Η αισιοδοξία και ο θετικός τρόπος σκέψης αποτελούν μια στάση ζωής που δημιουργεί θετικά συναισθήματα αλλά συσχετίζεται και άμεσα με την καλή υγεία και κατ’ επέκταση με μια ευτυχισμένη ζωή. Είναι βασικό τα θεμέλια για τη δημιουργία του θετικού τρόπου αντίληψης της ζωής να εδραιωθούν από πολύ μικρή ηλικία. Γι’ αυτό το λόγο, καθοριστικό ρόλο διαδραματίζουν οι γονείς και ο δικός τους τρόπος ζωής.

Καθώς τα παιδιά μιμούνται ό,τι βλέπουν στο περιβάλλον τους, η αισιόδοξη στάση των γονέων προς όλες τις καταστάσεις της ζωής είναι κάτι που θα αντιγράψουν και θα το εφαρμόσουν χωρίς να χρειάζεται κανενός είδους «διδασκαλία» από μέρους τους.

• Το πιο σημαντικό είναι να χρησιμοποιούμε θετικά φορτισμένες λέξεις και να αποφεύγουμε τις αρνητικές. Όσο είναι δυνατόν, ας μη χρησιμοποιούμε στο καθημερινό μας λεξιλόγιο τις λέξεις «όχι», «μη/δεν», αλλά να προσπαθούμε να διατυπώνουμε τις προτάσεις μας προσδίδοντας σε αυτές μια θετική χροιά. Φράσεις όπως, «Ίσως ήσουν κουρασμένος σήμερα. Μπορείς να δοκιμάσεις ξανά» δίνουν μια αισιόδοξη οπτική και δυναμική για να συνεχίσουν τα παιδιά την προσπάθειά τους.

• Είναι καλό να μάθουμε στα παιδιά μας να εστιάζουν στις επιτυχίες τους. Επίσης, να επαινούμε τις επιτυχίες τους αλλά και τις προσπάθειες που κάνουν ανεξάρτητα από το αν το αποτέλεσμά τους θα είναι θετικό ή αρνητικό. Παράλληλα, τα ενθαρρύνουμε να προσπαθήσουν να ενισχύσουν και να βελτιώσουν τα πιο αδύνατα σημεία τους. Με τον τρόπο αυτό, ενισχύουμε την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμησή τους και γίνονται πιο αισιόδοξα. 

• Είναι πολύ σημαντικό σε κάθε αρνητικό γεγονός που συμβαίνει να εντοπίζουμε τα θετικά στοιχεία και τις ευκαιρίες που μπορούν να προκύψουν από αυτό. Έτσι, τα ενθαρρύνουμε να ψάχνουν για το θετικό αντίκτυπο της κάθε κατάστασης που παρουσιάζεται στη ζωή τους. 

• Όταν παρουσιάζονται ορισμένες δυσκολίες, όπως για παράδειγμα μία άσχημη οικογενειακή κατάσταση, μία απόλυση, ένας θάνατος κ.ά., προσπαθούμε να τις αντιμετωπίσουμε με ψυχραιμία και να παρουσιάζουμε στα παιδιά τις θετικές πτυχές τους. Αν για παράδειγμα ο ένας γονιός απολυθεί, μπορούμε να πούμε ότι τώρα θα μπορούν να περνούν περισσότερο χρόνο μαζί κάνοντας τα πράγματα που τους αρέσουν.

• Καλό είναι να αποφεύγουμε να χρησιμοποιούμε αρνητικές «ταμπέλες» για το χαρακτηρισμό των παιδιών μας. Όταν αποκαλούμε συνεχώς το παιδί μας «ντροπαλό», «ζωηρό», «στρουμπουλό», το πιθανότερο είναι σε σύντομο χρονικό διάστημα και χωρίς να το καταλάβει, να υιοθετήσει την ταυτότητα ή να εκδηλώσει τη συμπεριφορά που περιγράφει η «ταμπέλα» αυτή. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να τα παρακινήσουμε να εκδηλώσουν την αντίθετη θετική συμπεριφορά. 

• Αν τα παιδιά μας έρθουν αντιμέτωπα με μια αποτυχία στο σχολείο ή σε κάποια εξωσχολική δραστηριότητα και απογοητευτούν, καλό είναι να τους κάνουμε ερωτήσεις που θα τα οδηγήσουν στην αιτία του προβλήματος χωρίς να τα επικρίνουμε. Έτσι, θα βοηθηθούν να βρουν από μόνα τους τη λύση και να αντιμετωπίσουν σωστά την κατάσταση την επόμενη φορά που θα χρειαστεί. Μπορούμε να τα ενθαρρύνουμε να μη μένουν προσκολλημένα σ’ αυτήν την αποτυχία αλλά να προχωράνε παρακάτω με φράσεις όπως «Την επόμενη φορά θα τα πας πολύ καλύτερα».

• Ενθαρρύνουμε τα παιδιά να ασχοληθούν με δραστηριότητες που αρέσουν σ’ αυτά και όχι σ’ εμάς, προκειμένου να αισθάνονται ικανά και να έχουν αυτοπεποίθηση και δυναμισμό. Διαφορετικά, αν δεν ενδιαφέρονται για τις δραστηριότητές τους, το πιθανότερο είναι να αποτυγχάνουν, με αποτέλεσμα να βιώνουν συναισθήματα απογοήτευσης και αδιαφορίας.

