ψυχοθεραπεία

Τι είναι ψυχοθεραπεία;
Είναι η σχέση που δημιουργείται ανάμεσα σε έναν εκπαιδευμένο ψυχοθεραπευτή και σε ένα θεραπευόμενο, που εμφανίζει δυσλειτουργικές συμπεριφορές και επιθυμεί να αλλάξει κάποια μοτίβα της ζωή του προς το καλύτερο.

Γιατί  να επισκεφθώ ένα ψυχοθεραπευτή;

Τρεις από τις πιο συνηθισμένες ερωτήσεις που μπορεί κάποιον να κάνει στον εαυτό του είναι οι εξής:
Είμαι ικανός να αγαπήσω και να αγαπηθώ όπως εγώ επιθυμώ;
Είμαι ικανός να κάνω όνειρα και να θέσω στόχους για την ζωή μου και να τα πραγματοποιήσω;
Έχω επίγνωση της  αξίας μου σαν άτομο;

Αν η απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα είναι αρνητική  είναι πιθανό να αντιμετωπίζετε κάποιες δυσκολίες στην ζωή σας και σίγουρα θα ωφεληθείτε από την ψυχοθεραπεία. Συνήθως οι περισσότεροι αποφασίζουν να κλείσουν ραντεβού με έναν ειδικό κατά την διάρκεια μιας κρίσης, όταν δηλαδή νιώθουν απειλή, έντονο άγχος, πεσμένη διάθεση και γενικότερα όταν νιώθουν ότι δεν είναι αρκετά ικανοί να διαχειριστούν τα προβλήματα τους με αποτελεσματικό τρόπο. Τις περισσότερες φορές διαπιστώνουν ότι υπάρχουν βαθύτερα αίτια για την κρίση που βιώνουν με αποτέλεσμα να αποφασίσουν να δεσμευτούν σε μια πιο μακροχρόνια μορφή θεραπευτικής διαδικασίας.

Τι είδους ψυχοθεραπευτή να επιλέξω;

Μερικές φορές η επιλογή εξαρτάται από τον λόγο για τον οποίο επισκέπτομαι έναν ειδικό, ενώ άλλες φορές είναι καθαρά θέμα προσωπικής προτίμησης. Θα πρέπει ο θεραπευτής να έχει εξειδίκευση και εμπειρία σε θέματα συναφή με το πρόβλημα που αντιμετωπίζει κάποιος.  Το πιο σημαντικό όμως είναι να καλλιεργηθεί μια σχέση εμπιστοσύνης και ασφάλειας και να νιώσει ο πελάτης ότι ο ειδικός είναι εκεί για αυτόν και μπορεί να τον βοηθήσει.

Πως μπορώ να γνωρίζω ότι ο θεραπευτής που επιλέγω είναι ο κατάλληλος για μένα;

Έχει μεγάλη σημασία από τις πρώτες συνεδρίες να νιώσετε ασφάλεια θέτοντας στον εαυτό σας τα εξής ερωτήματα:
1) Πόσο άνετα μπορώ να μιλήσω;
2) Φαίνεται άνθρωπος τον οποίο μπορώ να εμπιστευτώ;
3) Με ακούει πραγματικά;
4) Μου δημιουργεί την αίσθηση ότι γνωρίζει το αντικείμενο;
5) Αισθάνομαι άνετα μαζί του;
6) Μπορώ να ξεδιπλώσω στο θεραπευτή μου τις πιο βαθιές σκοτεινές πλευρές του εαυτού μου;

Πως θα πρέπει να λειτουργήσω κατά την πρώτη συνεδρία;

Ο θεραπευόμενος πριν να επισκεφθεί τον ειδικό θα πρέπει να έχει αποφασίσει να είναι ανοιχτός και ειλικρινής όσον αφορά τις σκέψεις , τα συναισθήματα και τα προβλήματα του. Η πρώτη συνεδρία είναι σαν το πρώτο ραντεβού.  Η επιτυχία της θεραπείας στηρίζεται στην ποιότητα της θεραπευτικής σχέσης που σταδιακά θα καλλιεργηθεί.

