Ακρόαση άρθρου......

Το Ελληνικό ίδρυμα Πολιτισμού διοργανώνει την 19η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης στις εγκαταστάσεις της Δ.Ε.Θ και συγκεκριμένα σε 4 κτίρια και 14 αίθουσες των εγκαταστάσεων της Helexpo (Περίπτερα 12, 13, 14, 15) από την Πέμπτη 4 έως και την Κυριακή 7 Μαΐου.

Φέτος η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου φιλοξενεί περισσότερους από 600 Έλληνες και ξένους επαγγελματίες του βιβλίου και σχεδόν 500 εκδηλώσεις με τη συμμετοχή τουλάχιστον 1.200 ομιλητών.

Η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης 2023 διοργανώνεται από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, σε συνεργασία με τους Έλληνες εκδότες, τη ΔΕΘ-HELEXPO, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και το Δήμο Θεσσαλονίκης, με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Η φετινή ΔΕΒΘ τιμά την Αμερικανική Λογοτεχνία, με στόχο να αναδείξει τις σύγχρονες λογοτεχνικές φωνές και την αγορά βιβλίου των ΗΠΑ, τις προκλήσεις συγγραφέων, εκδοτικών οικών και προσωπικοτήτων του πολιτισμού, με τη συμμετοχή 22 σημαντικών εκδοτικών οίκων στο Αμερικανικό Περίπτερο. Ο πολυφωνικός χαρακτήρας της φετινής διοργάνωσης εμπλουτίζεται με την παρουσία συγγραφέων, μεταφραστών και επαγγελματιών του βιβλίου από 40 περίπου χώρες, δημιουργώντας μια πλατφόρμα συνάντησης, δικτύωσης και διαλόγου χωρίς σύνορα.

Στο πλαίσιο της έκθεσης πραγματοποιούνται διάφορες εκδηλώσεις, όπως παρουσιάσεις βιβλίων, συναντήσεις με συγγραφείς, εικονογράφους και εμψυχωτές, ημερίδες, ομιλίες, συνέδρια, φεστιβάλ, εκθέσεις, εργαστήρια, θεματικά αφιερώματα, συζητήσεις, θεατρικά, μουσικά και εικαστιστικά δρώμενα και άλλες δραστηριότητες, για μικρούς και μεγάλους, στις εγκατάσεις της Helexpo και σε άλλα σημεία της πόλης, που οργανώνουν εκδοτικοί οίκοι και πολιτιστικοί φορείς.

Μερικές από τις εκδηλώσεις περιλαμβάνουν:

Πέμπτη 4/5/2023

  • Παρουσίαση του βιβλίου "Διάστρεμμα" του Κωνσταντίνου Λίχνου στις 17:00-18:00, στο Περίπτερο 15 της Έκθεσης, το οποίο πραγματεύεται την μακροχρόνια φιλία τριών γυναικών και τις συναντήσεις τους που έχουν λάβει ψυχοθεραπευτικό χαρακτήρα. Θίγει ζητήματα σχετικά με το φύλο και τη γυναικεία φύση και ταυτότητα, τους κοινωνικούς ρόλους, τη μητρότητα, τον σεξουαλικό προσανατολισμό και γενικότερα τη σύγχρονη πραγματικότητα με την οποία έρχεται αντιμέτωπη η σημερινή γυναίκα.
  • Στο πλαίσιο της 19ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου, θα πραγματοποιηθεί στις 19:00-20:00, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων Κεντρικής Δημοτικής Βιβλιοθήκης, το 6ο Ποιητικό Συμπόσιο των εκδόσεων "Πηγή", με κεντρικό θέμα "Η θέση της Ομορφιάς στον 21ο αιώνα: Αναζητώντας το χαμένο (;) κάλλος στη σύγχρονη χαοτική καθημερινότητα" σε συντονισμό του ψυχολόγου, συγγραφέα και διευθυντή εκδόσεων, Γεώργιου Ιωαννίδη.

Παρασκευή 5/5/2023

  • Στο Περίπτερο 14, στις 14:00-15:00, θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου "Ιερεμιάδα" της Χλόης , μυθιστορήματος που γράφτηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 και εξετάζει ποια κομμάτια της ανθρώπινης ψυχής αφυπνίζονται όταν προβάλλει επιτακτικά η ανάγκη για επιβίωση.
  • Στο Περίπτερο 15 της ΔΕΘ στις 18:00-19:00, θα λάβει χώρα η παρουσίαση του παγκόσμιου best seller "Όταν το σώμα λέει όχι" του γιατρού Gabor Maté, στην οποία θα συμμετέχουν η Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, Καλλιόπη Χίου και η Ψυχολόγος-Νευροψυχολόγος, Κατερίνα Χατζηκαλλία.

