Ακρόαση άρθρου......

Το κείμενο που ακολουθεί αποτελεί αυτούσια παράθεση της επιστολής που λάβαμε από τους Εργαζομένους Οικοτροφείου και Διαμερίσματος ΜΨΥ Αττική ΙΙI

"Εν μέσω καλοκαιριού προκύπτουν τα αποτελέσματα ενός διαγωνισμού για τη μονιμοποίηση των μονάδων ψυχικής υγείας που εργαζόμαστε, και βρισκόμαστε μετέωροι, να αναρωτιόμαστε πώς θα διασφαλίσουμε τις θέσεις μας. 

Εργαζόμαστε σε δομές (οικίες) που φιλοξενούν ανθρώπους που έχουν περάσει πολλά χρόνια στα ψυχιατρεία, αλλά επιτέλους έχουν την ευκαιρία να ζήσουν επί ίσοις όροις στην κοινότητα.

Αναρωτιόμαστε γιατί είναι τόσο δύσκολο να διασφαλιστεί μια αξιοπρεπής ζωή για αυτούς τους ανθρώπους; Ως εργαζόμενοι στο οικοτροφείο και διαμέρισμα της Πλατείας Αμερικής τους φροντίζουμε πολλά χρόνια, παρά τις επισφαλείς εργασιακές συνθήκες.

Έγινε προσωρινή ανάκληση αδειών της εταιρίας που δουλεύαμε εξαιτίας κακοδιαχείρισης του προέδρου. Υπάλληλοι του Υπουργείου Υγείας μας διαβεβαίωσαν ότι κανείς εργαζόμενος δεν θα χάσει τη θέση του. Μας ανέλαβε προσωρινά μια άλλη εταιρία, αλλά η προσωρινή ανάληψη για το Υπουργείο Υγείας σημαίνει 2 χρόνια. Μετά από δύο χρόνια, γίνεται διαγωνισμός για τη μόνιμη ανάθεσή των δομών σε εταιρίες και κερδίζει το διαγωνισμό μια άλλη εταιρία από αυτή που μας είχε αναλάβει «προσωρινά».

Όσο κουραστικό ακούγεται όλο αυτό, τόσο εξαντλητικό είναι για το προσωπικό που βρίσκεται επί μονίμου βάσεως σε εργασιακή ανασφάλεια, αλλά και για τους ενοίκους που δεν μπορούν να δημιουργήσουν ασφαλείς δεσμούς και γίνονται κοινωνοί διαρκών αλλαγών.

Απευθυνθήκαμε στο Υπουργείο Υγείας για να ζητήσουμε την εξασφάλιση των θέσεων μας, ανεξαρτήτου εταιρίας που θα μας αναλάβει, και δεν υπάρχει κανείς που να μας εγγυάται τη συνέχεια της εργασίας μας, ούτε και τις αποζημιώσεις σε περίπτωση απόλυσης. Πόσο παράδοξο μπορεί να ακούγεται οι εργαζόμενοι που φροντίζουν χρόνια ολόκληρα αυτούς τους ανθρώπους να περάσουν από συνέντευξη με την καινούρια εταιρία, και να κριθεί η καταλληλόλητά τους; Γιατί να πληρώσουμε εμείς τα σπασμένα των προέδρων και την αδιαφορία του Υπουργείου;

Το να ζητάμε τα αυτονόητα και να μην παίρνουμε καμία απάντηση είναι μια κατάσταση που όλοι βιώνουμε. Χρειάζεται να μοιραζόμαστε τις εμπειρίες μας και να διεκδικούμε τις ζωές μας.

Ζητήματα Ηθικής και Δεοντολογίας στην Άσκηση της Ψυχοθεραπείας
Κύκλος Σεμιναρίων για Επαγγελματίες Ψυχικής Υγείας | Γενική είσοδος: 35 ευρώ

Θεματικές Ενότητες: Διπλές σχέσεις θεραπευτή – θεραπευόμενου | Ψυχική ανθεκτικότητα του θεραπευτή | Υπέρβαση – παραβίαση ορίων στην ψυχοθεραπευτική σχέση | Ειδικές προκλήσεις στην ψυχοθεραπεία | Ζητήματα ηθικής και δεοντολογίας | Διαχείριση εξω-θεραπευτικών πληροφοριών | Διατήρηση και άρση του απορρήτου

Εργαζόμενοι Οικοτροφείου και Διαμερίσματος ΜΨΥ ΑΤΤΙΚΗ ΙΙΙ

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Νίκος Μεταξάς

e psy logo twitter2Επιμέλεια & μετάφραση άρθρων, Τμήμα Σύνταξης Πύλης Ψυχολογίας psychology.gr
Επικοινωνία: editorial @psychology.gr