Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2009 - Θεσσαλονίκη
Certificate στις Δεξιότητες Συμβουλευτικής (Counselling Skills)

Αυτό το πρόγραμμα στοχεύει στο να βοηθήσει τους συμμετέχοντες, απο τη μια, να βιώσουν και να γνωρίσουν τις βασικές αρχές της Συμβουλευτικής καθώς και τις σημαντικές διαστάσεις και εφαρμογές της, ενώ συγχρόνως, να εκτεθούν και να ασκηθούν στις βασικές συμβουλευτικές δεξιότητες σύμφωνα με την Προσωποκεντρική Προσέγγιση.

Το πρώτο μέρος του προγράμματος (Εισαγωγή στη Συμβουλευτική) εισάγει τους σπουδαστές στη βασική θεωρία της Συμβουλευτικής και στις βασικές αρχές της Προσωποκεντρικής Προσέγγισης, που αφορούν στην παραγωγικότερη επικοινωνία του επαγγελματία με άτομα ή με ομάδες.

Η εκπαίδευση βοηθά στο να γνωρίσουν οι εκπαιδευόμενοι τους μηχανισμούς και τη μεθοδολογία της συμβουλευτικής επικοινωνίας.

Το δεύτερο μερος αφορά τη βιωματική εκπαίδευση και έχει δύο βασικούς σκοπούς που επιδιώκονται παράλληλα:
1. Ο πρώτος αφορά στην προσωπική ανάπτυξη των σπουδαστών, η οποία καλλιεργείται με την συμμετοχή τους σε μικρές ομάδες συνάντησης.
2. Ο δεύτερος σχετίζεται με την ανακαλυψη απο πλευράς του σπουδαστή, του αποτελεσματικότερου τρόπου εφαρμογής της Συμβουλευτικής στο δικό του επαγγελματικό χώροα.

 Τουτο αναπτύσσεται με πολλαπλά εργαστήρια συμβουλευτικών δεξιοτήτων.

"Το πρόγραμμα αναπτύσει εξαιρετικές ικανότητες συμβουλευτικής που μπορούν να εφαρμοστούν σε μια σειρά επαγγελματικών δραστηριοτήτων"

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε άτομα με ποικίλα ενδιαφέροντα που ασκούν διάφορα επαγγέλματα όπως π.χ.

- Άτομα που σκοπεύουν να ασκήσουν το επάγγελμα του Σύμβουλου-Θεραπευτή αλλά θέλουν πρώτα να εκτεθούν και να διερευνήσουν τις Συμβουλευτικές δεξιότητες πριν προχωρήσουν σε ένα ολοκληρωμένο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών.

- Εκπαιδευτικούς κάθε βαθμίδας εκπαίδευσης που θέλουν να μάθουν πως να δημιουργούν το ευνοϊκότερο δυνατό κλίμα, ώστε να αναπτυχθεί το μαθησιακό κίνητρο των μαθητών τους. Η τάξη είναι η σημαντικότερη εστία μαθησιακής επικοινωνίας.

- Επαγγελματίες υγείας όπως γιατροί, οδοντίατροι, νοσηλευτές, φυσιοθεραπευτές κτλ. που θα βρουν ότι πέντε λεπτά προσεκτικής και υπεύθυνης ακρόασης θα δώσουν στον άρρωστο τη θετική εμπειρία ότι ακούστηκε και έγινε κατανοητός. Το γεγονός αυτό και μόνο αρκεί για να εξασφαλίσει την αρχική συνεργασία του .

- Άτομα που εργάζονται Συμβουλευτικά σε μεγάλους οργανισμούς όπως κοινωνικοί λειτουργοί ή κληρικοί που χρειάζεται να ασκηθούν στο να στηρίζουν και να ενδυναμώνουν αποτελεσματικότερα όσους χρειάζονται τη βοήθεια τους.

