Ακρόαση άρθρου......

Η οποιαδήποτε διατροφική διαταραχή εξ ορισμού είναι ασθένεια της ψυχής που σωματοποιείται με μόνο σκοπό να συνειδητοποιήσουμε ότι νοσούμε και να βρούμε τη λύση.

Διατροφικές διαταραχές και ερωτισμός

Δουλεύοντας με άτομα με Διατροφική Διαταραχή, διαπιστώνω ότι η διαταραχή τους τα καθιστά ιδιαιτέρως ευφυή με μεγάλη ετοιμότητα να βρουν την οποιαδήποτε δικαιολογία για να κρυφτεί η νόσος τους, δηλαδή η Διατροφική Διαταραχή.

Μερικά παραδείγματα είναι τα ακόλουθα:

  • Κανείς δεν πέθανε επειδή έτρωγε πολύ
  • Εγώ τρώω ό,τι θέλω και δεν περιορίζομαι ούτε υποφέρω για να είμαι αδύνατος
  • Ε, δεν πρέπει να είναι όλοι αδύνατοι, ας υπάρχει και κάποιος παχύς- να εκπροσωπηθεί και αυτός

Όπως κάθε νόσος επηρεάζει όλους τους τομείς της ζωής μας, έτσι ακριβώς συμβαίνει και με τις Διατροφικές Διαταραχές.

Εδώ, θα επικεντρωθούμε στην παχυσαρκία και τον ερωτισμό στη σχέση. Είναι γεγονός ότι η σχέση μας με τη διατροφή επηρεάζει και την ερωτική απόλαυση αλλά και την ερωτική διάθεση. Ίσως επειδή το θέμα είναι λεπτό δεν είναι εύκολο από κάποιον παχύσαρκο να το παραδεχτεί, ίσως όμως ακόμη και να μην το έχει συνειδητοποιήσει μέχρι ώρας.

Παρακάτω θα δούμε με παραδείγματα πως φανερώνονται αυτές οι δυσκολίες.

Ερωτική απόλαυση και παχυσαρκία

Αν για παράδειγμα έχω 5 κιλά ή και 30 κιλά παραπάνω απ' αυτό που εγώ ορίζω σαν το ιδανικό βάρος για εμένα, ήδη το πρώτο συναίσθημα μου είναι η ντροπή και σε συνέχεια αυτού η εμφανισιακή ανεπάρκεια... οπότε, στις πιο προσωπικές στιγμές με τον σύντροφό μου θα φροντίσω να προσέχω να μην δει πως πραγματικά είμαι...

Στην προσπάθεια μου να κρυφτώ, έχω ήδη φύγει από το ερωτικό παιχνίδι και την απόλαυση αυτού.

Σε άλλες περιπτώσεις μπορεί να επιλέγω έναν σύντροφο που να έχει και εκείνος κάποιο «ελάττωμα» ώστε αν δεχτώ εγώ το δικό του να δεχτεί και εκείνος με τη σειρά του το δικό μου, λόγου χάρη εγώ είμαι υπέρβαρη αλλά εκείνος δεν έχει τη μόρφωση μου!

Άστο γι’ αύριο! Ξεπερνώντας την αναβλητικότητα στο χώρο εργασίας
Το διαδικτυακό σεμινάριο διοργανώνεται από το PSYCHOLOGY.GR, με εισηγήτρια την ψυχολόγο – ψυχοθεραπεύτρια, Άρτεμις Αντωνίου.

Είναι όμως αυτός ο άνθρωπος η αληθινή μου επιλογή;

Ερωτική διάθεση και υπερφαγία

Πάμε να δούμε τώρα πως η διατροφή επηρεάζει την ερωτική διάθεση.

Στην υπερφαγία υπάρχει έντονη εξάρτηση από συγκεκριμένες τροφές: 1 ζάχαρη, 2. Άμυλο, 3. Trans λιπαρά. Σε κάθε γεύμα των παχύσαρκων αυτό που συμβαίνει είναι μια κατακόρυφη αύξηση της γλυκόζης λόγω των αυξημένης ζάχαρης και των υδατανθράκων αλλά επίσης και μια κατακόρυφη πτώση αυτής.

