Φόβο για τον ιό, άγχος και αβεβαιότητα για την οικονομική κατάσταση, άγχος και μεγάλη πίεση για την εφαρμογή των μέτρων, μοναξιά και ψυχική κούραση, είναι τα συναισθήματα που βιώνουν οι Ελληνες κατά την πανδημία, ανέφεραν κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για την πανδημία ο υπουργός Yγείας Βασίλης Κικίλιας και η υφυπουργός, αρμόδια για θέματα Ψυχικής Υγείας, Ζωή Ράπτη.

Το κύριο θέμα της σημερινής ενημέρωσης ήταν η ψυχική υγεία, καθώς «όλοι είμαστε σε ψυχολογική πίεση» είπε ο υπουργός, τονίζοντας ότι «είναι μήνες πίεσης κοινωνικής, οικονομικής, επαγγελματικής, με υγειονομικά συνθήκες δύσκολες. Μια πραγματικότητα στην οποία δοκιμάζονται όλοι».

Αναγνωρίζοντας την ιδιαιτερότητα της υγειονομικής κρίσης και τις κοινωνικές και ψυχολογικές συνέπειες της στους πολίτες, το Υπουργείο Υγείας αποφάσισε τη διεύρυνση της επιτροπής λοιμωξιολόγων - επιδημιολόγων με τον καθηγητή Ψυχιατρικής του ΑΠΘ, Βασίλειο Παντελεήμωνα Μποζίκα.

Λόγω της πανδημίας χρειάζεται μεγαλύτερη έμπρακτη στήριξη η ψυχική υγεία είπε ο υπουργός και ανέφερε ότι αυξήθηκε κατά 62% στα 58 εκατ. ευρώ ο προϋπολογισμός για τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας.

Αύξηση του τακτικού προϋπολογισμού για τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας και απεξάρτησης για το 2021

Ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε επίσης στην ψυχική υγεία, που ήταν το κύριο θέμα της ενημέρωσης. Για το λόγο αυτό, όπως εξήγησε ο Βασίλης Κικίλιας, στην ενημέρωση τοποθετήθηκε και η Ζωή Ράπτη, αρμόδια υφυπουργός Υγείας για Θέματα Ψυχικής Υγείας.

«Ξέρουμε πολύ καλά πώς νιώθετε, νιώθουν οι οικογένειες μας. Είμαστε όλοι σε ψυχολογική πίεση» ανέφερε ο υπουργός, προσθέτοντας «είναι μήνες πίεσης κοινωνικής, οικονομικής, επαγγελματικής, με υγειονομικά συνθήκες δύσκολες. Μια πραγματικότητα στην οποία δοκιμάζονται όλοι».

«Εμείς, η ελληνική Πολιτεία, είμαστε εδώ, δίπλα σας» επισήμανε ο υπουργός και συμπλήρωσε «η ελληνική κοινωνία έχει επιδείξει αξιοθαύμαστη αντοχή, ωριμότητα, προσαρμοστικότητα». «Είμαστε εδώ και στηρίζουμε ο ένας τον άλλο» τόνισε ο Β. Κικίλιας.

 «Πιστεύουμε ότι λόγω της πανδημίας χρειάζεται πολύ μεγαλύτερη έμπρακτη στήριξη, αυτό κάνουμε» είπε ο υπουργός και επισήμανε ότι «αυξήσαμε τον τακτικό προϋπολογισμό για τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας και απεξάρτησης για το 2021 κατά 62% στα 58 εκατ. ευρώ ώστε να φτάσουμε στο 2% των συνολικών δαπανών για την υγεία σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας».

Επίσης, «επιδιώκουμε και θα πετύχουμε από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Ανάκαμψης την περαιτέρω χρηματοδότηση δράσεων στήριξης του πληθυσμού σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας» σημείωσε ο υπουργός Υγείας.

Οι ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις της πανδημίας είναι ανησυχητικές

Τόσο η πανδημία του κορονοϊού, όσο και τα αναπόφευκτα μέτρα προστασίας έχουν αλλάξει δραματικά τη ζωή και καθημερινότητα των πολιτών και ανέτρεψαν οτιδήποτε θεωρούσαμε δεδομένο και ασφαλές, είπε η κ. Ράπτη. «Οι ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις της πανδημίας είναι ανησυχητικές».

Έχει καταγραφεί σε πολλές έρευνες, παγκοσμίως, ένα πολύ υψηλό ποσοστό ανθρώπων με άγχος, που ξεπερνά το 1/3 του πληθυσμού, αλλά και συναισθήματα έντονου φόβου και κατάθλιψης. Στην πίεση από την ίδια την ασθένεια προστίθενται συναισθήματα αβεβαιότητας από την ανησυχία και οικονομική κατάσταση σε κάθε νοικοκυριό, αλλά και συναισθήματα κούρασης που αφορούν στα μέτρα προστασίας.

Ψυχολογική κατάσταση υγειονομικών

Η κ. Ράπτη αναφέρθηκε και στη συνεχή πίεση που αισθάνονται επί μήνες οι επαγγελματίες υγείας, οι οποίοι, όπως είπε, έχουν ξεπεράσει τα όρια αντοχής όχι μόνο σωματικά αλλά και ψυχικά. Το σημαντικότερο όλων είναι η άδικη και τραγική απώλεια ανθρώπων αλλά και η αγωνία των οικογενειών τους. «Η πανδημία έχει δημιουργήσει μια πρωτόγνωρη πραγματικότητα και σε ένα βαθμό όλοι χάσαμε την ψυχική μας ελευθερία».

