Ακρόαση άρθρου......

Πρωτοποριακό σύστημα τηλε-ψυχιατρικής θέτει στη διάθεση των πολιτών η Περιφέρεια Αττικής και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, για την υποστήριξη όσων έχουν επιβαρυνθεί ψυχολογικά τις κρίσιμες αυτές ώρες που περνάει η χώρα μας. Το πρόγραμμα υλοποιείται με την στήριξη της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρίας και τη συνεργασία της Melapus, η οποία είναι η μεγαλύτερη online πλατφόρμα τηλε-ψυχιατρικής στην Ευρώπη, αποκλειστικά για την ψυχική υγεία.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα παρέχει τη δυνατότητα επικοινωνίας και προγραμματισμού συνεδριών με ψυχιάτρους και πιστοποιημένους ψυχολόγους τηλεϊατρικά. Για τους επόμενους τρείς μήνες θα παρέχεται δωρεάν η χρήση του λογισμικού τηλε-ιατρικής για εκτίμηση, ενημέρωση ευπαθών ομάδων και χρόνιων ασθενών και όσων χρειάζονται βοήθεια λόγω της επιδημίας.

Σημειώνεται ότι η πλατφόρμα έχει σχεδιαστεί με απλουστευμένη λογική ώστε να χρησιμοποιηθεί από τον οποιονδήποτε με ένα κλικ. Η online (διαδικτυακή) συνεδρία με την ειδική εφαρμογή βιντεοκλήσης της Melapus δεν χρειάζεται εγκατάσταση επιπλέον προγράμματος. Αρκεί ένα laptop και μια σύνδεση στο ίντερνετ.

Για τη νέα αυτή υπηρεσία, ο περιφερειάρχης και πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης, επισημαίνει «οι πρωτοφανείς συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί αφήνουν ισχυρό ψυχολογικό αποτύπωμα και πολύς κόσμος έχει την ανάγκη υποστήριξης από ειδικό. Θέλουμε να δημιουργήσουμε μια ομπρέλα προστασίας γύρω από τους πολίτες της Αττικής και η ψυχολογική υποστήριξή τους εντάσσεται σε αυτή την προσπάθεια που γίνεται με στρατηγική και συνέπεια. Oι πολίτες δεν είναι μόνοι τους. Είμαστε δίπλα τους και όλοι μαζί θα δώσουμε τη μάχη για να αναχαιτίσουμε την επιδημία, διατηρώντας τη σωματική και την ψυχική μας υγεία».

«Από τη στιγμή που έκλεισαν τα πάντα, έπρεπε να κάνουμε κάτι για να στηρίξουμε τον κόσμο», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας, Δημήτρης Πλουμπίδης.

Μέσα σε μόλις τρεις μέρες, είκοσι ψυχίατροι, μέλη της Εταιρείας, δήλωσαν εθελοντές σε αυτήν την προσπάθεια. «Όπως το 1999, όταν με τον σεισμό καταστράφηκε το ψυχιατρικό νοσοκομείο της Αττικής και προχώρησε ο απο-ιδρυματισμός, έτσι και σήμερα αναγκαζόμαστε να αναπτύξουμε ηλεκτρονικές πλατφόρμες ώστε να μη μείνει ο κόσμος χωρίς βοήθεια», σημειώνει ο κ. Πλουμπίδης.

«Σε μια τόσο ευαίσθητη κατηγορία ανθρώπων, η προσωπική επαφή, ένα βλέμμα, μπορεί να είναι ιδιαίτερα σημαντικό, το οποίο είναι βέβαιο ότι είναι σχεδόν αδύνατο μέσω της ηλεκτρονικής επικοινωνίας. Οι συνθήκες όμως είναι ιδιαίτερες και οι ηλεκτρονικές συνεδρίες "δρουν σαν πρώτες βοήθειες"», εξηγεί ο πρόεδρος της ΕΨΕ, ώστε οι άνθρωποι που έχουν άμεση ανάγκη να πάρουν τις βασικές οδηγίες.

