φόβος ασχήμιας

Ο κύκνος που νόμιζε ότι ήταν ασχημόπαπο

Μια φορά και έναν καιρό, στη λίμνη των κύκνων ζούσε ένας πολύ διαφορετικός κύκνος. Μα θα μου πείτε, όλοι οι κύκνοι λίγο πολλοί ίδιοι είναι. Όχι!! Αυτός ο κύκνος ήταν διαφορετικός, μα τελείως διαφορετικός, τόσο που κάποιος μπορεί να μην πίστευε ότι ήταν κύκνος αλλά ένα ασχημόπαπο. 

Η προσωπική δυστυχία που βίωνε μέσα του ο κύκνος

Οι μέρες κυλούσαν η μια πίσω από την άλλη στη λίμνη χωρίς τίποτα το συνταρακτικό να συμβαίνει για τους περισσότερους κύκνους. Για το διαφορετικό κύκνο, όμως, κάθε μέρα ήταν τρομακτικά πιο δύσκολη από την προηγούμενη. Πάλευε να διατηρήσει την αυτοκυριαρχία του στις φιλικές συγκεντρώσεις, στον περίγυρό του, για να μην καταλάβει κανείς πόσο άσχημα ένιωθε. Μόρφαζε από πόνο κάθε φορά που κάποιος στεκόταν και τον θαύμαζε. Όσο για το ενδεχόμενο να βρει ταίρι; Ας μην το συζητήσουμε καλύτερα. Ποιος θα ήθελε να ήταν μαζί του; Κανείς, φυσικά! Ήταν αβάστακτο κάποιος να είναι εκείνος.

Μερικές φορές, όταν δεν άντεχε άλλο, ρωτούσε κάποιον φίλο του αν δείχνει ωραίος, αν οι ατέλειες πάνω ήταν καλά καμουφλαρισμένες αλλά φυσικά η ανακούφιση που ένιωθε δεν κρατούσε πολύ. Όσο και αν απορούσαν με αυτά που ρωτούσε, όσο και αν τον επιβεβαίωναν αυτός ήξερε την αλήθεια. Καμία επιβεβαίωση δεν ήταν αρκετή για να γίνει βεβαιότητα. Άλλωστε, την αντίκριζε την αλήθεια κάθε μέρα στην αντανάκλαση του νερού. Ήταν τόσο μα τόσο άσχημος.

Τα χαρακτηριστικά του ήταν δυσανάλογα, το χρώμα του ξεθωριασμένο, ο λαιμός του κοντός, τα φτερά του φτωχά και αδύναμα. Δεν μπορούσε να καταλάβει γιατί τον έκαναν παρέα, δεν μπορούσε να καταλάβει γιατί οι άλλοι δεν βλέπουν αυτό που βλέπει. Πώς ήταν δυνατόν! Σίγουρα ήταν τυφλοί! Κάπως έτσι, ο διαφορετικός κύκνος περνούσε τις μέρες του μαραζώνοντας για την ασχήμια που τον έκανε να δείχνει σαν ασχημόπαπο. Μέρα με τη μέρα απομακρυνόταν απο τους φίλους του, απέφευγε να κοιτάξει την αντανάκλαση του νερού ή να κάνει τον κύκλο της λίμνης. Έμενε μόνος, αναλογιζόμενος τη δυστυχία του.

Όταν σε κυριεύει ο φόβος της ασχήμιας

Η αλήθεια είναι οτι ο διαφορετικός κύκνος, δεν ήταν και τόσο διαφορετικός. Κανείς άλλος δεν μπορούσε να δει αυτό που έβλεπε εκείνος. Κι αν αναρωτιέστε γιατί, η απάντηση δεν είναι καθόλου απλή. Τον είχε κατακλύσει ο φόβος της ασχήμιας.

Τα χαρακτηριστικά της Σωματοδυσμορφικής Διαταραχής

Ο φόβος της ασχήμιας είναι μια σιωπηλή διαταραχή γνωστή σήμερα ως Σωματοδυσμορφική Διαταραχή. Εμφανίζεται με την ίδια συχνότητα σε άντρες και γυναίκες και συνήθως η έναρξη της είναι στην εφηβεία. Ουσιαστικά η διαταραχή αυτή χαρακτηρίζεται από υπέρμετρη ανησυχία για ψεγάδια/ατέλειες στην εμφάνιση σε ένα ή περισσότερα μέρη του σώματος (π.χ. η μύτη, τα δόντια, η λέπτυνση τριχών, σημάδια στο δέρμα, το σχήμα του προσώπου) η οποία είναι δυσανάλογη της εκάστοτε ατέλειας.

