Η Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας Χίου του Κέντρου Παιδιού και Εφήβου δραστηριοποιούμενη στα σύνορα της Ελληνικής και Ευρωπαϊκής επικράτειας, το καλοκαίρι του 2015, βρέθηκε αντιμέτωπη με μία νέα πραγματικότητα για τους κατοίκους των νησιών: τη μαζική δια θαλάσσης προσφυγή ανθρώπων στα εδάφη της από τις Ανατολικές εμπόλεμες ζώνες.

Οι προσφυγικές ροές στη Μεσόγειο αυτή την περίοδο αξιολογούνται ως τις μεγαλύτερες από την εποχή του 2ου Παγκοσμίου πολέμου.

Η θεραπευτική ομάδα κλήθηκε να αναμετρηθεί με δύο ειδών προκλήσεις:

  • Η πρώτη αφορούσε την υποδοχή των προσφύγων στην τοπική κοινωνία, την υποδοχή δηλαδή ανθρώπων με πολλαπλά και οξέα ψυχικά τραύματα από ανθρώπους στα σύνορα μίας χώρας που βρισκόταν σε οικονομική κρίση.
  • Η δεύτερη πρόκληση αφορούσε την διαπαιδαγώγηση των μόνιμων κατοίκων των νησιών για μία κατάλληλη συμπεριφορά υποδοχής αυτής της ευάλωτης ομάδας.

Αυτή η προσπάθεια μετά από διεξοδική μελέτη καταγράφηκε και αποτυπώνεται στο άρθρο της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας Χίου «The Interventions of MMHU on the Refugee Crisis on a Greek Island» που δημοσιεύτηκε στις 3/1/2022 στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Psych-MDPI,σε ειδικό τεύχος του-αφιέρωμα στο έργο των Κινητών Μονάδων Ψυχικής Υγείας στις δυσπρόσιτες περιοχές της Ελλάδας.

Σκοπός αυτής της μελέτης ήταν η διερεύνηση και καταγραφή της ψυχοπαθολογίας των προσφύγων, αιτούντων άσυλο, κατά την πρώτη φάση υποδοχής τους σε ένα μεγάλο καταυλισμό σε νησί του ΒΑ Αιγαίου.

Επίσης, η παρουσίαση των παρεχόμενων θεραπευτικών παρεμβάσεων από την Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας Χίου και παράλληλα, η ανάδειξη των δυσκολιών στη θεραπευτική προσέγγιση αυτής της ομάδας.

Abstract: The Interventions of a Mobile Mental Health Unit on the Refugee Crisis on a Greek Island
PDF Version: mdpi.com/2624-8611/4/1/4/pdf
Special Issue: Community Psychiatry in Rural Greece: The Role of the Mobile Mental Health Units

H έρευνα εκπονήθηκε απο τα μέλη της διεπιστημονικής ομάδας της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας Χίου του Κέντρου Παιδιού και Εφήβου:

Ηλιάνα Φύλλα, ψυχίατρος- Επιστημονικά Υπεύθυνη
Ελεονώρα Φουσφούκα, Ψυχολόγος
Μαρια Κωστουλα, Ψυχολόγος
Πηνελόπη Σπεντζούρη, Ψυχολόγος