Τα μάτια που με κοίταξαν. Ένας κύκλος 6 σεμιναρίων με κοινό παρονομαστή την ευρύτερη θεματική του έρωτα. Συντονίζει ο ψυχοθεραπευτής και συγγραφέας Πέτρος Θεοδώρου.

Δείτε στο κανάλι μας στο YouTube, βιντεοσκοπημένο, το 1ο σεμινάριο που ολοκληρώθηκε πρόσφατα, με τίτλο: Έρωτας: γιορτή χωρίς νυμφίους, πένθος χωρίς νεκρό

Οι περιοχές στις οποίες κινήθηκε το σεμινάριο αυτό, ήταν:

Πόσο επικίνδυνο είναι να μπλέκουμε αυτά που χρειαζόμαστε από τον Άλλον όταν ερωτευόμαστε, αγαπούμε ή ποθούμε;

Πώς γίνεται και τελικά ο Άλλος, στον έρωτα, παραμένει ένας καθρέφτης κι εμείς, περνώντας με το χέρι μας την κάθετη επιφάνεια του υδράργυρου, αγγίζουμε τον εαυτό μας;.

Τελικά ποια είναι η φύση, η πηγή, η υφή του έρωτα, ώστε να μπορούμε να έχουμε κάποια επίγνωση μέσα στη μέθη που μας γεννά; Όχι για να τον περιορίσουμε ή να τον μειώσουμε ελέγχοντάς τον, αλλά για να σεβόμαστε έστω στοιχειωδώς τον εαυτό μας και τους ανθρώπους που συναντούμε.

Οι συμμετέχοντες στο σεμινάριο, είχαν την ευκαιρία να αρχίσουν να χαρτογραφούν στο δικό τους, προσωπικό σύμπαν, τον τόσο άστατο αστερισμό του έρωτα.

Δείτε το Σεμινάριο, ολοκληρωμένο / βιντεοσκοπημένο, στο κανάλι του PSYCHOLOGY.GR στο YouTube.

Λίγα λόγια για τον Κύκλο Σεμιναρίων του Έρωτα

Τα σεμινάρια, έχουν διοργανωθεί με αφορμή την κυκλοφορία του πρώτου βιβλίου των εκδόσεων PSYCHOLOGY.GR, με τίτλο : Οι Σκιές του Έρωτα, για τους αιρετικούς της αγάπης, με συγγραφέα τον ψυοχθεραπευτή, Πέτρο Θεοδώρου.

Ο στόχος των περιοδικών συναντήσεων αυτού του κύκλου σεμιναρίων είναι να γίνουν για τον συμμετέχοντα αφορμή μιας πρώτης ξενάγησης στα ηλιόλουστα αλλά και τα σκιώδη τοπία του έρωτα.

Τα σεμινάρια απευθύνονται σε όποιον επιθυμεί να χαράξει τη δική του πορεία σ’ αυτό το συγκλονιστικό φαινόμενο αφού, λόγω της φύσης του, αποκλείει έτοιμες λύσεις.

Ωστόσο, αν και δεν υπάρχουν συνταγές και εγχειρίδια με «οδηγίες χρήσης» για την πλοήγηση στα θολά νερά του έρωτα, μπορούμε σαφώς να χτίσουμε διάφορα εργαλεία που τη βοηθούν.

Στα 6 αυτά σεμινάρια ο συμμετέχων έχει την ευκαιρία εμπλουτίσει τη γνώση του σχετικά με:

