Άνθρωποι από τη Ρόδο μέχρι τη Θεσσαλονίκη και από την Ξάνθη μέχρι το Βελβεντό Κοζάνης, που είδαν τις ζωές τους να αλλάζουν με ταχύτητα τις τελευταίες εβδομάδες, αξιοποιούν την ευκαιρία που τους δίνουν τα διαδικτυακά σεμινάρια ψυχολογίας που πραγματοποιούνται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και αναζητούν εργαλεία διαχείρισης κρίσης, αυτοβελτίωσης, βελτίωσης διαπροσωπικών σχέσεων και τακτικές χαλάρωσης. Στις τελευταίες, τακτικές χαλάρωσης και ευεξίας, θα εστιάσει το επόμενο webinar που θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Δευτέρα 4 Μαΐου.

Psychology webinars

Ο ψυχίατρος Γιώργος Νικολάου, ιδρυτής της start up Soulscan είχε σχεδιάσει να υλοποιήσει σεμινάρια ψυχολογίας με φυσική παρουσία. Ο εγκλεισμός όμως για την προστασία από την πανδημία άλλαξε τα σχέδια. Συνεργάζεται λοιπόν με την εθελοντική δράση Covid-19 Response Greece και τα σεμινάρια έγιναν διαδικτυακά, με θετική ανταπόκριση από εκείνους που τα παρακολουθούν.

«Συμμετέχω στα webinars για να ενδυναμωθώ αυτή την περίεργη περίοδο, να βγω καλύτερη, να μάθω κάτι καινούργιο», εξηγεί στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η 55χρονη Γεωργία από την Ρόδο.

Τα σεμινάρια, από την επιστημονική ομάδα η οποία απαρτίζεται από δύο ψυχολόγους και τον ψυχίατρο κ. Νικολάου, χωρίστηκαν σε οκτώ άξονες: εργαλεία διαχείρισης stress, ισορροπία σχέσεων/επικοινωνία, διαχείριση κρίσης και διαμάχης, υποστήριξη και ειδικά θέματα, υποστήριξη σε φροντιστές ατόμων με ειδικές απαιτήσεις, Θλίψη και αδράνεια, ειδικές προκλήσεις και συνθήκες Covid-19 και χαλάρωση και ευεξία.

Αποκτήστε το βιβλίο Το βιβλίο που θα ήθελες να είχαν διαβάσει οι γονείς σου από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας της Πύλης μας
Κάθε γονιός θέλει δύο βασικά πράγματα: Να είναι το παιδί του ευτυχισμένο και να μην τα θαλασσώσει με την ανατροφή του. Πώς επιτυγχάνονται όμως αυτά;

Ψυχολογική στήριξη μέσω σεμιναρίων

«Προσπαθήσαμε να καλύψουμε όλες τις δυνατές ανάγκες που έχουν σχέση με την τωρινή κατάσταση», εξηγεί ο κ. Νικολάου, επισημαίνοντας πως το τελευταίο διάστημα δημιουργήθηκαν από αρκετούς φορείς τηλεφωνικές γραμμές ψυχολογικής στήριξης, καθώς οι ανάγκες είναι αυξημένες. Αυτό που διαφοροποιεί όμως τα σεμινάρια είναι η δυνατότητά τους να απευθυνθούν ταυτόχρονα σε πολλά άτομα. «Στοιχεία από έρευνες δείχνουν ότι ο μισός πληθυσμός έχει κάποιες ανάγκες, οπότε μιλάμε για εκατομμύρια ανθρώπους που θα μπορούσαν να πάρουν βοήθεια. Για εκείνους που είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία, είναι πολύ προσεγγίσιμο και φιλικό στη χρήση», σημειώνει ο ψυχίατρος.

Πόσο χρήσιμο, όμως μπορεί να είναι ένα ωριαίο σεμινάριο ψυχολογίας; «Πολύ», εκτιμά ο κ. Νικολάου, ο οποίος με ικανοποίηση παρατηρεί ότι υπάρχει έντονη συμμετοχή του κόσμου. Η διάδραση αυτή φαίνεται ότι είναι σημαντική και για τους συμμετέχοντες. Όπως σημειώνει η 47χρονη Γεωργία από τη Θεσσαλονίκη, η οποία συμμετείχε με στόχο την αυτοβελτίωση, το σεμινάριο της φάνηκε ενδιαφέρον «κυρίως επειδή οι συμμετέχοντες έδειξαν διάθεση να είναι ενεργοί και να γίνει μια ενδιαφέρουσα συζήτηση».

Διαβάστε επίσης στην Πύλη μας το άρθρο Psychology webinars και ενημερωθείτε για τα σεμινάρια που διεξάγει η εθελοντική δράση της Covid-19 Response Greece.

Είπαν για τα σεμινάρια...

«Μάθηση και βελτίωση» είναι και οι λόγοι που συμμετείχε στο σεμινάριο η 52χρονη Αντωνία από το Βελβεντό Κοζάνης, η οποία θα ήθελε να πάρει μέρος και στα επόμενα σεμινάρια, ενώ τους επόμενους κύκλους σεμιναρίων σκοπεύει να παρακολουθήσει και η 19χρονη Γεωργία από την Ξάνθη, αλλά και η 63χρονη Σοφία από την Χαλκίδα, η οποία εξηγεί τον λόγο που παίρνει μέρος. «Έχω την αίσθηση πως κάτι γίνεται καλό και συμμετέχω με κάποιο τρόπο, έστω και λίγο», λέει.

Μπορείτε να ενημερωθείτε για τα δωρεάν σεμινάρια της εθελοντικής δράσης της Covid-19 Response Greece στο email:  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Όπως προκύπτει και από τις δηλώσεις των συμμετεχόντων, η συντριπτική πλειοψηφία είναι γυναίκες, στοιχείο που δεν εκπλήσσει τον κ. Νικολάου. «Είναι παγκόσμιο φαινόμενο. Οι γυναίκες ζητάνε δύο φορές περισσότερο ψυχολογική βοήθεια από τους άντρες. Είναι πιο ανοιχτές μάλλον, με πιο έντονο το εσωτερικό τους βλέμμα. Το ότι οι άντρες δεν αναζητούν βοήθεια, δεν σημαίνει βέβαια ότι δεν τη χρειάζονται», σημειώνει ο κ. Νικολάου.

Το επόμενο δωρεάν webinar που είναι προγραμματισμένο για σήμερα, στις 7μ.μ., έχει στόχο την χαλάρωση και την ευεξία.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