Διαχείριση αδελφικής αντιζηλίας και συγκρούσεων : Online Σεμινάριο του PSYCHOLOGY.GR, στις 29 Μαρτίου με εισηγητή τον Δημήτρη Τσουκάλη, ψυχολόγο με 14 έτη κλινική εμπειρία στην ψυχοθεραπεία παιδιών, εφήβων και ενηλίκων. Περιορισμένος αριθμός θέσεων.

Ίσως σε αυτή τη ζωή ήρθαμε για να ανακαλύψουμε και να ζήσουμε την αληθινή αγάπη. Συχνά, ακούμε να λέγεται η φράση «σε αγαπώ» όμως πόσες φορές πραγματικά σημαίνει κάτι;
Σε αυτό το άρθρο, θα μελετήσουμε όλα εκείνα τα στοιχεία που ανθίζουν στην αυθεντική αγάπη.

Κάθε έρωτας κρύβει στον πυρήνα του μια αιωνιότητα

Τα βλέμματα, οι ψυχές και τα σώματα των ερωτευμένων έλκονται όπως ο μαγνήτης και η ένωσή τους τους χαρίζει το αιώνιο παρόν. Νιώθουν πως το τώρα είναι για πάντα και η ζωή είναι η αθανασία που προγεύονται μόνο οι ίδιοι.

Ο θησαυρός του έρωτα, η αυθεντικότητα αυτού του συναισθήματος δεν παλιώνει ποτέ κι ούτε φθείρεται, όταν οι σύντροφοι φροντίζουν να τον αναζωπυρώνουν.

Έρωτας και αγάπη μπλέκονται, δίνοντας στο χορό της ένωσης των ψυχών μία μοναδική, μια συγκινητική αρμονία.

Κάποτε έρχεται ο έρωτας δυνατός, ισχυρός να τα διεκδικήσει όλα, να τα ζήσει όλα και κάποτε έρχεται η αγάπη ήσυχη και αθόρυβη, μα πάντα δυνατή και πολύτιμη.

Όταν αγαπάς αλλάζεις. Δεν προσποιείσαι, απλά ακτινοβολείς. Συμβαίνει αυθόρμητα να χαμογελάς ακόμα και στα φύλλα των δένδρων που αγγίζουν τη γη γιατί εσύ απλά διαρκώς ανθίζεις. Αλλάζεις με την έννοια ότι εξελίσσεσαι. Πάντα όμως με επιλογή δική σου, αυθόρμητη και ελεύθερη. Μέσα από τον δρόμο του εμείς μαθαίνεις καλύτερα και το εγώ. Ανακαλύπτεις πτυχές του εαυτού σου, που ίσως να μην τις γνώριζες ποτέ και ακόμη εξελίσσεσαι για να μάθεις με αρμονία και αλληλοπεριχώρηση να συνυπάρχεις.

Ο έρωτας έχει μια εντελώς δική του δυναμική. Μπορεί σε ένα δευτερόλεπτο να σε υψώσει στον ουρανό και την άλλη στιγμή να νιώθεις τη γη να χάνεται κάτω από τα πόδια σου.

Αποκτήστε το βιβλίο Όσο πιο λίγο μ'αγαπάς, τόσο πιο πολύ σε θέλω από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας του PSYCHOLOGY.GR

Από το Εγώ στο Εμείς

Αγαπώ σημαίνει εμείς, ούτε α΄ ενικό ούτε β΄ ενικό, μόνο α ΄πληθυντικό. Εμείς σημαίνει μια καρδιά, μια ψυχή και ένα χτυποκάρδι. Βεβαίως και ο καθένας χρειάζεται τον προσωπικό του χώρο και χρόνο, μα αγάπη σημαίνει φροντίδα για την συντροφικότητα. Το μαζί θέλει δουλειά για να λειτουργήσει.

Κάθε μαζί σημαίνει συγχορδία ψυχών. Στην αγάπη ελευθερώνεις και ελευθερώνεται συνάμα. Γίνεσαι ταυτόχρονα ευάλωτος και άτρωτος. Χάνεσαι σε κάθε βλέμμα και αναγεννιέσαι σε κάθε δάκρυ.

Οι Σκιώδεις προτιμήσεις μας και τα παρατράγουδα του έρωτα: Online Σεμινάριο του PSYCHOLOGY.GR, την Παρασκευή 7 Απριλίου. Συντονίζει ο Πέτρος Θεοδώρου, συγγραφέας, ψυχοθεραπευτής Gestalt

Υπάρχουν πολλά δάκρυα. Δάκρυα χαράς, πόνου, ανακούφισης. Κάθε δάκρυ, κάθε συναίσθημα είναι σημαντικό να το αποδεχόμαστε άνευ όρων, να το καλωσορίζουμε κατά κάποιο τρόπο. Κάθε τι που νιώθουμε έχει κάτι πολύτιμο και ουσιώδες να μας μάθει για τον εαυτό μας.