  • Τις διάφορες όψεις του έρωτα και τα βάθη του έσω κόσμου μας, από τα οποία πηγάζει η ανάγκη να υπερβαίνουμε με τόσο θυελλώδη τρόπο τα όρια της ατομικής μας ύπαρξης.
  • Το πώς επιλέγεται κάποιος για να γίνει ο περίλαμπρος και μοναδικός «Άλλος», μέσω του οποίου γευόμαστε τον άχρονο χρόνο του έρωτα και την αδιανόητη οικειότητα που αίφνης νιώθουμε, χωρίς καμιά «ρεαλιστική» εξήγηση.
  • Τα ευαίσθητα σύνορα του έρωτα με την ανάγκη μας για δημιουργία δεσμών αγάπης.
  • Τη σύγχυση του έρωτα με τις δυσδιάκριτες περιοχές του πόθου, του πάθους, της λαγνείας, της εξάρτησης.
  • Την άρρηκτη σχέση του έρωτα με τον θάνατό του, καθώς και τις λεπτές αποχρώσεις του πόνου που ακολουθεί τη δύση των ερώτων μας.
  • Τη σχέση του έρωτα με τον αχανή μη συνειδητό έσω χώρο μας, τη Σκιά μας, όπου κατοικεί και το εσωτερικό μας παιδί, μακρυά από το ανακριτικό φως της λογικής, της νόησης και της συνείδησής μας. Με άλλα λόγια, τη σχέση της Σκιάς μας με το ποιον και πώς ερωτευόμαστε, με το πώς εξυφαίνεται η λεπτόπλοκη αρχιτεκτονική των επαναλαμβανόμενων σεναρίων και αδιεξόδων στις επιλογές μας, με το πώς επιδρούν στους έρωτές μας τραύματα που πιθανά ακόμα ανασαίνουν στον μακρινό χώρο της λήθης.

Ο συμμετέχων μπορεί να αξιοποιήσει με τον δικό του τρόπο το ταξίδι του σ’ αυτά τα 6 σεμινάρια. Με όσα βιώσει και αποκομίσει, μπορεί να φτιάξει έναν βασικό και ανανεούμενο «πίνακα περιεχομένων» για το πώς ο ίδιος διανύει την εμπειρία του έρωτα στη δική του προσωπική πραγματικότητα.

Έτσι, εμπλουτίζοντας την επίγνωσή του, πιθανά θα αντικρίζει καθαρότερα τις ευκολίες, τις δυσκολίες, τις προτιμήσεις και τα αδιέξοδά του, τους φόβους και τις υπερβάσεις του, τους τρόπους που η δική του εμπειρία του έρωτα συναντά βαθύτερες ανάγκες, περασμένα βιώματα ή και τραύματα.

Ο τρόπος διεξαγωγής των σεμιναρίων

Τα σεμινάρια συντονίζει ο ψυχοθεραπευτής και συγγραφέας Πέτρος Θεοδώρου με βάση το δικό του μοντέλο «Share*Dots project».

Σύμφωνά με αυτό, το κάθε σεμινάριο ξεπερνά τα όρια της επιμόρφωσης και δεν είναι μόνο μία ουδέτερη παρουσίαση κάποιας θεωρίας. Χωρίς να γίνεται «διδακτικό» αλλά ούτε και ομάδα θεραπείας, στηρίζεται στο μοναδικό εκάστοτε πεδίο που δημιουργεί η ζωντανή, άμεση σύμπραξη των συμμετεχόντων και του συντονιστή.

Με αυτόν τον τρόπο ο συμμετέχων αποκτά ενεργητικό ρόλο, κινητοποιείται, ανακινεί το δυναμικό του. Το αποτέλεσμα είναι ότι αναπτύσσει τόσο τη γνώση του για τα θέματα που δουλεύονται διαδραστικά, όσο και την επίγνωσή του για το πώς ο ίδιος τα βιώνει στο δικό του πεδίο ζωής.

Στην πράξη, πάντα σε ένα περιβάλλον απόλυτου σεβασμού στα όρια και την προσωπική πραγματικότητα του κάθε συμμετέχοντα, εναλλάσσονται ζώνες που περιλαμβάνουν θεωρητικό υλικό και, μόνο για όποιον επιθυμεί, κύκλους μοιρασμάτων και κάποιες σύντομες, ενδεικτικές, βιωματικές ασκήσεις.

Το κάθε σεμινάριο του κύκλου διατηρεί τη σχετική αυτονομία του. Ωστόσο, όλα αλληλοσυμπληρώνονται.

