Άγχος

Άγχος μια λέξη με πολλά συναισθήματα... Η κινητήρια δύναμη που μας ωθεί να κάνουμε πράγματα.
Τι συμβαίνει όμως όταν αρχίζει να κατακλύζει τη ζωή μας;  Πόσο λειτουργικό είναι τελικά όταν ξεφύγει από τα όρια;

Μπορεί τότε να είναι ελεγχόμενο ή αυτό αρχίζει να μας ορίζει;

Κάποτε μια κοπέλα μου είχε πει "Νοιώθω σαν μπαλόνι έτοιμο να σκάσει. Δεν μπορώ να απολαύσω τίποτα στη ζωή μου γιατί πάντα νοιώθω αυτή τη πίεση. Θέλω να νοιώσω ελεύθερη όμως νοιώθω ότι δεν μπορώ. Ξυπνάω με άγχος για το τι έχω να κάνω σήμερα, κοιμάμαι με άγχος έχοντας στο μυαλό μου τις υποχρεώσεις που έχω να κάνω την επόμενη μέρα. Υπάρχουν τόσα πράγματα κάθε μέρα γύρω μου που μου προκαλούν άγχος".

Αρχικά, ας ορίσουμε το παθολογικό άγχος. Είναι μια δυσάρεστη και ασυνήθιστη ένταση που δυσκολεύει το άτομο που το βιώνει σε έντονο βαθμό στην καθημερινότητα του.

Τα άτομα που βιώνουν άγχος αντιμετωπίζουν τους περισσότερους τομείς της ζωής τους με αγωνία, αβεβαιότητα και ανασφάλεια.

Δείτε επιλεγμένα βιβλία για τη Διαχείριση του Άγχους, στο εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας της Πύλης μας

Τι συμβαίνει άραγε στο σώμα μας και τι βιώνουμε;

Στο συναισθηματικό κομμάτι πιθανόν μπορεί να νοιώθουμε ανησυχία, αίσθημα συνεχούς φόβου μήπως συμβεί κάτι, απογοήτευση, υπερένταση, αγωνία, δυσφορία.

Στο σώμα μας μπορεί να νοιώσουμε ταχυκαρδία, τάση για λιποθυμία, δύσπνοια, ζαλάδα, πόνο ή πλάκωμα στο στήθος, αδυναμία μυών, μούδιασμα, εφίδρωση, νευρικότητα, τρέμουλο, πονοκέφαλο, ξηροστομία, προβλήματα στον ύπνο.

Τρόποι αντιμετώπισης του άγχους

Η αναγνώριση και η αμφισβήτηση των αγχογόνων σκέψεων και εικόνων θα βοηθήσει στο να μπορέσει να αντιμετωπιστεί. Πιθανόν οι σκέψεις ενός ατόμου που βιώνει έντονο άγχος μπορεί να είναι "καταστροφικές" όταν δηλαδή νοιώθουμε ότι θα συμβεί η απόλυτη καταστροφή όταν κάτι δεν πάει όπως το υπολογίζουμε στη ζωή μας, ‘’διπολικές’’ όταν δηλαδή βλέπουμε τη ζωή μας με απόλυτους όρους άσπρο - μαύρο. Επιπλέον μπορεί να υπάρχει επικέντρωση στα αρνητικά σημεία μιας κατάστασης και με αυτό τον τρόπο να αγνοούμε τα θετικά σημεία της κατάστασης και των δυνατοτήτων μας.

Μπορούμε να αρχίσουμε την αναζήτηση εποικοδομητικών εναλλακτικών σκέψεων με τις οποίες μπορούμε να αντικαταστήσουμε τις σκέψεις που μας προκαλούν άγχος.

Το να αποσπάται η προσοχή μας σε άλλα ευχάριστα για εμάς ερεθίσματα όπως να πάμε μια βόλτα, να διαβάσουμε ένα βιβλίο και γενικά να κάνουμε κάτι που μας ευχαριστεί.

Πολύ βοηθητικές μπορεί να είναι και κάποιες τεχνικές χαλάρωσης. Όπως η μυϊκή χαλάρωση, η χαλάρωση με νοερές εικόνες, πολλές φορές μπορεί να είναι βοηθητικό να δημιουργούμε και εμείς οι ίδιοι κάποιες όμορφες δικές μας εικόνες.

Μια διδακτική ιστορία για το άγχος

Παρακάτω σας αναφέρω μια διδακτική ιστορία που μας δείχνει πώς μπορεί να νοιώθει ένας άνθρωπος ο οποίος βιώνει έντονο άγχος για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ήταν λοιπόν μια καθηγήτρια που έκανε διάλεξη για τη διαχείριση του άγχους σε ακροατήριο.

Σήκωσε ένα ποτήρι και όλοι περίμεναν να κάνει την κλασική ερώτηση εάν είναι μισοάδειο ή μισογεμάτο. Αντί για αυτό όμως ρώτησε ‘’Πόσο βαρύ είναι αυτό το ποτήρι με το νερό;’’.

Οι απαντήσεις που δόθηκαν κυμάνθηκαν από 250 μέχρι 600 γραμμάρια.

