«Ώστε λοιπόν... όλοι ονειρεύονται, και ο καθένας δημιουργεί τον κόσμο».
«Ακριβώς! Ο καθένας τον δικό του κόσμο!»

Η εσωτερική μας κατάσταση αντανακλάται στον κόσμο

«Τότε όμως τι έχουμε να πούμε για τη μόλυνση του πλανήτη; Για τις διαμάχες και τα εγκλήματα;»

«Κι αυτά επίσης αποτελούν μέρος της προσωπικής πραγματικότητάς σου. Ο κόσμος είναι τόσο υγιής ή τόσο άρωστος όσο είσαι και εσύ ο ίδιος! Εσύ μόνο μπορείς να τον μολύνεις, εμποδίζοντας τη λειτουργία των ίδιων των οργάνων σου! Ακόμα κι εκείνοι οι οποίοι μολύνουν τα όργανά τους, κάτι δημιουργούν. Επινοούν έναν κόσμο υποβαθμισμένο, στο πλαίσιο του οποίου όλα τα συμβάντα και οι περιστάσεις αντανακλούν τα νοσηρά σώματά τους, αλλά κυρίως τις υπαρξιακές καταστάσεις και τις σκέψεις τους.»

«Και τι γίνεται με τον πόλεμο και την φτώχεια;» ρώτησα, νιώθοντας να λυγίζω κάτω από το βάρος μιας τέτοιας ευθύνης.

«Την οδύνη, την ένδεια και όλους τους πολέμους, τους διωγμούς και τις γενοκτονίες του κόσμου, πρώτα τα ονειρευτήκαμε. Τα είχε ποθήσει κρυφά μια ανθρωπότητα η οποία έχει πλέον μολύνει πολύ άσχημα την ίδια την ύπαρξη, χωρίς να έχει την παραμικρή ιδέα σχετικά με τη δύναμη της σκέψης».

«Όση ώρα εμείς συζητάμε, εκατοντάδες εργοστάσια παράγουν και αποθηκεύουν όπλα προκειμένου να τροφοδοτήσουν τους πολέμους, ακόμα και να αφανίσουν την ανθρωπότητα. Πώς θα μπορούσαμε να προστατευτούμε από δυνάμεις τόσο καταστροφικές;» ρώτησα τον Dreamer

Αποκτήστε το βιβλίο Η Σχολή των Θεών, από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας του Psychology.gr

Με την ολοκλήρωση του εαυτού σου ο κόσμος γίνεται ασφαλής

«Απομάκρυνε από εσένα κάθε μορφή ύπνωσης, εξάρτησης, προκατάληψης. Μη βασίζεσαι σε κανενός άλλου τις γνώσεις, τη φαντασία ή τις προφητείες. Μάθε πως δεν υπάρχει εκεί έξω καμία απολύτως δύναμη που να μπορεί να σε αφανίσει. Εκεί έξω τίποτα δεν συμβαίνει χωρίς την συγκατάθεσή σου.

Ο κόσμος των γεγονότων και των περιστάσεων εξαρτάται αποκλειστικά από εσένα. Αν επιτύχεις την ολοκήρωση του εαυτού σου, αν κατορθώσεις να γίνεις μια ενιαία ολότητα, τότε ο κόσμος θα είναι ασφαλής. Γι αυτό λοιπόν μην ανησυχείς για τον κόσμο, να ανησυχείς μόνο για τον εαυτό σου. Αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος με τον οποίο μπορείς να βοηθήσεις.»

«Μαθαίνοντας να είναι κυρίαρχος του ίδιου του σώματός του, ο άνθρωπος μπορεί να κυριαρχήσει στο σύμπαν», μου είπε ο Dreamer.

Η αιτία της επιθετικής διάθεσης στον κόσμο

«Αυτό που κρύβεται στις πτυχές της ύπαρξης ενός ανθρώπου, το ψέμα το οποίο καλύπτει και κρύβει τον εγωισμό του, την προκατάληψη, τη ματαιοδοξία και το φυλετικό μίσος, είναι που δημιουργεί τέτοιου είδους συμβάντα και τελικά αποτελεί την πραγματική αιτία κάθε επιθετικής διάθεσης στον κόσμο».

Έφερα στον νου μου το αέναο θρηνητικό τραγούδι της ανθρώποτητας, την ωδή στη δυστυχία, που χάρη στον Dreamer είχα κατορθώσει να ακούσω και να αναγνωρίσω και στον ίδιο μου τον εαυτό. Κατανοούσα επιτέλους την τόσο ζωτική σημασία που έδινε Εκείνος στη μελέτη του εαυτού και στην άγρυπνη μέριμνα για τις εσωτερικές καταστάσεις μας.

