Το Κέντρο Έρευνας Συμπεριφορών Εθισμού (Κ.Ε.Σ.Ε.) ιδρύθηκε το 2007 στη Θεσσαλονίκη με στόχο την προσφορά βοήθειας σε εξαρτημένα άτομα ώστε να σπάσουν τον ατελείωτο κύκλο του εθισμού.
Απευθύνεται σε όλους όσους υποφέρουν από την εξάρτηση των ναρκωτικών και του αλκοόλ, βοηθώντας τους με σεβασμό να νικήσουν τις δυσκολίες τους και να αποκτήσουν νέες δυνατότητες και προοπτικές στη ζωή τους.

Η ομάδα των θεραπευτών του κέντρου αποτελείται από άτομα που διαθέτουν τη γνώση και την εμπειρία να προσφέρουν εξειδικευμένη βοήθεια σε όσους αποφασίζουν να ξεφύγουν από τον εθισμό σε ναρκωτικές ουσίες και αλκοόλ.

Το θεραπευτικό πρόγραμμα έχει διάρκεια 9 μήνες. Τους 5 πρώτους μήνες το πρόγραμμα είναι ''κλειστό'', δηλαδή οι θεραπευόμενοι μένουν στο κέντρο, ενώ κατά τη διάρκεια του ''ανοιχτού'' προγράμματος που διαρκεί 4 μήνες οι θεραπευόμενοι επισκέπτονται το κέντρο από τις 9:00 το πρωί μέχρι τις 17:00 το απόγευμα και την υπόλοιπη μέρα ακολουθούν συγκεκριμένα πλάνα στο θεραπευτικό τους πλαίσιο.

Επιπλέον, το θεραπευτικό πρόγραμμα είναι συνδυασμός τριών θεραπευτικών προσεγγίσεων: της υπαρξιστικής, της προσωποκεντρικής και της γνωστικοσυμπεριφορικής-12 βήματα των Ν.Α. .

Η όλη μέθοδος αποδέχεται την μοναδικότητα και τις ιδιαιτερότητες της κάθε προσωπικότητας, αλλά και τα κοινά στοιχεία που παρουσιάζουν όσοι έχουν εμπλακεί στον εθισμό.

Μέχρι σήμερα το 88% των ατόμων που έχουν εισαχθεί και έχουν ολοκληρώσει το πρόγραμμα παραμένουν «καθαροί».

Η φιλοσοφία του Κέντρου Έρευνας Συμπεριφορών Εθισμού (Κ.Ε.Σ.Ε)

Βασική φιλοσοφία αποτελεί η άποψη ότι η απεξάρτηση είναι μια διαδικασία που δεν στηρίζεται στην απαγόρευση, αλλά στην δημιουργική επανατοποθέτηση του ατόμου σε σχέση με τον εαυτό του και το κοινωνικό του περιβάλλον.

Το θεραπευτικό πρόγραμμα δημιουργήθηκε με στόχο οι θεραπευόμενοι να μείνουν μακριά από τη χρήση ουσιών, όχι μόνο για το διάστημα που ακολουθούν το πρόγραμμά, αλλά κυρίως όταν επιστρέψουν στην κανονική τους ζωή.

Δίνεται μεγάλη σημασία σε αυτό, γι αυτό και ενθαρρύνονται να αμφισβητούν τη διαδικασία, να εκφράζουν τις αντιρρήσεις τους, παρατηρώντας τον εαυτό τους με ειλικρίνεια και κουβεντιάζοντας τις συνέπειες ή τα οφέλη που είχαν από τη μη τήρηση της με τον σύμβουλο, την ομάδα και τον εαυτό τους.

Με σεβασμό στις ιδιαιτερότητες του ατόμου και τη πίστη μας στη δύναμη του, προτείνουμε ένα άλλο μοντέλο ζωής σε όσους έχουν χάσει το δρόμο παγιδευμένοι στο κόσμο της εξάρτησης.

apexartisi kipos

Η διαδικασία της απεξάρτησης απαιτεί μια αρχική περίοδο αποκατάστασης, που είναι πιο αποτελεσματική όταν ο εξαρτημένος απομακρυνθεί από το γνωστό του περιβάλλον, ώστε να έχει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει με μεγαλύτερη ευκολία την φάση της αποθεραπείας του.

Γι’ αυτό το Κέντρο Έρευνας Συμπεριφορών ΕΘισμού έχει δημιουργήσει ένα όμορφο, φιλικό, άνετο και ασφαλή χώρο μέσα στη φύση, λίγα μόλις χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη στην περιοχή της Περαίας, μακριά από τους επηρεασμούς και το άγχος της πόλης.