Τηρείται το απόρρητο κατά την ψυχοθεραπεία;

Το επαγγελματικό απόρρητο του ψυχολόγου αποτελεί θεσμό κοινωνικά, νομικά και ηθικά κατοχυρωμένο. Ο ψυχολόγος πρέπει να τηρεί απόλυτη εχεμύθεια για όσα μαθαίνει η αντιλαμβάνεται κατά την άσκηση του επαγγέλματος του. Μόνο σε εξαιρετικές   προβλεπόμενες εκ του νόμου περιπτώσεις ο ψυχολόγος υποχρεώνεται να άρει το απόρρητο.    

Πόσο διαρκεί μια θεραπευτική συνεδρία;

Η θεραπευτική συνεδρία διαρκεί περίπου μια ώρα. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις αν ο ασθενής αντιμετωπίζει μια κρίση ή αισθάνεται υπερβολική πίεση από κάποιο γεγονός η συνεδρία μπορεί να διαρκέσει και περισσότερο.

Πόσο χρονικό διάστημα διαρκεί μια ψυχοθεραπεία;

Δεν υπάρχει συγκεκριμένη απάντηση σε αυτό το ερώτημα γιατί εξαρτάται από την σοβαρότητα του προβλήματος του κάθε θεραπευόμενου. Κάποιοι αισθάνονται καλύτερα μετά από λίγες συνεδρίες , ενώ για άλλους απαιτείται περισσότερος χρόνος. Ο αριθμός των συνεδριών εξαρτάται από την σοβαρότητα του προβλήματος, από το αίτημα του θεραπεύομενου, από την ποιότητα της θεραπευτικής σχέσης και από το βαθμό δέσμευσης του κάθε ατόμου.

Πρέπει να επιλέγω άντρα ή γυναίκα θεραπευτή;

Το φύλλο δεν καθορίζει την ικανότητα του ειδικού αλλά μόνο η ειδίκευση , η εμπειρία, και η προσωπικότητα του.  Επομένως δεν μπορεί να αποτελεί κριτήριο επιλογής για μια επιτυχή θεραπευτική συνεργασία.

Γιατί οι φιλοι και η οικογένεια δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τον ψυχοθεραπευτή;

Οι φίλοι ή η οικογένεια δεν είναι επαγγελματικά εκπαιδευμένοι να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα σας. Η συμβουλή των φίλων  είναι πολύ διαφορετική από αυτή του θεραπευτή. Πολλές φορές μπορεί να σας που αυτό το οποίο πραγματικά θέλετε να ακούσετε για να μην διαταραχθεί η σχέση σας ή θα σας δώσουν μια συμβουλή βασισμένη στις δικές τους προσωπικές εμπειρίες. Ένας εκπαιδευμένος θεραπευτής όμως θα σας βοηθήσει να βρείτε τις δικές σας απαντήσεις με το να σας κινητοποιήσει να αντιληφθείτε τι είναι σωστό για εσάς.

Πότε μια ψυχοθεραπεία θεωρείται επιτυχημένη;

Η θεραπευτική διαδικασία δεν είναι ποτέ ίδια και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι κάθε θεραπευμένος, είναι μια διαφορετική προσωπικότητα με διαφορετικές προσδοκίες, ικανότητες και εμπερίες. Παρά το γεγονός ότι η θεραπευτική διαδικασία είναι μια συνεργατική σχέση , πολλοί θεωρούν ότι η επιτυχία της θεραπείας είναι αποκλειστική ευθύνη του θεραπευτή. Αυτό όμως είναι μια λανθασμένη αντίληψη γιατί αν κάποιος δεν δεσμευτεί και δεν συνεργαστεί για την δική του ψυχική υγεία, κανένας θεραπευτής όσο έμπειρος και να είναι δεν μπορεί από μόνος του να οδηγήσει σε αλλαγή.