Όπως αναφέρει ο διαιτολόγος Ευάγγελος Ζουμπανέας στο βιβλίο «Αναζητώντας το Μαγικό Βάρος των Ονείρων σου», στο πρώιμο στάδιο κατανάλωσης τέτοιου είδους τροφών νιώθει κανείς ικανοποίηση- αυτό είναι το πρώτο αποτέλεσμα κατανάλωσης υδατανθράκων- όμως από την υπερβολή κατανάλωσης αυτών νιώθει αμέσως μετά την ανάγκη να κοιμηθεί- να μπει σε λήθαργο.»

*Σημαντική σημείωση: Άρα, το σώμα δεν πήρε την απαιτούμενη ενέργεια για να συνεχίσει την όποια δραστηριότητα και σύντομα θα ξανά πεινάσει και θα μπει στο ίδιο και πάλι μοτίβο.

Δυστυχώς δεν διάλεξα τους γονείς μου
Σε αυτό το ανατρεπτικό βιβλίο, η έγκυρη κλινική ψυχολόγος Lindsay Gibson αποκαλύπτει την καταστροφική φύση των συναισθηματικά ανώριμων γονέων, τα τοξικά μοτίβα με τα οποία μας έχουν σημαδέψει και μας παρέχει πολύτιμους τρόπους για να θεραπευτούμε

Δεν ζούμε για να τρώμε, αντιθέτως, τρώμε για να ζούμε τη ζωή μας. Η εξάρτηση από την τροφή μπορεί να είναι τόσο μεγάλη που μπορεί να δημιουργήσει πολλές δικαιολογίες για να κόψει η να περιορίσει σημαντικά την ερωτική διάθεση...

Λόγου χάρη, μια ασθενής μου κοιμάται κάθε βράδυ με την 11 ετών κόρη της επειδή το παιδί φοβάται να κοιμηθεί μόνο του. Θεωρητικά φαντάζει σαν μια μάνα που ακούει τους φόβους του παιδιού της... είναι όμως έτσι;

Ή μήπως αποφεύγει έντεχνα το να κοιμάται με τον σύντροφό της, άρα και να αποφεύγει και την όποια ερωτική σχέση μαζί του, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να κάνει άνετα μεταμεσονύχτια γεύματα στα κρυφά.

Αντιμετώπιση διατροφικών διαταραχών

Όταν αναφέρομαι στις εξαρτήσεις, η μόνη λύση που μου έρχεται στο νου είναι αυτή του Γόρδιου δεσμού, κόψιμο!

Δεν είναι τυχαίο παράδειγμα του όταν κάποιος (είτε άντρας, είτε γυναίκα) μπει σε ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής προσέχει το τι θα φορέσει, το άρωμα του, την εικόνα του γενικά. Είναι σαν να προβάλλει μια πιο ερωτική εκδοχή του!

Στην πορεία για τη θεραπεία από τις Διατροφικές Διαταραχές το 51% της επιτυχίας είναι η συνειδητοποίηση της νόσου το υπόλοιπο 49% θέλει προσωπική προσπάθεια, πάντα μα πάντα με τον εξειδικευμένο θεραπευτή.

Και αν σου φαντάζει δύσκολο, έχω δύο ερωτήσεις για σένα:

1. Τι απ'όσα έχεις καταφέρει έγινε χωρίς κόπο;
2. Νομίζεις ότι αξίζει να προσπαθήσεις; Αν ναι, ξεκινάμε...

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Ζωή Λάσκαρη

zoi laskariΣύμβουλος Ψυχικής Υγείας. Διατηρεί ιδιωτικό γραφείο στην Κόρινθο.
Κατέχει πτυχίο Ψυχολογίας από το University of La Verne της Πολιτείας της Καλιφόρνια των ΗΠΑ. Msc στην Κλινική Ψυχολογία στο University of Indianapolis.