Ακρόαση άρθρου......

Εγκαινιάζεται το Σάββατο 17 Ιουνίου στην Κατερίνη το νεοϊδρυθέν Κέντρο Ημέρας «Παναγία η Βηματάρισσα», το οποίο απευθύνεται σε άτομα με άνοια.

Το Κέντρο Ημέρας έγινε πραγματικότητα χάρη στη συνεργασία της Ελληνικής Εταιρείας Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών - Θεσσαλονίκης με την Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών Πιερίας, που στόχευαν στην υλοποίησή ενός Κέντρου Ημέρας για την άνοια στην Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, στο πλαίσιο του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων - Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Το Κέντρο Ημέρας «Παναγία η Βηματάρισσα» ξεκίνησε τη λειτουργία του στις 3 Απριλίου 2023 και το προσωπικό του απαρτίζουν οι εξής ειδικότητες: επιστημονικά υπεύθυνος, νευρολόγος, ψυχολόγος, κοινωνικός λειτουργός, γυμναστής, διοικητικοί υπάλληλοι και καθαρίστρια. Η δομή βρίσκεται απέναντι από το Πάρκο Κατερίνης, στην οδό 7ης Μεραρχίας 14.

Τα εγκαίνια θα λάβουν χώρα το Σάββατο 17 Ιουνίου 2023 και ώρα 12:00 μμ.

Ποιες υπηρεσίες προσφέρονται

Στο Κέντρο Ημέρας προσφέρονται, τόσο δια ζώσης, όσο και διαδικτυακά, υπηρεσίες έγκαιρης διάγνωσης και αντιμετώπισης της άνοιας με:

  • τη λήψη ιατρικού και ψυχοκοινωνικού ιστορικού,
  • πλήρη νευρολογικό έλεγχο,
  • πλήρη νευροψυχολογική εκτίμηση,
  • φαρμακευτική θεραπεία,
  • γνωστικά και ψυχοθεραπευτικά προγράμματα σε άτομα με νόσο Alzheimer και με ήπια νοητική διαταραχή σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο. Ο στόχος των προγραμμάτων αυτών είναι η βελτίωση των νοητικών λειτουργιών και της καθημερινής λειτουργικότητας των ωφελουμένων. Ορισμένα τέτοια προγράμματα αφορούν:

α) μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις με νοητικές ασκήσεις (γραπτές ασκήσεις, ασκήσεις μέσω κινητικών εντολών, μουσικών ερεθισμάτων, αριθμητικών πράξεων, οπτικοακουστικού υλικού κ. ά.) και β) μη φαρμακευτικές εκπαιδευτικές παρεμβάσεις (εκπαίδευση και εκμάθηση ξένων γλωσσών, ενίσχυση της μνήμης, της προσοχής και του λόγου, προσανατολισμός στην επικαιρότητα, γνωστικές θεραπείες μέσω τέχνης, έργων ζωγραφικής και μουσικής κ.ά.).

Τα προγράμματα περιλαμβάνουν ακόμη, φυσική άσκηση και γυμναστική, ενημέρωση και ψυχολογική υποστήριξη των περιθαλπόντων, ατομική συνάντηση με περιθάλποντες για ψυχοκοινωνική εκτίμηση ή συμβουλευτική υποστήριξη, ομάδες ψυχολογικής στήριξης περιθαλπόντων (ομάδα στήριξης, ομάδα ψυχοεκπαίδευσης, ομάδα διαχείρισης πένθους, διαδικτυακή ομάδα στήριξης για τους περιθάλποντες, οικογενειακή στήριξη και δυαδική παρέμβαση) και οικογενειακή συνάντηση προς ενημέρωση των μελών της οικογένειας.

Γενικές πληροφορίες

Το ωράριο λειτουργίας του Κέντρου Ημέρας είναι Δευτέρα έως Παρασκευή 7:30-15:30 και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο τηλέφωνο 23510-76942 και στη γραμμή ενημέρωσης: 2310 909000

Ζητήματα Ηθικής και Δεοντολογίας στην Άσκηση της Ψυχοθεραπείας
Κύκλος Σεμιναρίων για Επαγγελματίες Ψυχικής Υγείας | Γενική είσοδος: 35 ευρώ

Θεματικές Ενότητες: Διπλές σχέσεις θεραπευτή – θεραπευόμενου | Ψυχική ανθεκτικότητα του θεραπευτή | Υπέρβαση – παραβίαση ορίων στην ψυχοθεραπευτική σχέση | Ειδικές προκλήσεις στην ψυχοθεραπεία | Ζητήματα ηθικής και δεοντολογίας | Διαχείριση εξω-θεραπευτικών πληροφοριών | Διατήρηση και άρση του απορρήτου

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Κέλλυ Σμάλη

smali kellyΦοιτήτρια Δημοσιογραφίας.
Μέλος της ομάδας συγγραφής - επιμέλειας άρθρων του PSYCHOLOGY.GR