Πάντοτε η επιθυμία ενός ηλικιωμένου ανθρώπου να ερωτευτεί αντιμετωπίζεται αρνητικά από την οικογένεια του ίδιου αλλά και ενός μεγάλου μέρους της κοινωνίας. Είναι γνωστή η κοινωνική κατακραυγή που υφίσταται ο άνθρωπος που ερωτεύεται ή επιθυμεί να βιώσει συντροφική σχέση σε πιο προχωρημένη ηλικία.

 Λόγοι κατάκρισης του έρωτα στην τρίτη ηλικία

Για ποιό λόγο η αγάπη και ο έρωτας στην ώριμη ηλικία αντιμετωπίζεται με επίκριση πολλές φορές; Είναι γνωστή στην κοινωνία η σύνδεση του έρωτα και της συντροφικότητας γενικότερα  με την αναπαραγωγή και τη δημιουργία απογόνων και για αυτό όλοι θεωρούν πως ο έρωτας αφορά κυρίως τις γυναίκες πριν την εμμηνόπαυση. Άρα, από τη στιγμή που μία γυναίκα έχει περάσει πια στη μη αναπαραγωγική της ηλικία, δεν έχει λόγο να ερωτευτεί ή να αγαπήσει και για αυτό είναι πια περιττό για εκείνη να θέλει να έχει συντροφική σχέση. Φυσικά και αυτό δεν ισχύει, διότι μπορεί το ίδιο το γεγονός, ότι δηλαδή η γυναίκα βρίσκεται στην εμμηνόπαυση, να τη βοηθήσει να χαρεί απρόσκοπτα την ερωτική της ζωή, αφού δε φοβάται το ενδεχόμενο μίας εγκυμοσύνης(αν μιλάμε για σχέση με ετερόφυλο σύντροφο). Με τον ίδιο τρόπο (ίσως και όχι σε τόσο έντονο βαθμό), μπορεί να εκφράζει δυσαρέσκεια και στον άνδρα μεγάλης ηλικίας που επιθυμεί να ερωτευτεί (παρά το γεγονός ότι η κοινωνία πάντοτε του δείχνει μεγαλύτερη ανοχή σε οποιοδήποτε θέμα αφορά την προσπάθεια κατάκτησης συντρόφου).

Αίτια επιρρέπειας των ηλικιωμένων στον έρωτα

Είναι σημαντικό να τονιστεί πως οι άνθρωποι που βρίσκονται στην τρίτη ηλικία, βιώνουν τις αλλαγές που επιφέρει το πέρασμα του χρόνου στο σώμα και την ψυχή τους και βρίσκονται αντιμέτωποι με το γεγονός ότι μεγαλώνουν. Η αίσθηση του γήρατος, η σωματική κόπωση και το πλησίασμα του αναπόφευκτου τέλους, ωθεί τους ίδιους σε μία προσπάθεια να ζήσουν όμορφες στιγμές με αγάπη, ώστε να ξορκίσουν από πάνω τους φόβους και ανασφάλειες που γεννά το πέρασμα του χρόνου. Επιπλέον, η εγκατάλειψη που οι ίδιοι βιώνουν από τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας, η αίσθηση ότι οι δικοί τους άνθρωποι τους συμπεριφέρονται υποτιμητικά και με οίκτο, μπορεί να πληγώσει την αυτοεκτίμησή τους και να τους γεννήσει αισθήματα μοναξιάς. Αυτός ο λόγος μπορεί να δημιουργεί την επιθυμία στους ίδιους να αισθανθούν επιθυμητοί και άξιοι να αγαπηθούν και να ερωτευθούν. Φυσικά, εξίσου σημαντική σε αυτή την ηλικία είναι η σύναψη φιλιών και η ενασχόληση με δραστηριότητες που θα βοηθήσουν τον ηλικιωμένο άνθρωπο να παραμείνει σε σωματική και πνευματική ετοιμότητα.

Ο έρωτας δεν πρέπει να αφορά ηλικίες, ούτε και να περιορίζεται σε καλούπια. Και ο ηλικιωμένος άνθρωπος ίσως να μην αποζητά την έκφραση της σεξουαλικότητας όσο την αγάπη την καλή κουβέντα και το ενδιαφέρον. 

Κίνδυνοι που εγκυμονεί μια τέτοια περίπτωση

Παρόλα αυτά, είναι σημαντικό να γραφτεί πως υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι που ελλοχεύουν στην προσπάθεια ενός ανθρώπου τρίτης ηλικίας για σύναψη συναισθηματικής σχέσης. Δεν είναι λίγες οι φορές που ηλικιωμένοι άνθρωποι εξαιτίας της έντονης ανάγκης που τους διακατέχει για αγάπη, ανοίγονται εύκολα και μοιράζονται στοιχεία που αφορούν την κατάσταση της οικονομικής τους ζωής, σε άτομα που σκοπεύουν να εκμεταλλευτούν την ευπιστία τους. Για αυτό, ο ηλικιωμένος πρέπει να σκεφτεί διάφορες παραμέτρους, όπως αν μπορεί να συντηρηθεί οικονομικά και αν δύναται να καλύπτει τις ανάγκες του από οικονομικής άποψης, όπως και για το αν έχει τη σωματική και συναισθηματική δύναμη να δεσμευτεί. Σημαντικό είναι επίσης να μη βιαστεί να δώσει προσωπικά στοιχεία που αφορούν το λογαριασμό του ή την κατοχή των αντικειμένων αξίας που μπορεί να έχει στην κατοχή του. Πάντοτε πρέπει να προνοεί για να έχει λίγα χρήματα και να προστατεύει την περιουσία του. 

