Ακρόαση άρθρου......

Ο Σύλλογος Ελλήνων Ψυχολόγων, με αφορμή την απόφαση του ΚΕΣΥ για το έργο και τα προσόντα του Κλινικού Ψυχολόγου, προχώρησε στην παρακάτω ανακοίνωση (Αθήνα 5 Ιουνίου 2019, Αρ.Πρωτ:13663):

Τον Δεκέμβριο του 2018 η Ολομέλεια του ΚΕΣΥ, εν αγνοία του ΣΕΨ, υιοθέτησε για το Έργο και τα Προσόντα του Κλινικού Ψυχολόγου, πρόταση της Επιτροπής Ψυχικής Υγείας.

Η Επιτροπή αυτή, με Πρόεδρο τον Καθηγητή Ψυχιατρικής Δ.Πλουμπίδη, διαμόρφωσε τις εν λόγω προτάσεις με τη συνεργασία κάποιων καθηγητών Κλινικής Ψυχολογίας και άλλων  πανεπιστημιακών των Τμημάτων Ψυχολογίας της χώρας, δίχως να έχουν κληθεί, όπως προκύπτει από τα πρακτικά, οι αρμόδιοι φορείς της Ψυχολογίας, ο Σύλλογος Ελλήνων Ψυχολόγων - ΣΕΨ και Ελληνική  Ψυχολογική Εταιρεία – ΕΛ.Ψ.Ε.

Eπισημαίνουμε ότι, ούτε στην Επιτροπή Ψυχικής Υγείας, ούτε στην Ολομέλεια του ΚΕΣΥ, προσκλήθηκε ποτέ ο ΣΕΨ, καθώς και ότι στις επιτροπές αυτές συμμετέχουν αποκλειστικά ιατροί, οι οποίοι αποφάσισαν για το επάγγελματου Ψυχολόγου!

Όταν πληροφορήθηκε ο ΣΕΨ το θέμα ζήτησε (επιστολή στις 9.1.2019) να του χορηγηθούν τα πρακτικά των Επιτροπών και να προσκληθεί στο ΚΕΣΥ για να καταθέσει τις απόψεις του.

Οι αποφάσεις και τα πρακτικά της Επιτροπής έφθασαν στα γραφεία του ΣΕΨ στις 7.5.2019! Συνημμένα τις κοινοποιούμε, ώστε να γνωρίζουν όλοι οι συνάδελφοι τι εξυφαίνεται, εν κρυπτώ και πίσω από την πλάτη τους, για το επάγγελμα του Ψυχολόγου,  από αλλότρια συμφέροντα κα  ιεπαγγέλματα.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για προτάσεις κρατικομονοπωλιακού χαρακτήρα που αντιτίθενται στις σύγχρονες ευρωπαϊκές πρακτικές.

Ποια κατάσταση προκαλεί η απόφαση της επιτροπής

Η απόφαση ουσιαστικά μετατρέπει, εν μία νυκτί, έναν μεταπτυχιακό τίτλο σε ειδικότητα, πράγμα που δεν συμβαίνει σε καμία ευρωπαϊκή χώρα. Τί αντιστοίχιση θα έχει αλήθεια ο τίτλος αυτός με το ευρωπαϊκό σύστημα εκπαιδευτικών επιπέδων;

Η απόφαση αποκλείει όλους τους παλαιότερους, καθώς και τους νεότερους κατόχους με ταπτυχιακούς τίτλους Κλινικής Ψυχολογίας από πανεπιστημιακές σχολές της  Ευρώπης και της Αμερικής. Αυτοί ενώ έχουν δικαίωμα άσκησης του επαγγέλματος του κλινικού Ψυχολόγου στη χώρα που σπούδασαν, επειδή δεν θα έχουν 2500ώρες πρακτικής άσκησης στον δημόσιο τομέα θα αποκλείονται (κι ας έχουν χρόνια και χρόνια κλινική εργασία στον ιδιωτικό τομέα)!