Συγγραφή Άρθρου

Επιβατιανού Αντιγόνη - Ψυχολόγος

Επιβατιανού Αντιγόνη: έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology”, σημαίνει ότι το Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
  • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
  • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

Συμβουλευτική Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια. Ειδικεύτηκε στη Συμβουλευτική Ψυχοθεραπεία για εφήβους, ενήλικες και ζευγάρια με μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου της Σκωτίας. Γνωστική Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία. Εξειδίκευση στις διατροφικές διαταραχές ( παχυσαρκία, ανορεξία,βουλιμία,υπερφαγικά επεισόδια).

Τα περιεχόμενα του E-Psychology προστατεύονται από την DMCA. Η αναδημοσίευση επιτρέπεται μόνο κατόπιν γραπτής άδειας από το τμήμα Σύνταξης και μόνο εφόσον ακολουθείται συγκεκριμένη διαδικασία αναδημοσίευσης. Συγκεκριμένα, πρέπει να υπάρχει σαφής αναφορά στο τέλος του άρθρου, για την πηγή 1ης δημοσίευσης καθώς επίσης πρέπει να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί απευθείας στο άρθρο. DMCA.com Protection Status
Σχετικά άρθρα

Βρείτε Ψυχολόγο-Ψυχοθεραπευτή

Επιλέξτε θεραπευτή ανάλογα με την εξειδίκευση σε συγκεκριμένη ψυχοθεραπευτική προσέγγιση.

Μεταβείτε στον κατάλογο Ειδικών Ψ.Υγείας »

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Καλός γονιός. Ένας δύσκολος ρόλος
Καλός γονιός

Οι γονείς έχουν τεράστια ευθύνη στο να μεγαλώσουν τα παιδιά τους κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Τι σημαίνει όμως «καλός γονιός»;
Καλός γονιός σε γενικές γραμμές είναι αυτός που δημιουργεί για το παιδί του ένα σταθερό, προστατευτικό, οικογενειακό περιβάλλον. Είναι ένα θετικό πρότυπο και συμμετέχει με υγιή τρόπο στη ζωή του παιδιού του.

Πώς να απαλλαγείτε από το φόβο της απόρριψης
φόβος απόρριψης

Η απόρριψη είναι μια εμπειρία που έχουν βιώσει όλοι οι άνθρωποι ακόμα και οι πιο πετυχημένοι. Το πρόβλημα είναι πως θα διαχειριστούμε αυτό το γεγονός αν δηλαδή θα είναι το εφαλτήριο για νέες προσπάθειες ή αν ο φόβος της απόρριψης θα μας παγιδέψει και θα μας αδρανοποιήσει.

Πόσο τραυματική μπορεί να είναι η εμπειρία του διαζυγίου για τα παιδιά
παιδιά, διαζύγιο

Πως μπορείτε να τα προστατεύσετε

Το διαζύγιο είναι ένα επώδυνο γεγονός για τα παιδιά οποιασδήποτε ηλικίας γιατί η ζωή τους ανατρέπεται τελείως και το μέλλον φαντάζει αβέβαιο, επειδή οι δυο πιο σημαντικοί άνθρωποι της ζωή τους αποφάσισαν να ακολουθήσουν χωριστούς δρόμους. Τα κυρίαρχα συναισθήματα που τους προκαλεί μπορεί είναι φόβος, θυμός, έντονη θλίψη και ενοχές. 

Διεκδικείτε στη ζωή σας αυτό που πραγματικά αξίζετε;
διεκδικητικότητα

Για πολλούς ανθρώπους είναι εξαιρετικά δύσκολο να διεκδικήσουν τα δικαιώματα τους ή να εκφράσουν ανοιχτά και ειλικρινά τα συναισθήματα και τα θέλω τους, με αποτέλεσμα να δημιουργούν προβληματικές προσωπικές, επαγγελματικές αλλά και κοινωνικές σχέσεις. Τα άτομα που δεν αντιδρούν ποτέ σε οποιαδήποτε αδικία  και απλά "στρέφουν και το άλλο μάγουλο", γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης και έυκολος στόχος bullying

Εγγραφείτε στο Newsletter μας!

* απαιτούμενα πεδία
Ενδιαφέροντα * :
0
Shares