Δύο (2) Ελληνικά Πανεπιστήμια βρίσκονται -για μία ακόμη χρονιά- μεταξύ των καλύτερων πανεπιστημίων του κόσμου, σύμφωνα με την παγκόσμια κατάταξη 2022-23 του Times Higher Education World University Rankings.

Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Πανεπιστήμιο Κρήτης έχουν την εγχώρια πρωτιά, καθώς κατατάσσονται στις θέσεις 401-500 διεθνώς, ενώ συνολικά, 16 ελληνικά πανεπιστημιακά ιδρύματα περιλαμβάνονται στην διεθνή κατάταξη για το έτος 2022-2023, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα.

Η εν λόγω κατάταξη μαζί την αντίστοιχη της QS World University Rankings και το Academic Ranking of World Universities (γνωστή ως Λίστα της Σανγκάης), θεωρούνται οι τρεις κατατάξεις με τη μεγαλύτερη απήχηση και εγκυρότητα διεθνώς, όπως αναφέρει το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Ποια είναι τα κορυφαία Πανεπιστήμια διεθνώς

Για έβδομη διαδοχική χρονιά, το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης βρίσκεται στην 1η θέση της κατάταξης. Ακολουθεί το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ στη δεύτερη θέση ενώ στην τρίτη θέση ισοβαθμούν τα πανεπιστήμια του Κέιμπριτζ (Ηνωμένο Βασίλειο) και του Στάνφορντ (ΗΠΑ) και την πρώτη πεντάδα διεθνώς κλείνει το ΜΙΤ (Massachusetts Institute of Technology - ΗΠΑ).

Τα καλύτερα Πανεπιστήμια για Σπουδές Ψυχολογίας

Με αφορμή την παραπάνω δημοσίευση της παγκόσμιας κατάταξης των κορυφαίων πανεπιστημίων του κόσμου, η ομάδα του PSYCHOLOGY GR συγκέντρωσε τις απαραίτητες πληροφορίες, ξεχώρισε και σας παρουσιάζει τα 50 καλύτερα πανεπιστήμια για σπουδές Ψυχολογίας, τα οποία θα βρείτε αναλυτικά, στο νεοσύστατο, εξειδικευμένο Portal για Σπουδές Ψυχολογίας, Συμβουλευτικής και Ψυχοθεραπείας, που δημιουργήσαμε εντός του PSYCHOLOGY.GR

Όπως είναι αναμενόμενο, τα πανεπιστήμια των ΗΠΑ καταλαμβάνουν τις περισσότερες θέσεις στην συνολική κατάταξη, ωστόσο ακολουθούν αρκετά πανεπιστήμια της Ευρώπης αλλά και της Ασίας. 

Τα κορυφαία 5 πανεπιστήμια για σπουδές Ψυχολογίας είναι τα εξής:

1) Πανεπιστήμιο του Harvard

Το Πανεπιστήμιο του Harvard αποτελεί το νούμερο 1 πανεπιστήμιο για σπουδές ψυχολογίας και ψυχιατρικής σύμφωνα με την παγκόσμια κατάταξη, ενώ προσφέρει προπτυχιακά, μεταπτυχιακά και διδακτορικά προγράμματα στην ψυχολογία και την ψυχιατρική. Το ακαδημαϊκό του ημερολόγιο αποτελείται από 2 εξάμηνα, ενώ τα αγγλικά αποτελούν τη βασική γλώσσα διδασκαλίας.

Οι περισσότεροι προπτυχιακοί φοιτητές κατοικούν στην πανεπιστημιούπολη, στο Harvard Yard και στη συνέχεια σε ένα από τα 12 προπτυχιακά σπίτια. Επιπρόσθετα, υπάρχουν διαθέσιμες πανεπιστημιακές κατοικίες για τους μεταπτυχιακούς φοιτητές. Η Βιβλιοθήκη του Χάρβαρντ είναι η μεγαλύτερη ακαδημαϊκή βιβλιοθήκη στον κόσμο, με περίπου 19 εκατομμύρια τόμους σε περισσότερες από 70 βιβλιοθήκες.

2) Πανεπιστήμιο του Stanford

To Πανεπιστήμιο του Stanford κατάσσεται στην 2η θέση της παγκόσμιας κατάταξης των πανεπιστημίων που αφορούν σπουδές ψυχολογίας. Η πανεπιστημιούπολη του Stanford είναι τώρα μια ακμάζουσα κοινότητα με περισσότερους από 11.000 δημιουργικούς και καταξιωμένους ανθρώπους από όλο τον κόσμο.

