Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαρακτηρίζει την παχυσαρκία ως την νέα παγκόσμια επιδημία του 21ου αιώνα. Στις ΗΠΑ 10.000.000 γυναίκες και 1.000.000 άντρες δίνουν μάχη ζωής και θανάτου με κάποια διαταραχή πρόσληψης τροφής όπως η βουλιμία ή η ανορεξία.

Περισσότεροι από 25.000.000 άνθρωποι ταλαιπωρούνται από προβλήματα υπερφαγίας ή/και παχυσαρκίας (Fairburn 1993, Sisslak 1995)

Επιπρόσθετα, είναι τεράστιος ο αριθμός των ανθρώπων που παρουσιάζουν μια υποκλινική εικόνα με διαταραγμένες διατροφικές συνήθειες και συμπεριφορές. Για παράδειγμα, σύμφωνα με έρευνες του Smolak (1996), ένα 80% των γυναικών είναι δυσαρεστημένες με την εμφάνιση τους.

Σε μια μελέτη του 2003 από τους Hoek και Hoeken βρέθηκε ότι:

* το 40% των περιπτώσεων ψυχογενούς ανορεξίας αφορά νέα κορίτσια ηλικίας 15-19 ετών.

* Τα περιστατικά βουλιμίας ανάμεσα στις ηλικίες των 10-39 έχουν τριπλασιαστεί την τελευταία 20ετία.

* Μόλις το 1/3 των περιπτώσεων ανορεξίας λαμβάνει οποιασδήποτε μορφής ψυχολογική φροντίδα.

* Μόλις το 6% των ατόμων με ψυχογενή βουλιμία λαμβάνει ψυχολογική φροντίδα.

Εντυπωσιακό είναι το παρακάτω στατιστικό στοιχείο που αφορά επίσης τις διαταραχές πρόσληψης τροφής στις ΗΠΑ για την περσυνή χρονιά:
Σύμφωνα με τον εθνικό οργανισμό υγείας (NIM, National Institute of Health) τα χρήματα που δαπανώνται για την έρευνα στις διαταραχές πρόσληψης τροφής είναι 75% λιγότερα από αυτά που δαπανώνται για την νόσο Alzheimer.

Ασθένεια    Πάσχοντες Χρήματα που δαπανώνται
Διαταραχές πρόσληψης τροφής 10 εκατομμύρια $  12.000.000
Νόσος Alzheimer 4.5 εκατομμύρια $ 647.000.000
Schizophrenia 2.2 εκατομμύρια  $ 350.000.000


Η κατ' άτομο αντιστοιχία είναι $1.20 για τους πάσχοντες από διαταραχές πρόσληψης τροφής και $159 κατ' άτομο για τους πάσχοντες από σχιζοφρένεια. 


* Τα μισά έφηβα κορίτσια και το ένα τρίτο των έφηβων αγοριών χρησιμοποιούν μη υγιείς μεθόδους για να ελέγξουν το βάρος τους, όπως αποφυγή γευμάτων, κάπνισμα τσιγάρου, διάφορα καθαρτικά κτλ) (Neumark-Sztainer, 2005). 

* Νεαρά κορίτσια που κάνουν συχνά δίαιτες εμφανίζουν 12 φορές περισσότερες επεισόδια υπερφαγίας συγκριτικά με τα νεαρά κορίτσια που δεν υποβάλλουν τον εαυτό τους σε δίαιτες. (Neumark-Sztainer, 2005). 

* 81% των 10χρονων παιδιών φοβούνται μήπως παχύνουν (Mellin et al., 1991). 

* Τα περισσότερα μοντέλα (μόδας) είναι πιο αδύνατα από το 98% των γυναικών στην Αμερική. (Smolak, 1996). 

* 46% των παιδιών ηλικίας 9-11 είναι "μερικές φορές" ή "πολύ συχνά" σε δίαιτα, και το 82% των οικογενειών τους είναι "μερικές φορές" ή "πολύ συχνά" σε δίαιτα. (Gustafson-Larson & Terry, 1992). 

* 91% των γυναικών που φοιτούν σε κάποιο πανεπιστήμιο/κολέγιο έχει επιχειρήσει να ελέγξει το βάρος του μέσω μιας δίαιτας, 22% είναι σε δίαιτα "συχνά" ή "πάντοτε" (Kurth et al., 1995). 

*  95% όλων όσων κάνουν δίαιτα θα πάρει πίσω μέσα σε 1 έως 5 χρόνια το βάρος που έχασε(Grodstein, et al., 1996). 

* 25% των αντρών και 45% των γυναικών είναι σε δίαιτα σε μια οποιαδήποτε μέρα (Smolak, 1996). 

* Οι Αμερικανοί ξοδεύουν περισσότερα από 40δις. Δολάρια σε δίαιτες και διαιτητικά προϊόντα. (Smolak, 1996). 