Η ενασχόληση αυτή μπορεί να κρατάει και ώρες και σταδιακά οδηγεί το άτομο σε σημαντική δυσλειτουργία στους περισσότερους τομείς της ζωής του. Αν αναγνωρίζετε τον εαυτό σας στη θέση του κύκνου ή κάποιον γνωστό σας, απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό. Η Σωματοδυσμορφική είναι μια χρόνια διαταραχή και η βαρύτητα της ποικίλει. Ως θεραπεία εκλογής προτείνεται η Γνωσιακή Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία.

Συγγραφή Άρθρου

Μαρία Πλεύρη
Όλα τα περιεχόμενα της Πύλης Ψυχολογίας - Psychology.gr προστατεύονται από την DMCA. Η αναδημοσίευση περιεχομένου είναι αποδεκτή, μόνο εφόσον τηρούνται όλοι ανεξαιρέτως οι παρακάτω κανόνες. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση η Πύλη Ψυχολογίας θα προχωράει σε καταγγελία DMCA, χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση. Διαβάστε προσεκτικά το σχετικό πλαίσιο: ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ DMCA.com Protection Status

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Γενικευμένη Αγχώδης Διαταραχή
Γενικευμένη Αγχώδη Διαταραχή

Πώς ξέρω αν μια σκέψη είναι σωστή ή βλακεία; Να την κρατήσω ή να την απορρίψω; Τελικά απάντηση δεν έχω. Μετέωρη νιώθω.

Όσοι έχουν γενικευμένη αγχώδη διαταραχή (ΓΑΔ) βομβαρδίζονται συνεχώς από ένα σύνολο αρνητικών σκέψεων και εικόνων που επιτείνουν και σταδιακά κορυφώνουν το άγχος τους. Είναι γεγονός ότι το άγχος τους διαφέρει πολύ από το άγχος ενός μέσου ανθρώπου.

Η κατάθλιψη πέρα από την ετικέτα της διάγνωσης έχει και κάτι να μας πει
Κατάθλιψη

Η κλινική κατάθλιψη είναι μια διαταραχή της διάθεσης, που συναντάμε πολύ συχνά στην καθημερινότητα των διαπροσωπικών μας σχέσεων. Χαρακτηρίζεται από έντονη κόπωση, απώλεια της ικανοποίησης και ευχαρίστησης, ανηδονία, ευερεθιστότητα, απόσυρση, διαταραχές στον ύπνο και αλλαγές στη διατροφή, για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα. Κάποιοι την παρομοιάζουν με αλυσίδες στα πόδια, άλλοι με μαύρο σκύλο. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ακολουθεί και χαρακτηρίζει το σύνολο της καθημερινότητας του εκάστοτε ατόμου.

Όχι δεν είναι φόβος, είναι ειδική φοβία
ειδική φοβία

Απλοποιώντας το αρκετά, η ειδική φοβία είναι ο φόβος ενός ατόμου για ένα συγκεκριμένο αντικείμενο, ζώο ή κατάσταση. Ο φόβος είναι τόσο μεγάλος που το άτομο εύχεται και προσπαθεί να αποφύγει την όλη κατάσταση οτιδήποτε κι αν σημαίνει αυτό. Το έχεις σίγουρα συναντήσει στη ζωή σου ή το βιώνεις και αισθάνεσαι ντροπή.

Περί Διπολικής
διπολική διαταραχή

Η διπολική διαταραχή είναι μια σοβαρή ψυχική νόσος με βιολογική αιτιολογία που χαρακτηρίζεται από σωματικά και ψυχολογικά συμπτώματα. Όλοι την γνωρίζουν ή την έχουν ακουστά, το μέγεθος όμως της αποδιοργάνωσης που προκαλεί, μπορούν να κατανοήσουν, πέρα του ατόμου που νοσεί, μόνο οι φροντιστές του.  

Εγγραφή στο Newsletter

Απεχθανόμαστε το Spam! Στην 1η λίστα, θα λαμβάνετε emails από την Πύλη Ψυχολογίας για επιλεγμένα άρθρα ψυχολογίας. Στη 2η λίστα, θα λαμβάνετε προτάσεις βιβλίων ψυχολογίας. Στην 3η λίστα, κάντε εγγραφή μόνο αν είστε επαγγελματίας ψυχικής υγείας.

0
Shares