Το παρόν ασύγχρονο σεμινάριο λειτουργεί ως μια εισαγωγή στη ζωή και το έργο του Ζακ Λακάν, τη θεωρία αλλά και την εφαρμογή της λακανικής προσέγγισης στην κλινική.

Μεταξύ άλλων, αναλύονται θεωρίες, όπως η τριχοτόμηση της υποκειμενικότητας από το Λακάν σε πραγματικό-φαντασιακό-συμβολικό, η πατρική μεταφορά και η κλινική των δομών, αλλά και αναφέρονται οι κλασσικές και νεότερες προσεγγίσεις στην κλινική εφαρμογή της ψυχανάλυσης.

Σε ποιους απευθύνεται το σεμινάριο;

Το σεμινάριο απευθύνεται σε σπουδαστές, φοιτητές και απόφοιτους ψυχολογίας και συναφών κλάδων που επιθυμούν να γνωρίσουν καλύτερα το πεδίο που ονομάζεται λακανική ψυχανάλυση, σε νέους ή πιο έμπειρους επαγγελματίες ψυχικής υγείας που ενδιαφέρονται για την κλινική εφαρμογή της, αλλά και σε φοιτητές και ακαδημαϊκούς ερευνητές κοινωνικών και ανθρωπιστικών σπουδών που επιθυμούν να γνωρίσουν ή να εξοικειωθούν με τη χρήση εννοιών και όρων της λακανικής ψυχανάλυσης.

Τι θα κερδίσει όποιος παρακολουθήσει το σεμινάριο;

Η παρακολούθηση του σεμιναρίου οδηγεί σε μια γνωριμία με τη ζωή και το έργο του Ζακ Λακάν αλλά και μια εισαγωγή στο θεωρητικό και κλινικό πεδίο που ονομάζεται λακανική ψυχανάλυση.

Μέσα από την παρουσίαση των προτάσεων και των καινοτομιών του Λακάν και των ψυχαναλυτών που προσανατολίζονται από το έργο του, σε επίπεδο θεωρητικό αλλά και πρακτικό, δίνεται η δυνατότητα να εξοικειωθεί κανείς με αυτό το πεδίο ώστε να κρίνει αν ενδιαφέρεται να ξεκινήσει μια ψυχαναλυτική εμπειρία ή, εφόσον είναι επαγγελματίας ψυχικής υγείας, να ξεκινήσει ή να συνεχίσει την κατάρτισή του στην προσέγγιση του ψυχισμού μέσα από το λακανικό προσανατολισμό.

Περιεχόμενα σεμιναρίου:

1. Σκοπός και δομή του σεμιναρίου
2. Ορισμός της λακανικής ψυχανάλυσης
3. Η ζωή και το έργο του Ζακ Λακάν
4. Θεωρία Ι. Φαντασιακό, Συμβολικό και Πραγματικό
5. Θεωρία ΙΙ. Η πατρική μεταφορά
6. Κλινική Ι. Νεύρωση
7. Κλινική ΙΙ. Ψύχωση
8. Κλινική ΙΙΙ. Διαστροφή
9. Νεότερες προσεγγίσεις
10. Το λακανικό πεδίο σήμερα
11. Περίληψη και βιβλιογραφία

Αποκτήστε το ασύγχρονο σεμινάριο Eισαγωγή στη Λακανική Ψυχανάλυση και παρακολουθήστε το από τον υπολογιστή σας, στον χρόνο που εσείς επιθυμείτε. 

Εισηγητής ο Δρ. Γιάννης Γραμματόπουλος

Ο Δρ. Γιάννης Γραμματόπουλος είναι ψυχολόγος και ψυχοθεραπευτής ψυχαναλυτικής κατεύθυνσης, λακανικού προσανατολισμού. Έχει σπουδάσει ψυχολογία στο Τμήμα Ψυχολογίας, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών, έχει κάνεις μεταπτυχιακές σπουδές στο Λονδίνο (MSc Applied Psychology, Brunel University), όπου ολοκλήρωσε και τις διδακτορικές σπουδές του στην ψυχανάλυση.