Ζητήματα Ηθικής και Δεοντολογίας στην Άσκηση της Ψυχοθεραπείας
Κύκλος Σεμιναρίων για Επαγγελματίες Ψυχικής Υγείας | Γενική είσοδος: 35 ευρώ

Θεματικές Ενότητες: Διπλές σχέσεις θεραπευτή – θεραπευόμενου | Ψυχική ανθεκτικότητα του θεραπευτή | Υπέρβαση – παραβίαση ορίων στην ψυχοθεραπευτική σχέση | Ειδικές προκλήσεις στην ψυχοθεραπεία | Ζητήματα ηθικής και δεοντολογίας | Διαχείριση εξω-θεραπευτικών πληροφοριών | Διατήρηση και άρση του απορρήτου

Η απόφαση καθιστά το μεταπτυχιακό πρόγραμμα της Κλινικής Ψυχολογίας του ΕΚΠΑ ως πρότυπο μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών στην Κλινική Ψυχολογία για όλα τα ελληνικά αλλά και αλλοδαπά προγράμματα, αφού όλα τα προγράμματα σπουδών θα συγκρίνονται με αυτό

Η απόφαση βαφτίζει Κλινικούς Ψυχολόγους τους Ψυχολόγους που εργάζονται στον δημόσιο τομέα και έχουν 10 χρόνια προϋπηρεσία ή 5 χρόνια προϋπηρεσία εφόσον έχουν μεταπτυχιακό στον τομέα της υγείας. Ωστόσο, είναι γνωστό ότι σημαντικό ποσοστό Ψυχολόγων στον δημόσιο τομέα είναι πρώην νοσηλεύτριες/ές, που απέκτησαν εργαζόμενες/οι πτυχίο Ψυχολογίας και μετατάχθηκαν αυτόματα σε θέση Π.Ε. Ψυχολόγου, χωρίς δηλαδή να περάσουν από κρίση προσόντων τύπου ΑΣΕΠ. Με άλλα λόγια, μόνο το πτυχίο Ψυχολογίας και  η μακρόχρονη αφομοίωση του ιατρικού τρόπου σκέπτεσθαι και ενεργείν, πριν και μετά από αυτό, αρκούν για να γίνει κανείς Κλινικός Ψυχολόγος στο Δημόσιο!

Η απόφαση ουσιαστικά καθιστά τον Κλινικό Ψυχολόγο παραϊατρικό επάγγελμα δηλ. βοηθητικό των ιατρών. Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι ο Κλινικός Ψυχολόγος κάνει διάγνωση με αξιολογητικά μέσα, ψυχοθεραπεία, συμβουλευτική, παρέμβαση στην κρίση κ.ά.

Με λίγα λόγια ό,τι κάνει και ένας ψυχίατρος. Έτσι δεν είναι ακατανόητη η αντίδραση των ιατρών μελών του ΚΕΣΥ που ρώτησαν «οι Ψυχίατροι μπορούν να πάνε στη Φιλοσοφική και να γίνονται Κλινικοί Ψυχίατροι;»(βλ.πρακτικά). Η πλήρης σύγχυση! Διότι οι συντάκτες των προτάσεων αγνοούν ως φαίνεται την ουσιαστική συμβολή της Ψυχολογίας στους άλλους κλάδους, που είναι η συνεισφορά των γνώσεων περί της φυσιολογικής λειτουργίας των ατόμων (προσωπικότητας), ομάδων και οργανισμών (ορισμός EFPA, 2001)

Οι μεταπτυχιακές σπουδές κλινικής ψυχολογίας του ΕΚΠΑ

Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα (clin.psych.uoa.gr) του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών Κλινικής Ψυχολογίας του ΕΚΠΑ, για το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020 προβλέπεται εισαγωγή 25 φοιτητών και τα δίδακτρα ανέρχονται σε 10.000€

Τι να ΜΗΝ περιμένω από την ψυχοθεραπεία μου;
3ωρο Online βιωματικό εργαστήριο του PSYCHOLOGY.GR

Θεματικές Ενότητες: Τι είναι για μένα η ψυχοθεραπεία, τι περιμένω από αυτήν τη διαδικασία; | Τι περιμένω από τον ψυχοθεραπευτή μου; | Ποια είναι τα όριά της ψυχοθεραπείας; | Πώς αντιλαμβάνομαι αν με ωφελεί ή αν τη χρησιμοποιώ ως άλλοθι για να μένω στην ουσία στάσιμος;

Ο συνδυασμός μικρού αριθμού φοιτητών με υψηλότατο κόστος διδάκτρων δημιουργεί ασφυκτικές συνθήκες στους φοιτητές Ψυχολογίας που επιθυμούν τη συνέχιση των σπουδών τους και ουσιαστικά η απόφαση του ΚΕΣΥ ευνοεί τους ολίγους!

