Ο covid είναι πια για τα καλά στις ζωές μας και η πανδημία αποτελεί τη νέα πραγματικότητα. Υπάρχουν συνέπειες σε όλους τους τομείς της ζωής μας, είτε είναι η υγεία, είτε  η οικονομία, η παιδεία κ.τ.λ. Επηρεάζονται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο όλες οι ηλικίες, άντρες και γυναίκες και οι προεκτάσεις είναι συναισθηματικές ψυχικές και πνευματικές.

Διαχείριση της κρίσης του κορωνοϊού

Είναι λοιπόν επιτακτική ανάγκη να αναλογιστούμε όλοι πώς θέλουμε να διαχειριστούμε αυτή τη νέα πραγματικότητα και τι είναι σημαντικό για μας. Έχουμε συνδέσει τις ζωές μας ενδεχομένως με συγκεκριμένες ρουτίνες και δραστηριότητες, όμως και χωρίς αυτές εξακολουθούμε να ζούμε.

Η ζωή είναι εδώ και τώρα, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες και είναι χρέος μας να την πάρουμε στα χέρια μας όπως κι αν έχουν τα πράγματα.

Είναι απόλυτα φυσιολογικό σε συνθήκες κρίσης να αισθανόμαστε θυμό θλίψη, φόβο.

Η αλλαγή, η αβεβαιότητα, η έλλειψη ελέγχου στα πράγματα, η στέρηση της ελευθερίας και όλες οι συνέπειες που μπορεί να φέρνει στις ζωές μας η πανδημία, μας αποδιοργανώνει και εκτός από το ό,τι απειλεί τη σωματική μας υγεία, απειλεί και την ψυχική.

Σκεφτείτε όμως ότι αυτό που ζούμε αποτελεί πια μια πανανθρώπινη εμπειρία, είναι κάτι που μας αγγίζει όλους και ότι δεν είστε μόνοι. Μπορούμε να το δούμε σαν μια ευκαιρία για να ανασυγκροτηθούμε, να αναλογιστούμε, να φροντίσουμε τους εαυτούς μας, να αποκτήσουμε νέες συνήθειες και να κάνουμε πράγματα που θέλαμε αλλά δεν είχαμε χρόνο.

Συμβουλές ευεξίας εν μέσω πανδημίας και καραντίνας

 • Μην απομονώνεστε. Ακόμη κι αν δεν μπορούμε να βγαίνουμε έξω και να συναντούμε τα αγαπημένα μας πρόσωπα, μπορούμε να επικοινωνούμε πολύ τακτικά μαζί τους με άλλους τρόπους.

 • Οργανώστε τον χρόνο σας.

 • Ζήστε στο εδώ και τώρα.

 • Εκμεταλευτείτε αυτή την περίοδο για να κάνετε ό,τι δεν μπορούσατε να κάνετε παλιότερα.

 • Περάστε χρόνο με τα παιδιά σας. Αν μη τι άλλο παίξτε και διασκεδάστε. Διοργανώστε μια εκδήλωση μέσα στο σπίτι σας μαζί τους…μια βραδιά σινεμά ή ο,τιδήποτε άλλο σας ευχαριστεί.

 • Ασχοληθείτε με το σπίτι σας. Κάντε αλλαγές. Ανανεώστε το.

 • Βοηθήστε όποιον μπορείτε που το έχει ανάγκη, έτσι ώστε να αισθανθείτε χρήσιμοι ή να αποκτήσετε νόημα. Μπορείτε να βρείτε στο διαδίκτυο πολλούς τρόπους να προσφέρετε εθελοντική εργασία λόγω της κατάστασης.

 • Φροντίστε την υγιεινή σας και ακολουθήστε την ρουτίνα σας μέσα στο σπίτι, όπως το συνηθίζατε πριν την καραντίνα.

 • Φοράτε τα ρούχα σας παρόλο που δεν θα βγείτε έξω.

 • Κάντε γυμναστική. Η σωματική άσκηση προάγει την ψυχική υγεία. Ακόμη κι αν δεν ήταν στις συνήθειές σας, μπορείτε να το ξεκινήσετε σαν θεραπεία. Mπορείτε να κάνετε ασκήσεις χαλάρωσης π.χ. yoga και όχι  απαραίτητα έντονη άσκηση.

