Σας προσκαλούμε να έρθετε μαζί μας, την Παρασκευή 8.12.23, φορώντας ΜΑΥΡΑ ρούχα στη Δημητρίου Γούναρη, δίπλα στον Αρχαιολογικό χώρο για να λάβετε μέρος μαζί μας σε δράση - παρέμβαση (street action) στο πλαίσιο των ευρύτερων κινητοποιήσεων για τη διάλυση της απεξάρτησης στη χώρα και την κατάργηση όλων των προγραμμάτων απεξάρτησης.

Όταν βρεθούμε, θα σας προσφέρουμε ένα κατακόκκινο μπαλόνι για να λάβετε μέρος στη δράση μας. "Ένα μπαλόνι κόκκινο. Γεμάτο ανάσα, γεμάτο ζωή, σφριγηλό και παλλόμενο, κόκκινο όπως το αίμα της ζωής.

Κόκκινο και το χρώμα του κινδύνου. Κάποιοι αποφάσισαν να σκάσουν τα μπαλόνια βίαια στον ουρανό και να απειληθεί η ίδια η ζωή που συμβολίζουν. Eκπέμπουμε SOS, για τη ζωή, για την υγεία, για τον άνθρωπο.

Για κάθε μπαλόνι που θα σκάει βίαια στον ουρανό, όλοι εμείς οι εργαζόμενοι στο πεδίο της Απεξάρτησης, φοβόμαστε πως σύντομα δε θα υπάρχει εκείνο το χέρι που θα προλάβει να το πιάσει!"
Η υπόθεση ΖΩΗ μας αφορά όλους και δε θα δεχτούμε να διακυβεύεται επιπόλαια στα χέρια κανενός. Ούτε να σκάει σα μπαλόνι…

Η δράση με έντονους συμβολισμούς, αποσκοπεί να ευαισθητοποιήσει το κοινό για τους κινδύνους που φέρνει μαζί του το νέο νομοσχέδιο για την πρόληψη, τη θεραπεία και γενικότερα την αντιμετώπιση του φαινομένου της χρήσης ουσιών και άλλων εξαρτησιογόνων συμπεριφορών.

Η Ελλάδα, κορυφαία στην τεχνογνωσία στον τομέα της απεξάρτησης, θα βρεθεί σε ένα πρωτόγνωρο διοικητικό και οργανωσιακό χάος, όπου έμφαση θα δίνεται στην υποκατάσταση και όχι στην ψυχοκοινωνική απεξάρτηση.

Για πρώτη φορά απειλείται ο δημόσιος και δωρεάν χαρακτήρας της απεξάρτησης στην Ελλάδα, ο θεραπευτικός πλουραλισμός, η ταυτότητα διεθνώς αναγνωρισμένων προγραμμάτων και η παροχή αποτελεσματικών και ποιοτικών θεραπευτικών υπηρεσιών.

Δημιουργείται ένας Αθηνοκεντρικός, γραφειοκρατικός οργανισμός από το μηδέν, χωρίς να έχουν εμπλακεί καθόλου στο σχεδιασμό οι φορείς οι οποίοι εδώ και 40 χρόνια υλοποιούν δράσεις απεξάρτησης. Μια παράλογη και επιστημονικά αβάσιμη κίνηση εκ μέρους του Υπουργείου Υγείας, την οποία οι εμπλεκόμενοι στο πεδίο βλέπουν με αγωνία να προχωράει.

Πληροφορίες

Ημερομηνία: Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2023 | 17.00
Τόπος: Πεζόδρομος Δημητρίου Γούναρη, Θεσσαλονίκη
Διοργανωτές:  Tα προγράμματα της Θεσσαλονίκης: ΠΕΘΕΑ ΑΡΓΩ - ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ - ΚΕΘΕΑ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ - Μονάδα απεξάρτησης από αλκοόλ, φάρμακα και τυχερά παιχνίδια «ΜΕΘΕΞΙΣ» - Τμήμα Αποκατάστασης «ΙΑΝΟΣ»