Η δράση της κοκαϊνης είναι διπλή α) είναι ισχυρό διεγερτικό που επιταχύνει τη λειτουργία του ΚΝΣ και β) είναι αναισθητικό που, όταν λαμβάνεται με εισπνοή από τη μύτη, αναισθητοποιεί τη στοματική και ρινική κοιλότητα.

Η κοκαϊνη λαμβάνεται με ενδοφλέβια χορήγηση, καπνίζεται ή εισπνέεται από τη μύτη. Με την ενδοφλέβια χρήση ή το κάπνισμα (με τη μορφή κρακ και freebase) προκαλεί πολύ έντονη απόκριση, η οποία κορυφώνεται μέσα σε ελάχιστα λεπτά. Μετά τη χρήση, ο χρήστης νιώθει πολύ γρήγορα έντονη ανάγκη να πάρει την επόμενη δόση.

Η ανοχή στη δράση της κοκαϊνης αναπτύσσεται γρήγορα και οδηγεί στη χρήση μεγαλύτερων δόσεων σε συχνότερα διαστήματα, η οποία γενικά έχει αρνητικές συνέπειες. Η κοκαϊνη είναι επικίνδυνη ουσία.

Εάν οι ασθενείς σας έχουν απορίες για την κοκαϊνη, μπορείτε να τους δώσετε τις παρακάτω πληροφορίες σχετικά με την ουσία και τη δράση της.

  • Προκαλεί βλάβη στον καρδιακό ιστό και μπορεί να προκαλέσει καρδιακή ανεπάρκεια και αιφνίδιο θάνατο.
  • Επιδρά στα αιμοφόρα αγγεία γιατί αυξάνει πάρα πολύ την αρτηριακή πίεση, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλικό επεισόδιο.
  • Η λήψη υπερβολικής δόσης είναι συχνό φαινόμενο. Ακόμη και σχετικά μικρές ποσότητες της ουσίας μπορεί να επιφέρουν το θάνατο σε ορισμένες κατηγορίες χρηστών από επιληπτικούς σπασμούς, εγκεφαλικό επεισόδιο ή καρδικαή ανεπάρκεια.
  • Η ενέσιμη χρήση εγκυμονεί τον κίνδυνο προσβολής από ηπατίτιδα και HIV, λόγω κοινής χρήσης μολυσμένων βελόνων ή λόγω προσμίξεων της ουσίας.
  • Οι χρήστες που καπνίζουν κοκαϊνη κινδυνεύουν από σοβαρές βλάβες σε ολόκληρο το αναπνευστικό σύστημα.
  • Η μακροχρόνια συχνή χρήση σε μεγάλες δόσεις εξαντλεί τις αντοχές του οργανισμού και οδηγεί σε αϋπνία, απώλεια βάρους, απώλεια όρεξης και παράνοια.
  • Η κοκαϊνη μπορεί να προκαλέσει εξάρτηση στο χρήστη. Η απεξάρτηση από την κοκαϊνη είναι πολύ δύσκολη συγκριτικά με άλλες ουσίες.

Συμπερασματικά, είναι πολύ δύσκολο να γίνει σχετικά ακίνδυνη χρήση κοκαϊνης λόγω του έντονα <<ευχάριστου>> αισθήματος που δημιουργεί και της μεγάλης ανοχής που αναπτύσσει ο χρήστης.
Σκόπιμο θα ήταν λοιπόν να μην γίνεται τακτική χρήση κοκαϊνης. Σε περιπτώσεις βαριάς κατάχρησης και ή εξάρτησης απαιτείται σωματική αποτοξίνωση και περαιτέρω θεραπεία απεξάρτησης, κατά προτίμηση από ειδικό σε θέματα ουσιοεξαρτήσεων.

Συγγραφή Άρθρου

Άκης Κούβελας
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας – Ψυχοθεραπευτής 
Σύμβουλος Τοξικοεξαρτήσεων 
Έγκριτο μέλος της Ελληνικής Εταιρίας Συμβουλευτικής Μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Συμβουλευτικής (EAC)

Αναδημοσίευση άρθρου κατόπιν αδείας από : www.humangarden.gr
Όλα τα περιεχόμενα της Πύλης Ψυχολογίας - Psychology.gr προστατεύονται από την DMCA. Η αναδημοσίευση περιεχομένου είναι αποδεκτή, μόνο εφόσον τηρούνται όλοι ανεξαιρέτως οι παρακάτω κανόνες. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση η Πύλη Ψυχολογίας θα προχωράει σε καταγγελία DMCA, χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση. Διαβάστε προσεκτικά το σχετικό πλαίσιο: ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ DMCA.com Protection Status
Σχετικά άρθρα

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Συνέπειες και επιδράσεις από τη χρήση κάνναβης
χρήση κάνναβης

Η ψυχοδραστική ουσία που περιέχεται στα προϊόντα κάνναβης είναι η ΤHC. Σε ορισμένες χώρες, οι καλλιεργητές κάνναβης έχουν αναπτύξει ποικιλίες με πολύ μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε THC  από όσο στο παρελθόν. Τα προϊόντα κάνναβης είναι οι ευρύτερα χρησιμοποιούμενες παράνομες ψυχοδραστικές ουσίες σε όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές χώρες.

Μια άλλη ματιά για την οικογένεια του εξαρτημένου
addictions-family

Τον τελευταίο καιρό ήρθα πάλι σε επαφή με το γεμάτο αγωνία ερώτημα κάποιων γονιών, τι θα κάνουμε με το εξαρτημένο παιδί μας;
Είναι το πιο δύσκολο ερώτημα που χρειάζεται να απαντήσω.
Καταλαβαίνω ότι είμαι ένας ακόμα επαγγελματίας στο χώρο της τοξικοεξάρτησης, που περιμένουν με αγωνία να τους φανερώσω την μαγική συνταγή. Συνήθως η εικόνα ενός εξαρτημένου, είναι η εικόνα ενός παιδιού που δεν μπορεί να ικανοποιήσει τις ανάγκες του.

Επιπτώσεις & Όρια κατανάλωσης Αλκοόλ

Η αύξηση της εβδομαδιαίας κατανάλωσης οινοπνευματωδών αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων υγείας, μεταξύ άλλων και ηπατικών νόσων, νόσων του παγκρέατος και διαταραχών του νευρικού συστήματος.
Αυξάνεται επίσης ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνων του αναπνευστικού και του πεπτικού, του ήπατος, του παχέος εντέρου και του μαστού.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας!

* απαιτούμενα πεδία
Ενδιαφέροντα * :
0
Shares