Ακρόαση άρθρου......

Ο άνθρωπος είναι το μόνο γνωστό είδος στον κόσμο που αυτοκτονεί... (Η περίπτωση του σκορπιού είναι κοινωνικός θρύλος). Περίπου 1 εκ. άνθρωποι αυτοκτονούν κάθε χρόνο παγκοσμίως ενώ περίπου 15 εκ. πραγματοποιούν απόπειρα αυτοκτονίας. 

Ο ψυχολόγος, Στέφανος Σταυρινός, σε παλαιότερο άρθρο του στην Πύλη Ψυχολογίας για την αυτοκτονία, αναφέρει: 

Η αυτοκτονία είναι η 10η αιτία θανάτου ανά τον κόσμο ενώ σε παγκόσμια κλίμακα είναι η 1η αιτία θανάτου για άτομα έως 35 ετών. Στις Η.Π.Α. αν και ο φόβος για τις δολοφονίες είναι πολύ συχνός 1 δολοφονία αντιστοιχεί σε 2 αυτοκτονίες.

Αν και η αυτοκτονικότητα στο δυτικό κόσμο έχει αυξηθεί κατακόρυφα τις τελευταίες δεκαετίες, η Ασία είναι η περιοχή του πλανήτη με το μεγαλύτερο αριθμό αυτοκτονιών (περίπου το 60% όλων) και κυρίως στην Κίνα, την Ιαπωνία και την Ινδία (40% όλων).

Πρώτη χώρα παγκοσμίως σε αυτοκτονίες αναλογικά με τον πληθυσμό είναι η Λιθουανία ενώ την ακολουθούν Ρωσία και Λευκορωσία. Η Ελλάδα βρίσκεται στην 84η θέση της παγκόσμιας κατάταξης σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat για το 2008 με 2,8 αυτοκτονίες ανά 100.000 κατοίκους και τους άντρες να είναι πέντε φορές συχνότερα αυτόχειρες από ότι οι γυναίκες.

Ωστόσο τα στοιχεία αυτά ενδέχεται να είναι αλλοιωμένα λόγω του γεγονότος πως θρησκευτικοί και κοινωνικοί παράγοντες οδηγούν στην απόκρυψη αυτοκτονιών και καθιστούν αδύνατη την καταγραφή τους (π.χ. δεν είναι δυνατή η κήδευση) με αποτέλεσμα κάποιες από αυτές να καταγράφονται ως ατυχήματα. Το ίδιο μπορεί να συμβαίνει και σε περιπτώσεις αυτοκτονίας που πραγματικά μοιάζουν με ατυχήματα ενώ υπάρχουν περιπτώσεις πράξεων εξαιρετικού ρίσκου που βρίσκονται στο όριο αυτοκτονίας και ατυχήματος.

Ο Ψυχίατρος, Νίκος Μοσχόπουλος, ανέφερε επίσης σε άρθρο του για τους δημοφιλείς μύθους γύρω από την αυτοκτονία

Ο σωστός τρόπος προσέγγισης των ατόμων με αυτοκτονικές διαθέσεις

Όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουμε ένα άτομο, το οποίο έχουμε αντιληφθεί ότι σκέφτεται να αυτοκτονήσει, θα αναφερθώ στην πολύτιμη εμπειρία ορισμένων «μη ειδικών».

Η γέφυρα Golden Gate Bridge του San Francisco των ΗΠΑ είναι διάσημη όχι μόνο για την υπέροχη θέα, αλλά και για τις συχνές αυτοκτονίες ανθρώπων που πέφτουν από αυτήν. Σύμφωνα με μαρτυρίες αστυνομικών που περιπολούσαν πάνω στη γέφυρα, πολλές αυτοκτονίες ματαιώθηκαν κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, όταν έπιαναν την κουβέντα με το άτομο που ετοιμαζόταν να πηδήξει και συζητούσαν μαζί του, δείχνοντας ενδιαφέρον και κατανόηση. Μάλιστα, όπως κατάλαβαν από την εμπειρία τους οι αστυνομικοί, σημασία δεν είχε τόσο το τι έλεγαν, τι συμβουλές ή κατευθύνσεις έδιναν. Σημασία είχε η διάθεσή τους να ακούσουν, να δώσουν μια ευκαιρία στον απελπισμένο άνθρωπο να ακουστεί.

Ζητήματα Ηθικής και Δεοντολογίας στην Άσκηση της Ψυχοθεραπείας
Κύκλος Σεμιναρίων για Επαγγελματίες Ψυχικής Υγείας | Γενική είσοδος: 35 ευρώ

Θεματικές Ενότητες: Διπλές σχέσεις θεραπευτή – θεραπευόμενου | Ψυχική ανθεκτικότητα του θεραπευτή | Υπέρβαση – παραβίαση ορίων στην ψυχοθεραπευτική σχέση | Ειδικές προκλήσεις στην ψυχοθεραπεία | Ζητήματα ηθικής και δεοντολογίας | Διαχείριση εξω-θεραπευτικών πληροφοριών | Διατήρηση και άρση του απορρήτου

Αυτό είναι το Α και το Ω της προσέγγισης ενός ανθρώπου με αυτοκτονικό ιδεασμό. Το να μπορούμε να ακούμε. Οι περισσότεροι μπαίνουμε στον πειρασμό να δώσουμε γρήγορες κατευθύνσεις και συμβουλές σε ένα πρόσωπο που βρίσκεται σε κρίση, παραγνωρίζοντας όμως ένα σημαντικό στοιχείο. Ότι το άτομο αυτό αισθάνεται αποκομμένο από τους ανθρώπους, σε αδιέξοδο, χωρίς ελπίδα. Το να ακούσουμε με προσοχή και κατανόηση τι θέλει να πει, χωρίς να το διακόπτουμε όταν μιλάει για «άσχημα πράγματα» και χωρίς να προσφέρουμε εύκολες απαντήσεις, είναι συχνά αρκετό. Αρκετό ώστε να ανακουφίσει το άγχος και την απελπισία που αισθάνεται ο άνθρωπος με σκέψεις αυτοκτονίας και να του δείξει ότι δεν είναι μόνος. Μπορούμε όλοι να βοηθήσουμε. Είναι πιο εύκολο από όσο νομίζουμε.

