Ακρόαση άρθρου......

Τι σημαίνει Επιτυχία;
Τι είναι τελικά αυτό που χρειάζεται για να τα καταφέρεις στη ζωή? Τι είναι αυτό που σου δίνει την κινητήρια δύναμη να στοχεύσεις ψηλά και να ολοκληρωθείς? Συνήθως αυτό που μας κεντρίζει το ενδιαφέρον είναι όταν βλέπουμε ανθρώπους που από το μηδέν καταφέρνουν να κυνηγήσουν τα όνειρα τους.

Τσάρλι Τσάπλιν, ορφανός από πατέρα και με μια μητέρα σε μια ψυχιατρική κλινική. Έλλα Φιτζέραλντ, άστεγη πριν γίνει η βασίλισσα της τζάζ. Το φαινόμενο της αμερικανικής τηλεόρασης Όπρα η οποία έζησε συναισθηματική και σεξουαλική κακοποίηση απο την ηλικία των 9.  Stevejobs ο ιδρυτής της Apple. Και μην ξεχνάμε το πιο τρανταχτό παράδειγμα όλων και μάλιστα δικό μας, ο Αριστοτέλης Ωνάσης.

Τι σημαίνει όμως  πραγματικά επιτυχία; Σημαίνει το ίδιο πράγμα για όλους;

Και βέβαια όχι. Κάθε ένας από εμάς είναι μια διαφορετική προσωπικότητα και ως εκ τούτου έχει τη δική του αντίληψη για το τι σημαίνει να είναι κανείς επιτυχημένος. Ένας από τους καλύτερους λοιπόν ορισμούς για την επιτυχία είναι: "Η ολοκλήρωση του οποιουδήποτε σκοπού μας." Με άλλα λόγια, η επιτυχία είναι η πραγματοποίηση αυτού που έχουμε σχεδιάσει να κάνουμε.

Οι 5 βασικοί φραγμοί

Πριν αναλύσουμε όμως τα βασικά συστατικά που πρέπει να διαθέτει κάποιος για την επιτυχία ας εξηγήσουμε ποιοι είναι οι 5 βασικοί φραγμοί και λόγοι που δεν μας βοηθάνε να αποκτήσουμε αυτά που θέλουμε.

Η άγνοια. Το γεγονός ότι δεν ξέρουμε τι πραγματικά θέλουμε και χρειαζόμαστε ή τι μπορεί να είναι πιθανό και διαθέσιμο.

Ο φόβος. Ο φόβος της γελοιοποίησης, της απόρριψης, της εγκατάλειψης, της ανεξαρτησίας, της ποινής. Ο φόβος στην τελική, του τι θα επακολουθήσει αν τολμήσουμε να αλλάξουμε την ρουτίνα μας. Αν διεκδικήσουμε κάτι καλύτερο για τον εαυτό μας ή ακόμα και αν διεκδικήσουμε κάτι καινούργιο που δεν γνωρίζουμε  ποιο θα είναι το αποτέλεσμα του.

Ο χαμηλός αυτοσεβασμός. Δυστυχώς οι περισσότεροι άνθρωποι νιώθουν ανάξιοι αγάπης, ευτυχίας ή πλήρωσης και ανίκανοι να δημιουργήσουν το είδος της ζωής που λαχταρούν. Πάσχουμε από σύνδρομα κατωτερότητας, νευρωτικές ενοχές και έλλειψη αυτοπεποίθησης. Συνεκδοχικά, δεν πιστεύουμε ότι οι ανάγκες μας είναι σημαντικές και άξιες διεκδίκησης

Εγωισμός. Στο να ζητήσουμε βοήθεια όταν την χρειαζόμαστε από  φόβο μην φανούμε ευάλωτοι και αδύναμοι, ή μήπως μας κατακρίνουν για αυτά που δεν έχουμε. Υπάρχει δυστυχώς η αντίληψη ότι πρέπει να τα βγάζουμε πέρα μόνοι μας.

Οι περιοριστικές μας πεποιθήσεις. Ό τρόπος που έχουμε μεγαλώσει και προγραμματιστεί τόσο από την οικογένεια  μας όσο από το σχολείο και άλλους κοινωνικούς παράγοντες.

Τα 3 Τ της επιτυχίας

Τα πρώτα σε αναζητήσεις Βιβλία για Επαγγελματίες Ψυχικής Υγείας.
Δωρεάν μεταφορικά για παραγγελίες από 40€ | Προσωποποιημένη Συμβουλευτική στις αγορές σας.

