Ακρόαση άρθρου......

Η ικανότητα να σαγηνεύσουμε το αντικείμενο το πόθου μας και να έχουμε την δυνατότητα να το κατακτήσουμε σεξουαλικά, είναι για πολλούς ανθρώπους αναφαίρετο κομμάτι της αυτοπεποίθησης τους.

Κάθε στόχος στη ζωή, επαγγελματικός και προσωπικός, μας δίνει μεγάλη χαρά, αυτοϊκανοποίηση και ώθηση στο να πιστεύουμε σε εμάς αλλά και να επιδιώξουμε να επιτύχουμε ακόμα περισσότερα.

Τι γίνεται όμως όταν το σεξουαλικό παιχνίδι αρχίζει και γίνεται πεδίο δυσκολίας και απογοήτευσης;

Στην σεξουαλική δραστηριότητα οι άντρες καλούνται να αποδείξουν την διέγερση τους μέσω της στύσης τους. Μια στύση που από πολλούς σεξουαλικούς παρτενέρ (γυναίκες και άντρες) απαιτείται να υπάρχει με το πρώτο φιλί μεταξύ συντρόφων, χάδι, άγγιγμα του πέους.

Έτσι λοιπόν ο άντρας καλείται και θεωρείται ότι πρέπει να έχει μία στύση και μάλιστα δυνατή και σκληρή, με το που υπονοηθεί η οποιαδήποτε σεξουαλική δραστηριότητα μεταξύ των συντρόφων. Κάποιοι θα πούνε ‘Μα έτσι δε πρέπει να είναι;’ και θα απαντήσω, ‘Όχι’.

Η διέγερση του άντρα έχει κάποιες προϋποθέσεις για να υπάρξει, όπως αντίστοιχα και της γυναίκας, οι οποίες δε διαφέρουν στα δύο φύλα στους παράγοντες που συμβάλλουν για την ομαλή σεξουαλική λειτουργία.

Τι επηρεάζει τη στύση ενός άντρα

Ας επιστρέψουμε όμως στους άντρες και ας εστιάσουμε στο τι μπορεί να επηρεάσει την στύση ενός άντρα.

Αρχικά ας διαλύσουμε τον παραπάνω μύθο που λέει ‘Όταν φιλιέμαι ή/και αγγίζω τον σύντροφο μου στα γεννητικά του όργανα τότε αυτός πρέπει να έχει αυτόματα στύση.’ Και ναι, αυτός είναι ένας μύθος.

Ένας άντρας μπορεί να μην έχει διάθεση, επιθυμία ή να υπάρχουν παράγοντες άγχους ή γενικά μειωμένης διάθεσης εκείνη τη δεδομένη στιγμή, ή γενικά στη ζωή του, που δεν τον βοηθούν/επιτρέπουν να διεγερθεί, άρα να έχει στύση. Η πεποίθηση ότι ένας άντρας με ένα οπτικό ερέθισμα, π.χ. την θέα του γυμνού, ή ένα απτικό ερέθισμα, π.χ. το άγγιγμα στα γεννητικά του όργανα ή οποιασδήποτε άλλης ερωτικής δικής του ζώνης στο σώμα του, πρέπει αυτόματα να έχει στύση δεν ισχύει.

Άστο γι’ αύριο! Ξεπερνώντας την αναβλητικότητα στο χώρο εργασίας
Το διαδικτυακό σεμινάριο διοργανώνεται από το PSYCHOLOGY.GR, με εισηγήτρια την ψυχολόγο – ψυχοθεραπεύτρια, Άρτεμις Αντωνίου.

Πολύ συχνά μάλιστα ακούμε από γυναίκες να έχουν αυτή την απαίτηση από τους άντρες συντρόφους τους τη στιγμή που οι ίδιες δυσκολεύονται πολύ και δυσφορούν με το πόσο χρόνο αλλά και διαφορετικές προσεγγίσεις χρειάζονται για να διεγερθούν.

Διαβάστε ακόμη στο Psychology.gr το άρθρο: Υπερσεξουαλική διαταραχή (ΗD) και Ριψοκίνδυνη σεξουαλική συμπεριφορά (SRB)

Είναι σημαντικό λοιπόν να σημειωθεί ότι και για τα δύο φύλα η διέγερση ταξιδεύει πάντα από τον εγκέφαλο που δίνει την όποια εντολή στην ενεργοποίηση σεξουαλικών λειτουργιών, συνεπώς κάλλιστα ο ίδιος άντρας μπορεί την μία ημέρα να έχει μια πολύ άμεση, σε εσωτερικά και εξωτερικά ερεθίσματα, διέγερση και στύση, ενώ κάποια άλλη μέρα να δυσκολευτεί ή και να μην τα καταφέρει ακόμα κι όταν επιθυμεί να εμπλακεί σε σεξουαλική δραστηριότητα.

Για να ανακουφίσουμε τους άντρες οφείλουμε να πούμε ότι η απουσία στύσης ή και η δυσκολία συντήρησης της σε ικανοποιητικά επίπεδα για την επίτευξη διείσδυσης στο κόλπο ή στον πρωκτό, σχετίζεται με πολλούς παράγοντες και είναι απολύτως φυσιολογικό όταν ένας άντρας δεν διεγείρετε αυτομάτως ή δεν είναι έτοιμος ανά πάσα στιγμή μέσα στη μέρα να έχει μια σεξουαλική επαφή, ή απαιτητικά όποτε το επιθυμεί η/ο σύντροφος του, ενώ γενικά έχει μία ικανοποιητική για εκείνον και τον/την όποια σύντροφο του σεξουαλική ζωή και μπορεί να διεγερθεί και να επιτύχει τον οργασμό την στιγμή και με την συχνότητα που και εκείνος το επιθυμεί.

