Ακρόαση άρθρου......

Τη δημιουργία  σταθερών και κινητών Χώρων Εποπτευόμενης Χρήσης ναρκωτικών στην Αθήνα, επαναφέρει ο Οργανισμός Κατά των Ναρκωτικών.

Μιλώντας σε πανευρωπαϊκό συμπόσιο που διοργάνωσαν ειδικά για αυτό το θέμα η Ομάδα Πομπιντού του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο Δήμος Στρασβούργου και ο Σύλλογος Ιthaque, ο πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ, Αθανάσιος Θεοχάρης, επισήμανε ότι το νομοθετικό πλαίσιο στην Ελλάδα επιτρέπει τη δημιουργία χώρων εποπτευόμενης χρήσης, οι οποίοι σύμφωνα με την εμπειρία άλλων χωρών προλαμβάνουν τα περιστατικά υπερβολικής δόσης και την εξάπλωση μεταδοτικών νοσημάτων όπως ο HIV.

Παρά τις δύσκολες συνθήκες με την πανδημία Covid, ο ΟΚΑΝΑ συνεχίζει δυναμικά τη δράση του» είπε ο κ. Θεοχάρης. Αυτό αποτυπώνεται στο βάρος που έχει δώσει στη προστασία της υγείας των ευπαθών ομάδων των ουσιοεξαρτώμενων με τη μεγάλη αύξηση διανομής υγειονομικού υλικού ασφαλούς χρήσης (26.000 σύριγγες το μήνα κατά Μ.Ο. /+70% περισσότερες σύριγγες σε σχέση με το 2020 εξυπηρετώντας περίπου 3.500 άτομα την Αθήνα), της φροντίδας της υγιεινής και της συμβουλευτικής υποστήριξης των εξαρτημένων ατόμων, σημείωσε.

Τι είναι οι Χώροι Εποπτευόμενης Χρήσης;

Στους χώρους αυτούς πραγματοποιείται χρήση παράνομων ναρκωτικών, κάτω από την εποπτεία εξειδικευνένου προσωπικού. Κύριος στόχος τους είναι η μείωση του κινδύνου μετάδοσης ασθενειών που σχετίζεται με την ανθυγιεινή χρήση ένεσης, καθώς και η πρόληψη θανάτων από την υπερβολική δόση ναρκωτικών.

Επιπλέον, αποτελούν ένα τρόπο εισαγωγής των χρηστών ναρκωτικών υψηλού κινδύνου , σε θεραπεία εθισμού, προσφέροντάς τους παράλληλα ιατρικές και κοινωνικές υπηρεσίες.

Πιο συγκεκριμένα, τους παρέχουν αποστηρωμένο ενέσιμο εξοπλισμό, συμβουλευτικές υπηρεσίες πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη χρήση των ναρκωτικών ουσιών, επείγουσα περίθαλψη σε περίπτωση υπερδοσολογίας, πρωτοβάθμια ιατρική περίθαλψη, ενώ τους παραπέμπουν σε κατάλληλες υπηρεσίες κοινωνικής περίθαλψης και θεραπείας εθισμού.

Τέλος, επιδιώκουν τη μείωση της χρήσης ναρκωτικών σε δημόσιους χώρους και την εξάλειψη φαινομένων που απορρέουν από αυτή, όπως η παρουσία απορρημένων βελόνων και άλλων προβλημάτων δημόσιας τάξης. Η πρώτη εποπτευόμενη αίθουσα χρήσης άνοιξε στη Βέρνη της Ελβετίας το 1986.

Στη συνέχεια, το παράδειγμα αυτό ακολούθησαν και άλλες χώρες όπως η Γερμανία, οι Κάτω χώρες, το Λουξεμβούργο, η Ισπανία, η Δανία, η Γαλλία και η Ελλάδα. Συνολικά, 78 επίσημοι χώροι λειτουργούν σε 7 χώρες αναφοράς του ΕΚΠΝ (Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας), μετά το άνοιγμα των δύο πρώτων ΧΕΧ, στο πλαίσιο μιας εξαετούς δοκιμής στη Γαλλία το 2016.

Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύτηκε στην Athens Voice  το Φεβρουάριο του 2020: «Στην Αθήνα λειτούργησε πιλοτικά από τον ΟΚΑΝΑ τέτοιος χώρος το 2013, με την ονομασία «Οδυσσέας», στην οδό Καποδιστρίου, για 10 περίπου μήνες.

4ος Κύκλος Αυτροβελτίωσης από το PSYCHOLOGY.GR
3 Ημέρες, 6 διαδικτυακά βιωματικά εργαστήρια. Γενική είσοδος: 25 ευρώ, για εγγραφές έως 31 Μαρτίου 2024

Στο διάστημα αυτό οι επισκέψεις ξεπέρασαν τις 1.300 ενώ αντιμετωπίστηκαν και πάνω από 100 περιστατικά υπερδοσολογίας.

Το πρόγραμμα είχε παρουσιαστεί θετικά πό τηλεοπτική εκπομπή του ALPHA, όμως, καθώς απουσίαζε το νομοθετικό πλαίσιο, ένας εισαγγελέας, ο οποίος είδε την εκπομπή, παρενέβη και ο «Οδυσσέας» έκλεισε.

Πηγές: AΠΕ-ΜΠΕ, EMCDDA (European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction), Athens Voice

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Αλίκη Σάββα

aliki savvaΦοιτήτρια του τμήματος Δημοσιογραφίας και Μ.Μ.Ε του Α.Π.Θ. - Τμήμα Σύνταξης Psychology.gr
Στον ελεύθερό χρόνο της αρέσει να μελετά το αντικείμενο της ψυχολογίας και αγαπά να αρθρογραφεί.