Ακρόαση άρθρου......

Ο COVID –19 φονικός ιός ή μια ευκαιρία για πιο ουσιαστική ζωή; Με αφορμή ένα νυχτερινό τηλεφώνημα αποφάσισα να γράψω αυτό το άρθρο. Ένα τηλεφώνημα που με κεραυνοβολούσε με ερωτήσεις ξαφνιάζοντας με. Eρωτήσεις όπως: O ιός θα μας σκοτώσει όλους; Και εγώ τι θα μπορούσα να απαντήσω; Μήπως κρατάω τις αποφάσεις στα χέρια μου; Σίγουρα ο ιός έχει πανικοβάλλει κάθε νηφάλια σκέψη και έχει επηρεάσει κάθε οξυδερκή νου… αλλά ας μην φτάνουμε στα άκρα.

Η πραγματικότητα του Covid-19 ως ευκαιρία ανασυγκρότησης

Αναμφισβήτητα, ο αόρατος και φονικός εχθρός έχει μαυρίσει τις σκέψεις μας, και έχει πετσοκόψει το ηθικό μας. Ή μήπως εμείς τα επιτρέπουμε όλα αυτά; Κοιτάω γύρω μου και βλέπω ανθρώπους σκυθρωπούς να παραπονιούνται:Πως θα κάτσω άλλη μία μέρα στο σπίτι; Ζωή είναι αυτή;Η ανάγκη σου να βγεις από το σπίτι είναι μεγάλη και μέρα με την μέρα γίνεται επιτακτική. Γιατί;Μήπως αυτό δείχνει κάτι για την σύγχρονη κοινωνία;

Ο σύγχρονος άνθρωπος έχει χάσει την ικανότητα να επικοινωνεί με το σπίτι του, τους ανθρώπους του, τα παιδιά του, την σύζυγό του και φυσικά τους ξεχασμένους, ίσως, γονείς του. Θυμάμαι εκείνο το πρώτο Σαββατόβραδο που όλοι μείναμε μέσα. Εκείνο το βράδυ που οι νέοι ήπιαν λιγότερο, οι γονείς κοιμήθηκαν πιο ήσυχοι και οι σύζυγοι επισκέφθηκαν τα κρεβάτια τους νηφάλιοι και λιγότερο αμαρτωλοί. Μήπως μια κυβερνητική απόφαση θωράκισε τον θεσμό της οικογένειας; Μήπως έτσι, ξαναβρήκες τη θαλπωρή του σπιτιού σου, την ζεστή αγκαλιά των παιδιών σου;

Αυτή η νέα κατάσταση, η νέα εποχή σου δίνει την ευκαιρία να καλύψεις το χαμένο χρόνο, να ιάσεις τις πληγές της ίδιας της ύπαρξης σου και να αναθεωρήσεις τελικά για το τι θες να κάνεις στη ζωή σου. Δεν υποβιβάζω σε καμία περίπτωση, την σημαντικότητα της κατάστασης και την θνησιμότητα που ο ιός έχει προκαλέσει. Απλά αναρωτιέμαι μήπως ο COVID – 19 σου δίνει την ευκαιρία να ανακαλύψεις τον εαυτό που κρύβουν τα μύχια της ψυχής σου. Έναν εαυτό που και ο ίδιος δεν γνώριζες. Όταν ο ιός θα έχει εξαλειφθεί κάτσε και μέτρα πόσες φορές θα έχεις αγναντέψει από το παράθυρό σου, πόσα παιχνίδια θα έχεις παίξει με τα παιδιά σου και πόσες φορές θα έχει ‘’πέσει’’ και θα έχει ξανασηκωθεί ψελλίζοντας την λέξη: Νίκησα!

sofia aiononΗ σοφία των αιώνων: Τι θα είχαν να μας πουν σήμερα οι σοφοί μας πρόγονοι;
Σε μια περιεκτική συλλογή εύστοχων αποσπασμάτων από τα έργα μερικών από τους μεγαλύτερους στοχαστές των τελευταίων είκοσι πέντε αιώνων, ο συγγραφέας Wayne Dyer εξηγεί τη σημασία και το ευρύτερο νόημα που έχει για τη ζωή μας καθένα από αυτά τα αποσπάσματα σοφίας.

