Η ενσυνείδητη διατροφή ή αλλιώς το mindful eating είναι η τεχνική που μπορεί να βοηθήσει ένα άτομο να κερδίσει τον έλεγχο στις διατροφικές του συνήθειες και να βελτιώσει την σχέση σου με το φαγητό.

Αποτελεί μια μορφή παρέμβασης που προέρχεται από την ενσυνειδητότητα (mindfulness) και ουσιαστικά συμβάλει στην αναγνώριση των βαθύτερων αιτιών που οδηγεί το άτομο στο να ρυθμίσει την σχέση του με το φαγητό.

Τοποθετεί το βίωμα του και την επίλυση του ζητήματος στο παρόν και συμβάλλει στην αναγνώριση των συναισθημάτων και των μηνυμάτων που δίνει το σώμα μας.

Το mindful eating εισάγει το άτομο σε μια νέα εμπειρία που στοχεύει να χτίσει μια νέα πιο λειτουργική συμπεριφορά γύρω από το φαγητό, την εικόνα του εαυτού μας, τα συναισθήματα και τις αντιδράσεις του σώματος μας.

Βοηθάει σημαντικά στην μείωση των διατροφικών διαταραχών και επιφέρει επίγνωση στα συναισθήματα μας και την συμπεριφορά μας γύρω από την τροφή. Επιπλέον, εισάγει την κουλτούρα της ενσυνειδητότητας, mindfulness, με ένα ιδιαίτερα στοχευμένο τρόπο ώστε σημαντικά στοιχεία της να μπορούν να εφαρμοστούν σαν εργαλεία για καλύτερη ποιότητα ζωής και σχέσης εαυτού με το φαγητό.

Θεματολογία που θα αναλυθεί διεξοδικά:

  • Τι είναι το mindfulness (ενσυνειδητότητα);
  • Πώς συμβάλει ο κλάδος της ψυχολογίας και της συμβουλευτικής;
  • Διατροφή & υγεία, αυτοεικόνα, συναισθήματα.
  • Διερεύνηση των επιπτώσεων των εξαντλητικών διαιτών, των διατροφικών διαταραχών.
  • Πλεονεκτήματα mindful eating (ενσυνείδητης διατροφής).
  • Πρακτικά κομμάτια mindful eating, ερωτηματολόγια, σχεδιασμός γευμάτων και tips.
  • Η τέχνη να ακούς το σώμα σου και την ανάγκη σου.
  • Ψυχοθεραπευτικό κομμάτι γύρω από το φαγητό και οι «σκιές» του εαυτού.

Στο τέλος του σεμιναρίου θα δοθεί πιστοποιητικό παρακολούθησης. Θα δοθούν σημειώσεις, πρακτικά tips, ερωτηματολόγιο, βιωματικές ασκήσεις mindful eating σε όλους τους συμμετέχοντες.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε επαγγελματίες και φοιτητές του χώρου της υγείας, της ψυχικής υγείας και της διαιτολογίας. Επίσης απευθύνεται σε όσους θέλουν να ενημερωθούν αναλυτικά για το ζήτημα και να αλλάξουν συνήθειες στην καθημερινότητα και στην συμπεριφορά τους ως προς το φαγητό μέσω της ευσυνειδητότητας και του mindful eating.

Δείτε αναλυτικές πληροφορίες και κατοχυρώστε τη θέση σας για το επερχόμενο σεμινάριο της Balance Life: Ενσυνείδητη Διατροφή – Mindful Eating