ψυχολογική εξουθένωση

Είναι γεγονός ότι ένα μεγάλο ποσοστό ατόμων αναφέρει ότι υποφέρει από κούραση. Συνήθως εκείνοι που φτάνουν να επισκεφτούν έναν ψυχολόγο είναι αυτοί που υποφέρουν από έντονο στρες και εμφανή «σκαμπανεβάσματα» στη διάθεσή τους. Τι είναι όμως η ψυχική κούραση ή εξουθένωση;

Πολλοί από εμάς κουραζόμαστε, όταν οι απαιτήσεις μιας οποιασδήποτε εργασίας που αναλαμβάνουμε, υπερβαίνουν τα διαθέσιμα αποθέματα του οργανισμού μας. Όταν, όμως, ένα άτομο υποφέρει από ψυχολογική εξάντληση, η κούραση του λοιπόν, είναι μεγαλύτερη σε διάρκεια και ένταση και δεν εξαφανίζεται μέσω της ξεκούρασης. Επίσης, έχει αρνητικές συνέπειες στην ποιότητα της ζωής του ατόμου που την βιώνει επηρεάζοντας την απόδοση του σε καθημερινές δραστηριότητες. Ακόμη, ένα μεγάλο ποσοστό ατόμων που υποφέρει από ψυχολογική εξουθένωση, μειώνει την συμμετοχή του σε προηγούμενες δραστηριότητες του, κοιμάται περισσότερο κατά τη διάρκεια της ημέρας ή/ και περνάει περισσότερο χρόνο στο κρεβάτι προσπαθώντας να ξεκουραστεί, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Οι αιτίες της ψυχολογικής κούρασης

Η ψυχολογική κούραση προέρχεται από άγχος ή χρόνιο στρες. Υπάρχουν πολλοί λόγοι που το άγχος μπορεί να προκαλέσει κούραση. Οι πιο κοινοί λόγοι περιλαμβάνουν:

Διαταραχές στον ύπνο που προέρχονται από άγχος ή χρόνιο στρες: Άτομα που βιώνουν έντονο στρες, αντιμετωπίζουν προβλήματα, είτε στο να καταφέρουν να κοιμηθούν είτε στην ποιότητα του ύπνου τους, αφού ξυπνάνε χωρίς πολλές φορές να το συνειδητοποιούν. Μερικά ακόμη, κοιμούνται κατά την διάρκεια της ημέρας και δυσκολεύονται να κοιμηθούν το βράδυ.

Κατάθλιψη: To έντονο στρες μπορεί να συνοδεύεται από καταθλιπτικά συμπτώματα. Η κατάθλιψη συνοδεύεται από τεράστια απώλεια ενέργειας. Τα άτομα που υποφέρουν από στρες, δυσκολεύονται να είναι σε εγρήγορση κατά την διάρκεια της μέρας, εφόσον μεγάλο ποσοστό ενέργειας χάνεται. Αυτό δημιουργεί μια συνεχή αίσθηση κούρασης.

Χρόνιος πόνος: Άτομα που υποφέρουν από χρόνιο πόνο εξαντλούνται σε σωματικό επίπεδο αλλά και ψυχικό.

Η κούραση ως «άμυνα» του οργανισμού: Άτομα δραστήρια με πολλές υποχρεώσεις ή άτομα που τείνουν να ευχαριστούν τους άλλους ξεχνώντας τις προσωπικές τους ανάγκες, συχνά φέρνουν τον εαυτό τους στα όρια της εξάντλησης. Το σύμπτωμα της κούρασης λοιπόν, σε αυτές τις περιπτώσεις λειτουργεί σαν καμπανάκι, προκειμένου το άτομο επιτέλους να ξεκουραστεί. Επίσης, λειτουργεί σαν ένας τρόπος «αποφυγής», καθώς το άτομο δεν εκτίθεται παραπάνω σε καταστάσεις που του προκαλούν στρες.

Νοητική κόπωση: Ο εγκέφαλός μας καθημερινά επεξεργάζεται αμέτρητες πληροφορίες. Όταν ένα άτομο υποφέρει από έντονο στρες, κατακλύζεται από επαναλαμβανόμενες αρνητικές σκέψεις προκειμένου να αποκτήσει περισσότερο έλεγχο στο περιβάλλον του. Με αυτόν τον τρόπο προκαλείται επιπλέον άγχος, αφού ο νους και γενικότερα ο οργανισμός βρίσκεται σε μια συνεχόμενη επαγρύπνηση. Αυτό στερεί από το άτομο νοητικά και συναισθηματικά αποθέματα, αφήνοντας το άδειο και φυσικά κουρασμένο.

Τι μπορώ να κάνω για να ελέγξω την κούραση μου

Συνήθως, οι περισσότεροι καταφεύγουν σε προϊόντα πλούσια σε καφεΐνη, πράγμα το οποίο είναι απαγορευτικό καθώς προκαλούν υπερδιέγερση και αυξάνουν το άγχος.

Επομένως, σε αρχικό στάδιο, το άτομο που υποφέρει από κούραση είναι σημαντικό να προχωρήσει σε μια νευρολογική εκτίμηση προκειμένου να αποκλειστούν κάποιοι ιατρικοί παράγοντες. Εφόσον αποκλειστούν οι παραπάνω, ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να αντιμετωπιστεί η ψυχική εξάντληση είναι να αξιολογηθεί και να αντιμετωπιστεί το άγχος το οποίο επιφέρει και την ψυχική εξάντληση. Είναι σημαντικό λοιπόν, το άτομο, με την βοήθεια ενός ειδικού:

  1. Να υιοθετήσει στρατηγικές χαλάρωσης.
  2. Να κατανοήσει πώς έχει διαμορφωθεί η ζωή του/της και αν κάποιες πτυχές της χρειάζονται, πιθανότατα, αλλαγή, προκειμένου να επέλθει η ψυχική χαλάρωση.
  3. Να είναι σε θέση να καταλαβαίνει έγκαιρα πότε εξαντλείται και να αναπτύξει, από κοινού με τον-την ψυχολόγο του, τρόπους για να γεμίσει τις μπαταρίες του όποτε αυτό χρειάζεται.
  4. Να προσπαθήσει να είναι αρχικά εκείνος-η ανοιχτός-ή με την εμπειρία του, προκειμένου, στην συνέχεια, να μπορέσει να το μοιραστεί με το περιβάλλον του και να ζητήσει υποστήριξη.

