«Οι δειλοί πεθαίνουν πολλές φορές», είχε πει ο Σέξπιρ. Εννοώντας πως κάθε φορά που δειλιάζουμε, δεν αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις, αποφεύγουμε το άγνωστο, το ρίσκο, τις δυσκολίες, δεν αγωνιζόμαστε για τα πιστεύω και τις επιθυμίες μας, δεν εκφράζουμε τη γνώμη μας, είναι ένας μικρός θάνατος.

Τι μπορούμε να κάνουμε για να γίνουμε λίγο πιο δυνατοί, πιο διεκδικητικοί, πιο αληθινά ζωντανοί;

1. Ας ξεκινήσουμε με μια απλή άσκηση: δοκιμάστε να πείτε τους φόβους σας δυνατά. Και να σκεφτείτε τι θα λέγατε σε κάποιον που έχει αυτό το φόβο, προκειμένου να τον ξεπεράσει; Μπορείτε επίσης να ρωτήσετε τους κοντινούς σας ανθρώπους, τι φοβούνται και να σκεφτείτε μαζί τρόπους αντιμετώπισης κι ενθάρρυνσης. Όσο απλοϊκό κι αν ακούγεται, το να εκφραστούμε, να ακούσουμε τους φόβους των άλλων, να συζητήσουμε, αμέσως μετριάζει τη μοναξιά, το φόβο και τελικά τη δειλία μας.

Μερικές ακόμα ιδέες είναι:

2. Απαντήστε στην ερώτηση «τι ακριβώς φοβάστε». Τι σημαίνει αυτός ο φόβος; Από πού προέρχεται; Τι χρησιμότητα έχει στο εδώ και τώρα;

3. Κατανοήστε την αξία όλων των συναισθημάτων. Όχι στο φόβο του φόβου.

4. Δείτε το φόβο σαν προστασία (αντί να προσπαθούμε να προστατευτούμε από αυτόν, να δούμε από τι μας προστατεύει) και σαν μέσο αυτογνωσίας. Τι νόημα έχει, τι μήνυμα μας δίνει;

5. Κατανοήστε τι είναι θάρρος και τι σωφροσύνη, τι θάρρος και τι θράσος. Είναι παράλογοι όλοι οι φόβοι σας; Μήπως χρειάζεται ν’ αναπτύξετε την κρίση σας και να κινείστε ανάλογα με τις περιστάσεις;

6. Αποδεχτείτε τους φόβους σας και δώστε πρακτικές λύσεις σε κάποιους από αυτούς. Μην το θεωρείτε «αποτυχία». Είναι επιτυχία να αποδέχεσαι αυτό που είσαι και θέλεις στο εδώ και τώρα.

7. Κάντε ένα ολοκληρωμένο σενάριο για το θέμα που σας απασχολεί. Μη σταματάτε στη στιγμή της «καταστροφής», στο φόβο και την ακινησία. Προχωρήστε στην ελπίδα και τη λύση.

8. Κάντε μία λίστα με όσα ΔΕΝ φοβάστε. Γράψτε ένα ημερολόγιο με όσα κάνατε παρά τους φόβους σας.

9. Διαβάστε για ανθρώπους που ξεπέρασαν τους φόβους τους.

10. Διαχωρίστε όσα περνούν από το χέρι σας και όσα εξαρτώνται από τρίτους ή εξωτερικούς παράγοντες. Κάντε ένα πλάνο δράσης και είτε υλοποιήστε το άμεσα, είτε αποθηκεύστε το κάπου (π.χ. σε ένα αρχείο στον υπολογιστή), ορίστε ημερομηνία αναθεώρησης και ως τότε ξεχάστε το.

11. Φέρτε αντίλογο στο φόβο, δείτε τον από μια άλλη οπτική. Αντί να τον σκέφτεστε σαν να σας απαγορεύει την είσοδο εκεί που επιθυμείτε, φανταστείτε ότι εσείς είστε οι πορτιέρηδες και απαγορεύετε στο φόβο να εισβάλλει στον προσωπικό σας χώρο.

12. Φέρτε αντίλογο, κάντε αναπλαισίωση, ερμηνεύστε το φόβο σαν κάτι που έχει ενδιαφέρον και χρησιμοποιήστε τον σαν κίνητρο. Σκεφτείτε την ανταμοιβή και επιβραβεύστε τον εαυτό σας.

13. Κάντε μικρές αλλαγές και μικρές τολμηρές πράξεις, για παράδειγμα αλλάξτε στάση σώματος, πείτε τη γνώμη σας σε μια παρέα, κάντε ερωτήσεις, μη φοβάστε να «ρεζιλευτείτε», ζητήστε κάτι, πάρτε πρωτοβουλίες για μικρές δράσεις στην καθημερινότητα.

14. Δοκιμάστε τις κλασικές λύσεις, όπως σταδιακή έκθεση σε αυτό που φοβάστε, εκπαίδευση στη διεκδικητικότητα, τεχνικές χαλάρωσης και φυσικά ψυχοθεραπεία.

15. Τέλος απαλλαχτείτε από μύθους όπως ότι υπάρχει απόλυτος έλεγχος, προβλεψιμότητα, άψογη προετοιμασία, ασφάλεια και απλά τολμήστε.

Γιατί ίσως «η σπηλιά που φοβάσαι να μπεις, κρύβει το θησαυρό που ψάχνεις» (J. Campbell).

Γιατί κάθε φορά που δειλιάζουμε κάτι πεθαίνει μέσα μας, ενώ κάθε φορά που τολμάμε γινόμαστε πιο δυνατοί. Γιατί όπως όλα, έτσι και το θάρρος γίνεται συνήθεια!

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Τζίνα Χονδρού - Ψυχολόγος

Τζίνα Χονδρού: έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology”, σημαίνει ότι το Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
  • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
  • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

Ψυχολόγος - Msc στην Ψυχολογία Υγείας.
Άτομο, Ζευγάρι, Οικογένεια, Ομάδα. Συμβουλευτική - Ψυχοθεραπεία, Ψυχοεκπαίδευση.
Γνωσιακή & Συνθετική Θεραπεία.