Ας μην απορρίπτουμε ή ας μην κρίνουμε αυστηρά τα συναισθήματά μας, όποια και αν είναι αυτά. Αποτελούν την πηγή της εξέλιξης και της αυτογνωσίας μας.

Την αγάπη τη ζεις, τη νιώθεις όπως ακριβώς είσαι. Δεν χρειάζεται να είσαι τέλειος αλλά αυθεντικός. Να ζεις το τώρα σαν να ζεις το για πάντα. Σημαντικό ρίσκο να τολμήσεις να ανοίξεις την καρδιά σου με κίνδυνο να πληγωθείς ή να απογοητευτείς, μα ζωή και αγάπη δίχως ρίσκο, δίχως βήματα που μας πηγαίνουν προς τα εμπρός δεν υπάρχει.

Στον έρωτα η αμοιβαιότητα είναι η πηγή της φλόγας. Να είσαι πραγματικά παρών με συναισθηματική διαθεσιμότητα και ενεργητική ακρόαση για τον άνθρωπο σου και εκείνος/εκείνη το ίδιο για εσένα. Όσο περισσότερο οι σύντροφοι αισθάνονται ότι ακούγονται τα συναισθήματα, οι ανάγκες και οι επιθυμίες τους στη σχέση τόσο πιο πολύ νιώθουν ασφάλεια και εμπιστοσύνη να συνδεθούν.

Επιπρόσθετα, η αγάπη είναι λουλούδι που για να ανθίσει και να μας συνεπάρει με την υπέροχη ευωδία του χρειάζεται καθημερινή φροντίδα και από τους δύο συντρόφους. Μια όμορφη συζήτηση, ένα τρυφερό χάδι, ένας ρομαντικός περίπατος ή ένα δείπνο μπορούν απλά να αναζωπυρώσουν την φλόγα και να κάνουν τις ερωτευμένες ψυχές να ξεκουραστούν και να επιθυμήσουν πιο πολύ η μία την άλλη. Όταν δύο ερωτευμένοι νιώθουν σύμμαχοι ζωής με αγάπη και σεβασμό, τότε όλος ο κόσμος απλώνεται μπροστά τους να τον απολαύσουν.

Η ευγνωμοσύνη στη συντροφική σχέση

Στις Σκιές του Έρωτα, για τους αιρετικούς της αγάπης , του Πέτρου Θεοδώρου, από τις Εκδόσεις PSYCHOLOGY.GR:  Μια υπαρξιακή προσέγγιση για τον Ερωτα, την αγάπη, τον σεξουαλικό πόθο.

Η συντροφικότητα είναι δώρο και η ευγνωμοσύνη είναι πηγή εξέλιξης του έρωτα και της ζωής της ίδιας. Όταν αισθάνεσαι ευγνώμων για την ύπαρξη της /του συντρόφου σου στη ζωή σου τότε δε μένει παρά να εξελιχθείς στην καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου και για εσένα τον ίδιο και για την σχέση στην οποία συμπορεύεσαι. Είμαι ευγνώμων που υπάρχεις στη ζωή μου σημαίνει εκτιμώ και τιμώ την παρουσία σου κοντά μου. Σε σέβομαι ως προσωπικότητα και ως σύντροφο για όλα όσα απλόχερα και πάντα με ελευθερία μου χαρίζεις και σου χαρίζω.

Ο έρωτας ακόμη δε σχετίζεται με εγωϊστικές κατακτήσεις ή ζηλοτυπίες. Αγαπώ σημαίνει χαρίζω ελευθερία. Οι σύντροφοι δεν είναι αντίπαλοι να κατακτήσουν ο ένας τον άλλον αλλά είναι δύο ψυχές που πορεύονται στο φως μαζί.

Κάθε σκοτάδι εγωϊσμού που έρχεται στο διάβα τους μαθαίνουν να το δουλεύουν για να μην καταφέρει να σβήσει το φως του έρωτά τους.

Ο χρόνος είναι αυτός που δοκιμάζει την αληθινή αγάπη. Όταν εκείνη είναι αληθινή κρατάει για πάντα. Δεν ξεχνιέται, δεν χάνεται και δε σβήνει. Συγχωρεί σφάλματα και καίει τον εγωϊσμό.

Συμπερασματικά, όταν μάθεις πώς επιθυμείς να αγαπάς ανακαλύπτεις και πώς επιδιώκεις να αγαπιέσαι. Όταν πρώτα σε εσένα προσφέρεις αγάπη, σεβασμό, εκτίμηση και άνευ όρων αποδοχή, τότε το χαρίζεις απλόχερα και στον άνθρωπό σου και σε όλο τον κόσμο γύρω σου. Το φως σου ακτινοβολεί και τίποτε δεν μπορεί να το επισκιάσει ή να το κρύψει.

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Ολυμπία Μαρία Ποντίκη - Σύμβουλος Ψ.Υγείας

Ολυμπία Μαρία Ποντίκη: έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology”, σημαίνει ότι το Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
  • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
  • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

Ψυχοθεραπεύτρια. - Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, Σύμβουλος γάμου οικογένειας και τέκνων.