Κλείνοντας, είναι απαραίτητο να θυμόμαστε ότι ένα άτομο που υποφέρει από ψυχική κούραση / εξάντληση δεν μπορεί απλά να ξεκουραστεί και οι συμβουλές όπως «ξεκουράσου» ή «προσπάθησε να ξεκουράζεσαι έπειτα από κάθε δραστηριότητα», δεν λειτουργούν. Το πιο σημαντικό είναι να κατανοήσει το άτομο, ποιο είναι το νόημα της δικής του κούρασης και να ξεκουραστεί με τον δικό του προσωπικό τρόπο!

Συγγραφή Άρθρου

Μαρία Λαΐου
Κλινική και Κοινοτική Ψυχολόγος
Επικοινωνία: 6986823375

google news iconΗ Πύλη Ψυχολογίας είναι εγκεκριμένος εκδότης (Publisher) στην υπηρεσία Google News. Ακολουθήστε μας για να έχετε πρόσβαση σε όλη την αρθρογραφία καθώς και άμεση ενημέρωση για έρευνες ψυχολογίας και θέματα που αφορούν την επικαιρότητα ψυχολογίας και ψυχικής υγείας: Πύλη Ψυχολογίας - Google News

Όλα τα περιεχόμενα της Πύλης Ψυχολογίας - Psychology.gr προστατεύονται από την DMCA. Η αναδημοσίευση περιεχομένου είναι αποδεκτή, μόνο εφόσον τηρούνται όλοι ανεξαιρέτως οι παρακάτω κανόνες. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση η Πύλη Ψυχολογίας θα προχωράει σε καταγγελία DMCA, χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση. Διαβάστε προσεκτικά το σχετικό πλαίσιο: ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ DMCA.com Protection Status

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Κατάθλιψη, άγχος και ψυχοθεραπεία
Κατάθλιψη και ψυχοθεραπεία

Ως επαγγελματίας ψυχικής υγείας σχετίζομαι πολύ συχνά με άτομα που υποφέρουν από καταθλιπτικές ή αγχώδεις συνδρομές. Τις περισσότερες φορές τα πρόσωπα αυτά παρουσιάζονται πολύ καλά διαβασμένα και έχοντας πληροφορηθεί, κυρίως από το διαδίκτυο, αναφέρονται στη συσχέτιση της ισορροπίας των νευροδιαβιβαστών και της αλλοίωσης των νευρωνικών κυκλωμάτων στην εμφάνιση της κατάθλιψης.

Συναισθηματική πείνα
Συναισθηματική πείνα

Πώς ορίζεται η συναισθηματική πείνα;

Ως συναισθηματική πείνα ορίζεται η κατανάλωση φαγητού που προκύπτει όχι από βιολογική πείνα, αλλά ως αποτέλεσμα διάφορων αρνητικών συναισθημάτων, όπως η λύπη, ο θυμός,το άγχος και η ανία. Συχνά, η συγκεκριμένη συμπεριφορά οδηγεί σε ενοχή, ένα ακόμα αρνητικό συναίσθημα και έτσι οδηγούμαστε σε έναν φαύλο κύκλο, που είναι πιθανό να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους.

Τί είδους επικοινωνιακές μπλόφες σκαρώνουμε οι άνθρωποι
επικοινωνιακές μπλόφες

Η έκφραση «τί παιχνίδι παίζεις;» είναι αυτή που χρησιμοποιείται συχνά, όταν κάποιος νιώθει ότι ξεγελάστηκε ή αδικήθηκε από ένα άλλο άτομο. Το παράδοξο, ωστόσο, είναι ότι o θεμελιωτής της Συναλλακτικής ανάλυσης, Eric Berne, υποστήριξε πως κάποτε όλοι μας υπήρξαμε πρωταγωνιστές σε ένα τέτοιο θεατρικό σανίδι, όπου η παράσταση, διέφερε κατά πολύ από το πραγματικό σενάριο των ζωών μας. 

Η καλοκαιρινή εκδοχή της Εποχιακής Κατάθλιψης
εποχιακή κατάθλιψη

Όλες οι εποχές του χρόνου μπορούν να δώσουν το έναυσμα για την εκδήλωση καταθλιπτικών συμπτωμάτων. Η Εποχιακή Συναισθηματική Διαταραχή (Seasonal Affective Disorder – SAD), είναι μια διαταραχή που αφορά την κατ’επανάληψη εκδήλωση καταθλιπτικών επεισοδίων σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους του έτους. Η συγκεκριμένη διαταραχή εκδηλώνεται σε μεγαλύτερο βαθμό τους χειμερινούς μήνες.

Εγγραφή στο Newsletter

Απεχθανόμαστε το Spam! Στην 1η λίστα, θα λαμβάνετε emails από την Πύλη Ψυχολογίας για επιλεγμένα άρθρα ψυχολογίας. Στη 2η λίστα, θα λαμβάνετε προτάσεις βιβλίων ψυχολογίας. Στην 3η λίστα, κάντε εγγραφή μόνο αν είστε επαγγελματίας ψυχικής υγείας.

0
Shares