Όλοι μας βιώνουμε ποικίλα συναισθήματα –θετικά και αρνητικά- στις διάφορες φάσεις της ζωής μας. Αυτό είναι κάτι φυσιολογικό. Κάποιες φορές όμως ερχόμαστε αντιμέτωποι με περιόδους κρίσεων και σημαντικών αλλαγών στη ζωή μας (όπως ένας θάνατος, ένα διαζύγιο, μια αρρώστια, ένας χωρισμός, μια απόλυση) που δεν ξέρουμε πώς να τις αντιμετωπίσουμε ή μάς κάνουν να νιώθουμε φοβισμένοι και ανήμποροι.

Κάποιες άλλες φορές παρατηρούμε στις σχέσεις μας με δικούς μας ανθρώπους ορισμένες επαναλαμβανόμενες δυσκολίες (π.χ. μπλεκόμαστε σε σχέσεις που δεν μας ικανοποιούν ή στις οποίες δεν νιώθουμε κατανόηση... Ή βάζουμε πάντα τις ανάγκες των άλλων πάνω από τις δικές μας…) Στις περιπτώσεις αυτές αλλά και γενικότερα, όταν κάποια δύσκολα συναισθήματα (άγχος, θυμός, θλίψη, φόβος, ενοχή…) επιμένουν επί μακρόν και μας εμποδίζουν να λειτουργήσουμε στην προσωπική, επαγγελματική και κοινωνική μας ζωή, τότε καλό θα ήταν να αναζητήσουμε ψυχοθεραπευτική υποστήριξη.

Η γραμμή υποστήριξης της Ελληνικής Εταιρείας Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛΕΑΝΑ)

Σημαντική αύξηση, που φτάνει το 71%, παρουσιάζουν οι κλήσεις στην τηλεφωνική γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης (210 8237302) της Ελληνικής Εταιρείας Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛΕΑΝΑ) το α' εξάμηνο του 2019 σε σχέση με το 2018.

Η γραμμή έχει πανελλαδική εμβέλεια, απευθύνεται σε περίπου 2.500.000 συνανθρώπους μας που πάσχουν από κάποια πάθηση του μυοσκελετικού συστήματο και δέχεται αιτήματα καθημερινά (Δευτέρα με Παρασκευή, από τις 10:00 έως τις 20:00) που απαντώνται άμεσα ή κατόπιν ραντεβού από ειδικά εκπαιδευμένους ψυχολόγους.

Συγκεκριμένα, η τηλεφωνική γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης δέχθηκε 792 κλήσεις, μέσης διάρκειας 13 λεπτών.

Οι εξυπηρετούμενοι ήταν στη συντριπτική πλειοψηφία τους γυναίκες σε ποσοστό 84%. Το 41% των κλήσεων αφορούσαν αποκλειστικά θέματα ψυχικής υγείας, το 15% των κλήσεων σχετιζόταν με ζητήματα ιατρικής φροντίδας (πρόσβαση στη θεραπεία, φαρμακευτική αγωγή), το 9% αφορούσαν εργασιακά και ασφαλιστικά ζητήματα και τέλος το 35% σχετιζόταν με ζητήματα αναφορικά με τη λειτουργία του συλλόγου.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος, η συνεχής αυξητική τάση της τηλεφωνικής γραμμής επηρέασε πολύ θετικά και τις άλλες δράσεις που περιλαμβάνονται στο Ψυχοκοινωνικό Πρόγραμμα Υποστήριξης της ΕΛΕΑΝΑ.

Οι ατομικές συνεδρίες που πραγματοποιήθηκαν ήταν 198 με αύξηση που έφτασε το 288%, ενώ για άλλη μία χρονιά πραγματοποιήθηκε και ολοκληρώθηκε με επιτυχία το Πρόγραμμα Εκπαίδευσης και Αυτοδιαχείρισης 2019, όπου συνολικά οι ωφελούμενοι από τις δράσεις του Ψυχοκοινωνικού Τομέα ήταν 120 άτομα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η εισαγωγή αποτελεί απόσπασμα από το άρθρο Πότε θα ήταν καλό να αναζητά κάποιος ψυχολογική υποστήριξη; της συνεργάτιδος της Πύλης Ψυχολογίας Psychology.gr, Κοτρώτσου Ειρήνης.