Ακρόαση άρθρου......

Η καθημερινότητα είναι γεμάτη κινδύνους, προκλήσεις προθεσμίες, απογοητεύσεις και απαιτήσεις, έτσι που το άγχος είναι κοινός τόπος για τους περισσότερους ανθρώπους.
Αν όμως βρίσκεσαι διαρκώς στην τσίτα ή σε κατάσταση συναγερμού το σώμα σου και το μυαλό σου πληρώνουν ακριβά τιμήματα. Μάθε λοιπόν πως να αναγνωρίζεις τα επίπεδα του άγχους σου και να μην εθελοτυφλείς.

1ον  Αναγνώρισε τα διαφορετικά προσωπεία του άγχους!

Όταν καταβάλλεσαι από άγχος μπορεί να εκδηλώσεις μία από τις τρεις παρακάτω πιο συνηθισμένες αντιδράσεις που μπορούν να παραλληλιστούν με τις τρεις πιο συνηθισμένες επικίνδυνες οδηγικές συμπεριφορές. 

Επιθετική οδήγηση: Νιώθεις έξαψη, τα συναισθήματα σε κατακλύζουν, τα νεύρα σου είναι στην τσίτα, πατάς τέρμα γκάζι και εξαφανίζεσαι στην αριστερή λωρίδα.

 Όταν νιώθεις αγχωμένος βρίσκεσαι σε υπερδιέγερση, αισθάνεσαι δυσφορία, θυμό, εκνευρισμό. Το άγχος σου ξεσπά με κρίσεις πανικού που σε κάνουν «να το βάζεις στα πόδια» ή εσύ ξεσπάς τον εσωτερικό σου αναβρασμό στους άλλους πχ. φωνάζοντας.  

Φοβισμένη οδήγηση: Νιώθεις μια διαρκή απειλή και δεν έχεις εμπιστοσύνη στις ικανότητές σου. Φοβάσαι μήπως κάνεις κάτι λάθος και πιάνεις δεξιά λωρίδα «πηγαίνοντας σαν την κότα». 

Όταν νιώθεις άγχος αποσύρεσαι. Κλείνεσαι στον εαυτό σου, επιδεικνύεις συναισθήματα με το σταγονόμετρο, ενώ τα σημαντικά τα κρατάς μέσα σου. Στεναχωριέσαι, απογοητεύεσαι αλλά αποφεύγεις να μιλήσεις ή να το αντιμετωπίσεις. Η διάθεση σου χαλάει και η ενεργητικότητά σου μειώνεται.

Κυκλοθυμική οδήγηση: Οι αντιδράσεις σου είναι απρόβλεπτες μία πατάς γκάζι μία φρένο. Θες να προσπεράσεις αλλά αγχώνεσαι…σφίγγεις το τιμόνι, επιταχύνεις απότομα, βγαίνεις αριστερά και…τελευταία στιγμή φρενάρεις και ξαναβρίσκεσαι πίσω από το προπορευόμενο όχημα. 

Όταν νιώθεις ταραγμένος ή ανήσυχος προσπαθείς υπερβολικά να τα καταφέρεις παρόλα αυτά κάτω από συνθήκες πίεσης δεν μπορείς να αποδώσεις – παραλύεις, παγώνεις ή αποστασιοποιείσαι. 

Άστο γι’ αύριο! Ξεπερνώντας την αναβλητικότητα στο χώρο εργασίας
Το διαδικτυακό σεμινάριο διοργανώνεται από το PSYCHOLOGY.GR, με εισηγήτρια την ψυχολόγο – ψυχοθεραπεύτρια, Άρτεμις Αντωνίου.

2ον Πες όχι στο προξενιό ! Το πιο επικίνδυνο πράγμα που μπορεί να σου συμβεί είναι εσύ και το άγχος σου να γίνετε ένα. Αν ζεις για ένα διάστημα σε συνθήκες υψηλού άγχους εύκολα μπορείς να συνηθίσεις και να το θεωρείς αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς σου, ακόμα και του χαρακτήρα σου. Όμως το κόστος αυτής της ένωσης είναι ακριβό, αφού τα σημάδια και τα συμπτώματα του άγχους με τον καιρό παύουν να αφορούν μόνο συγκεκριμένες καταστάσεις και διαχέονται, επηρεάζοντας το μυαλό σου, το σώμα σου, το συναίσθημα και την συμπεριφορά σου. Όπως και αν εκδηλώνεται το άγχος σου, πάρε τον χρόνο σου και παρατήρησέ το, προσπάθησε να το διαχειριστείς άμεσα και συζήτησε τις στρεσσογόνες καταστάσεις με τα κοντινά σου πρόσωπα. Αν ο κλοιός σφίγγει και δεν καταφέρνεις να απελευθερωθείς αναζήτησε εξειδικευμένη βοήθεια.  

3ον Άνοιξε τα φτερά σου ! Ανέπτυξε το κατάλληλο ρεπερτόριο προκειμένου να μειώνεις τα συμπτώματα του άγχους σου και να ξελαφρώνεις. Μπορεί να αισθάνεσαι ότι το άγχος στην καθημερινότητά σου σε ξεπερνά, αλλά θυμήσου ότι μόνο εσύ μπορείς να κουμαντάρεις τις αντιδράσεις σου. Διαχειρίζομαι αποτελεσματικά το άγχος μου σημαίνει παίρνω τον έλεγχο των καταστάσεων που με αγχώνουν και επεξεργάζομαι λειτουργικά το καθημερινό μου πρόγραμμα, το περιβάλλον μου, τις σκέψεις μου, τα συναισθήματά μου και τον τρόπο που αντιμετωπίζω τα προβλήματα. Βελτιώνω το ήδη υπάρχον ρεπερτόριο που χρησιμοποιώ όταν εμφανίζονται οι δυσκολίες και προσθέτω νέες, αποτελεσματικότερες δεξιότητες. Η διαχείριση άγχους περιλαμβάνει να τροποποιείς την κατάσταση ή το πρόβλημα που σου προκαλεί άγχος (αν και εφόσον μπορείς), να αλλάζεις τις αντιδράσεις σου και τις συμπεριφορές σου ακόμα και όταν πιστεύεις ότι δεν μπορείς, να φροντίζεις τον εαυτό σου βρίσκοντας χρόνο για ευχάριστες δραστηριότητες (εξόδους, χόμπι, κοινωνική προσφορά), χαλάρωση και ξεκούραση. 

 

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Τιτίκα Μητσοπούλου
Ψυχολόγος, Msc Κοινωνικής Ψυχιατρικής – Παιδοψυχιατρικής, 
Υποψήφια Δρ. Ιατρικής Σχολής Παν/μιο Ιωαννίνων 
Ψυχολογικές υπηρεσίες – ομάδες για το ευρύ κοινό ΘΕ.ΣΥ Θετική Συμπεριφορά στην Ψυχική Υγεία

Επικοινωνία: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. , 210 9701104