«Δεν πρέπει να σταματήσει η παρακολούθηση των ανθρώπων. Αυτό θα μας βοηθήσει ώστε να βλέπουμε από κοντά λίγους-λίγους για να τηρούνται και τα απαιτούμενα μέτρα ασφαλείας». Η μέθοδος της τηλεψυχιατρικής από την Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία, ξεκίνησε χτες και ήδη έχει τύχει πολύ καλής υποδοχής.

Σε μια δύσκολη περίοδο, η Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία και ο Κλάδος Πληροφορικής και Καινοτομίας δημιουργούν νέα δεδομένα στην υγεία με στόχο να συνδράμουν στους συνανθρώπους μας που τόσο πολύ δοκιμάζονται. Στη συνέχεια θα προτείνουμε και άλλες δράσεις αντιμετώπισης των συνεπειών της πανδημίας.

Γραμμές συμβουλευτικής και ψυχολογικής υποστήριξης για τον κορωναϊό

Ζητήματα Ηθικής και Δεοντολογίας στην Άσκηση της Ψυχοθεραπείας
Κύκλος Σεμιναρίων για Επαγγελματίες Ψυχικής Υγείας | Γενική είσοδος: 35 ευρώ

Θεματικές Ενότητες: Διπλές σχέσεις θεραπευτή – θεραπευόμενου | Ψυχική ανθεκτικότητα του θεραπευτή | Υπέρβαση – παραβίαση ορίων στην ψυχοθεραπευτική σχέση | Ειδικές προκλήσεις στην ψυχοθεραπεία | Ζητήματα ηθικής και δεοντολογίας | Διαχείριση εξω-θεραπευτικών πληροφοριών | Διατήρηση και άρση του απορρήτου

Οι Πρυτανικές Αρχές του Πανεπιστημίου Αθηνών, σε συνεργασία με την Α' Πανεπιστημιακή Ψυχιατρική Κλινική στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο, με διευθυντή τον καθηγητή Λάμπη Παπαγεωργίου, πήραν την πρωτοβουλία για την οργάνωση και τη λειτουργία μιας τηλεφωνικής Γραμμής Βοήθειας, συμβουλευτικής και ψυχολογικής υποστήριξης, καθώς και ανοικτών Γραμμών Βοήθειας μέσω τηλεδιάσκεψης (Skype) με στόχο την αντιμετώπιση των προβλημάτων όσων νιώθουν ψυχολογικά αβοήθητοι εν μέσω της νέας καθημερινής πραγματικότητας λόγω του κορονοϊού.

Τόσο η τηλεφωνική γραμμή βοήθειας όσο και οι ανοικτές Γραμμές Βοήθειας μέσω τηλεδιάσκεψης (Skype) αποσκοπούν στο να προσφέρουν ένα «παράθυρο» διαλόγου, συμβουλών και ελπίδας, δίνοντας τη δυνατότητα σε άτομα που αντιμετωπίζουν ψυχολογικά προβλήματα, όπως παθολογικό άγχος, παθολογικό φόβο ή πανικό, να μιλήσουν γι' αυτά και να στηριχθούν. Στα αιτήματα ψυχολογικής βοήθειας απαντούν ψυχίατροι και ψυχολόγοι από το επιστημονικό διδακτικό προσωπικό και τους συνεργάτες της Α' Πανεπιστημιακής Ψυχιατρικής Κλινικής.

Διαβάστε το άρθρο Γραμμές συμβουλευτικής και ψυχολογικής υποστήριξης για τον κορωνοϊό στην Πύλη μας και ενημερωθείτε για τις Γραμμές Βοήθειας

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Νίκος Μεταξάς

e psy logo twitter2Επιμέλεια & μετάφραση άρθρων, Τμήμα Σύνταξης Πύλης Ψυχολογίας psychology.gr
Επικοινωνία: editorial @psychology.gr