Αγχώδης εαυτός

Όσα άρθρα και αν γράψουμε για το άγχος, νομίζω ότι λίγα θα είναι καθώς για πολλούς από μας είναι ένας ύπουλος εχθρός, κάτι το οποίο δεν μπορούμε να ελέγξουμε, κάτι που μας προκαλεί φόβο, κάτι που μας κάνει να νιώθουμε ότι χάνουμε τον έλεγχο του εαυτού μας και των σκέψεών μας.

Το άγχος δαιμονοποιείται σταδιακά και γίνεται ο ύπουλος εχθρός μας.

Για τον εγκέφαλό μας είναι μία απειλή την οποία πρέπει να διαχειριστεί και γι’ αυτό το λόγο το άγχος οδηγεί σε υπερδιέγερση του οργανισμού μας και σε αύξηση της κορτιζόλης.

Η εκδήλωση του έντονου άγχους δεν είναι πάντα προβλέψιμη.

Πότε εκδηλώνεται το άγχος

Υπάρχουν οι φορές που το άγχος μπορεί να πυροδοτηθεί από ένα ψυχοπιεστικό γεγονός, το οποίο δεν μπορούσαμε να προβλέψουμε και ως εκ τούτου δεν μπορούμε να ελέγξουμε.

Υπάρχουν όμως και εκείνες οι φορές που εμείς απλά συσσωρεύαμε στρες, το οποίο δεν εκτονώναμε και καταπιέζαμε σκέψεις και συναισθήματα, οπότε με αφορμή ένα «αθώο» γεγονός, εμείς εκδηλώσαμε υψηλά επίπεδα στρες.

Ένα γεγονός λοιπόν μπορεί να λειτουργεί σαν πυροδοτικός μηχανισμός μέσα μας για να ξεσπάσουν συσσωρευμένες αντιδράσεις ετών.

 • Ο ερχομός ενός παιδιού ή η υπογονιμότητα
 • Μία καινούργια θέση εργασίας ή καινούργια καθήκοντα
 • Ένας χωρισμός, ένα διαζύγιο
 • Μία έντονη αλλαγή στην οποία εμείς πρέπει να προσαρμοστούμε
 • Μία απώλεια
 • Γρήγοροι ρυθμοί καθημερινότητας και υψηλές απαιτήσεις
 • Μία απόλυση
 • Μία μετακίνηση σε άλλη χώρα ή πόλη
 • Αλλαγές στην καθημερινότητά μας
 • Προβλήματα στις διαπροσωπικές μας σχέσεις και έντονοι καυγάδες

Πώς εκδηλώνεται το άγχος

Ας μην περιμένουμε το άγχος να εκδηλώνεται πάντα με την τυπική μορφή που μπορεί οι περισσότεροι από μας να διαβάζουμε στο διαδίκτυο ή στα βιβλία.

Θα μπορούσε να εκδηλωθεί με μία κρίση πανικού, και όχι μόνο.

Θα μπορούσε να κινητοποιήσει σωματοποίηση όπως οι διαταραχές ύπνου και όρεξης, ταχυκαρδία και μυοσκελετικά προβλήματα.

Θα μπορούσε να προκαλέσει μύκητες, ακόμα και ένα αυτοάνοσο.

Θα μπορούσε όμως να κινητοποιήσει και έντονο φόβο απώλειας ή την ενασχόληση του ατόμου με ένα πρόβλημα υγείας του, το οποίο να γίνει ο δαίμονάς του. Ένα φαινομενικά λοιπόν αθώο σύμπτωμα για κάποιον άλλον, για μας θα μπορούσε να συσχετιστεί με μία νόσο όπως ο καρκίνος, ένα αυτοάνοσο νόσημα.. Και σταδιακά να γίνεται εμμονή…

Στοιχεία προσωπικότητας και άγχος

Οι περισσότεροι άνθρωποι εκδηλώνουμε αγχώδεις συμπεριφορές και συμπτωματολογία που σχετίζεται με το άγχος. Η διαφορά όμως είναι ότι υπάρχει γρήγορη ύφεση των συμπτωμάτων και μικρή διάρκεια.

Το άγχος μπορεί να γίνει χρόνιο και να εμφανιστεί με έντονη συμπτωματολογία σε ανθρώπους, που χαρακτηρίζονται από στοιχεία προσωπικότητάς, όπως:

 • Η αυστηρή κριτική προς τον εαυτό τους
 • Η τελειοθηρία
 • Το ανικανοποίητο
 • Η ανάγκη να ζητάνε ακόμα και άπιαστα πράγματα από τον εαυτό τους
 • Η δυσκολία τους να ζητήσουν βοήθεια
 • Η ανάγκη τους να αποδεικνύουν
 • Η βαρύτητα που δίνουν στη δημόσια εικόνα τους
 • Η δυσκολία τους να συγχωρέσουν τον εαυτό τους
 • Η ανάγκη να προσπαθήσουν να κατανοήσουν σε βάθος όλες τις πτυχές των γεγονότων
 • Η ανάγκη τους να προβλέπουν γεγονότα και συμπεριφορές
 • Η χαμηλή τους αυτό-εικόνα (θα μπορούσαν για παράδειγμα παρά τα όσα καταφέρνουν να μην θεωρούν τον εαυτό τους έξυπνο ή όμορφο)
 • Η ανάγκη τους να θέτουν πάντα τον επόμενο στόχο και η δυσκολία τους να αφεθούν και να απολαύσουν τη στιγμή

