να δώσει προσωπικά στοιχεία που αφορούν το λογαριασμό του ή την κατοχή των αντικειμένων αξίας που μπορεί να έχει στην κατοχή του. Πάντοτε πρέπει να προνοεί για να έχει λίγα χρήματα και να προστατεύει την περιουσία του. 

Ο έρωτας είναι και αυτός ένα δώρο που αν διαχειριστεί με προσοχή από τον ηλικιωμένο άνθρωπο, μπορεί να τον ωφελήσει τόσο σωματικά όσο και ψυχικά. 

Συγγραφή Άρθρου

Μαρία Σκαμπαρδώνη

maria skampardoniΔημοσιογράφος
Η Ψυχολογία είναι ένα από τα αγαπημένα αντικείμενα μελέτης της διότι μελετά τα μύχια και τα άδυτα της ανθρώπινης ύπαρξης, μαζί με τη Φιλοσοφία.

Επικοινωνία: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. | Προφίλ 

Όλα τα περιεχόμενα της Πύλης Ψυχολογίας - Psychology.gr προστατεύονται από την DMCA. Η αναδημοσίευση περιεχομένου είναι αποδεκτή, μόνο εφόσον τηρούνται όλοι ανεξαιρέτως οι παρακάτω κανόνες. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση η Πύλη Ψυχολογίας θα προχωράει σε καταγγελία DMCA, χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση. Διαβάστε προσεκτικά το σχετικό πλαίσιο: ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ DMCA.com Protection Status

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Η θετική πλευρά του κορωνοϊού
ψυχοσύνθεση

Η πραγματικότητα του κορωνοϊού είναι πλέον ένα γεγονός αδιαμφισβήτητο σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά και στη χώρα μας ειδικά. Η αλλαγή στον τρόπο ζωής και στις καθημερινές συνήθειες, έφεραν πολλούς ανθρώπους στην αναγκαία διαδικασία του να συνηθίσουν έναν διαφορετικό τρόπο ζωής και να λειτουργούν με βάση τη δημόσια υγεία.

Χρώματα, χρώματα, παντού χρώματα!
Χρώματα

Τώρα ίσως γίνεται περισσότερο αντιληπτό και σε εμένα προσωπικά, το γιατί σε διάφορα συνέδρια ψυχολογίας, οι ειδικοί ζητάνε από τα άτομα που βρίσκονται σε θεραπεία, να φοράνε πιο φωτεινά και ανοιχτά ρούχα. Και όμως, τα ανοιχτά ρούχα επηρεάζουν θετικά τον ψυχισμό μας, συμβολίζουν την ελπίδα και τη χαρά στη ζωή.

Ψυχραιμία και σωστή προετοιμασία - τα όπλα για τις Πανελλήνιες
Πανελλήνιες εξετάσεις

Το να προετοιμάζεσαι για τις Πανελλήνιες, είναι μία δοκιμασία δύσκολη, αγχώδης και ψυχοφθόρα. Η εισαγωγή στα ανώτερα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας, αποτελεί μία από τις πιο δύσκολες και απαιτητικές απαιτήσεις στη ζωή κάθε εφήβου. Αν αναλογιστεί κάποιος πως ο έφηβος μαθητής καλείται να σηκώσει στους ώμους του όχι μόνο τις δικές του προσδοκίες και όνειρα για το μέλλον του, αλλά και τα όνειρα των γονιών και του κοινωνικού περίγυρου, αντιλαμβάνεται κάποιος εύκολα γιατί μιλάμε για μία εμπειρία εξαιρετικά επώδυνη και αγχώδη.

Μιλώντας ανοιχτά για την εργασιομανία
Εργασιομανία

Κανένας δε διαφωνεί στο γεγονός πως η εργασία είναι απαραίτητη για την επιβίωση αλλά και την κοινωνική καταξίωση και κοινωνικοποίηση του ανθρώπου. Η εργασία, αναμφίβολα, συνδράμει στην κοινωνική καταξίωση του ανθρώπου, συμβάλλει στην αυτοεκτίμηση και την ανεξαρτησία του. Οι άνθρωποι, μέσω αυτής, καλύπτουν τις βασικές βιοτικές ανάγκες αλλά παράλληλα αποκτούν μία επίσημη και στέρεα θέση μέσα στο κοινωνικό σύνολο, αποκτούν ένα κύρος και μία αυτονομία.

Εγγραφή στο Newsletter

Απεχθανόμαστε το Spam! Στην 1η λίστα, θα λαμβάνετε emails από την Πύλη Ψυχολογίας για επιλεγμένα άρθρα ψυχολογίας. Στη 2η λίστα, θα λαμβάνετε προτάσεις βιβλίων ψυχολογίας. Στην 3η λίστα, κάντε εγγραφή μόνο αν είστε επαγγελματίας ψυχικής υγείας.

0
Shares