Η Ζωντανή βιβλιοθήκη δεν διαθέτει χάρτινα βιβλία, αλλά ανθρώπους με διάθεση να μοιραστούν τις ιστορίες τους και τις εμπειρίες τους, με στόχο να καταπολεμήσουν τις προκαταλήψεις και να ενισχύσουν την προώθηση της ποικιλομορφίας.

Οι δανειστές έχουν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με ανθρώπους με τους οποίους υπό κανονικές συνθήκες δεν θα ήταν εύκολο να έρθουν σε επαφή. Συχνά υπάρχουν προς διαφορετικές ομάδες ανθρώπων προκαταλήψεις, οι οποίες τίθενται ύπο αμφισβήτηση στο πλαίσο της ζωντανής βιβλιοθήκης.

Η ζωντανή βιβλιοθήκη έχει ως στόχο να δημιουργήσουν οι συνομιλητές προσωπική εικόνα για αυτά τα πρόσωπα μέσω του διαλόγου.

Οι υπάρχουσες προκαταλήψεις πρέπει να έρθουν στην επιφάνεια, να φανούν οι λόγοι δημιουργίας και διαιώνισής τους, ώστε τελικά να μπορεί να αποφασίσει το άτομο αν αυτές έχουν βάση.

Η σύλληψη της ιδέας

Η ιδέα της ζωντανής βιβλιοθήκης πήγασε από μια δανική πρωτοβουλία νέων ονόματι Stop the Violence. Το Stop the Violence διέκοψε τη λειτουργία του το 2001, μετά από 8 χρόνια ύπαρξης, και κατά καιρούς αριθμούσε περίπου 7000 μέλη, ως επί το πλείστον άτομα μεταξύ 12 και 18 ετών. Στόχος της πρωτοβουλίας ήταν η συμμετοχή των νέων στην ενεργό πρόληψη της βίας και των προκαταλήψεων.

Τι είναι η Ζωντανή Βιβλιοθήκη;

Μια Ανθρώπινη Βιβλιοθήκη αποτελείται από «βιβλία» που είναι ανθρώπινα. Κάθε ένα από αυτά τα βιβλία είναι εθελοντικό να συμμετέχει στη βιβλιοθήκη και να μοιράζεται την ιστορία του. Όπως και μια κανονική βιβλιοθήκη, η Ανθρώπινη Βιβλιοθήκη έχει έναν τίτλο και μια περιγραφή βιβλίου, και ένας «αναγνώστης» μπορεί να διαλέξει «βιβλία» για ένα θέμα για το οποίο μπορεί να ενδιαφέρεται να μάθει περισσότερα.

Για παράδειγμα, οι αναγνώστες θα μπορούσαν να μάθουν για τις εμπειρίες των ατόμων με αναπηρία, των ατόμων ΛΟΑΤΚΙ, και ατόμων που ασκούν μια συγκεκριμένη θρησκευτική πίστη ή έχουν διαφορετική απόχρωση επιδερμίδας. Οι αναγνώστες που συμμετέχουν μαθαίνουν περισσότερα για αυτό το άτομο, τη ζωή του και τις προκλήσεις και τα στερεότυπα που έχουν ξεπεράσει ή αντιμετωπίζουν επί του παρόντος.

Οι αναγνώστες μπορούν να ελέγχουν τα βιβλία για 20 λεπτά, κατά τη διάρκεια της οποίας οι αναγνώστες και τα βιβλία συζητούν ένας προς έναν.

Στόχος όσων συμμετέχουν στη Ζωντανή Βιβλιοθήκη είναι να στηρίξουν έναν πολιτισμό που να συμπεριλαμβάνει, να αναγνωρίζει και να εκτιμά την ποικιλομορφία.

Είναι πάντα πιο εύκολο να ζεις δίπλα σε κάποιον που τον κατανοείς, έχεις κάποιο σημείο επαφής, ή μπορείς να ταυτιστείς μαζί του.

Η ποικιλομορφία, βασικό γνώρισμα της ζωής

Η Ζωντανή Βιβλιοθήκη αποτελεί έναν τρόπο για τους ανθρώπους να έρθουν σε άμεση προσωπική επαφή. Ο διάλογος και η ανθρώπινη επαφή είναι ισχυρά εργαλεία για να αντιμετωπιστεί η ντροπή και η αμηχανία και οι όποιες προκαταλήψεις γύρω από την ποικιλομορφία της κοινωνίας.

Το να είσαι ανοιχτός στην ανθρώπινη ποικιλομορφία σου προσφέρει ένα αίσθημα ελευθερίας, ενότητας και αγάπης. Η ποικιλομορφία είναι βασικό χαρακτηριστικό των ζωντανών οργανισμών και υφίσταται σε κάθε έμβιο ον πάνω στον πλανήτη.

Η διαφορά είναι πως στην περίπτωση των ανθρώπων εισβάλλει ο μαθημένος ρατσιμός και η προκατάληψη, τα οποία διαιωνίζουν τη νοοτροπία του διαχωρισμού μεταξύ των ανθρώπων και εμπλέκουν τον φόβο για το διαφορετικό.