- Υπευθύνους προσωπικού και επιχειρήσεων που επιθυμούν να εκμεταλλευτούν την ευεργετική επιρροή της προσωπικής ανάπτυξης και της ενσυναισθητικής ακρόασης στην παραγωγικότητα των υφισταμένων τους. Η σωστή συμβουλευτική πρακτική και επικοινωνία δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την αρμονικότερη συνεργασία με συναδέλφους ή/και με ανώτερα στελέχη.

- Άτομα που θέλουν να αποκτήσουν τη δική τους εμπειρία, να εξερευνήσουν και να αναπτύξουν τη δική τους αντίληψη, ευαισθησία και δεξιότητα στις διαπροσωπικές τους σχέσεις.


ΔΟΜΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
Το πρόγραμμα αποτελείται από τρεις ενότητες:
1. Διαπροσωπικές Σχέσεις ( 35 ώρες ) Εξετάζονται διάφοροι παράγοντες οι οποίοι επηρεάζουν τις ανθρώπινες σχέσεις και πώς αυτοί οι παράγοντες μας επηρεάζουν τώρα ή και μας έχουν επηρεάσει στο παρελθόν στο να επικοινωνούμε αποτελεσματικά.

2. Δεξιότητες Συμβουλευτικής ( 55 ώρες ) Εξερευνώνται και αναπτύσσονται ικανότητες σχετικές με τη Συμβουλευτική επικοινωνία όπως: παρακολούθηση, ενεργή ακρόαση, ανταπόκριση, ενσυναίσθηση, αναγνώριση της συναισθηματικής κατάστασης του άλλου, στήριξη, καθορισμός και επιλογή των στόχων και των τρόπων για την επίτεuξή τους.

3. Θεωρία Συμβουλευτικής ( 10 ώρες) - Προσωποκεντρική Θεωρία. - Επαγγελματικά Θέματα στη Συμβουλευτική. Δεοντολογία - Βασικές Αρχές στη Συμβουλευτική Ψυχολογία.

Ο τρόπος εκπαίδευσης περιλαμβάνει συζητήσεις, εργαστήρια, επανατροφοδότηση και εποπτεία, αναλύσεις video και audio tapes, μικρές ομάδες, ομάδες συνάντησης, εργαστήρια ενσυναίσθησης, role playing, συζητήσεις περιπτώσεων και διαλέξεις.

 

ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ
Η αξιολόγηση όλων των παραπάνω ενοτήτων γίνεται μέσω δύο γραπτών εργασιών που παραδίδονται στα μέσα και στο τέλος του προγράμματος.


ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Ημερομηνία Έναρξης: 9 Νοεμβρίου 2009 στη Θεσσαλονίκη
Διάρκεια Προγράμματος: 1 Ακαδημαϊκό Έτος
Γλώσσα Διδασκαλίας: Ελληνική
Ημέρες Διδασκαλίας: Καθημερινές
Τύπος Προγράμματος: Ευέλικτο (flexible) πρόγραμμα, εύχρηστο για επαγγελματίες/εργαζόμενους (adult learning).
Διαθέσιμες Θέσεις: 15

ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΓΓΡΑΦΗΣ
1. Απολυτήριο Λυκείου, άλλο διπλωμα ή πτυχίο πανεπιστημίου.
2. Γνώση Αγγλικής γλώσσας επιθυμητή, όχι απαραίτητη.
3. Εργασιακή εμπειρία επιθυμητή, όχι απαραίτητη.

ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ - ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΙΤΗΣΗΣ
Επιπλέον πληροφορίες και αιτήσεις για το συγκεκριμένο προγραμμα είναι διαθέσιμες από το:
Τμήμα Εγγραφών - ICPS Τσόχα 15-17, 115 21, Αθήνα
Τηλέφωνο: +30.210.64.56.564, Fax: +30.210.64.54.982
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

ICPS

Κολλέγιο Ανθρωπιστικών Επιστημών.
Φιλικών 56α, Αγ. Αντώνιος – Περιστέρι, Αθήνα. Τηλ:210.6456565