Ένα πολύτιμο δώρο για όλους, που προσεγγίζει την αυθεντική σοφία μέσα από τα λόγια εξήντα μεγάλων διανοούμενων, όπως ο Ουόλτ Ουίτμαν, ο Σαίξπηρ, ο Μαχάτμα Γκάντι, από την αρχαιότητα ως τη σύγχρονη εποχή.

Αποκτήστε, από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας, το συναρπαστικό βιβλίο: Η σοφία των αιώνων 

Πώς να φτιάξεις τη διαθέσή σου

Kαι αν ακόμα δε ξέρεις πώς να εμπλουτίσεις αυτές τις ανιαρές μέρες παρακάτω σου δίνονται προτάσεις για το πώς θα κάνεις τις μέρες να περάσουν πιο ευχάριστα και δημιουργικά.

  • Τακτοποίησε το κρεβάτι σου: Κάθε πρωί είναι απαραίτητο να στρώνεις και να περιποιείσαι το κρεβάτι σου.Αυτό θα σε βοηθήσει να οργανώσεις καλύτερα τα πράγματα που επιθυμείς να κάνεις μέσα στην ημέρα,αφου ο χώρος σου θα είναι καθαρός και τακτοποιημένος.

  • Διάβασε ένα βιβλίο:Έχεις υποσχεθεί στον εαυτό σου ότι θα ανοίξεις αυτό το βιβλίο που χρόνια τώρα σκονίζεται στην βιβλιοθήκη σου.Είναι η κατάλληλη ευκαιρία να κάτσεις στον καναπέ σου, να ανοίξεις το βιβλίο σου και να αφήσεις τον συγγραφέα να σε παρασύρει στον δικό του μυθικό κόσμο.

  • Γυμνάσου: Βρες το είδος άσκησης που ταιριάζει στον σωματότυπο σου. Είναι μια καλή ευκαιρία να γυμνάσεις το σώμα σου,έχοντας την άνεση του σπιτιού σου. Η yoga είναι ένας υπέροχος τρόπος για να γυμναστείς, αλλά και να ηρεμήσεις. Στο ίντερνετ μπορείς να βρεις βίντεο που μπορούν να σε καθοδηγήσουν ώστε να κάνεις σωστά τις ασκήσεις, αποφεύγοντας τραυματισμούς.

  • Δες την αγαπημένη σου ταινία:Είναι πολλές φορές που ευχόσουν να μην ήσουν τόσο κουρασμένος – η και να μπορούσες να ξαναδείς αυτήν την ταινία που δεν χορταίνεις να παρακολουθείς. Είναι η ευκαιρία να δεις τους αγαπημένους σου ηθοποιούς να « ξανά ζωντανεύουν» στην οθόνη.

  • Άστο γι’ αύριο! Ξεπερνώντας την αναβλητικότητα στο χώρο εργασίας
    Το διαδικτυακό σεμινάριο διοργανώνεται από το PSYCHOLOGY.GR, με εισηγήτρια την ψυχολόγο – ψυχοθεραπεύτρια, Άρτεμις Αντωνίου.

    Άλλαξε την διακόσμηση του σπιτιού σου: Αυτή είναι μια σημαντική συμβουλή που μπορεί να αλλάξει την ψυχολογία σου. Μετέτρεψε το σπίτι σου σε έναν ευχάριστο, φιλικό χώρο που θα φέρει την υπογραφή σου. Ανανέωσε το ντεκορ βάζοντας λουλούδια,σε κάθε γωνιά του σπιτιού.