Είναι απαράδεκτο ο καθηγητής Ψυχιατρικής κ. Δ. Πλουμπίδης, Πρόεδρος της Επιτροπής Ψυχικής Υγείας και υποψήφιος Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, να αποκαλεί τους Ψυχολόγους, που δεν έχουν την τιμή να είναι απόφοιτοι του μεταπτυχιακού ΚλινικήςΨυχολογίας του ΕΚΠΑ, «Uber», δηλαδή παράνομους οδηγούς ταξί που κάνουν υποκλοπή του μεταφορικού έργου (βλ.πρακτικά ΚΕΣΥ) και ας έχουν μεταπτυχιακούς τίτλους Κλινικής Ψυχολογίας από διεθνώς αναγνωρισμένα πανεπιστήμια Ευρώπης και Αμερικής.

Ελλάς το μεγαλείο σου!

Θεωρούμε ότι θα πρέπει να ζητήσει, τουλάχιστον, δημόσια συγγνώμη από τον κλάδο μας. Βεβαίως και χρειάζεται η αναβάθμιση της κατάρτισης των Ψυχολόγων στη χώρα μας. Όμως το πρόβλημα δεν λύνεται με απαγορεύσεις, αποκλεισμούς και κρατικομονοπωλιακές πρακτικές εκπαίδευσης.

Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Συλλόγων Ψυχολόγων

Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Συλλόγων των Ψυχολόγων, που εκπροσωπεί 37 χώρες και 400.000 Ψυχολόγους στην Ευρώπη, ακολουθώντας τις Κοινοτικές Οδηγίες και σε συνεργασία με τα ευρωπαϊκά τμήματα Ψυχολογίας, έχει θεσμοθετήσει (2003) την Πιστοποίηση EuroPsy και δημιουργήσει το Ευρωπαϊκό Μητρώο Ψυχολόγων

Η Πιστοποίηση αυτή, που εφαρμόζει από το 2010 στη χώρα μας ο ΣΕΨ σε συνεργασία με την ΕΛ.Ψ.Ε., προβλέπει ότι, για την άσκηση του ενιαίου επαγγέλματος του Ψυχολόγου απαιτείται και μεταπτυχιακός τίτλος με τουλάχιστον,1500 ώρες πρακτικής άσκησης υπό εποπτεία Ψυχολόγου.

Οι βασικές αυτές προϋποθέσεις διαμορφώνουν για κάθε Ψυχολόγο ένα προφίλ κατεύθυνσης σπουδών και πρακτικής άσκησης, που τον κατατάσσει στις ακόλουθες τέσσερις γενικές κατευθύνσεις: Κλινική/Υγεία, Σχολική/Εκπαιδευτική, Εργασιακή/ Οργανωτική και Άλλη.

Ήδη η EFPA επεξεργάζεται κριτήρια εκπαίδευσης και εργασίας Ειδικών Προσόντων στους διαφόρους τομείς τηςΨυχολογίας.

Αυτά προς το παρόν – θα επανέλθουμε συντόμως. Έως τότε καλό θα είναι να δηλώσουν ανοικτά τις θέσεις τους, τα μέλη της Κοινότητας των Ψυχολόγων, δηλαδή:
• τα Τμήματα Ψυχολογίας της χώρας,
• η ΕΛ.Ψ.Ε.,
• οι Φοιτητικοί Σύλλογοι των Τμημάτων Ψυχολογίας.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο, 
H Πρόεδρος Βασιλική Δ. Μπουκουβάλα, ΚλινικόςΨυχολόγος &
η Γεν.Γραμματέας, Βασιλική Δ. Καραγιάννη, ΚλινικόςΨυχολόγος

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Νίκος Μεταξάς

e psy logo twitter2Συντάκτης στην Πύλη Ψυχολογίας - Psychology.gr
Μετάφραση, απόδοση ξενόγλωσσων άρθρων.
Επικοινωνία: editorial @psychology.gr