Τι σημαίνει ότι φοβάμαι να δεσμευτώ; Στη πραγματικότητα  σημαίνει  ότι για κάποιο λόγο δεν μπορούμε να κάνουμε, με κάποιον/α που είμαστε σε οποιαδήποτε σχέση, το επόμενο βήμα.
Πώς λοιπόν θα πρέπει να γνωρίζουμε εάν εμείς ή ο άλλος φοβάται τη δέσμευση; Πώς θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι δεν είναι κάτι άλλο; Υπάρχει πραγματική διαφορά μεταξύ αυτών  των δύο ούτως ή άλλως;

 Μέσα από ένα σύστημα δικαιολογιών όπως:  «Exω πολύ άγχος και νιώθω πιεσμένος», «Δεν αφορά εσένα αλλά πρόκειται για μένα», «Δεν μπορώ να εστιάσω στη σχέση λόγω δουλειάς ή οικονομικών προβλημάτων» προσπαθούμε να διαστρεβλώσουμε τους πραγματικούς λόγους.

Βέβαια μπορεί να βιώνουμε συγκεχυμένα  συναισθήματα και διπλά μηνύματα από τον άλλο εταίρο στη σχέση, που δεν μας αφήνουν να προχωρήσουμε.
Επομένως, πώς αξιολογούμε την ικανότητά μας να κάνουμε μια μακροπρόθεσμη δέσμευση; Πώς θα πρέπει να γνωρίζουμε εάν είμαστε έτοιμοι ή διατεθειμένοι ;

Δυο βασικά ζητήματα διακινούνται α) το φαντασιακό και β) η πραγματικότητα.

Το πρώτο ζήτημα αφορά τον ίδιο το φόβο και τη βαθύτερη ουσία του. Καλό είναι τα άτομα που βιώνουν αυτό το φόβο, να θέσουν στον εαυτό τους  τα παρακάτω ερωτήματα.
Σας ανησυχεί η ιδέα, του για πάντα;
Μήπως φοβάστε ότι η επιλογή που κάνετε μπορεί να είναι λάθος;
Μήπως φοβάστε την απώλεια της ελευθερίας-αυτονομίας σας;
Φοβάστε ένα  κακό γάμο-σαν τους γονείς σας για παράδειγμα;
Μήπως φοβάστε ότι θα είναι μια κακή/ός  σύντροφος;

Αν απαντήσατε “Ναι” σε κάποιο από τα ερωτήματα, θα ήταν μια καλή ιδέα να αρχίσετε να εργάζεστε για να κατανοήσετε από πού προέρχονται αυτά τα συναισθήματα. Μόλις κατανοήσετε καλύτερα τη φύση τους, μπορείτε να τα αντιμετωπίσετε. Ίσως χρειαστεί περισσότερο χρόνο η συναισθηματική  σας ανάπτυξη  προτού κάνετε μια μακροπρόθεσμη δέσμευση. Μεγαλύτερη αυτογνωσία ,μέσω μιας ψυχοθεραπείας, θα σας βοηθήσει να ξεπεράσετε αυτό το μπλοκ για την οικοδόμηση μιας ικανοποιητικής σχέσης και σε διάρκεια.

Το δεύτερο ζήτημα αφορά το προβληματισμό να κάνω μια δέσμευση για μια συγκεκριμένη μακροπρόθεσμη σχέση. Αυτό το ζήτημα διαφέρει από το πρώτο και έχει να κάνει με την δυναμική της ίδιας της σχέσης και την αξιολόγηση των πραγματικών θετικών και αρνητικών βιωμάτων που απορρέουν από την σχέση.
Τα ερωτήματα που διακινούνται σε αυτή τη περίπτωση μπορεί να είναι:
Μπορώ να είμαι σε αυτή τη σχέση ο πραγματικός μου εαυτός;
Υπάρχει σχετική αρμονία στις επιθυμίες μας;
Νιώθω τον άλλο να με εξελίσσει σε κάποια επίπεδα;
Υπάρχει καλή επικοινωνία;
Μπορούμε να βρίσκουμε λύσεις στα προβλήματα;
Στο δεύτερο ζήτημα έχουμε να κάνουμε με τη πραγματικότητα που έτσι και αλλιώς θα ήταν θετικό να την εμπιστευόμαστε σαν μια μόνιμη σύντροφο.