Συμπερασματικά, η αυτοπεποίθηση, η διέγερση και η ικανότητα σου δεν διακυβεύονται από μία στιγμή που δεν επιθυμείς, δε κατάφερες ή πιέστηκες να μπεις στη σεξουαλική δραστηριότητα και δεν απέδωσες ως συνήθως. Αυτό είναι κάτι που μπορεί να συμβεί και συμβαίνει καθημερινά σε γυναίκες και άντρες.

Αν μία φορά δυσκολίας εγγραφεί στον εγκέφαλο σου ως η αρχή του τέλους και δημιουργηθεί ένα δραματικό σενάριο στο μυαλό σου που λέει ότι ‘εφόσον μου συνέβη σήμερα θα μου ξανασυμβεί και την επόμενη φορά και όλες τις επόμενες φορές’, τότε θα αναπτυχθεί ένα φαύλος κύκλος σκέψεων και φαντασιώσεων σίγουρης σεξουαλικής αποτυχίας και αυτό την επόμενη φορά θα λειτουργήσει αγχωτικά, άρα και το αποτέλεσμα θα έρθει ως μια αυτό-εκπληρούμενη προφητεία της λανθασμένης σου πεποίθησης και όχι ως μία πραγματική δυσκολία που θα συνέβαινε όπως και να ‘χει.

Δυστυχώς δεν διάλεξα τους γονείς μου
Σε αυτό το ανατρεπτικό βιβλίο, η έγκυρη κλινική ψυχολόγος Lindsay Gibson αποκαλύπτει την καταστροφική φύση των συναισθηματικά ανώριμων γονέων, τα τοξικά μοτίβα με τα οποία μας έχουν σημαδέψει και μας παρέχει πολύτιμους τρόπους για να θεραπευτούμε

Και αυτό είναι μία μορφή άγχους επίδοσης που αναπτύσσεται μέσα σε ένα φαύλο κύκλο απατηλών σκέψεων που βασίζονται στη ιδεοληψία που λέει ‘Αν δε μπόρεσα μία φορά δε θα μπορέσω ποτέ ξανά’ και η κάθε μη επιτυχημένη προσπάθεια διέγερσης και σεξουαλικής δραστηριότητας αποτελεί ένα ακόμα «καρφί» που πλήττει την αυτοπεποίθηση σου.

Το ουσιαστικό πρόβλημα παρουσιάζεται και είναι σημαντικό να διερευνηθεί και διαγνωστεί, ώστε να αντιμετωπιστεί, όταν η απόπειρες σεξουαλικής επαφής, διεισδυτικής επαφής, δεν έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα μιας ικανοποιητικής στύσης στις περισσότερες φορές που εσύ θέλεις, επιθυμείς να εμπλακείς στην ερωτική πράξη. Αν αυτές οι περιπτώσεις αρχίζουν και χρονίζουν είτε με τον/την ίδια, είτε με διαφορετικούς σεξουαλικούς παρτενέρ, τότε είναι καλό να ζητήσεις την βοήθεια ενός ειδικού.

Ενας οργανικός έλεγχος της σωματικής σου λειτουργίας με έναν ουρολόγο/ανδρολόγο σίγουρα δε θα σε βλάψει αλλά το πιο πιθανόν είναι ότι αν είσαι ένας νέος άντρας που δεν έχει προβλήματα υγείας, τότε η στυτική σου δυσλειτουργία οφείλεται σε ψυχολογικούς παράγοντες που μπορείς να τους διερευνήσεις, ανακαλύψεις και εν τέλει να αντιμετωπίσεις στην πράξη με έναν σεξολόγο.

Παράγοντες δυσλειτουργίας στύσης

Παράγοντες που μπορεί να συμβάλουν καθοριστικά στην δυσλειτουργία της στύσης είναι η μειωμένη διάθεση/κατάθλιψη, υψηλό άγχος, προβλήματα στις διαπροσωπικές σχέσεις, κυρίως στην σχέση του ζευγαριού αν υπάρχει σταθερός σύντροφος, αλλά και σε θέματα εργασίας που προκαλούν άγχος, κούραση και σύγχυση, διαστρεβλωμένες πεποιθήσεις και αντιλήψεις γύρω από το σεξ και τη σεξουαλική δυσλειτουργία.

Όταν το πρόβλημα της στυτικής δυσλειτουργίας χτυπήσει την πόρτα σου και αρχίζει ο καιρός να περνάει με εσένα να νιώθεις ότι χάνεις το «παιχνίδι», τότε καλό είναι να μην αφήσεις άλλο το χρόνο να περάσει καθώς αυτή η κατάσταση όσο χρονίζει τόσο το ψυχικό βάρος και η έλλειψη αυτοπεποίθησης σου, για τα πάντα στην ζωή, θα αυξάνεται.

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Ίρις Κρέμερ

IrisCremeΣυμβουλευτική Ψυχολόγος/Σεξολόγος
Αντιμετώπιση αγχωδών διαταραχών. Διάγνωση και αντιμετώπιση Ψυχοσεξουαλικών διαταραχών.