Με βάση λοιπόν τα παραπάνω το πρώτο και βασικό συστατικό για την επιτυχία είναι η τόλμη. Όπως είχε πει και ο δικός μας Οδυσσέας Ελύτης, «τα τρία Τ της επιτυχίας, ταλέντο, τόλμη, τύχη.».  Η τόλμη και το θάρρος είναι τόσο σημαντικά στη ζωή μας όχι μόνο τώρα αλλά πάντα. Το ένστικτό της επιβίωσης μας στηρίζεται καθαρά εκεί. Στο να σπάμε τους φραγμούς μας και να κατακτάμε τους φόβους μας.

Πειθαρχία. Ο Jim Rohn πετυχημένος επιχειρηματίας, υποστηρίζει ότι η επιτυχία είναι μόνο μερικές καθημερινές ασκήσεις. Η ορθή πρακτική που εφαρμόζεται 365 φορές τον χρόνο, με μερικές ίσως παραλείψεις, δεν μπορεί παρά να έχει σημαντική επίδραση. Μόλις η πειθαρχία γίνει καθημερινή συνήθεια, γίνεται ευχάριστα και σύντομα θα αρχίσουν να έρχονται οι ανταμοιβές της. Και οι συνήθειες είναι αυτές που φτιάχνουν σωστό χαρακτήρα.

"Η δυνατότητα να πειθαρχήσετε τον εαυτό σας να καθυστερήσει την ικανοποίηση σε σύντομο χρονικό διάστημα, προκειμένου να απολαύσετε μεγαλύτερη ανταμοιβή μακροπρόθεσμα, είναι η απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία."

Το συγκεκριμένο αυτό προσόν βοηθά απεριόριστα στην καταπολέμηση αυτού που ονομάζεται χαμηλή ανεκτικότητα. Η υψηλή ανεκτικότητα είναι το τρίτο στοιχείο για την επιτυχία. Το να διαθέτεις δηλαδή υπομονή για τα οφέλη και όχι γρήγορο κέρδος και απόλαυση, κάτι βέβαια που είναι τόσο έξω από την σύγχρονη εποχή που όλα είναι σε fast έκδοση, από το φαγητό μέχρι τις ανθρώπινες σχέσεις.

Αλλαγή και προσπάθεια για αυτοβελτίωση. Αν η επιτυχία είναι η ολοκλήρωση κάποιου στόχου μας, σημαίνει ότι για να πετύχετε κάτι πρέπει να προσπαθήσετε να αλλάξετε κάτι. Αν έχετε αποφασίσει να χάσετε 10 κιλά, θα πρέπει να αλλάξετε κάποια πράγματα στην καθημερινότητά σας (τρόπο σκέψης, διατροφή, άσκηση κλπ.) για να τα καταφέρετε. Για να πραγματοποιήσετε οποιονδήποτε αξιόλογο στόχο έχετε θέσει για τον εαυτό σας, θα πρέπει να γίνετε καλύτεροι από ό,τι είστε τώρα. Αν δεν υπήρχε κάτι να βελτιώσετε ή να αλλάξετε στη ζωή σας, θα είχατε πετύχει ήδη τον στόχο σας.

Τα πρώτα σε αναζητήσεις Βιβλία Αυτοβελτίωσης αυτό τον μήνα.
Δωρεάν μεταφορικά για παραγγελίες από 40€ | Προσωποποιημένη Συμβουλευτική στις αγορές σας.

Συμβαίνει όμως μερικές φορές, όσο και αν ένας άνθρωπος προσπαθήσει, όσο προσεκτικός και αν είναι, όσο σκληρά και αν δουλέψει  να μη καταφέρει να πετύχει. Ο Σολομών είπε για την επιτυχία «σε αυτόν τον κόσμο δεν κερδίζουν στο τρέξιμο πάντα οι γενναίοι, δεν είναι οι σοφοί που κερδίζουν πάντα την άνετη ζωή, ούτε οι ευφυείς που αποκτούν πλούτο ή οι καταρτισμένοι την εκτίμηση των άλλων. Γιατί σε όλους αυτούς μπορεί να τύχουν καλές και κακές περιστάσεις. Κανείς δεν ξέρει πότε θα έρθει για αυτόν η κακή στιγμή. Όπως τα ψάρια στο δίχτυ ή τα πουλιά στην ξόβεργα, έτσι και οι άνθρωποι παγιδεύονται στην κακοτυχία όταν ξεσπάσει άξαφνα πάνω τους.» (Εκκλησιαστής 9΄11-2). Επειδή λοιπόν δεν έχουμε τον ολοκληρωτικό έλεγχο της ζωής μας το μεγαλύτερο συστατικό της επιτυχίας είναι η προσαρμοστικότητα.

