Οι γυναίκες που δουλεύουν περισσότερες από 55 ώρες μέσα στην εβδομάδα, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης, ενώ η δουλειά τα Σαββατοκύριακα αυξάνει τον κίνδυνο κατάθλιψης και για τα δύο φύλα, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.

Η κατάθλιψη με λίγα λόγια

Η κατάθλιψη αποτελεί διαταραχή της διάθεσης όπου το άτομο αποκτά αρνητική οπτική για τον εαυτό του π.χ. ότι είναι άχρηστο, ανάξιο, ανεπαρκές, για τον κόσμο π.χ. ότι είναι απορριπτικοί απέναντί του και για το μέλλον π.χ. ότι θα είναι ζοφερό.

Είναι μια συγκινησιακή κατάσταση που χαρακτηρίζεται από λύπη, δυσφορία και αισθήματα φόβου, ενοχής, αναξιότητας και απελπισίας. Συνοδεύεται από χάσιμο της όρεξης και της ερωτικής επιθυμίας καθώς και λήθαργο ή αναταραχή.

Τα σημάδια που δείχνουν ότι κάποιος υποφέρει από κατάθλιψη

 • πεσμένη διάθεση,
 • άγχος ότι δεν πρόκειται να τα καταφέρει,
 • απώλεια ικανοποίησης από δραστηριότητες που μέχρι πρότινος ήταν ευχάριστες για το άτομο,
 • αίσθημα κόπωσης,
 • μειωμένη σεξουαλική διάθεση,
 • διαταραχές στην όρεξη π.χ. πρόσληψη βάρους ή απώλεια βάρους,
 • διαταραχές στον ύπνο π.χ. υπνηλία ,αϋπνία, ακανόνιστο τύπο,
 • δυσκολία συγκέντρωσης,
 • πιθανές σκέψεις αυτοκτονίας,
 • εμφάνιση πονοκεφάλων,
 • πόνο στο στήθος,
 • δυσκολία αναπνοής,
 • δυσκοιλιότητα,
 • εμετός.

Δείτε το σχετικό βιβλίο για την κατάθλιψη, στο Εξειδικευμένο Βιβλιοπωλείο της Πύλης Ψυχολογίας: Σπάζοντας τα δεσμά της γυναικείας κατάθλιψης . Συγγραφέας: Πενταράκη Αλεξάνδρα, Ψυχολόγος

Η έρευνα για τις εργαζόμενες γυναίκες και την κατάθλιψη

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Τζίλιαν Γουέστον του Τμήματος Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (UCL), που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό επιδημιολογίας «Journal of Epidemiology & Community Health», ανέλυσαν στοιχεία για 11.215 άνδρες και 12.188 γυναίκες, που ταξινομήθηκαν σε κατηγορίες ανάλογα με τον αριθμό των ωρών εργασίας τους.

Παράλληλα, έγινε αξιολόγηση της ψυχικής υγείας τους μέσω σχετικού ερωτηματολογίου-τεστ.

Ποιοι είχαν τα υψηλότερα ποσοστά κατάθλιψης σύμφωνα με την έρευνα

Διαπιστώθηκε ότι οι καπνιστές, οι μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι και όσοι έβγαζαν τα λιγότερα χρήματα, είχαν τα υψηλότερα ποσοστά κατάθλιψης, κάτι που ίσχυε και για τα δύο φύλα.

Ακόμη βρέθηκε ότι οι άνδρες δουλεύουν γενικά περισσότερες ώρες από τις γυναίκες, με σχεδόν τους μισούς (50%) να ξεπερνούν το συμβατικό ωράριο, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό των γυναικών που εργάζονταν παραπάνω από το κανονικό, ήταν λιγότερο από το 25%.

Δεν διαπιστώθηκε διαφορά στα συμπτώματα κατάθλιψης μεταξύ των ανδρών που δούλευαν περισσότερες ή λιγότερες ώρες. Όμως η δουλειά τα σαββατοκύριακα σχετιζόταν με περισσότερα συμπτώματα κατάθλιψης τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες.

Γυναίκες, εργαζόμενες και νοικοκυρές

Την χειρότερη ψυχική υγεία από όλους (και στα δύο φύλα) είχαν οι γυναίκες που δούλευαν συνολικά περισσότερες από 55 ώρες μέσα στην εβδομάδα, ιδίως αν εργάζονταν κάθε σαββατοκύριακο ή τα περισσότερα σαββατοκύριακα του μήνα.

Κρίση Πανικού: Όταν χτυπά ψεύτικος συναγερμός ,Νέο Σεμινάριο από το PSYCHOLOGY.GR, με εισηγήτρια την ψυχολόγο – ψυχοθεραπεύτρια, Άρτεμις Αντωνίου.

Οι γυναίκες αυτές επιβαρύνονται επιπρόσθετα με το χρόνο που πρέπει να δουλέψουν για το νοικοκυριό τους, πράγμα που αυξάνει τον κίνδυνο κατάθλιψης. Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι, όπως έχουν δείξει και προηγούμενες μελέτες, αν η απλήρωτη εργασία του σπιτιού ληφθεί υπόψη, τότε οι γυναίκες εργάζονται συνολικά περισσότερο από τους άνδρες μέσα στην εβδομάδα.

Διαβάστε ακόμη τα σχετικά άρθρα για την κατάθλιψη, από Εξειδικευμένους Συνεργάτες:

*Για το άρθρο, χρησιμοποιήθηκαν πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ καθώς και από παλαιότερα άρθρα για την Κατάθλιψη, στην Πύλη Ψυχολογίας.

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Νίκος Μεταξάς

e psy logo twitter2Επιμέλεια & μετάφραση άρθρων, Τμήμα Σύνταξης Πύλης Ψυχολογίας psychology.gr
Επικοινωνία: editorial @psychology.gr