Το διαφορετικό όμως είναι απλώς μια ακόμη έκφραση της συνειδητότητας και της δημιουργικής αρχής που διέπει το σύνολο της δημιουργίας σε κάθε μορφή χωρίς εξαιρέσεις.

Ποιοι είναι οι τίτλοι των Ζωντανών Βιβλίων που βρίσκει κανείς στα «ράφια» αυτής της βιβλιοθήκης στην Ελλάδα

Ενδεικτική Βιβλιογραφία:

«Ζώντας (ορο)θετικά – Με το να με “διαβάσεις” δεν θα κολλήσεις. Ίσως να ξεκολλήσεις!»

«Η ζωή μέσα από τα χέρια μου – Χέρια που επικοινωνούν στην νοηματική γλώσσα»

«Tο κακό στη μεγάλη οικογένεια της ανθρωπότητας είναι που όλοι θέλουν να είναι ο πατέρας – Φεμινιστικές αφηγήσεις σε ένα σεξιστικό κόσμο»

«Πολλές ανακαλύψεις γίνονται από ατύχημα εγώ ανακάλυψα τον τροχό – Κάνω extreme sports, βγαίνω έξω με αναπηρικό αμαξίδιο»

«Μην το λες, δε σου φαίνεται – Ζώντας με την ψυχική διαταραχή»

«Νανισμός – Οι άνθρωποι που μια μέρα δραπέτευσαν από τα παραμύθια και από τότε, το δικό τους παραμύθι ψάχνουν…»

«Για μια καλύτερη ζωή – Ακολουθώντας το ελληνικό όνειρο, ψάχνοντας για ένα καλύτερο μέλλον, υπομένοντας με αισιοδοξία»

«Ο γκριζομάλλης γκέι ή το να είσαι κλεισμένος στην ντουλάπα είναι πηγή δυστυχίας – Μεγαλώνοντας έξω από την ντουλάπα, ανοιχτά, περήφανα, πολύχρωμα…»

«Αντιρρησίας Συνείδησης – 20 χρόνια δημόσιας δράσης για την άρνηση στράτευσης»

«Azadi θα πει ελεύθερος – Οι περιπέτειες ενός πρόσφυγα από το Αφγανιστάν στην Ευρώπη-Φρούριο»

Η Ζωντανή Βιβλιοθήκη στην Ελλάδα είναι μια κινητή/νομαδική βιβλιοθήκη, οι εκδηλώσεις της διεξάγονται σε γειτονιές, πνευματικά κέντρα, δημοτικές βιβλιοθήκες, πολιτιστικά στέκια και κοινωνικά κέντρα, σε φεστιβάλ και σε όποιον χώρο θα μπορούσε να αποτελέσει σημείο συνάντησης, διαλόγου και ελεύθερης συνδιαλλαγής.

Πώς ακριβώς λειτουργεί η Ζωντανή Βιβλιοθήκη

Μέσα από τη «βιβλιογραφία», της Ζωντανής Βιβλιοθήκης έχετε τη δυνατότητα να διαλέξετε το Ζωντανό Βιβλίο με το οποίο θα θέλατε να συναντηθείτε και να συνομιλήσετε για 30 λεπτά.

Αν δεν μιλάτε τη γλώσσα του Ζωντανού Βιβλίου η Ζωντανή Βιβλιοθήκη θα σας παράσχει ένα Ζωντανό Λεξικό (διερμηνέα) κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης.

Μπορείτε να ξεκινήστε τη συζήτηση με μικρή παρουσίαση του εαυτού σας και να θέσετε στο δανεισμένο βιβλίο ερωτήσεις σχετικά με τη ζωή του και τις αξίες του. Μη ντρέπεστε! Αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για να μάθετε αν όσα πιστεύετε για τους και τις οροθετικούς και οροθετικές, τους γκέι και τις λεσβίες, τα άτομα με αναπηρία ή τους αντιρρησίες συνείδησης ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα του Ζωντανού σας Βιβλίου.

Ο αναγνώστης οφείλει να επιστρέψει το Ζωντανό Βιβλίο στην ίδια πνευματική και φυσική κατάσταση που το δανείστηκε. Δεν επιτρέπεται να προκαλέσει ζημιά σε ένα Ζωντανό Βιβλίο, να του τσαλακώσει τις σελίδες ή να θίξει την αξιοπρέπειά του/της με οποιονδήποτε τρόπο.

Παρέχεται επίσης δυνατότητα δημιουργικής φύλαξης των παιδιών των αναγνωστών κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους στη Ζωντανή βιβλιοθήκη.


Πηγές: 
Ζωντανή Βιβλιοθήκη | The Human Library

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Χρύσα Πράντζαλου

e psy logo twitter2Τμήμα Σύνταξης της Πύλης Ψυχολογίας Psychology.gr
Επιμέλεια και συγγραφή άρθρων, μετάφραση & απόδοση ξενόγλωσσων άρθρων.
Επικοινωνία: editorial @psychology.gr