Ακρόαση άρθρου......

Σε ανακοίνωση για τη λειτουργία ιδιωτικών γραφείων ψυχολόγων την περίοδο πρόληψης και προστασίας της Δημόσιας Υγείας από την εξάπλωση του κορονοϊού COVID-19, προχώρησε σήμερα ο Σύλλος Ελλήνων Ψυχολόγων (ΣΕΨ).

Αναλυτικά, η ανακοίνωση:

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων συνιστά στους Ψυχολόγους, που διατηρούν ιδιωτικά γραφεία, να ακολουθούν με σύνεση, υπευθυνότητα και ψυχραιμία τις συστάσεις του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας – ΕΟΔΥ και της Πολιτικής Προστασίας για την προστασία της δημόσιας υγείας και την πρόληψη εξάπλωσης του κορονοϊούCOVID-19,.

Ενδεικτικά, σχετικά με την λειτουργία των ιδιωτικών γραφείων σύμφωνα με την υπ’ αριθ. Δ1α/Γ.Π. οικ. 16393/9-3-2020 εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας, θα πρέπει:

Στον χώρο του γραφείου

  •  Να παρέχονται τα απαραίτητα υλικά για το πλύσιμο των χεριών, όπως σαπούνι και χειροπετσέτες μιας χρήσης, ή αλκοολούχο αντισηπτικό σε κοινόχρηστους χώρους, όπως είναι οι αίθουσες αναμονής και οι διάδρομοι.
  • Να λαμβάνεται μέριμνα για την τακτική απολύμανση με αντισηπτικό διάλυμα των επιφανειών στο χώρο εργασίας (π.χ. γραφεία ή τραπέζια) ή αντικειμένων (π.χ. πόμολα, τηλέφωνα, πληκτρολόγια, επιφάνειες στα ασανσέρ, κ.λπ.), με τα οποία έρχονται σε συχνή επαφή οι εργαζόμενοι ή το κοινό.
  • Να λαμβάνεται μέριμνα για την εξασφάλιση και διατήρηση επαρκούς αερισμού των χώρων εργασίας με φυσική ή τεχνητή κυκλοφορία καθαρού αέρα.

Για την ατομική υγιεινή:

  • Να τηρούν αυστηρά τα μέτρα ατομικής υγιεινής, καθώς η προσεκτική υγιεινή των χεριών αποτελεί την πρώτη γραμμή άμυνας κατά των λοιμώξεων. Τα χέρια θα πρέπει να πλένονται συχνά με σαπούνι και νερό, ειδικά μετά από βήχα ή φτάρνισμα, ή να
    γίνεται χρήση αλκοολούχου αντισηπτικού και να αποφεύγεται η επαφή με τα μάτια, τη μύτη ή το στόμα, καθώς με αυτόν τον τρόπο μπορεί να μεταδοθεί ο ιός.
  • Να εφαρμόζουν τα μέτρα αναπνευστικής υγιεινής προς αποφυγή της μετάδοσης μέσω σταγονιδίων: π.χ. να καλύπτουν τη μύτη και το στόμα με ένα χαρτομάντιλο όταν βήχουν ή φταρνίζονται.
  • Σε περίπτωση που παρουσιάζουν συμπτωματολογία (πυρετό, βήχα ή δυσκολία στην αναπνοή) ή σε περίπτωση επαφής με επιβεβαιωμένο κρούσμα να επικοινωνήσουν με τον ΕΟΔΥ.

Επιπλέον αυτών, το Διοικητικό Συμβούλιο του Σ.Ε.Ψ. συνιστά στους συναδέλφους:

  • να επιδεικνύουν σύνεση και αυτοσυγκράτηση στις δηλώσεις και άρθρα τους σχετικά με τις ψυχολογικές επιπτώσεις της πανδημίας, καθώς και να αποφεύγουν υπερβολικές και κινδυνολογικές εκφράσεις.
  • να αναστείλουν τις λειτουργίες εκπαιδευτικών ή θεραπευτικών ομάδων για το χρονικό διάστημα που απαγορεύει ο ΕΟΔΥ τις συναθροίσεις,
  • να εκτιμήσουν με σύνεση και υπευθυνότητα ποια περιστατικά χρήζουν απαραιτήτως συνέχιση των συνεδριών και να προτείνουν ως εναλλακτική λύση -και με τη σύμφωνη πάντα γνώμη των πελατών τους- τη χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας, δηλαδή ψηφιακά μέσα τηλεπικοινωνίας, όπως συνιστά το Υπουργείο Εσωτερικών για τη λειτουργία δημόσιων υπηρεσιών (ΔΙΔΑΔ/Φ.69/108/οικ.7874/2020),
  • να τηρούν τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Συλλόγων Ψυχολόγων – EFPA σχετικά με το θέμα.

Τέλος, το Διοικητικό Συμβούλιο υπενθυμίζει ότι ο Σ.Ε.Ψ. έχει καταθέσει στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας πρόταση θέσπισης νέου Κώδικα Δεοντολογίας των Ψυχολόγων, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες αρχές της EFPA και του Σ.Ε.Ψ., προκειμένου να αντικατασταθεί η Υπουργική Απόφαση του πρώην Αναπλ. Υπουργού Υγείας κ. Π. Πολάκη (Γ5β/Γ.Π. οικ./42984, Αρ. Φύλλου: 2344/18-6-2019).

Ο Κώδικας αυτός, μεταξύ άλλων απαράδεκτων σημείων, εμπεριέχει και την απαγόρευση οι Ψυχολόγοι να χρησιμοποιούν τη δυνατότητα που δίνει η σύγχρονη τεχνολογία με ψηφιακά μέσα τηλεπικοινωνίας. Και αυτό σε αντιδιαστολή με ό,τι ισχύει για όλα τα άλλα επαγγέλματα υγείας. Η πρόταση για νέο Κώδικα έχει γίνει καταρχήν δεκτή από τον Υπουργό κ. Β. Κικίλια. Είναι καιρός πλέον η θετική στάση του Υπουργού να γίνει και πράξη

4ος Κύκλος Αυτροβελτίωσης από το PSYCHOLOGY.GR
3 Ημέρες, 6 διαδικτυακά βιωματικά εργαστήρια. Γενική είσοδος: 25 ευρώ, για εγγραφές έως 31 Μαρτίου 2024

Για το Διοικητικό Συμβούλιο,
H Πρόεδρος, Βασιλική Δ.Μπουκουβάλα - ΚλινικόςΨυχολόγος,  Η Γεν.Γραμματέας, Βασιλική Δ. Καραγιάννη - Κλινικός Ψυχολόγος

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Νίκος Μεταξάς

e psy logo twitter2Συντάκτης στην Πύλη Ψυχολογίας - Psychology.gr
Μετάφραση, απόδοση ξενόγλωσσων άρθρων.
Επικοινωνία: editorial @psychology.gr