Έδινε μάλιστα μέγιστη σημασία στην αυτοπαρατήρηση η οποία, σαν αχτίδα φωτός, μπορεί να εμποδίσει κάθε τερατωδία να φωλιάσει στις κρυφές πτυχές της ανθρώπινης ύπαρξης.

«Η ζωή μοιάζει με μαστίχα, παίρνει το σχήμα των δοντιών σου» όπως συνήθιζε να λέει ο Dreamer.

Διέκρινα το λεπτό χρυσό νήμα που συνέδεε όλες αυτές τις ιδέες ως διαφορετικές εκφράσεις του ίδιου νοήματος, του ίδιου μηνύματος. Ενός μηνύματος το οποίο συνόψιζε ολόκληρη τη διδασκαλία Του, αποτελώντας συγχρόνως το έσχατο όριο στο οποίο είχε αποτολμήσει να πλησιάσει η ανθρώπινη διάνοια.

Ο κόσμος είναι ο καθρέφτης της ύπαρξης

Σε μια στιγμή διαύγειας, συνέλαβα μια φωτεινή αλήθεια, σαν να ήταν άγγελμα ενός πανίσχυρου θεού: Ο κόσμος είναι ο καθρέφτης της ύπαρξης!

Σαν ακτίνα λέιζερ, διείσδυσε στα κατακάθια της εικόνας που είχα ενσωματώσει βαθιά μέσα μου για τον κόσμο και «είδα» πως το κάθε μόριο ήταν τέλεια συνδεδεμένο με το σύμπαν. Και αυτό το σύμπαν αποτελούσε μια προσωπική και υποκειμενική οντότητα.

Εσύ ο ίδιος είσαι το μοναδικό εμπόδιο που δεν επιτρέπει στον κόσμο να αλλάξει. Μεταμόρφωσε τον εαυτό σου και θα δεις τον κόσμο να μεταμορφώνεται μπροστά στα μάτια σου!

«Το κάθε απειροελάχιστο στοιχείο διαύγειας, ελευθερίας και απουσίας θανάτου θα πραγματωθεί μέσα στον κόσμο, απελευθερώνοντάς τον από καθετί κακό».

Η αυτογνωσία ως ταξίδι εξύψωσης του εαυτού

Κατανοούσα χωρίς ηθικές ή μεταφυσικές προκαταλήψεις, τη σημασία της αυτογνωσίας και της αδιάκοπης προσπάθειας του ανθρώπου, προκειμένου να εξυψώσει την ύπαρξή του.

«Όποιο ταξίδι κι αν ξεκινήσεις στον ιστορικό ή στον μυθολογικό χρόνο, όποια μεγάλη έξοδο κι αν επιχειρήσεις, πραγματική ή φανταστική, θα οδηγεί προς έναν και μοναδικό σκοπό: την αυτογνωσία! Η αυτογνωσία σε καθιστά κύριο του εαυτού σου και του κόσμου».

Η υπέρβαση της εσωτερικής βίας

Ο άνθρωπος από μόνος του δεν μπορεί να «ενεργεί» αν πρώτα δεν αναγνωρίσει και δεν υπερβεί την ίδια του την εσωτερική βία, μέσα από τεράστιες προσπάθειες. Ο άνθρωπος δεν εμπορεί να «ενεργεί» αν δεν κατανοήσει πως όλα τα δεινά και όλες οι ατομικές δυστυχίες δεν είναι τίποτε άλλο παρά αποτελέσματα των δικών του εσωτερικών καταστάσεων και αρνητικών στάσεων.

Για όσο καιρό θα πιστεύει ο άνθρωπος πως κυριαρχείται από τις εξωτερικές συνθήκες, δεν θα μπορέσει ποτέ να αντιληφθεί από πού προέρχεται όλη η βία στον κόσμο. Ο κόσμος είναι ο καθρέφτης σου. Οτιδήποτε προέρχεται από τον εξωτερικό κόσμο αναπνέει με την ανάσα σου και πάντα ζουν όσο ζεις κι εσύ. Δεν υπάρχει τίποτα στον κόσμο που να μην είσαι εσύ. Ο τρόπος σκέψης σου είναι το πεπρωμένο σου.

Το παρόν άρθρο αποτελεί αδειοδοτημένο απόσπασμα από το βιβλίο Η Σχολή των Θεών που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Χρύσα Πράντζαλου

e psy logo twitter2Τμήμα Σύνταξης της Πύλης Ψυχολογίας Psychology.gr
Επιμέλεια και συγγραφή άρθρων, μετάφραση & απόδοση ξενόγλωσσων άρθρων.
Επικοινωνία: editorial @psychology.gr