ιδιωτικά γραφεία ψυχολόγων

Σε ανακοίνωση για τη λειτουργία ιδιωτικών γραφείων ψυχολόγων την περίοδο πρόληψης και προστασίας της Δημόσιας Υγείας από την εξάπλωση του κορονοϊού COVID-19, προχώρησε σήμερα ο Σύλλος Ελλήνων Ψυχολόγων (ΣΕΨ).

Αναλυτικά, η ανακοίνωση:

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων συνιστά στους Ψυχολόγους, που διατηρούν ιδιωτικά γραφεία, να ακολουθούν με σύνεση, υπευθυνότητα και ψυχραιμία τις συστάσεις του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας – ΕΟΔΥ και της Πολιτικής Προστασίας για την προστασία της δημόσιας υγείας και την πρόληψη εξάπλωσης του κορονοϊούCOVID-19,.

Ενδεικτικά, σχετικά με την λειτουργία των ιδιωτικών γραφείων σύμφωνα με την υπ’ αριθ. Δ1α/Γ.Π. οικ. 16393/9-3-2020 εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας, θα πρέπει:

Στον χώρο του γραφείου

 •  Να παρέχονται τα απαραίτητα υλικά για το πλύσιμο των χεριών, όπως σαπούνι και χειροπετσέτες μιας χρήσης, ή αλκοολούχο αντισηπτικό σε κοινόχρηστους χώρους, όπως είναι οι αίθουσες αναμονής και οι διάδρομοι.
 • Να λαμβάνεται μέριμνα για την τακτική απολύμανση με αντισηπτικό διάλυμα των επιφανειών στο χώρο εργασίας (π.χ. γραφεία ή τραπέζια) ή αντικειμένων (π.χ. πόμολα, τηλέφωνα, πληκτρολόγια, επιφάνειες στα ασανσέρ, κ.λπ.), με τα οποία έρχονται σε συχνή επαφή οι εργαζόμενοι ή το κοινό.
 • Να λαμβάνεται μέριμνα για την εξασφάλιση και διατήρηση επαρκούς αερισμού των χώρων εργασίας με φυσική ή τεχνητή κυκλοφορία καθαρού αέρα.

Για την ατομική υγιεινή:

 • Να τηρούν αυστηρά τα μέτρα ατομικής υγιεινής, καθώς η προσεκτική υγιεινή των χεριών αποτελεί την πρώτη γραμμή άμυνας κατά των λοιμώξεων. Τα χέρια θα πρέπει να πλένονται συχνά με σαπούνι και νερό, ειδικά μετά από βήχα ή φτάρνισμα, ή να
  γίνεται χρήση αλκοολούχου αντισηπτικού και να αποφεύγεται η επαφή με τα μάτια, τη μύτη ή το στόμα, καθώς με αυτόν τον τρόπο μπορεί να μεταδοθεί ο ιός.
 • Να εφαρμόζουν τα μέτρα αναπνευστικής υγιεινής προς αποφυγή της μετάδοσης μέσω σταγονιδίων: π.χ. να καλύπτουν τη μύτη και το στόμα με ένα χαρτομάντιλο όταν βήχουν ή φταρνίζονται.
 • Σε περίπτωση που παρουσιάζουν συμπτωματολογία (πυρετό, βήχα ή δυσκολία στην αναπνοή) ή σε περίπτωση επαφής με επιβεβαιωμένο κρούσμα να επικοινωνήσουν με τον ΕΟΔΥ.

Επιπλέον αυτών, το Διοικητικό Συμβούλιο του Σ.Ε.Ψ. συνιστά στους συναδέλφους:

 • να επιδεικνύουν σύνεση και αυτοσυγκράτηση στις δηλώσεις και άρθρα τους σχετικά με τις ψυχολογικές επιπτώσεις της πανδημίας, καθώς και να αποφεύγουν υπερβολικές και κινδυνολογικές εκφράσεις.
 • να αναστείλουν τις λειτουργίες εκπαιδευτικών ή θεραπευτικών ομάδων για το χρονικό διάστημα που απαγορεύει ο ΕΟΔΥ τις συναθροίσεις,
 • να εκτιμήσουν με σύνεση και υπευθυνότητα ποια περιστατικά χρήζουν απαραιτήτως συνέχιση των συνεδριών και να προτείνουν ως εναλλακτική λύση -και με τη σύμφωνη πάντα γνώμη των πελατών τους- τη χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας, δηλαδή ψηφιακά μέσα τηλεπικοινωνίας, όπως συνιστά το Υπουργείο Εσωτερικών για τη λειτουργία δημόσιων υπηρεσιών (ΔΙΔΑΔ/Φ.69/108/οικ.7874/2020),
 • να τηρούν τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Συλλόγων Ψυχολόγων – EFPA σχετικά με το θέμα.

Τέλος, το Διοικητικό Συμβούλιο υπενθυμίζει ότι ο Σ.Ε.Ψ. έχει καταθέσει στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας πρόταση θέσπισης νέου Κώδικα Δεοντολογίας των Ψυχολόγων, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες αρχές της EFPA και του Σ.Ε.Ψ., προκειμένου να αντικατασταθεί η Υπουργική Απόφαση του πρώην Αναπλ. Υπουργού Υγείας κ. Π. Πολάκη (Γ5β/Γ.Π. οικ./42984, Αρ. Φύλλου: 2344/18-6-2019).

Ο Κώδικας αυτός, μεταξύ άλλων απαράδεκτων σημείων, εμπεριέχει και την απαγόρευση οι Ψυχολόγοι να χρησιμοποιούν τη δυνατότητα που δίνει η σύγχρονη τεχνολογία με ψηφιακά μέσα τηλεπικοινωνίας. Και αυτό σε αντιδιαστολή με ό,τι ισχύει για όλα τα άλλα επαγγέλματα υγείας. Η πρόταση για νέο Κώδικα έχει γίνει καταρχήν δεκτή από τον Υπουργό κ. Β. Κικίλια. Είναι καιρός πλέον η θετική στάση του Υπουργού να γίνει και πράξη

Για το Διοικητικό Συμβούλιο,
H Πρόεδρος, Βασιλική Δ.Μπουκουβάλα - ΚλινικόςΨυχολόγος,  Η Γεν.Γραμματέας, Βασιλική Δ. Καραγιάννη - Κλινικός Ψυχολόγος

Συγγραφή Άρθρου

Νίκος Μεταξάς

e psy logo twitter2Συνεργάτης στο Τμήμα Σύνταξης της Πύλης Ψυχολογίας Psychology.gr
Μετάφραση, απόδοση ξενόγλωσσων άρθρων.
Επικοινωνία: editorial @psychology.gr

google news iconΗ Πύλη Ψυχολογίας είναι εγκεκριμένος εκδότης (Publisher) στην υπηρεσία Google News. Ακολουθήστε μας για να έχετε πρόσβαση σε όλη την αρθρογραφία καθώς και άμεση ενημέρωση για έρευνες ψυχολογίας και θέματα που αφορούν την επικαιρότητα ψυχολογίας και ψυχικής υγείας: Πύλη Ψυχολογίας - Google News

Εγγραφή στο Newsletter

Απεχθανόμαστε το Spam! Στην 1η λίστα, θα λαμβάνετε emails από την Πύλη Ψυχολογίας για επιλεγμένα άρθρα ψυχολογίας. Στη 2η λίστα, θα λαμβάνετε προτάσεις βιβλίων ψυχολογίας. Στην 3η λίστα, κάντε εγγραφή μόνο αν είστε επαγγελματίας ψυχικής υγείας.

0
Shares