Ακρόαση άρθρου......

Σε μία από τις 19 περιφέρειες της Φινλανδίας, το Πιρκάνμαα, ένα εξάμηνο πιλοτικό πρόγραμμα, που αφορούσε στην επείγουσα βοήθεια σε ψυχικά ασθενείς, ολοκληρώθηκε τον περασμένο Μάρτιο.

Η προσπάθεια αυτή έκανε τη διαφορά και βραβεύτηκε, για τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης που προσέφερε, από τον Φινλανδικό Ερυθρό Σταυρό, με το βραβείο "Act of Humanity" ("Πράξη Ανθρωπιάς"). Η ανθρωπιστική οργάνωση παρουσιάζει, κάθε χρόνο, ένα πρόσωπο ή μια οντότητα προς βράβευση με το βραβείο για την προώθηση ανθρωπιστικών θεμάτων, αξιών και δράσεων.

Ασθενοφόρα ψυχικής υγείας ως πράξη ανθρωπιάς

Στο πλαίσιο της εξάμηνης δοκιμής τους, τα ασθενοφόρα ψυχικής υγείας παρείχαν εξειδικευμένη επείγουσα φροντίδα σε περίπου 1.300 άτομα στο νομό Πιρκάνμαα.

Τα οχήματα ήταν στελεχωμένα τόσο με πρακτικούς νοσηλευτές, όσο και με παραϊατρικό προσωπικό που έχει ειδικευτεί στην ψυχική υγεία, που μπορούσαν να δώσουν τις πρώτες βοήθειες σε ψυχικά ασθενείς οι οποίοι βρίσκονται σε κατασταση επείγουσας ανάγκης,

Το πιλοτικό αυτό πρόγραμμα ξεκίνησε, προκειμένου να αντιμετωπιστούν με ορθότερο τρόπο τα περίπου 4.900 επείγοντα ψυχιατρικά περιστατικά που υπολογίζεται ότι προσέρχονται ετησίως στις δομές ψυχικής υγείας της περιφέρειας.

Η πρωτοβουλία έτυχε καλής υποδοχής τόσο από τους ασθενείς, όσο και από το προσωπικό, σύμφωνα με τον Άνσι Αουνόλα, υπεύθυνο συντονιστή του νομού Πιρκάνμαα για τις υπηρεσίες ευημερίας του αντίστοιχου "ΕΚΑΒ":

"Υπάρχει σαφής αύξηση των ψυχικών διαταραχών και η αγωνία των ανθρώπων αντικατοπτρίζεται στον αριθμό των επιχειρήσεων έκτακτης ανάγκης. Εναλλακτικές και ποικίλες υπηρεσίες μπορούν να δημιουργηθούν μόνο μέσω τολμηρών πειραματισμών.",

δήλωσε ο ίδιος.

Από την πλευρά του Φινλανδικού Ερυθρού Σταυρού, η γενική γραμματέας, Κριστίνα Κούμπουλα, επικρότησε την περιφέρεια Πιρκάνμαα για την ανάληψη της εν λόγω πρωτοβουλίας και τόνισε τα οφέλη που προσέδωσε το έργο, καθώς μέσω αυτού προκύπτουν πολύτιμες νέες πληροφορίες για ολόκληρη την φινλανδική κοινωνία:

4ος Κύκλος Αυτροβελτίωσης από το PSYCHOLOGY.GR
3 Ημέρες, 6 διαδικτυακά βιωματικά εργαστήρια. Γενική είσοδος: 25 ευρώ, για εγγραφές έως 31 Μαρτίου 2024

"Το πιλοτικό πρόγραμμα παρέχει σημαντικές νέες πληροφορίες για το σύνολο της κοινωνίας και μας βοηθά να βρούμε εφαρμόσιμες λύσεις που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε, για να αντιμετωπίσουμε τα αυξανόμενα προβλήματα ψυχικής υγείας."

Ψυχική Υγεία στην Φινλανδία

Ενώ η Φινλανδία αποτελεί μία από τις πιο αξιοθαύμαστες ευρωπαϊκές χώρες, όσον αφορά το εκπαιδευτικό σύστημα, την δημόσια υγεία, τα εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά ανεργίας και το γενικό υψηλό βιοτικό επίπεδο, η ψυχική υγεία αποτελεί ένα αδυνάμο σημείο της, που εξακολουθεί να ταλανίζει την σκανδιναβική χώρα.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση εκτιμάται ότι 1 στους 6 ανθρώπους αντιμετωπίζει κάποιο ζήτημα ψυχικής υγείας. Όσον αφορά στη Φινλανδία, υπολογίζεται πως επηρεάζει 1 στους 5, αναλογία που το καθιστά υψηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και έχει αφορά ιδιαίτερα στο νεότερο πληθυσμό της χώρας.

