Ο Σύλλογος Ελλήνων Ψυχολόγων, στις 8 Ιουνίου 2019 (χθες) προχώρησε στη δημοσίευση του παρακάτω δελτίου τύπου:

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ λίγες μέρες πριν τις εθνικές εκλογές, χωρίς καμία διαδικασία διαλόγου, προχωρά στην «ολική λύση» - δολοφονία του επαγγέλματος του ψυχολόγου.

Είχε προηγηθεί η ουσιαστική ακύρωση της παρέμβασης των ψυχολόγων στην ειδική αγωγή (με την άρνηση χρηματοδότησης ψυχολογικών πράξεων από τον ΕΟΠΥΥ). Συνεχίζουν τώρα, τελευταία στιγμή, ύστερα από πρόταση της επιτροπής ψυχικής υγείας του ΚΕΣΥ (που απαρτίζεται όλως τυχαίως από κομματικά προσκείμενους ψυχιάτρους- παιδοψυχιάτρους), να ακυρώνουν στην πράξη το επάγγελμα μας περιορίζοντας την πρόσβαση σε αυτό, θέτοντας κριτήρια που εκ των πραγμάτων αποκλείουν την πλειονότητα των συναδέλφων, αρνούμενοι οποιοδήποτε διάλογο με τον νόμιμο Σύλλογο.

Η εν λόγω παρέα θέλοντας να βγάλει εκτός ανταγωνισμού περίπου 6.000 ψυχολόγους προς όφελος των παιδοψυχιάτρων κ.λπ., εξοφλώντας κομματικά γραμμάτια της τελευταίας στιγμής και με σκοπό να εξυπηρετήσει 200 με 300 άτομα προσπαθεί να αφανίσει έναν ολόκληρο κλάδο, ενδιαφερόμενη τάχα για την αναβάθμισή του.

Παράλληλα στην πράξη ακυρώνει όλες τις Αδειες Ασκήσεως Επαγγέλματος Ψυχολόγου, που έχουν εκδοθεί μέχρι σήμερα, διότι με την υπάρχουσα άδεια δεν θα μπορεί κανείς να κάνει απολύτως τίποτε!

Ο Σύλλογος Ελλήνων Ψυχολόγων έχει εμπεριστατωμένες απόψεις για την άσκηση του επαγγέλματος σε εξειδικευμένους τομείς της ψυχολογίας, εναρμονισμένες πλήρως με αυτές της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ψυχολόγων (ΕFPA), στην οποία από ετών εκπροσωπεί τη χώρα μας.

Αν το υπουργείο ενδιαφερόταν πραγματικά για τον κλάδο μας θα έπρεπε να μας είχε καλέσει σε διάλογο εγκαίρως και όχι την τελευταία στιγμή για να μας ανακοινώσει τετελεσμένα.

Η απόφαση της επιτροπής για την οποία εκδόθηκε το δελτίο τύπου του ΣΕΨ

Η απόφαση ουσιαστικά μετατρέπει, εν μία νυκτί, έναν μεταπτυχιακό τίτλο σε ειδικότητα, πράγμα που δεν συμβαίνει σε καμία ευρωπαϊκή χώρα.

Η απόφαση αποκλείει όλους τους παλαιότερους, καθώς και τους νεότερους κατόχους με ταπτυχιακούς τίτλους Κλινικής Ψυχολογίας από πανεπιστημιακές σχολές της Ευρώπης και της Αμερικής.

Η απόφαση καθιστά το μεταπτυχιακό πρόγραμμα της Κλινικής Ψυχολογίας του ΕΚΠΑ ως πρότυπο μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών στην Κλινική Ψυχολογία για όλα τα ελληνικά αλλά και αλλοδαπά προγράμματα, αφού όλα τα προγράμματα σπουδών θα συγκρίνονται με αυτό.

Η απόφαση βαφτίζει Κλινικούς Ψυχολόγους τους Ψυχολόγους που εργάζονται στον δημόσιο τομέα και έχουν 10 χρόνια προϋπηρεσία ή 5 χρόνια προϋπηρεσία εφόσον έχουν μεταπτυχιακό στον τομέα της υγείας. 

Η απόφαση ουσιαστικά καθιστά τον Κλινικό Ψυχολόγο παραϊατρικό επάγγελμα


Δείτε αναλυτικά τη σχετική ανακίνωση που εκδόθηκε από το ΔΣ του ΣΕΨ: Προκλητικά απαράδεκτη απόφαση του ΚΕΣΥ για το Έργο και τα Προσόντα του Κλινικού Ψυχολόγου, στις 5/6/19.

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Νίκος Μεταξάς

e psy logo twitter2Συντάκτης στην Πύλη Ψυχολογίας - Psychology.gr
Μετάφραση, απόδοση ξενόγλωσσων άρθρων.
Επικοινωνία: editorial @psychology.gr