  • Βάλε μουσική: Οι θετικές επιδράσεις της μουσικής είναι γνωστές.Τα επίπεδα του άγχους μειώνονται σημαντικά και οι μελωδίες μας ανεβάζουν την διάθεση. Άνοιξε λοπόν το ραδιόφωνο σου και άσε τους ήχους να σε παρασύρουν και να σε κάνουν να χορέψεις.

  • Πήγαινε για τρέξιμο: Μια βόλτα στο τετράγωνο του σπιτιού σου επιτρέπεται! Περιηγήσου στα σοκάκια της γειτονιάς σου και ίσως,θα παρατηρήσεις πράγματα που ποτέ άλλοτε δεν είχες δει.Απόλαυσε την φύση ή ότι άλλο μπορεί να σε περιβάλλει… Μια βόλτα θα κάνει τις σκέψεις σου πιο ευχάριστες και τα προβλήματα θα μοιάζουν μικρότερα.

  • Παίξε επιτραπέζια με τους γονείς σου: Είναι η τέλεια ευκαιρία να έρθεις πιο κοντά με αγαπημένους σου ανθρώπους.Τα παιχνίδια εξελίσσουν την δημιουργικότητα και οξύνουν την φαντασία μας. Επίσης,συμβάλλουν στην ανάπτυξη δεξιοτήτων μας και φυσικά μας χαρίζουν ευχάριστες στιγμές.

  • Βοήθησε τους συνανθρώπους σου: Σε αυτήν την εποχή μπορείς να συνδράμεις και εσύ στον αγώνα της πολιτείας και να βοηθήσεις ανθρώπους που το έχουν ανάγκη. Μήπως αυτή η ζοφερή κατάσταση μας κάνει να αντιληφθούμε τις έννοιες του ανθρωπισμού; Ένα γεύμα αγάπης στον ηλικιωμένο γείτονα μας, ένα κομμάτι ψωμί στον άστεγο συνάνθρωπο μας θα μας κάνει να αισθανθούμε αυτό το δυνατό συναίσθημα της αγάπης να γλυκαίνει και να αγκαλιάζει την καρδιά μας.

Διαβάστε ακόμη το άρθρο Κορωνοϊός: Τρόποι ψυχικής επιβίωσης, της συνεργάτιδας της Πύλης μας Χρυσανθακοπούλου Μαρίας

Δυστυχώς δεν διάλεξα τους γονείς μου
Σε αυτό το ανατρεπτικό βιβλίο, η έγκυρη κλινική ψυχολόγος Lindsay Gibson αποκαλύπτει την καταστροφική φύση των συναισθηματικά ανώριμων γονέων, τα τοξικά μοτίβα με τα οποία μας έχουν σημαδέψει και μας παρέχει πολύτιμους τρόπους για να θεραπευτούμε

Aκόμα και αν αυτές οι μέρες μας φαίνονται αδιάφορες, μαύρες ίσως και καταθλιπτικές υπάρχει τρόπος να τις φωτίσουμε και να τις αξιοποιήσουμε προς όφελος μας. Ήρθε η ώρα να κοιτάξουμε τον διπλανό μας, να αφουγκραστούμε την κοινωνία μας,να κοιτάξουμε στον καθρέπτη και να υποσχεθούμε,ο καθένας στον εαυτό του ότι θα γίνουμε καλύτεροι γονείς,καλύτεροι φίλοι,καλύτεροι άνθρωποι…

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Ιωάννα Τσιρογιάννη

tsirogianniΚατάγομαι από το όμορφο Μέτσοβο και εργάζομαι ως Τεχνολόγος Ιατρικών Εργαστηρίων.Το πάθος μου για την αρθρογραφία ξεκίνησε πριν 5 περίπου χρόνια και έκτοτε έχω συνεργαστεί με διάφορα ηλεκτονικά περιοδικά. Στόχος μου είναι να δημιουργώ ευφάνταστα άρθρα που έχουν σχέση με την κοινωνία και την ανθρώπινη ψυχολογία.