Και τα 6 «δένουν» σε μία ευρύτερη ενότητα, λόγω της αναφοράς τους στην κεντρική θεματική του έρωτα. Για να συνθέσουν, τελικά, ένα συναρπαστικό ταξίδι - ένα ταξίδι που ο καθένας μπορεί να αξιοποιήσει σύμφωνα με τις δικές του, συγκεκριμένες και πάντα σεβαστές, ανάγκες.

Τα 6 σεμινάρια του κύκλου

Δείτε αναλυτικές πληροφορίες για το κάθε σεμινάριο του κύκλου και κάντε την εγγραφή σας στα σεμινάρια της επιλογής σας, στις παρακάτω διευθύνσεις.

Ο αριθμός των θέσεων είναι αυστηρά περιορισμένος προκειμένου να υπάρχει επαρκής χρόνος για την συμμετοχή και αλληλεπίδραση των μελών της ομάδας.

(1) Έρωτας: γιορτή χωρίς νυμφίους, πένθος χωρίς νεκρό (ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ)
Ημερομηνία : 13 Ιανουαρίου 2023 
Ώρες διεξαγωγής: 19.00 - 21.00
Συμμετοχή: Δωρεάν Σεμινάριο

(2) Η φασματική παρουσία του Άλλου στον έρωτα και η υπόθεση του «κομφετί»
Ημερομηνία : 27 Ιανουαρίου 2023
Ώρες διεξαγωγής: 19.00 - 21.00
Θέσεις: 18
Συμμετοχή:
15 €
Τοποθεσία : Online - Zoom

(3) Έρωτας και θάνατος: Γιατί να τελειώνουν και να ξαναρχίζουν οι έρωτές μας;
Ημερομηνία : 10 Φεβρουαρίου 2023
Ώρες διεξαγωγής: 19.00 - 21.00
Θέσεις: 18
Συμμετοχή: 15 €
Τοποθεσία : Online - Zoom

(4) Ο σεξουαλικός εαυτός και η δύναμη του αρχαίου λύκου στον έρωτα
Ημερομηνία : 24 Φεβρουαρίου 2023
Ώρες διεξαγωγής: 19.00 - 21.00
Θέσεις: 18
Συμμετοχή:
15 €
Τοποθεσία : Online - Zoom

(5) Έρωτας και αγάπη: ένα ζεύγος αντιθέτων στην αναζήτηση γαλήνης
Ημερομηνία : 10 Μαρτίου 2023
Ώρες διεξαγωγής: 19.00 - 21.00
Θέσεις: 18
Συμμετοχή: 15 €
Τοποθεσία : Online - Zoom

(6) Οι Σκιώδεις προτιμήσεις μας και τα παρατράγουδα του έρωτα
Ημερομηνία : 7 Απριλίου 2023
Ώρες διεξαγωγής: 19.00 - 21.00
Θέσεις: 18
Συμμετοχή: 15 €
Τοποθεσία : Online - Zoom

«Εκεί ακριβώς, στα έγκατα της ύπαρξης μας, μέσα στο θέατρο Σκιών των ερώτων μας, βρίσκεται η τεράστια άδεια σκηνή όπου σφυρηλατείται σιωπηλά ή κραυγαλέα η εμπειρία του έρωτα. Εκεί, τα μάτια του Άλλου δεν είναι μόνο μάτια. Είναι και στολισμένα παράθυρα αλλότριων κόσμων. Μεγάλων, συναρπαστικών κόσμων που προσκαλούν – και αιχμαλωτίζουν. Εκεί, τα μάτια του Άλλου που μας κοιτάζουν γίνονται μεμιάς συγκλονιστικές αφορμές χαράς, πόνου, ζωής και πολλών θανάτων». Από το βιβλίο του Πέτρου Θεοδώρου «Στις Σκιές του έρωτα - τα μάτια που με κοίταξαν» (Εκδόσεις PSYCHOLOGY.GR)