Ακρόαση άρθρου......

Το έργο μας εξακολουθεί να επικεντρώνεται στη δέσμευσή μας για επίτευξη της καθολικής υγειονομικής κάλυψης στη χώρα μας, τόνισε η υφυπουργός Υγείας, Ζωή Ράπτη, κατά την τοποθετήσή της στη σύνοδο της περιφερειακής επιτροπής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Ευρώπη, όπου συζητούνται θέματα σχετικά με το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Εργασίας 2020-2025 «Κοινή δράση για καλύτερη υγεία στην Ευρώπη».

Καθολική υγειονομική κάλυψη

Η κ. Ράπτη επισήμανε πως ενώ τα τελευταία 40 χρόνια η διεθνής κοινότητα έχει κάνει σημαντικά βήματα προς τη βελτίωση των αποτελεσμάτων των υπηρεσιών υγείας, εξακολουθούμε να αντιμετωπίζουμε προκλήσεις, και η πανδημία της Covid-19 μας δείχνει ότι πρέπει να αναθεωρήσουμε το modus operandi.

«Μία προσέγγιση με βασικό πυλώνα την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας (Π.Φ.Υ.), αποτελεί τον αποτελεσματικότερο τρόπο για τη βιώσιμη διαχείριση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν τα συστήματα υγείας» σημείωσε, προσθέτοντας πως η ενίσχυση των υπηρεσιών της Π.Φ.Υ. αποτελεί επίσης την πιο ολοκληρωμένη και αποτελεσματική προσέγγιση για την ενδυνάμωση της ψυχικής υγείας του πληθυσμού, που εν μέσω της πανδημίας υφίσταται τρομερές πιέσεις.

Ευρωπαϊκό πρόγραμμα υγείας και ψυχική υγεία

Η υφυπουργός τόνισε χαρακτηριστικά:

«Δεν νοείται καθολική κάλυψη υγείας χωρίς πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, και δεν νοείται υγεία χωρίς ψυχική υγεία. Αυτές οι δύο διαπιστώσεις είναι σήμερα πιο επίκαιρες από ποτέ και αυτός είναι και ο λόγος που υιοθετήθηκαν και προωθούνται από τον Π.Ο.Υ.».

Εξέφρασε δε, την ικανοποίησή της για το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Εργασίας που αναπτύχθηκε από την ευρωπαϊκή περιφερειακή επιτροπή του Π.Ο.Υ. και το οποίο συμπεριλαμβάνει στους τέσσερις κεντρικούς πυλώνες του, τα θέματα ψυχικής υγείας, από κοινού με την καθολική κάλυψη υγείας, την ψηφιακή μεταρρύθμιση της παροχής υπηρεσιών υγείας, την προώθηση της υγείας και ευεξίας και την προστασία από έκτακτες καταστάσεις δημόσιας υγείας.

«Η επικέντρωση στα ζητήματα αυτά, αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά την επίδραση του ευρωπαϊκού προγράμματος εργασίας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, τόσο στη χώρα μας, όσο και στην ευρωπαϊκή περιφέρεια του Οργανισμού», σημείωσε κλείνοντας την τοποθέτησή της η κ. Ράπτη.

Πηγή:

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Νίκος Μεταξάς

e psy logo twitter2Επιμέλεια & μετάφραση άρθρων, Τμήμα Σύνταξης Πύλης Ψυχολογίας psychology.gr
Επικοινωνία: editorial @psychology.gr