Γενικότερα, είναι καλό να αναγνωρίζουμε, να εκφράζουμε και κυρίως να ζούμε στην πληρότητά τους τα θετικά μας συναισθήματα, όπως τη χαρά ή τον ενθουσιασμό, ενθαρρύνοντας έμμεσα τα παιδιά μας να κάνουν το ίδιο. Ό,τι κι αν συμβεί να θυμόμαστε να χαμογελάμε γεμίζοντας με χαρά και αισιοδοξία όλο τον κόσμο που μας περιτριγυρίζει. Ας μάθουμε να ζούμε στο παρόν και να απολαμβάνουμε την κάθε στιγμή, για να μάθουν και τα παιδιά μας να κάνουν το ίδιο στη ζωή τους. Ας υιοθετήσουμε ένα θετικό λεξιλόγιο και μια θετική στάση ζωής, γιατί μόνο με αυτό τον τρόπο θα προσελκύσουμε θετικές καταστάσεις στη ζωή μας και θα συμβαίνουν όμορφα πράγματα.

Συγγραφή Άρθρου

Νίκη Λιώτη

lioti niki1Η Νίκη Λιώτη γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο Τμήμα Ψυχολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εξειδικεύεται στη Συστημική Συμβουλευτική & Ψυχοθεραπεία.

Δραστηριοποιείται στην Ειδική Αγωγή, στη Δραματοθεραπεία, σε θέματα αυτογνωσίας και προσωπικής ανάπτυξης.

Επικοινωνία: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. 

Όλα τα περιεχόμενα της Πύλης Ψυχολογίας - Psychology.gr προστατεύονται από την DMCA. Η αναδημοσίευση περιεχομένου είναι αποδεκτή, μόνο εφόσον τηρούνται όλοι ανεξαιρέτως οι παρακάτω κανόνες. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση η Πύλη Ψυχολογίας θα προχωράει σε καταγγελία DMCA, χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση. Διαβάστε προσεκτικά το σχετικό πλαίσιο: ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ DMCA.com Protection Status

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Το τρίτο πρόσωπο σε ένα γάμο: Καταστροφή ή σωτηρία;
ζευγάρι απιστία

Δεν είναι λίγες οι φορές που ακούμε πως σε ένα γάμο είτε ο ένας σύζυγος είτε και οι δύο καταφεύγουν στη δημιουργία νέων γνωριμιών, στην επικοινωνία με άλλους ανθρώπους ή ακόμα και στησύναψη μιας άλλης ερωτικής σχέσης. Τι ωθεί πραγματικά τους ανθρώπους στην αναζήτηση νέων ενδιαφερόντων εκτός του γάμου τους αλλά και τι αποτελέσματα μπορεί αυτό να έχει στη συντροφική σχέση;

Ποιος είμαι εγώ πραγματικά;

Κατά πόσο είμαστε σίγουροι για το ποιοι είμαστε στην πραγματικότητα, ποιος είναι ο εαυτός μας; Έχουμε αναπτύξει πλήρως το δυναμικό μας; Ή έχουμε εγκαταλείψει την προσπάθεια; Αισθανόμαστε σύγχυση αναφορικά με την πορεία που ακολουθούμε στη ζωή μας;

Οι λακκούβες της εμπιστοσύνης

Πόσο εύκολα εμπιστευόμαστε τους ανθρώπους γύρω μας; Πόσο εύκολα μπορούμε να χάσουμε την εμπιστοσύνη μας αν αυτή προδοθεί; Πώς διαχωρίζουμε τους αξιόπιστους από τους αναξιόπιστους ανθρώπους και ποιο είναι το αποτέλεσμα αυτού του διαχωρισμού στη ζωή μας και στις σχέσεις με τους γύρω μας;

Ο αλυσοδεμένος ελέφαντας ή η ιστορία του δεν μπορώ
ο αλυσοδεμένος ελέφαντας

Μετά την παράσταση, τον θεόρατο και πανίσχυρο ελέφαντα του τσίρκου τον δένουν σε έναν μικροσκοπικό πάσσαλο. Ο πάσσαλος είναι μπηγμένος σε ελάχιστο βάθος στο έδαφος, αλλά ο τεράστιος ελέφαντας δεν φεύγει, παρόλο που μπορεί να ξεριζώσει και δέντρα. Αληθινό μυστήριο τι τον κρατάει… Γιατί δεν το σκάει; H απάντηση απλή:

Εγγραφή στο Newsletter

Απεχθανόμαστε το Spam! Στην 1η λίστα, θα λαμβάνετε emails από την Πύλη Ψυχολογίας για επιλεγμένα άρθρα ψυχολογίας. Στη 2η λίστα, θα λαμβάνετε προτάσεις βιβλίων ψυχολογίας. Στην 3η λίστα, κάντε εγγραφή μόνο αν είστε επαγγελματίας ψυχικής υγείας.

0
Shares