Πέντε πυλώνες στήριξης της ψυχικής υγείας

Όπως είπε η κ. Ράπτη, το Υπουργείο Υγείας όλο αυτό το διάστημα έχει δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στη φροντίδα των ψυχικά ασθενών, στα κέντρα ψυχικής υγείας και στα ψυχιατρικά νοσοκομεία, εφαρμόζοντας αυστηρά μέτρα προφύλαξης και διενεργώντας τακτικά τεστ σε προσωπικό και ασθενείς. Ανέφερε ότι το υπουργείο υλοποιεί συγκεκριμένες δράσεις που βασίζονται σε πέντε άξονες:

Ανάπτυξη προγραμμάτων ψυχοκοινωνικής υποστήριξης για όσο διάστημα διαρκεί η πανδημία. Λειτουργεί σε 24 βάση η γραμμή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης 10306, η οποία στελεχώνεται από έμπειρους επαγγελματίες Υγείας που βοηθούν όσους αναζητούν ψυχολογική υποστήριξη ανώνυμα και εμπιστευτικά. Η γραμμή λειτουργεί σε συνεργασία με την Α΄ Ψυχιατρική Κλινική του Αιγινίτειου Νοσοκομείου, της Ομοσπονδίας των φορέων ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης «ΑΡΓΩ» και το «Χαμόγελο του Παιδιού». Μέχρι σήμερα η γραμμή έχει απαντήσει σε περίπου 78.000 κλήσεις και έχει διαχειριστεί αιτήματα που εδράζουν άγχος και φόβο για τον ιό σε ποσοστό 82%, ανασφάλεια για το αύριο τόσο σε προσωπικό όσο και οικονομικό επίπεδο κατά 70% και ένα αίσθημα απομόνωσης και κόπωσης σε ποσοστό 65%.

Αναπτύσσονται επίσης προγράμματα ψυχολογικής υποστήριξης με τηλεσυμβουλευτική, μέσω διαδικτυακών εφαρμογών για ασθενείς που νοσηλεύονται ή βρίσκονται σε καραντίνα, για τα μέλη των οικογενειών τους αλλά και το υγειονομικό προσωπικό. Επιπλέον, αναπτύσσονται προγράμματα εξ αποστάσεων ψυχοκοινωνικής υποστήριξης για τον γενικό πληθυσμό, με έμφαση στους ανέργους, τους ασθενείς με χρόνιες παθήσεις, τα παιδιά και τους εφήβους.

Ο τρίτος πυλώνας αφορά την ανάρτηση στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας «πρώτων βοηθειών» για την ψυχική υγεία. Υπάρχουν απλές και κατανοητές βοηθητικές συμβουλές για τον τρόπο αντιμετώπισης των ψυχολογικών συνεπειών του Covid-19.

Ο τέταρτος πυλώνας αφορά τη στήριξη του υγειονομικού προσωπικού και στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας έχει αναρτηθεί ένας σχετικός οδηγός. Η κ. Ράπτη ανακοίνωσε ότι έχει δρομολογηθεί μία ειδική έρευνα για το σύνδρομο εργασιακής εξουθένωσης που βιώνουν οι υγειονομικοί στα εθνικά κέντρα αναφορά Covid.

Τέλος, ενισχύονται με προσλήψεις ψυχιάτρων οι δομές ψυχική υγείας.

Η κ. Ράπτη ανακοίνωσε ότι το νέο εθνικό σχέδιο δράσης για την ψυχική υγεία έχει ορίζοντα δεκαετίας και θα παρουσιαστεί μέσα στο 2021.

Εκκληση για διαφορετικά Χριστούγεννα

Έκκληση αυτά τα Χριστούγεννα να τα γιορτάσουμε στενά οικογενειακά με πολλή προσοχή και τήρηση των μέτρων προστασίας απηύθηναν, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας και η υφυπουργός Υγείας, Ζωή Ράπτη. «Το χρωστάμε στους εαυτούς μας και τους αγαπημένους μας να προσέξουμε ιδιαίτερα, καθώς κάθε φορά που κάποιος δεν προσέχει θέτει σε κίνδυνο τον εαυτό του, την οικογένεια του, τον περίγυρο του και ενδεχομένων και πολλούς άλλους ανθρώπους», είπε ο υπουργός.

Η κ. Ράπτη συμπλήρωσε ότι «η απόσταση που βιώνουμε για να προφυλαχτούμε και να προφυλάξουμε τους αγαπημένους μας είναι φυσική και όχι κοινωνική».

Το πρόγραμμα εμβολιασμού «Ελευθερία»

Ο υπουργός έκανε αναφορά και στο πρόγραμμα εμβολιασμού κατά του κορονοϊού που φέρει το όνομα «Ελευθερία», λέγοντας ότι πρόκειται για ένα μεγάλο σχέδιο που ποτέ στο παρελθόν δεν έχει οργανωθεί κάτι ανάλογο, με τέτοιο χρονοδιάγραμμα και καθολικά στον πληθυσμό.

Επανέλαβε ότι σε ένα τόσο μεγάλο εγχείρημα θα υπάρχουν και κάποια μικρά λάθη και αστοχίες, οι οποίες στην πορεία θα διορθώνονται καθώς πρέπει να συντονιστεί το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, να ενημερωθεί, να κλείσει ραντεβού και σταδιακά να εμβολιαστεί. «Με διαφάνεια και ειλικρίνεια καθημερινά το Υπουργείο Υγείας θα ενημερώνει τους πολίτες.

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Νίκος Μεταξάς

e psy logo twitter2Συντάκτης στην Πύλη Ψυχολογίας - Psychology.gr
Μετάφραση, απόδοση ξενόγλωσσων άρθρων.
Επικοινωνία: editorial @psychology.gr