Αυτό συμβαίνει καθώς, λόγω της φήμης που φέρει σε παγκόσμιο επίπεδο η Φινλανδία, ως της πιο ευτυχισμένης χώρας στη γη, οι νέοι δεν αισθάνονται άνετα να μιλήσουν για τα προβλήματά τους θεωρώντας τα άκυρα λόγω του τόπου διαμονής τους.

Η χώρα ήρθε αντιμέτωπη με δραματικά υψηλά ποσοστά αυτοκτονιών στις δεκαετίες του '80 και του '90, γεγονός που οδήγησε στην δημιουργία του Εθνικού Προγράμματος Πρόληψης Αυτοκτονιών το 1986.

Άστο γι’ αύριο! Ξεπερνώντας την αναβλητικότητα στο χώρο εργασίας
Το διαδικτυακό σεμινάριο διοργανώνεται από το PSYCHOLOGY.GR, με εισηγήτρια την ψυχολόγο – ψυχοθεραπεύτρια, Άρτεμις Αντωνίου.

Το έργο του εστίαζε στην πρόληψη της αυτοκτονίας, μέσα από την ενίσχυση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας σε όλη τη χώρα, την εκπαίδευση των μέσων ενημέρωσης σχετικά με την αναφορά το ζήτημα, καθώς και την ευαισθητοποίηση και βελτίωση της δημόσιας συζήτησης γύρω από την ψυχική υγεία γενικότερα. Από το 1990, τα ποσοστά αυτοκτονιών στη χώρα μειώθηκαν κατά 50%.

Αν και η κατάσταση έχει βελτιωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, η κατάσταση στη Φινλανδία δεν έχει ακόμα εξομαλυνθεί και ο φόβος του στιγματισμού όσον αφορά την ψυχική υγεία εξακολουθεί να υφίσταται. Γι'αυτό το λόγο, οι αρμόδιες αρχές, το Φινλανδικό Ινστιτούτο Υγείας και Πρόνοιας σε συνεργασία με το Υπουργείο Κοινωνικών Υποθέσεων και Υγείας, έχουν προτείνει ένα νέο Σχέδιο Πρόληψης και δημιούργησαν έναν κατάλογο με στόχους για την χρονική περίοδο 2020-2030, μερικές εκ των οποίων περιλαμβάνουν:

  • την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης,
  • την πρώιμη παρέμβαση, μέσω πχ της βετίωσης τηλεφωνικών γραμμών βοήθειας,
  • την συγκαταλογή ομάδων υψηλού κινδύνου σε προγράμματα πρόληψης για την ψυχική υγεία, (ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, ύματα βίας, άτομα που ζουν σε συνθήκες φτώχειας ή αντιμετωπίζουν προβλήματα κατάχρησης ουσιών), καθώς και
  • την αναβάθμιση της ποιότητας του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης (εκπαίδευση για τους παρόχους υγειονομικής πείθαλψης για τον εντοπισμό σημείων ψυχικής ασθένειας, περίθαλψη και επιλογές φροντίδας των ασθενών, στήριξη στις οικογένειες των ασθενών)

Διαβάστε ακόμη το σχετικό άρθρο: Φινλανδία: πρώτη στη λίστα των πιο ευτυχισμένων χωρών του κόσμου, για 6η συνεχόμενη φορά

Ήδη έχουν γίνει κάποια βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, τουλάχιστον όσον αφορά την έμφαση της ψυχικής υγείας στο δημόσιο σύστημα υγείας:

Πλέον στην ιστοσελίδα που απευθύνεται στους Φινλανδούς πολίτες, για την αντιμετώπιση επειγόντων ψυχιατρικών περιστατικών, εκτός από το 112 -αντίστοιχο με το δικό μας 100- , που προτείνεται ως αριθμός για κάθε έκτακτη ανάγκη, δίνεται και ένας ειδικός αριθμός επικοινωνίας, όπου εξειδικευμένο προσωπικό παίρνει πληροφορίες για το περιστατικό, δίνει κατευθυντήριες οδηγίες στον καλούντα και στέλνει άμεσα ειδική βοήθεια. 

Πηγές:

1. ertnews.gr 
2. borgenproject.org

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Κέλλυ Σμάλη

smali kellyΦοιτήτρια Δημοσιογραφίας.
Μέλος της ομάδας συγγραφής - επιμέλειας άρθρων του PSYCHOLOGY.GR