Amazon.com και αναζητήσεις χρηστών για τον όρο αυτοκτονία

Το Amazon.com σκοπεύει να παραπέμπει τους χρήστες που κάνουν αναζητήσεις σχετικές με τη λέξη «αυτοκτονία» σε τηλεφωνικούς αριθμούς παροχής ψυχολογικής υποστήριξης και βοήθειας, ανακοίνωσε σήμερα η εταιρεία, αφού αναζητήσεις στον ιστότοπο έδειξαν ότι αρκετοί είναι αυτοί που αναζητούν θηλιές και άλλα πιθανόν επικίνδυνα αντικείμενα.

Την προηγούμενη εβδομάδα όταν κάποιος έκανε αναζήτηση στο Amazon χρησιμοποιώντας τη λέξη «αυτοκτονία», έβλεπε αποτελέσματα για «σετ αυτοκτονίας» και θηλιές. Τα αποτελέσματα της σελίδας στην Ινδία περιλάμβαναν υπνωτικά χάπια, ζιζανιοκτόνα αλλά και ένα βιβλίο με τίτλο: «Πώς να αυτοκτονήσετε».

Η Amazon κατέβασε τις καταχωρήσεις για το βιβλίο και τις θηλιές, όταν ενημερώθηκε για την ύπαρξή τους.

Εξάλλου η εταιρεία απαγορεύει στους εμπόρους να πωλούν προϊόντα που προωθούν ή εξυμνούν την αυτοκτονία, σύμφωνα με τον ιστότοπό της.

Τι να ΜΗΝ περιμένω από την ψυχοθεραπεία μου;
3ωρο Online βιωματικό εργαστήριο του PSYCHOLOGY.GR

Θεματικές Ενότητες: Τι είναι για μένα η ψυχοθεραπεία, τι περιμένω από αυτήν τη διαδικασία; | Τι περιμένω από τον ψυχοθεραπευτή μου; | Ποια είναι τα όριά της ψυχοθεραπείας; | Πώς αντιλαμβάνομαι αν με ωφελεί ή αν τη χρησιμοποιώ ως άλλοθι για να μένω στην ουσία στάσιμος;

Η εφημερίδα Wall Street Journal ανέφερε την προηγούμενη εβδομάδα ότι εντόπισε περισσότερα από 4.000 αντικείμενα στο Amazon που είχαν παραπλανητικές ετικέτες ή τα οποία είχαν απαγορεύσει ή χαρακτηρίσει επικίνδυνα οι αμερικανικές αρχές.

Ο ιστότοπος Alphabet της Google, το Facebook και το Twitter παραπέμπουν ήδη τους χρήστες τους σε γραμμές υποστήριξης όταν κάνουν αναζητήσεις που περιλαμβάνουν τη λέξη «αυτοκτονία».

Φορείς που μπορεί να απευθυνθεί κάποιος στην Ελλάδα

Σχετική υποστήριξη μπορείτε να βρείτε όλο το 24ωρο στη γραμμή κρίσης της Κλίμακας στον αριθμό 1018.

Ο αριθμός της αμέσου δράσης παραμένει το 100.

Τα εφημερεύοντα νοσοκομεία μπορείτε να τα βρείτε μέσω των ιδιωτικών πενταψήφιων αριθμών πληροφοριών καταλόγου.

Ραντεβού με ψυχιάτρους του ΕΟΠΠΥ κλείνετε μέσω του αριθμού 14884.

Για ψυχιατρική βοήθεια στο σπίτι σε οξεία ψυχιατρικά περιστατικά μπορείτε να απευθυνθείτε στο τμήμα ΨΠΣΑ του Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Ενηλίκων στο τηλέφωνο 210-9560196 για ενήλικες και στο 210-9595314 για παιδιά και εφήβους.

Η Ειρήνη Πική, ψυχολόγος, αναφέρει σε παλαιότερο άρθρο της στην Πύλη Ψυχολογίας:

Μέσα από τη σχετική επαγγελματική μου εμπειρία παρατηρώ ότι αυτό που χρειάζονται οι άνθρωποι με αυτοκτονικό ιδεασμό είναι συνήθως σταθεροποίηση της διάθεσης, η οποία επιτυγχάνεται μέσω της συχνής και συστηματικής επικέντρωσης στον εαυτό. Τα αποτελέσματα δεν φαίνονται πάντα άμεσα αλλά σταδιακά υπάρχει βελτίωση και εξέλιξη. Εν κατακλείδι, αν ανησυχείτε, δράστε άμεσα και απευθυνθείτε σε ειδικό διατηρώντας την ψυχραιμία σας.

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Νίκος Μεταξάς

e psy logo twitter2Επιμέλεια & μετάφραση άρθρων, Τμήμα Σύνταξης Πύλης Ψυχολογίας psychology.gr
Επικοινωνία: editorial @psychology.gr