Τι είναι το Psyversity

Ο μόνος άνθρωπος που είναι πραγματικά μορφωμένος είναι εκείνος που έχει μάθει πώς να μαθαίνει και πώς να αλλάζει… Carl R. Rogers

Η πλατφόρμα Psyversity απευθύνεται σε κάθε άνθρωπο που έχει ενδιαφέρον για την προσωπική ανάπτυξη του. Απευθύνεται ακόμη σε όσους επιθυμούν την επαγγελματική τους ανάπτυξη. Περιλαμβάνει σεμινάρια, σε ένα ευρύ φάσμα, περισσότερων από 40 κατηγοριών ψυχολογίας και ψυχικής υγείας. 

Πως να επιλέξετε σεμινάριο
Κάθε σεμινάριο, έχει μια ολοσέλιδη παρουσίαση. Στην σελίδα αυτή του σεμιναρίου, μπορείτε να δείτε αναλυτικά τα περιεχόμενα του σεμιναρίου, τη διάρκεια του, τον φορέα που το προσφέρει, σε ποιους απευθύνεται το σεμινάριο, πως θα ωφεληθείτε με την παρακολούθηση του.

Κριτικές και σχόλια
Σε κάθε σεμινάριο, θα δείτε σχόλια και κριτικές, αυστηρά από ανθρώπους που το έχουν παρακολουθήσει. Λάβετε σοβαρά υπόψιν τα σχόλια και την κριτική τους, προκειμένου να επιλέξετε το κατάλληλο σεμινάριο για εσάς!

Τι περιλαμβανει ένα ασύγχρονο σεμινάριο στο PSYVERSITY

Τα σεμινάρια, στηρίζονται κατά βάση σε video – εισηγήσεις. Κατά μέσο όρο, το υλικό ενός σεμιναρίου, αποτελείται κατά 50% ή περισσότερο, από video. Όλα τα σεμινάρια, έχουν τον μέγιστο δυνατό αριθμό υποενοτήτων, έτσι ώστε να διευκολύνεται η τμηματική παρακολούθηση τους.

Κάποια σεμινάρια, απαιτούν να περάσει συγκεκριμένο χρονικό διάστημα προκειμένου να ξεκλειδώσει η δυνατότητα παρακολούθησης των επόμενων υποενοτήτων. Άλλα σεμινάρια, για το ξεκλείδωμα ενοτήτων απαιτούν τη συμπλήρωση κάποιου ερωτηματολογίου ή την ολοκλήρωση ασκήσεων.

Υλικό Σεμιναρίων

 • Screening Tests – Ερωτηματολόγια προόδου, αυτοβοήθειας ή αξιολόγησης.
 • Πρόσθετο υλικό, όπως PDF, Φωτογραφίες, Αρθρογραφία κτλ.
 • Παρουσιάσεις PowerPoint
 • Προτεινόμενες Ασκήσεις Αυτοβοήθειας και αξιολόγηση προόδου μέσω του κλειστού forum.
 • Σε επιλεγμένα σεμινάρια, online συνάντηση με τον εισηγητή, σε προκαθορισμένη ημερομηνία.

Παροχές σεμιναρίων

 • Ειδικό, κλειστό φόρουμ επικοινωνίας και αλληλεπίδρασης με τον Εισηγητή του σεμιναρίου, προσβάσιμο μόνο σε όσους έχουν αγοράσει το σεμινάριο.
 • Certification – Βεβαίωση παρακολούθησης του σεμιναρίου από τον φορέα που το προσφέρει.
 • Test Αξιολόγησης του σεμιναρίου.
 • Δικτύωση με τους εισηγητές και τα μέλη του Psyversity, μέσω κλειστού Facebook Group.

 Μεταβείτε στο PSYVERSITY, την πλατφόρμα αυτοβελτίωσης και εκπαίδευσης για την ψυχολογία και την ψυχική υγεία και βρείτε τα σεμινάρια που θέλετε να αποκτήσετε.

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Γιάννης Γραμματόπουλος: έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology”, σημαίνει ότι το Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

 • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
 • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
 • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

Ψυχολόγος και ψυχοθεραπευτής ψυχαναλυτικής κατεύθυνσης - λακανικού προσανατολισμού.
Έχω ολοκληρώσει τις σπουδές μου στην ψυχολογία και την ψυχανάλυση σε Αθήνα και Λονδίνο και εργάζομαι ιδιωτικά ως θεραπευτής από το 2009.