Το κέντρο βρίσκεται μέσα σε έναν κήπο δέκα στρεμμάτων σε μία ήσυχη, ιδανική για τον σκοπό αυτό τοποθεσία.

Εκτός από τους φιλικούς και άνετους χώρους διαμονής στις εγκαταστάσεις περιλαμβάνονται χώροι άσκησης και δημιουργικής απασχόλησης των θεραπευομένων.

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Με ποιο τρόπο μπορώ να έρθω σε επαφή με το ΚΕΝΤΡΟ;

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στα τηλέφωνα: 2392 111702 και 6981108133
Κος Κωνσταντίνος Γκαρέλης, υπεύθυνος θεραπευτικού)

Πόσο χρόνο θα πάρει για να μπω στο πρόγραμμα;

Πριν την εισαγωγή απαιτείται ένα πρώτο ραντεβού για να εκτιμηθεί η κατάσταση του ενδιαφερόμενου.
Εφόσον δεν συντρέχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος η εισαγωγή μπορεί να γίνει άμεσα.

Υπάρχει διαδικασία προετοιμασίας πριν την εισαγωγή;

Η σημαντικότερη προετοιμασία του ενδιαφερόμενου αφορά την ίδια του την απόφαση.
Θα πρέπει ο ενδιαφερόμενος να έχει αναγνωρίσει την κατάσταση στην οποία βρίσκεται και να ξεκινά την προσπάθεια του με πλήρη συνειδητότητα.
Σε ότι αφορά τις πρακτικές προετοιμασίες απαιτείται μόνο η προετοιμασία των προσωπικών ειδών (ρούχα, τσιγάρα, καλλυντικά κλπ), για όλα τα υπόλοιπα έχουμε φροντίσει εμείς.

apexartisi esoterikos xoros

Πόσο χρόνο διαρκεί το πρόγραμμα;

Το πρόγραμμα διαρκεί εννέα μήνες.
Οι πέντε πρώτοι είναι στο “κλειστό” όπου οι θεραπευόμενοι μένουν μαζί μας και οι τέσσερις μήνες στο “ανοιχτό”, έρχονται δηλαδή στο κέντρο στις 9:00 το πρωί και φεύγουν στις 17:00 το απόγευμα.
Για την υπόλοιπη μέρα έχουν συγκεκριμένα πλάνα τα οποία ακολουθούν.
Οι παρέες τους είναι ως επί τω πλείστων οι υπόλοιποι θεραπευόμενοι του ανοιχτού προγράμματος.

Μπορώ να παρακολουθήσω μέρος του προγράμματος;

Δεν είναι δυνατόν κάποιος να παρακολουθήσει μέρος του προγράμματος γιατί η δομή του, οι διαδικασίες του καθώς και η φιλοσοφία του είναι τέτοια που απαιτούν μια συνεχόμενη ροή από την πρώτη μέχρι την τελευταία ήμερα.
Άλλωστε τα ποσοστά επιτυχίας (82%) στα 5 χρόνια λειτουργίας του κέντρου, είναι η μεγίστη επιβεβαίωση της δουλειάς μας.

Σε τι διαφέρει το κάθε στάδιο;

Τα βασικά στάδια είναι δύο το κλειστό, το οποίο διαρκεί πέντε μήνες και το ανοιχτό το οποίο διαρκεί τέσσερις.
Η βασική διαφορά είναι ότι στο πρώτο στάδιο ο εθισμένος παραμένει “κλεισμένος”, με την θέληση του, στο κέντρο.
Στο δεύτερο στάδιο περνάει στο ανοιχτό πρόγραμμα, όπου από τις 9:00 μέχρι τις 17:00 βρίσκεται στο κέντρο και παρακολουθεί κανονικά τις συνεδρίες, κάνει mini group, γράφει τις εργασίες του κλπ. Μετά τις 17:00 είναι ελεύθερος να κάνει ότι θέλει βάση των πλάνων που έχει ο ίδιος ετοιμάσει σε συνεργασία με τους συμβούλους του.

Χρειάζεται να έχω σταματήσει την χρήση για να με δεχτείτε;

Όχι δεν χρειάζεται να έχει κάποιος σταματήσει τη χρήση για να ξεκινήσει.
Αυτό που εκτιμάται κατά την πρώτη συνάντηση είναι η “κατάσταση” στην οποία βρίσκεται ο χρήστης.
Κάποιες φορές χρειάζεται να περιμένουμε 2-3 ήμερες, αν ο χρήστης είναι πολύ “ψηλά”.