 • Ακούστε μουσική, διαβάστε ή βρείτε οτιδήποτε άλλο είναι αυτό που σας ανεβάζει την διάθεση. Αν καθίσετε να το σκεφτείτε, υπάρχουν αρκετές διέξοδοι ακόμη και μέσα στο σπίτι. Από τη μαγειρική, μέχρι το πλέξιμο.

 • Ασχοληθείτε με τον εαυτό σας με οποιονδήποτε τρόπο. Περιποιηθείτε τον.

 • Αν σας ενοχλεί ή σας επιβαρύνει όλος αυτός ο βομβαρδισμός για την πανδημία, ενημερωθείτε από έγκυρες πηγές μόνο για ό,τι και για όσο σας ενδιαφέρει και αποφύγετε οποιαδήποτε άλλη έκθεση στο θέμα, η οποία σας αναστατώνει.

 • Εάν δυσκολεύεστε να διαχειριστείτε τη νέα κατάσταση, προσπαθήστε να χρησιμοποιήσετε τεχνικές που σας βοήθησαν στο παρελθόν σε κάποια άλλη κρίση, και αν βλέπετε ότι αυτό δεν σας διευκολύνει, απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας ή σε κάποια γραμμή υποστήριξης.

 • Θυμηθείτε ότι αυτή η κατάσταση αν και ήρθε για να μείνει για κάποιο διάστημα, δεν θα είναι για πάντα και δεν είστε μόνοι.

Όταν δεν μπορούμε να αλλάξουμε μια κατάσταση η αποδοχή είναι ο καλύτερος σύμμαχος.

Και οι άνθρωποι έμειναν σπίτι

And the people stayed home (Kitty O’Meara) 

And the people stayed home. And read books, and listened, and rested, and exercised, and made art, and played games, and learned new ways of being, and were still. And listened more deeply. Some meditated, some prayed, some danced. Some met their shadows. And the people began to think differently. 

And the people healed. And, in the absence of people living in ignorant, dangerous, mindless, and heartless ways, the earth began to heal. 

And when the danger passed, and the people joined together again, they grieved their losses, and made new choices, and dreamed new images, and created new ways to live and heal the earth fully, as they had been healed.

(μετάφραση)

Και οι άνθρωποι έμειναν σπίτι. Και διάβαζαν βιβλία και άκουγαν μουσική, και ξεκουράστηκαν και ασκήθηκαν και έκαναν τέχνη και έπαιξαν παιχνίδια, και έμαθαν νέους τρόπους ύπαρξης, και έμειναν ακίνητοι, και άκουσαν βαθύτερα, κάποιοι διαλογίστηκαν, κάποιοι προσευχήθηκαν, κάποιοι χόρεψαν, κάποιοι γνώρισαν τη δική τους σκιά, και οι άνθρωποι άρχισαν να σκέφτονται διαφορετικά.

Και οι άνθρωποι θεραπεύτηκαν. Και στην απουσία αμαθών, επικίνδυνων, ανόητων και άκαρδων τρόπων ζωής και η γη άρχισε να θεραπεύεται. Και όταν ο κίνδυνος πέρασε και οι άνθρωποι ενώθηκαν και θρηνούσαν για τις απώλειές τους, και έκαναν νέες επιλογές, και ονειρεύτηκαν νέα οράματα, και δημιούργησαν νέους τρόπους ζωής  θεράπευσαν εντελώς τη γη, έτσι όπως είχαν θεραπευτεί και αυτοί.

Ποίημα της Κitty O’Meara

Διαβάστε ακόμη επιλεγμένα άρθρα σχετικά με τον κορωνοϊό και την ψυχική υγεία:

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Μαρία Βουρλιώτου - Ψυχολόγος

Μαρία Βουρλιώτου: έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology”, σημαίνει ότι το Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

 • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
 • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
 • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

Ζω και εργάζομαι στη Θεσσαλονίκη στον τομέα της υγείας. Ολοκλήρωσα τις σπουδές μου το στο τμήμα ψυχολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και ειμαι υποψήφια φοιτήτρια μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών στη φιλοσοφία.