Η κακοτυχία, η αντιξοότητα είναι μια ευκαιρία να γίνουμε δυνατότερο, σοφότεροι, και να βρούμε το μονοπάτι που πριν δεν βλέπαμε.

Το  να είμαστε ευπροσάρμοστοι και να μην τα παρατάμε μας κάνει μαχητές αντί για μοιρολάτρες. Η κακοτυχία γίνεται δική μας αποτυχία, αν τα παρατήσουμε.

Έκτο βασικό συστατικό της επιτυχίας είναι η επιμονή. Ο BookerT. Washington είχε πει ότι «η επιτυχία δεν πρέπει να μετριέται τόσο με την θέση που κάποιος κατέκτησε στη ζωή, όσο με τα εμπόδια που έχει ξεπεράσει». Και αυτό γιατί πολλοί άνθρωποι χρειάζεται να παλέψουν για πράγματα που για άλλους είναι δεδομένα και αυτονόητα. Εδώ ταιριάζει και ο πρόλογος μας με τα πιο τρανταχτά ίσως ονόματα που έχουν υπάρξει τις τελευταίες δεκαετίες. Κάποια παιδιά τα παρακαλάνε να πάνε στο σχολείο και άλλα ξεκλέβουν χρόνο να πάνε στα κρυφά. Μερικοί άνθρωποι ξεκινάνε τη ζωή τους με ένα σωρό εφόδια και άλλα χωρίς αγάπη και ενθαρρυντικά λόγια. Άλλοι είναι αποδεκτοί στην κοινωνία και άλλοι μάχονται καθημερινά την απόρριψη. Ο Charles Spurgeon έχει πει «πολλοί άνθρωποι οφείλουν το μεγαλείο της ζωής τους στις τρομακτικές δυσκολίες που αντιμετώπισαν.»

Επιτυχία και Ηθική

Όλα τα παραπάνω έχουν σχέση με την επιτυχία όπως είπαμε είτε αυτή είναι οικονομική, κοινωνική ή επαγγελματική. Για να θεωρείται όμως κάποιος και ολοκληρωμένος σαν άνθρωπος, και να θαυμάζεται όχι μόνο για αυτά που έχει καταφέρει αλλά και για την προσωπικότητα του, πρέπει να έχει  ηθική στην επιτυχία.

Ένα ρητό λέει, «μην σε νοιάζει αν έπαιξες δίκαια και έχασες, να σε νοιάζει αν έπαιξες άδικα και κέρδισες». Στο παρελθόν και στο παρόν υπήρξε πάντα η ανάγκη για επιτυχία. Πολλοί άνθρωποι θεωρούν ότι πρέπει να φτάνεις σε αυτήν έστω και με αθέμιτα μέσα. Η συνείδηση όμως υπάρχει μέσα σε κάθε άνθρωπο και την επιτυχία δεν μπορείς να την απολαύσεις με ενοχές και τύψεις. Το παραπάνω δεν είναι θρησκευτικός φανατισμός γιατί είτε πιστεύεις σε κάποιον θεό ή όχι, ο θεός δεν ασχολείται με την επιτυχία. Το πλησιέστερο που έχει ειπωθεί επί του θέματος είναι «τι θα κερδίσει ο άνθρωπος αν κερδίσει τον κόσμο όλο και χάσει την ψυχή του?» και αυτό ταιριάζει με αυτό που είπε ο Αινστάιν, «μην προσπαθείς να γίνεις επιτυχημένος, προσπάθησε να γίνεις άνθρωπος με αξία».

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Αικατερίνη Τζανοπούλου Καβουσανού: έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology”, σημαίνει ότι το Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
  • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
  • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

Ψυχολόγος, απόφοιτη του Εθνικου και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Buckinghamshire University College στο Λονδινο. Οι  μεταπτυχιακές μου σπουδές είναι στη λογικοθυμική θεραπεία, MSc in Rational Emotive Behavior therapy, Goldsmiths University of London. Τακτικό μέλος του συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων. Αριθμός άδειας ασκήσεως επαγγέλματος: 1272/09.