Τρώτε περισσότερο όταν βιώνετε μία περίοδο άγχους; Καταναλώνετε πολύ φαγητό ακόμα κι αν νιώθετε πως δεν χρειάζεστε άλλη τροφή; Στρέφεστε στο φαγητό για να αισθανθείτε καλύτερα;

Το βιβλίο: Τι συναίσθημα θα φάμε σήμερα; θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε τα αίτια πίσω από αυτές τις συνήθειες.

Βασισμένο στην πολυετή εμπειρία ψυχοθεραπείας με ανθρώπους που πάσχουν από διατροφικά ζητήματα, το βιβλίο αυτό αναλύει σε βάθος τα συχνότερα συναισθηματικά εμπόδια στην τροφική φροντίδα του εαυτού.

H υπερκατανάλωση τροφής είναι ένδειξη ότι ίσως αποσυνδέεσαι από τον εαυτό σου τρώγοντας, ότι ίσως βιώνεις εσωτερικό συναισθηματικό "κενό", το οποίο γεμίζεις με φαγητό. Τα κιλά είναι απλώς κιλά και ορίζουν έναν σωματότυπο. Η υπερφαγία, όμως, είναι μια συμπεριφορά, άσχετη με το βάρος, άσχετη με την πείνα, άσχετη με την επιθυμία του φαγητού. Είναι μια ένδειξη παρορμητικής συμπεριφοράς στην κατανάλωση φαγητού, είναι σημάδι ότι χρειάζεται να προχωρήσεις σε πιο ουσιαστικές αλλαγές στη σχέση σου με τον εαυτό σου.

Για να ξεπεράσεις τα εμπόδια αυτά, θα πρέπει να αποκτήσεις επίγνωση των προσωπικών σου εμποδίων, να δαμάσεις την ορμή στο φαγητό, να μάθεις να αφουγκράζεσαι και να κατανοείς τη συναισθηματική σου πείνα. Να αναγνωρίσεις τι εμποδίζει τη φροντίδα σου, τη φροντίδα που έχεις εσύ επιλέξει συνειδητά να προσφέρεις στον εαυτό σου. Να μπορέσεις να γίνεις πιο αποτελεσματικός στους δικούς σου τροφικούς στόχους και να νιώθεις περισσότερη αποδοχή για τον εαυτό σου και το σώμα σου. Οι τεχνικές που συνοδεύουν αυτό το βιβλίο θα σε οδηγήσουν σε μια καθημερινότητα με σωστή τροφική φροντίδα.

Ό,τι χρειάζεσαι, ο υγιής εσωτερικός εαυτός σου μπορεί να σου το παρέχει.

"Έλα, θα πάμε μαζί, μαζί θα προχωρήσουμε σε πιο θρεπτικά γεύματα. Θέλω απλά να είμαστε υγιείς και να μας φροντίσω τροφικά όπως χρειαζόμαστε. Σου υπόσχομαι ότι δεν θα σε εγκαταλείψω, δεν θα αφήσω την κριτική να σε πληγώσει. Και όταν θα έχεις μια τροφική επιθυμία θα τη σέβομαι και δεν θα σε τιμωρώ".

Tο βιβλίο προσφέρει κατανόηση, εργαλεία και ιδέες για όσους δυσκολεύονται στον έλεγχο της τροφής τους, καθώς και για επαγγελματίες που ασχολούνται με τη διαταραγμένη σίτιση όπως διαιτολόγοι, ψυχολόγοι, ψυχίατροι.

Σε αυτό το βιβλίο θα μάθεις τα παρακάτω και ακόμα περισσότερα:

  • Το εμπόδιο της δυσκολίας κατανόησης των συναισθημάτων
  • Το εμπόδιο του συναισθηματικού μουδιάσματος
  • Το εμπόδιο της αποφυγής του άγχους
  • Το εμπόδιο του θυμού με όσους πιέζουν για ένα αδύνατο σώμα
  • Το εμπόδιο της παρορμητικής συμπεριφοράς στην κατανάλωση φαγητού
  • Το εμπόδιο της συναισθηματικής εξουθένωσης και του συναισθηματικού κενού
  • Το εμπόδιο του φόβου της στέρησης
  • Το εμπόδιο της χαμηλής αίσθησης αυτοαποτελεσματικότητας

Αποκτήστε το βιβλίο των εκδόσεων Ιβίσκος: Τι συναίσθημα θα φάμε σήμερα; από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας του PSYCHOLOGY.GR

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Σοφία Τουμανίδου

sofia toumanidou 02Μέλος της Διαχειριστικής ομάδας του PSYCHOLOGY.GR.
Επιμέλεια άρθρων, Υποστήριξη συνεργατών.