Συγγραφή Άρθρου

Πέτρος Σεπετίδης - Σύμβουλος Ψ.Υγείας

Πέτρος Σεπετίδης: έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology”, σημαίνει ότι το Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
  • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
  • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

Σύμβουλος ψυχικής υγείας - Ψυχοθεραπευτής Msc Σύμβουλος γονέων
Αναγνωρισμένος σύμβουλος και θεραπευτής, μέλος της Ευρωπαϊκής και Ελληνικής συμβουλευτικής εταιρίας καθώς και μέλος του Association for Humanistic psychology.

Όλα τα περιεχόμενα της Πύλης Ψυχολογίας - Psychology.gr προστατεύονται από την DMCA. Η αναδημοσίευση περιεχομένου είναι αποδεκτή, μόνο εφόσον τηρούνται όλοι ανεξαιρέτως οι παρακάτω κανόνες. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση η Πύλη Ψυχολογίας θα προχωράει σε καταγγελία DMCA, χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση. Διαβάστε προσεκτικά το σχετικό πλαίσιο: ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ DMCA.com Protection Status

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Ποια είναι η κατάσταση ύπαρξης και οι τάσεις του θεραπευτή που διευκολύνουν την ανάπτυξη του πελάτη στην προσωποκεντρική θεραπεία;

Ενσυναισθητικός τρόπος ύπαρξης
Η ενσυναισθητική κατανόηση δεν είναι μια τεχνική ανταπόκρισης στον πελάτη αλλά ένας τρόπος να είσαι με τον πελάτη και είναι πιο πολύ διαδικασία, είναι η διανοητική ,συναισθηματική ακόμη και η φυσική διαμονή στον κόσμο του πελάτη χωρίς καμία κρίση ή ερμηνεία. 

Η Δυναμική πελάτη και θεραπευτή στην προσωποκεντρική ψυχοθεραπεία

Το άτομο κινείται στο δικό του, προσωπικά κατασκευασμένο κόσμο, στο φαινομενολογικό πεδίο, σύμφωνα με το οποίο και ειδικότερα με βάση το υφιστάμενο προσωπικό πλαίσιο αναφοράς, ερμηνεύει και αξιολογεί τις εμπειρίες του. Αυτό το εσωτερικό πλαίσιο ,το οποίο εμπερικλείει γνώσεις, αξιολογήσεις και στόχους, όπως και την οργανισμική τάση αυτοπραγμάτωσης , καθορίζει για το άτομο την ερμηνεία των γεγονότων, τις δράσεις κ.ο.κ.

Προσωποκεντρική προσέγγιση

Όλη η θεωρία προσωπικότητας και το θεραπευτικό οικοδόμημα που έκτισε ο Κάρλ Ρότζερς στηρίζεται πάνω στις τάσεις των ανθρώπινων οργανισμών για μέγιστη ανάπτυξη. Οι ανάγκες για δράση ,εξερεύνηση, επικοινωνία, συγχώνευση ,αναγνώριση και αυτονόμηση είναι εκφράσεις της τάσης πραγμάτωσης, ή ακόμη μια εξέλιξη της συνείδησης και της ωριμότητας του ώστε το άτομο να γίνει αυτό που πραγματικά είναι.

Που βρίσκονται οι πραγματικές αιτίες των κρίσεων πανικού

Όσοι υποφέρουν από κρίσεις πανικού αναφέρουν «είναι το χειρότερο βίωμα που έχω ζήσει ποτέ και δεν μπορεί να με καταλάβει κανένας» και προφανώς όταν έχεις ζήσει κάτι τόσο αρνητικό υπερπροστατεύεις τον εαυτό σου με όλες σου τις δυνάμεις (επισκέψεις σε γιατρούς, απομόνωση στο σπίτι γιατί έξω είναι επικίνδυνα).

Εγγραφείτε στο Newsletter μας!

* απαιτούμενα πεδία
Ενδιαφέροντα * :
0
Shares