Ακρόαση άρθρου......

Τα Κοινωνικά Παντοπωλεία των δήμων, αλλά και τα Κοινωνικά Συσσίτια ειδικότερα, παρέχουν εδώ και αρκετά χρόνια τις πολύτιμες υπηρεσίες τους σε άτομα που πραγματικά έχουν ανάγκη. Όμως τις γιορτινές ημέρες αποκτούν ακόμη μεγαλύτερη αξία, πολύ περισσότερο σε αυτό το διάστημα της πανδημίας και του εγκλεισμού, λόγω των περιοριστικών μέτρων για τη μείωση της διασποράς του κορονοϊού.

Τα πασχαλινά γεύματα

Τα πασχαλινά γεύματα που μοιράζουν οι δήμοι, έρχονται να μετριάσουν το πρόβλημα που έχουν εκείνοι οι συμπολίτες μας, οι οποίοι τα χρειάζονται πραγματικά.

Σε αυτές τις έκτακτες συνθήκες ανταποκρίνεται με όλες του τις δυνάμεις και ο δήμος Ιλίου, με την παροχή γευμάτων που προσφέρει αδιάλειπτα σε άτομα άπορα, μοναχικά, ΑμεΑ, υπερήλικες και σε οικογένειες που δεν μπορούν οικονομικά ή για λόγους υγείας να καλύψουν τις ανάγκες τους σε βασικά αγαθά. Μάλιστα, τα πασχαλινά γεύματα που μοιράζονται στους δικαιούχους περιέχουν παραδοσιακά είδη, όπως μαγειρίτσα, αρνί με πατάτες, κοτόπουλο με ρύζι, σαλάτες, ψωμί, κουλούρια, τσουρέκια, αλλά και φρούτα, για τη σίτιση από τη Μεγάλη Παρασκευή έως και τη Δευτέρα του Πάσχα. Η παρασκευή τους πραγματοποιείται με βάση τις κείμενες υγειονομικές διατάξεις και η παράδοσή τους γίνεται με όλα τα αυστηρά μέτρα προστασίας.

Το κοινωνικό συσσίτιο

Το Κοινωνικό Συσσίτιο, μέσω του οποίου παρέχονται τα πασχαλινά γεύματα, είναι μια δομή που δημιουργήθηκε στα χρόνια της οικονομικής κρίσης, στο πλαίσιο μιας κοινωνικής πολιτικής, με έντονα παρεμβατικά στοιχεία, που εφάρμοζε ήδη ο δήμος Ιλίου. Έκτοτε παρέχεται ανελλιπώς, από το 2012, σε άτομα άπορα, μοναχικά, ΑμεΑ, υπερήλικες και οικογένειες που δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες τους σε βασικά αγαθά», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Ιλίου Νίκος Ζενέτος και προσθέτει:

Η φροντίδα που τους παρέχουμε δεν αφορά μόνο ημέρες εορτών, όπως το Πάσχα, αλλά είναι συνεχής και καθημερινή. Βρισκόμαστε κοντά τους 7 ημέρες την εβδομάδα, 365 ημέρες το χρόνο και μεριμνούμε το ίδιο για τη κάλυψη των αναγκών τους. Τα πασχαλινά γεύματα περιέχουν απλώς παραδοσιακές γεύσεις, που συνηθίζουμε να έχουμε στο σπίτι μας αυτές τις ημέρες.

Οι κοινωνικοί λειτουργοί και οι κοινωνικές δομές

Ωστόσο, οι κοινωνικές δομές του δήμου επεκτείνονται και σε άλλες ανάγκες των δημοτών, που επίσης έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα αυτές τις Θείες ημέρες. Ο κ. Ζενέτος εξηγεί: «Παράλληλα, τα άτομα αυτά επισκέπτονται κοινωνικοί λειτουργοί του δήμου, συζητούν μαζί τους, καταγράφουν πράγματα που χρειάζονται ή τους κρατούν συντροφιά, έστω και για λίγο. Η παρουσία τους είναι πολύ σημαντική, ιδιαίτερα αυτές τις ημέρες, καθώς τους δίνει την αίσθηση ότι κάποιος τους σκέπτεται, νοιάζεται για τα προβλήματα, τους φόβους και τις αγωνίες τους».

Το φετινό Πάσχα είναι διαφορετικό και δύσκολο

Και ο δήμαρχος Ιλίου καταλήγει: Το φετινό Πάσχα είναι, σίγουρα, διαφορετικό και δύσκολο αλλά, σε κάθε περίπτωση, έχει κάτι να μας διδάξει. Όπως ότι, μια γερή θύελλα δεν είναι μόνο σαρωτική αλλά και χρήσιμη, αφού, εκτός των άλλων, μας δείχνει τρόπους να εντείνουμε την αλληλεγγύη μας στους συνανθρώπους μας που δοκιμάζονται, είτε από την κρίση πανδημίας, είτε από τη φτώχεια. Αυτό ακριβώς στηρίζουμε με πράξεις, στον δήμο Ιλίου: Κανείς συμπολίτης μας να μην αισθάνεται μόνος του.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Νίκος Μεταξάς

e psy logo twitter2Συντάκτης στην Πύλη Ψυχολογίας - Psychology.gr
Μετάφραση, απόδοση ξενόγλωσσων άρθρων.
Επικοινωνία: editorial @psychology.gr