Ο έρωτας είναι και αυτός ένα δώρο που αν διαχειριστεί με προσοχή από τον ηλικιωμένο άνθρωπο, μπορεί να τον ωφελήσει τόσο σωματικά όσο και ψυχικά. 

Συγγραφή Άρθρου

Μαρία Σκαμπαρδώνη

maria skampardoniΔημοσιογράφος

Η Ψυχολογία είναι ένα από τα αγαπημένα αντικείμενα μελέτης της διότι μελετά τα μύχια και τα άδυτα της ανθρώπινης ύπαρξης, μαζί με τη Φιλοσοφία. Η γραφή είναι για αυτή ένας τρόπος ζωής, ένα ξέσπασμα και μία φυγή από την κουραστική πραγματικότητα.

Επικοινωνία: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. | Προφίλ 

Τα περιεχόμενα του E-Psychology προστατεύονται από την DMCA. Η αναδημοσίευση επιτρέπεται μόνο κατόπιν γραπτής άδειας από το τμήμα Σύνταξης και μόνο εφόσον ακολουθείται συγκεκριμένη διαδικασία αναδημοσίευσης. Συγκεκριμένα, πρέπει να υπάρχει σαφής αναφορά στο τέλος του άρθρου, για την πηγή 1ης δημοσίευσης καθώς επίσης πρέπει να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί απευθείας στο άρθρο. DMCA.com Protection Status
Σχετικά άρθρα

Βρείτε Ψυχολόγο-Ψυχοθεραπευτή

Επιλέξτε θεραπευτή ανάλογα με την εξειδίκευση σε συγκεκριμένη ψυχοθεραπευτική προσέγγιση.

Μεταβείτε στον κατάλογο Ειδικών Ψ.Υγείας »

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Αισθήματα αναξιότητας
αναξιότητα

Τα αισθήματα αναξιότητας δεν είναι άγνωστα στους περισσότερους; όλοι μας κάποια στιγμή έχουμε υποφέρει από αυτά και ακόμα και αν δεν το παραδεχόμαστε, πέφταμε στην παγίδα να μεγαλώνουμε διαρκώς την αξία των άλλων και να μικραίνουμε τη δική μας.  

Η έννοια του σεξουαλικού προσανατολισμού
σεξουαλικός προσανατολισμός

Η έκφραση σεξουαλικός προσανατολισμός χρησιμοποιείται ώστε να περιγράφει ένα διαρκές συναισθηματικό και σεξουαλικό μοτίβο ενός ανθρώπου ως προς το αντίθετο, το διαφορετικό ή και τα δύο φύλα. Η κοινωνία ανέκαθεν τοποθετούσε στο περιθώριο ανθρώπους οι οποίοι είχαν έναν σεξουαλικό προσανατολισμό ο οποίος διαφοροποιούταν από τη σεξουαλική νόρμα της πλειοψηφίας (στην κοινωνία μας ειδικά είναι ιδιαιτέρως γνωστό το φαινόμενο της ετεροκανονικότητας, δηλαδή της αντίληψης πως η ετεροφυλία είναι ανώτερη όλων των άλλων σεξουαλικών προσανατολισμών).

Πώς μπορώ να μιλήσω στα παιδιά για την τραγωδία της Αττικής
τραγωδία, παιδιά

Η χώρα μας υπέστη τις τελευταίες ημέρες μία ανείπωτη τραγωδία, με πυρκαγιές να εξαπλώνονται σε διάφορες περιοχές της Αττικής, έχοντας ως αποτέλεσμα να χαθούν πολλές ανθρώπινες ζωές και να καταστραφούν περιουσίες. Οι ώρες φόβου, ο τραγικός θάνατος τόσων ανθρώπων, η  απώλεια περιουσιών, αλλά και η καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος, συνθέτουν μία πρωτόγνωρη εθνική τραγωδία.

Η παγίδα του να δίνεις συμβουλες
παγίδα, συμβουλές

Όλοι μας σε δύσκολες καταστάσεις στη ζωή μας είτε δεχθήκαμε συμβουλές είτε επιχειρήσαμε εμείς οι ίδιοι να δώσουμε. Με τη συμβουλή μας επιθυμούμε να βοηθήσουμε τον άνθρωπο που βρίσκεται σε μία στενάχωρη κατάσταση να απεγκλωβιστεί από το πρόβλημά του και να βρει έναν τρόπο να το αντιμετωπίσει.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας!

* απαιτούμενα πεδία
Ενδιαφέροντα * :