Αν είμαστε ζευγάρι μπορούμε να παρακολουθήσουμε το πρόγραμμα μαζί;

Θα πρέπει να μεσολαβήσει χρονικό διάστημα 2 μηνών από την εισαγωγή του πρώτου για να ακολουθήσει ο δεύτερος.

Ένας γονιός μπορεί να μπει στο πρόγραμμα σας μαζί με το παιδί του;

Όχι ένας γονιός δεν μπορεί να μπει στο πρόγραμμα μαζί με το παιδί του.
Το πρόγραμμα αφορά αποκλειστικά ενήλικες επομένως η παρουσία του γονιού δεν είναι απαραίτητη.
Εκτός όμως αυτού, είναι αποδεδειγμένο ότι αυτό που πραγματικά χρειάζεται ένας εθισμένος ξεκινώντας την προσπάθεια απεξάρτησης του, είναι να αποκοπεί από το οικογενειακό, φιλικό περιβάλλον και από οτιδήποτε είναι συσχετισμένο με τη χρήση είτε ως αιτία είτε ως συνέπεια αυτής.

Αν έχω εκκρεμότητες με τον νόμο θα με δεχτείτε;

Οι εκκρεμότητες με τον νόμο δεν είναι απαγορευτικές για την ένταξη κάποιου στο πρόγραμμα μας.
Επιπλέον σε περιπτώσεις όπου ο θεραπευμένος έχει επιδείξει πρόοδό στις εργασίες του, συνεργάζεται ομαλά με τους θεραπευτές του άλλα και με την ομάδα του, τότε του χορηγούμε βεβαίωση “παρακολούθησης του προγράμματος σωματικής και ψυχικής απεξάρτησης”.
Η βεβαίωση αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί, επικουρικά, σε τυχόν εκκρεμότητες με το νόμο.

Υπάρχει περίπτωση να μην με δεχτείτε;

Υπάρχουν χρήστες οι οποίοι δεν μπορούν να γίνουν δεκτοί άμεσα, αλλά σε δεύτερο χρόνο.
Αυτό αφορά σε περιπτώσεις όπου υπάρχουν ψυχικές διαταραχές οι οποίες χρήζουν αρχικά άλλου τύπου θεραπείας.
Η “κατάσταση” του εθισμένου εκτιμάται κατά την διάρκεια της πρώτης συνάντησης από τον υπεύθυνο του θεραπευτικού σε συνεργασία με ψυχολόγο και ψυχίατρο.

Είναι απαραίτητο να έρθω με κάποιο συγγενικό πρόσωπο;

Η παρουσία κάποιου μέλους της οικογένειας είναι απαραίτητη.
Η προσπάθεια που ξεκινά ένας εθισμένος προκείμενου να απεξαρτηθεί δεν είναι ατομική.
Αντιθέτως είναι μια προσπάθεια που απαιτεί άριστη συνεργασία μεταξύ του θεραπευόμενου, της οικογένειας του και του θεραπευτή του.

Αν ζω στην επαρχία μπορώ να παρακολουθήσω το πρόγραμμα;

Ναι είναι δυνατόν να παρακολουθήσει κάποιος από την επαρχία το πρόγραμμα .
Το πρώτο στάδιο είναι “κλειστό” επομένως απαιτείται η 24ωρη παρουσία του θεραπευόμενου.
Στο δεύτερο στάδιο, “ανοιχτό”, ο θεραπευόμενος περνά 8 ώρες την ήμερα στο κέντρο και παρακολουθεί κανονικά τις συνεδρίες, κάνει mini group, γράφει τις εργασίες του κλπ.
Ο τόπος διαμονής του, για τους τέσσερις μήνες που παρακολουθεί το “ανοιχτό” πρόγραμμα, πρέπει να βρίσκεται σε τέτοια απόσταση έτσι ώστε να μπορεί να μετακινείται καθημερινά.

Στο 2ο Στάδιο θα μπορώ να μένω μόνος μου;

Στο δεύτερο στάδιο, ανοιχτό, μπορεί ο θεραπευόμενους να ζει μόνος του.
Είναι σύνηθες, όμως, οι θεραπευόμενοι που περνούν στο ανοιχτό πρόγραμμα να επιλέγουν να συγκατοικούν με κάποιον από την ομάδα τους που βρίσκεται στο ίδιο στάδιο, προκειμένου αφενός να μοιράζονται τα έξοδα αφετέρου να «μοιράζονται» και ότι τους προκύπτει στην καθημερινότητα (συναισθήματα, δυσκολίες κλπ).

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Κ.Ε.Σ.Ε. ακολουθώντας το σύνδεσμο: apexartisi.gr