Ένας άνθρωπος αγχώδης δύσκολα θα ζητήσει βοήθεια. Θέλει να κάνει τα περισσότερα πράγματα μόνος του για να έχει το ιδανικό αποτέλεσμα, σύμφωνα με την άποψή του.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν πιέζεται. Συχνά έχει τόσο υψηλές απαιτήσεις από τον εαυτό του, που παραβλέπει τις συνέπειες ή τις πιθανές επιπτώσεις. Ακόμα και την δυσλειτουργικότητα που μπορεί να προκαλείται.

Τι απαιτείται λοιπόν; Η αναζήτηση των σκέψεών μας, καθώς ουσιαστικά εμπλεκόμαστε σε ένα φαύλο κύκλο.

Πρέπει να αναζητήσουμε την πραγματική αιτία που μας προκαλεί το αίσθημα του άγχους και να επιμείνουμε στα στοιχεία της προσωπικότητάς μας που συντηρούν την έντονη εκδήλωση.

Ας μην φοβόμαστε να αντιμετωπίσουμε τους δαίμονές μας. Και όποτε χρειάζεται ας μην φοβόμαστε να ζητήσουμε βοήθεια. Οι σύμμαχοι είναι πολύτιμοι στη ζωή μας.

Συγγραφή Άρθρου

Σολταρίδου Ελένη - Ψυχολόγος

Σολταρίδου Ελένη: έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology”, σημαίνει ότι το Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

 • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
 • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
 • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

Ψυχολόγος, Msc, με γραφείο σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα.  Υποψήφια διδάκτωρ Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Εξειδίκευση στη Διαχείριση Αγχωδών Διαταραχών και στη Γνωσιακή Ψυχοθεραπεία.

Όλα τα περιεχόμενα της Πύλης Ψυχολογίας - Psychology.gr προστατεύονται από την DMCA. Η αναδημοσίευση περιεχομένου είναι αποδεκτή, μόνο εφόσον τηρούνται όλοι ανεξαιρέτως οι παρακάτω κανόνες. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση η Πύλη Ψυχολογίας θα προχωράει σε καταγγελία DMCA, χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση. Διαβάστε προσεκτικά το σχετικό πλαίσιο: ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ DMCA.com Protection Status
Σχετικά άρθρα

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Υπογονιμότητα και Ψυχολογικές Διαστάσεις
Υπογονιμότητα

Υπογονιμότητα.. Μία πολύ συχνή κατάσταση, πολύ πιο συχνή από ότι πολλά ζευγάρια θέλουν να παραδεχτούν, με την οποία μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπο ένα ζευγάρι.

Το 10-15% των ζευγαριών σε όλον τον κόσμο αντιμετωπίζει προβλήματα υπογονιμότητας (Deka & Sharma, 2010), με ένα επιπλέον 20% να αντιμετωπίζει αναίτια υπογονιμότητα (Anderson et al, 2010).

Να μάθεις να φεύγεις
Να φεύγεις

Να μάθεις να φεύγεις από σχέσεις και από καταστάσεις που σε θίγουν...
Να μάθεις να φεύγεις από σχέσεις και καταστάσεις που θίγουν την αξιοπρέπειά σου και σε κάνουν να κλαις...
Να μάθεις να φεύγεις και να διεκδικείς το καλύτερο για σένα...

15 πρακτικές συμβουλές διαχείρισης άγχους
Διαχείριση άγχους

Άγχος.. Ανησυχία.. Γενικευμένη ανησυχία.. Φόβος..

Συχνά έννοιες που προκαλούν σύγχυση και συχνά έννοιες που λειτουργούν συμπληρωματικά η μία στην άλλη και μας προκαλούν ένα αίσθημα χάους και απόγνωσης. Καταστάσεις μέσα στις οποίες εγκλωβιζόμαστε και μπορεί να μας καταστήσουν δυσλειτουργικούς, τόσο στην προσωπική μας όσο και στην επαγγελματική μας ζωή.

Η ψυχολογία του νικητή
ψυχολογία νικητή

Οι άνθρωποι εύκολα απογοητευόμαστε και δύσκολα μένουμε ικανοποιημένοι από ένα αποτέλεσμα. Συχνά γκρινιάζουμε και παραπονιόμαστε. Εστιάζουμε σε όλα όσα δεν έχουμε και δεν κατακτήσαμε. Συχνά εστιάζουμε ακόμα και σε όσα έχουν οι άλλοι.
Το αρνητικό το συγκρατούμε στη μνήμη μας και μας συντροφεύει, ενώ το θετικό μπορεί να μας προκαλέσει ένα αίσθημα χαράς, το οποίο όμως θα το ξεχάσουμε σχετικά εύκολα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας!

* απαιτούμενα πεδία
Ενδιαφέροντα * :
0
Shares