Η καθηγήτρια απάντησε ότι το απόλυτο βάρος δεν έχει σημασία αλλά εξαρτάται από το πόση ώρα κρατάω το ποτήρι. Εάν το κρατήσω για ένα λεπτό δεν υπάρχει πρόβλημα. Αν το κρατήσω για μια ώρα θα αρχίσει να πονάει το χέρι μου. Αν το κρατήσω για μια μέρα το χέρι μου θα μουδιάσει και θα παραλύσει. Σε κάθε περίπτωση το βάρος του ποτηριού δεν αλλάζει, αλλά όσο περισσότερη ώρα το κρατάω τόσο βαρύτερο γίνεται.

Το στρες, οι ανησυχίες και τα προβλήματα ζωής είναι σαν αυτό το ποτήρι με το νερό. Αν τα σκεφτούμε για λίγο δεν πειράζει. Εάν όμως υπάρχουν στο μυαλό μας συνέχεια τότε θα μας παραλύσουν τελείως.

Είναι σημαντικό να μειώσουμε το άγχος στη καθημερινή μας ζωή όταν νοιώθουμε ότι αρχίζει να γίνεται δυσλειτουργικό για εμάς. Αυτό θα μπορέσει να μας βοηθήσει να βρούμε την ηρεμία, την γαλήνη και την ισορροπία μέσα μας!

Συγγραφή Άρθρου

Βουλτσίδου Κατερίνα - Ψυχοθεραπευτής

Βουλτσίδου Κατερίνα: έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology”, σημαίνει ότι το Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
  • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
  • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

Ψυχολόγος με εξειδίκευση και πιστοποίηση στην Γνωστική Συμπεριφορική Θεραπεία. 
Αντιμετώπιση διαταραχώς όπως:  αγχώδεις διαταραχές, κρίσεις πανικού, διαταραχές ύπνου, φοβίες, ψυχαναγκασμοί, κατάθλιψη, ανορεξία, βουλιμία.

google news iconΗ Πύλη Ψυχολογίας είναι εγκεκριμένος εκδότης (Publisher) στην υπηρεσία Google News. Ακολουθήστε μας για να έχετε πρόσβαση σε όλη την αρθρογραφία καθώς και άμεση ενημέρωση για έρευνες ψυχολογίας και θέματα που αφορούν την επικαιρότητα ψυχολογίας και ψυχικής υγείας: Πύλη Ψυχολογίας - Google News

Όλα τα περιεχόμενα της Πύλης Ψυχολογίας - Psychology.gr προστατεύονται από την DMCA. Η αναδημοσίευση περιεχομένου είναι αποδεκτή, μόνο εφόσον τηρούνται όλοι ανεξαιρέτως οι παρακάτω κανόνες. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση η Πύλη Ψυχολογίας θα προχωράει σε καταγγελία DMCA, χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση. Διαβάστε προσεκτικά το σχετικό πλαίσιο: ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ DMCA.com Protection Status

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Όταν επιλέγω σχέσεις που με οδηγούν σε αδιέξοδο…
σχέσεις

Γιατί επιλέγω συντρόφους στη ζωή μου που με οδηγούν σε αδιέξοδο; Ποιος είναι ο λόγος που μου δημιουργούν έλξη τα «λάθος» άτομα για μένα και επαναλαμβάνω ένα μόνιμο μοτίβο σχέσεων;

Εργασιακό bullying
Εργασιακό bullying

Ίσως να το έχουμε συναντήσει στη ζωή μας ή να έχουμε κάποιο γνωστό μας που έχει νιώσει να του προκαλεί η δουλειά του έντονη δυσφορία και να νιώθει άγχος και πίεση όταν είναι εκεί. Η καθημερινότητα στο χώρο εργασίας μπορεί να γίνεται πολύ δύσκολη έως και αφόρητη. Ενδεχομένως να περιλαμβάνει μια κακή σχέση με τους συναδέλφους, με τον προϊστάμενο.

Η ανάγκη μου για αποδοχή από τους άλλους...
ανάγκη αποδοχής

Θα με αποδεχτούν; Εάν τους φανώ περίεργος; Πώς αλήθεια με βλέπουν; Τι σκέφτονται οι άλλοι για μένα; Μήπως έχω κάνει κάτι και δεν μου απαντάει στο τηλέφωνο; Εάν του αρνηθώ αυτό που μου ζήτησε μήπως επηρεαστεί η σχέση μου μαζί του; Εάν του πω τι με πειράζει μήπως θυμώσει και δε μου ξαναμιλήσει;

Όταν η επανάληψη γίνει ψυχαναγκασμός
ψυχαναγκασμός

Όταν οι επαναλαμβανόμενες κινήσεις μας γίνονται για εμάς καθημερινό μαρτύριο…

"Να ελέγξω τα μάτια της κουζίνας εάν είναι κλειστά, όμως αυτό χρειάζεται να το κάνω 8 φορές αλλιώς δε νοιώθω καλά"
"Να πλύνω τα χέρια μου 5 φορές, επαναλαμβάνοντας με λεπτομέρεια την κάθε διαδικασία"
"Να σφουγγαρίσω το πάτωμα 3 φορές"
"Να ελέγξω αρκετές φορές εάν κλείδωσα την εξώπορτα του σπιτιού μου"

Εγγραφή στο Newsletter

Απεχθανόμαστε το Spam! Στην 1η λίστα, θα λαμβάνετε emails από την Πύλη Ψυχολογίας για επιλεγμένα άρθρα ψυχολογίας. Στη 2η λίστα, θα λαμβάνετε προτάσεις βιβλίων ψυχολογίας. Στην 3η λίστα, κάντε εγγραφή μόνο αν είστε επαγγελματίας ψυχικής υγείας.

0
Shares