Σχεδόν όλοι οι προπτυχιακοί και το 60% των μεταπτυχιακών φοιτητών ζουν στην πανεπιστημιούπολη, οπότε δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η φοιτητική ζωή είναι πλούσια και ποικίλη, με πάνω από 625 οργανωμένες φοιτητικές ομάδες. Tέλος, προσφέρει προπτυχιακά, μεταπτυχιακά και διδακτορικά προγράμματα στην  ψυχολογία και την ψυχιατρική.

3) Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης

To πανεπιστήμιο της Οξφόρδης είναι το παλαιότερο πανεπιστήμιο στον αγγλόφωνο κόσμο, ενώ η ημερομηνία ίδρυσής του είναι άγνωστη έως σήμερα. Πιστεύεται ότι ιδρύθηκε κατά τον 11ο αιώνα. Βρίσκεται στο μεσαιωνικό κέντρο της πόλης της Οξφόρδης και περιλαμβάνει 44 κολλέγια και αίθουσες, καθώς επίσης το μεγαλύτερο σύστημα βιβλιοθηκών στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης καταλαμβάνει την τρίτη θέση όσον αφορά τις σπουδές ψυχολογίας, ενώ προσφέρει προπτυχιακές, μεταπτυχιακές και διαδακτορικές σπουδές στην ψυχολογία και την ψυχιατρική.

4) Πανεπιστήμιο του Cambridge

To Πανεπιστήμιο του Cambridge αποτελεί το τέταρτο παλαιότερο πανεπιστήμιο σε όλο τον κόσμο και το δεύτερο παλαιότερο στον αγγλόφωνο κόσμο. Απαρτίζεται από πολλαπλά κτίρια και χωρίζεται σε 31 αυτόνομα κολλέγια, με τα παλαιότερα και τα περισσότερα από αυτά να βρίσκονται στο διάσημο ποταμό του Cambridge.

Οι αιτήσεις για φοίτηση πραγματοποιούνται απευθείας στα ξεχωριστά τμήματα και όχι στο πανεπιστήμιο. Bρίσκεται τέταρτο όσον αφορά τις σπουδές ψυχολογίας και προσφέρει προπτυχιακές, μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ψυχολογίας.

5) Πανεπιστήμιο Berkeley της Καλιφόρνια (UCB)

Το Πανεπιστήμιο του Berkeley στην Καλιφόρνια (UCB) κατέχει την 5η θέση στην παγκόσμια κατάταξη με τα καλύτερα πανεπιστήμια για σπουδές ψυχολογίας και προσφέρει προπτυχιακές, μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές ψυχολογίας.

Ιδρύθηκε το 1868 και αποτελεί ένα δημόσιο πανεπιστήμιο με στόχο την έρευνα και το πρωταρχικό από τα δέκα ερευνητικά πανεπιστήμια που συνδέονται με το σύστημα πανεπιστημίων της Καλιφόρνια. Αποτελεί ένα από τα 14 ιδρυτικά μέλη της Ένωσης Αμερικανικών Πανεπιστημίων, ενώ στους απόφοιτους του Μπέρκλεϋ, καθηγητές και ερευνητές, συγκαταλέγονται 99 νομπελίστες, 23 νικητές του βραβείου Turing και 14 νικητές του βραβείου Πούλιτζερ.

Δείτε την πλήρη λίστα με τα 50 καλύτερα Πανεπιστήμια του κόσμου για σπουδές Ψυχολογίας στο EDU.PSYCHOLOGY.GR - Στο Portal αυτό, θα βρείτε ακόμη 2 ενότητες: μία για τα δημόσια πανεπιστημιακά ιδρύματα, σε Ελλάδα και Κύπρο και μία ενότητα για Σπουδές Ψυχολογίας στην Ελλάδα, στον ιδιωτικό τομέα.

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Ζαχαρούλα Μπάρμπα

haroula barba 03Ψυχολόγος, εκπαιδευόμενη στη Γνωστική Συμπεριφοριστική Θεραπεία.
Μέλος της διαχειριστικής ομάδας του Psychology.gr - Επιμέλεια άρθρων.