Τα δεδομένα στον Ελλαδικό χώρο είναι εξίσου αποθαρρυντικά. Ένας στους τέσσερις Έλληνες έχει παραπανίσια κιλά και η αναλογία αυτή αναμένεται μέσα στα επόμενα χρόνια να αυξηθεί δραματικά. Στην ευρωπαϊκή λίστα παχυσαρκίας, οι Έλληνες άντρες βρίσκονται στην κορυφή της λίστας!

Μια πρόσφατη έρευνα πραγματοποιήθηκε από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και αφορούσε τη διερεύνηση διαταραγμένων στάσεων και συμπεριφορών στην πρόσληψη τροφής μαθητών και μαθητριών λυκείων ηλικίας 17 ετών. Η έρευνα αυτή έδειξε ότι 2 στα 3 κορίτσια και ένα στα τρία αγόρια θα ήθελαν να χάσουν κιλά, ακόμη κι όταν θεωρούν το βάρος τους κανονικό.

Συγγραφή Άρθρου

Δοϊρανλής Νίκος - Ψυχολόγος

Δοϊρανλής Νίκος: έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology”, σημαίνει ότι το Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
  • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
  • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

Προσωποκεντρική Ψυχοθεραπεία & Συμβουλευτική. Msc in PCA Counseling, University of Strathclyde. Εκπαιδευτής και επόπτης ψυχολόγων που ασκούν την προσωποκεντρική ψυχοθεραπεία. Συνεργάτης του μεταπτυχιακού Συμβουλευτικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Όλα τα περιεχόμενα της Πύλης Ψυχολογίας - Psychology.gr προστατεύονται από την DMCA. Η αναδημοσίευση περιεχομένου είναι αποδεκτή, μόνο εφόσον τηρούνται όλοι ανεξαιρέτως οι παρακάτω κανόνες. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση η Πύλη Ψυχολογίας θα προχωράει σε καταγγελία DMCA, χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση. Διαβάστε προσεκτικά το σχετικό πλαίσιο: ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ DMCA.com Protection Status
Σχετικά άρθρα

Βρείτε ειδικό για Διαταραχές Διατροφής

Ο μοναδικός εξειδικευμένος κατάλογος στο ελληνικό διαδίκτυο.

Μεταβείτε στον κατάλογο Ειδικών Ψ.Υγείας »

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Το E-Psychology αλλάζει...
E-Psychology

Μεταξύ των 20 χρόνων της επαγγελματικής μου διαδρομής στον κόσμο της ψυχολογίας, συγκαταλέγονται και 15 χρόνια εντατικής ενασχόλησης με την Πύλη Ψυχολογίας E-Psychology.gr, είτε από τη θέση ενός εκ των ιδρυτών, είτε από τη θέση του επιστημονικού υπευθύνου.

Ο Καρλ Ρότζερς και η έννοια του πλήρως λειτουργικού προσώπου
πλήρως λειτουργικό πρόσωπο

Ο Καρλ Ρότζερς, δημιουργός της πελατοκεντρικής (ή μετέπειτα προσωποκεντρικής) ψυχοθεραπείας, θεωρούσε ότι ο άνθρωπος έχει μέσα του τεράστιες πηγές για την κατανόηση του εαυτού του και ότι διαθέτει ένα βασικό κίνητρο, έχει την έμφυτη-εγγενή τάση να κατευθύνεται προς το υψηλότερο επίπεδο των δυνατοτήτων του και να προσπαθεί αδιάκοπα να βελτιώνεται με σκοπό να διαχειρίζεται με "επιτυχία" τις εμπειρίες του.

Οι έξι θεραπευτικές συνθήκες της Προσωποκεντρικής Ψυχοθεραπείας
Προσωποκεντρική Ψυχοθεραπεία

Ο Καρλ Ρότζερς, Αμερικανός ψυχολόγος και ένας εκ των θεμελιωτών της ανθρωπιστικής ψυχολογίας, προσδιόρισε έξι βασικές συνθήκες που ωθούν το άτομο στην προσωπική ανάπτυξη μέσα από τη θεραπευτική διαδικασία. Θεωρούσε ότι όταν πληρούνται αυτές οι προϋποθέσεις το άτομο οδηγείται προς μία εποικοδομητική εκπλήρωση των δυνατοτήτων που κρύβει μέσα του.

Αποπροσωποποίηση & Αποπραγματοποίηση
Αποπροσωποποίηση

Οι διαταραχές αποπροσωποποίησης και αποπραγματοποίησης ανήκουν σε μια μεγάλη κατηγορία διαταραχών που ονομάζονται Διασχιστικές διαταραχές. Βασικό χαρακτηριστικό των διασχιστικών διαταραχών είναι κάποια μεταβολή στις λειτουργίες της ταυτότητας, της μνήμης ή της συνείδησης.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας!

* απαιτούμενα πεδία
Ενδιαφέροντα * :
0
Shares