Σάββατο 6/5/2023

  • Στο Περίπτερο 13, πραγματοποιείται η παρουσίαση του βιβλίου "Η Ήρα δεν ήταν ζηλιάρα" της Αστερόπης Λαζαρίδου, στις 14:00-15:00. Μέσα από προσωπικές της ιστορίες, αλλά και βιώματα πολλών άλλων γυναικών, η συγγραφέας θα συζητήσει με τον ψυχίατρο, Γιώργο Νικολάου, όσα αντιμετωπίζει μια γυναίκα ακριβώς επειδή είναι γένους θηλυκού.
  • Το βιβλίο "9 Γυναίκες" της Βάσως Σίδη, που κάνει λόγο για την ψυχική δύναμη των γυναικών, παρουσιάζεται την ίδια ώρα στο Περίπτερο 15 της ΔΕΘ. Στην παρουσίαση θα συμμετέχει, μεταξύ άλλων, και η κλινική ψυχολόγος, Μαρία Καπερώνη.
  • Στο Περίπτερο 15 της Έκθεσης και ώρες 19:00-20:00 θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου "Διήγημας" της Γιώτας Τεμπρίδου, στο οποίο κάνει λόγο για τα παιδικά τραύματα, και την επιρροή των καταλοίπων της πατριαρχίας στην ενήλικη ζωή οποιασδήποτε θηλυκότητας και το διακίωμα του αυτοπροσδιορισμού στην ενηλικίωση.
  • Στις 20:00-20:30 θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου "Το Λιβάδι με τις Αχλαδιές" της Νάνα Εκβτιμισβίλι στο Περίπτερο 13. Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα που περιγράφει την περιθωριοποίηση των ανθρώπων, παρουσιάζοντας τις ψυχοκοινωνικές και σωματικές πτυχές της βίας.

Κυριακή 7/5/2023

  • Παρουσίαση της ποιητικής συλλογής "Πρελούδια Ψυχής" της Κατερίνας Χατζηγιαννάκη στο Περίπτερο 13 της Έκθεσης στις 10:00-11:00.
  • Στο Περίπερο 14, στις 12:00-13:00, θα διεξαχθεί συζήτηση για την αξία των audiobook αυτοβελτίωσης. Η ομιλία με τίτλο "Ευ ζην και audiobooks" βασίζεται στα 2 βιβλία / audiobooks της Βίκης Χατζηβασιλείου.
  • Παρουσίαση του βιβλίου "Έχω δικαίωμα; Έχω διακίωμα!" του Πάνου Χριστοδούλου στο Περίπτερο 15 στις 13:00-14:00. Με αφορμή το βιβλίο, θα ξετυλιχθεί μια συζήτηση για τα Δικαιώματα των Παιδιών, την αξιοποίηση τόσο του βιβλίου, όσο και του θεάτρου στην καλλιέργεια και ευαισθητοποίηση των παιδιών και την εφήβων για τα δικαιώματά τους.
  • Παρουσίαση του βιβλίου της Μαρίας Στρατηγάκη με τίτλο "Πολιτικές ισότητας των φύλων - ΟΗΕ, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ελλάδα", το οποίο αναλύει και αποτιμά κριτικά την πολιτική ισότητας των φύλων ως διακριτή δημόσια πολιτική σε διεθνές, ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο. Στην παρουσίαση θα συμμετέχει, μεταξύ άλλων, η Δήμητρα Κογκίδου, Καθηγήτρια Ψυχολογίας ΠΤΔΕ, ΑΠΘ.

Συνοπτικές Πληροφορίες για τη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (ΔΕΒΘ) 2023

4ος Κύκλος Αυτροβελτίωσης από το PSYCHOLOGY.GR
3 Ημέρες, 6 διαδικτυακά βιωματικά εργαστήρια. Γενική είσοδος: 25 ευρώ, για εγγραφές έως 31 Μαρτίου 2024

ΔΕΘ-HELEXPO, Εγνατία 154, Θεσσαλονίκη
Περίπτερα: 12-13-14-15
Ημέρες & Ώρες Λειτουργίας: Πέμπτη 4 - Κυριακή 7 Μαΐου 2023
Πέμπτη 15:00 - 21:00 / Παρασκευή και Σάββατο 10:00 - 22:00 / Κυριακή 10:00 - 21:00

Επισκέψεις σχολείων: Πέμπτη 4 & Παρασκευή 5, 09:00 - 14:00
Είσοδος ελεύθερη
Επικοινωνία: Τηλ.: 210-6776540 / E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Κέλλυ Σμάλη

smali kellyΦοιτήτρια Δημοσιογραφίας.
Μέλος της ομάδας συγγραφής - επιμέλειας άρθρων του PSYCHOLOGY.GR