Ακρόαση άρθρου......

Σε ανακοίνωση αποδοκιμασίας προχώρησε η Ελληνική Ψυχολογική Εταιρεία, σχετικά με τη συνεχιζόμενη έκθεση προσωπικών δεδομένων ανηλίκων και ενηλίκων από τα ΜΜΕ και τον στιγματισμό που αυτή επιφέρει στους ίδιους και στις οικογένειές τους.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης της Ελληνικής Ψυχολογικής Εταιρείας:

Πάγια θέση της ΕΛΨΕ είναι ότι, σε όλες τις εκφάνσεις του ιδιωτικού και δημόσιοι βίου, θα πρέπει να τηρούνται οι βασικές αρχές ηθικής και δεοντολογίας που υπαγορεύουν τον σεβασμό προς τον άνθρωπο.

Για το λόγο αυτό, η ΕΛΨΕ αποδοκιμάζει τη συνεχιζόμενη έκθεση από τα ΜΜΕ των προσωπικών δεδομένων ανηλίκων και ενηλίκων και τον στιγματισμό που αυτή η έκθεση επιφέρει.

Ας αναλογιστούμε αν συνιστά σεβασμό προς τον άνθρωπο ο καταιγισμός μας με λεπτομέρειες για το πως, το τι, το πότε και το -παραπλανητικά απλουστευτικό- γιατί ένας άνθρωπος βλάπτεται από έναν άλλο άνθρωπο, λεπτομέρειες που μας προκαλούν έντονα αρνητικά συναισθήματα, δύσκολα στη διαχείριση και επιβαρυντικά, τελικά, για την ψυχική μας υγεία.

Ας αναλογιστούμε επίσης, αν συνιστά σεβασμό προς τον άνθρωπο, η παραβίαση της ιδιωτικότητας των ανηλίκων, των ενηλίκων και των οικογενειών τους και η ανάδειξη της ευαλωτότητας τους, σε βάρος των ικανοτήτων και των δεξιοτήτων που πιθανώς φέρουν.

Ας αναλογιστούμε τις συνέπειες που θα έχουν να αντιμετωπίσουν, η Μαρία, ο Γρηγόρης, η 17χρονη και ο 35χρονος, όταν αύριο θα γυρίσουν στο σχολείο, θα παίξουν με τους φίλους και τις φίλες τους , θα επιστρέψουν στο επαγγελματικό τους περιβάλλον, θα βγούνε ραντεβού, θα κάνουν οικογένεια.

Ας αναλογιστούμε τέλος, ως ένδειξη σεβασμού προς τον άνθρωπο, τη δική μας ευθύνη για το θλιβερό τρόπο με τον οποίο προδιαγράφουμε το μέλλον των ανηλίκων, των ενηλίκων και των οικογενειών τους, από την ασφάλεια της δικής μας ζωής.

Πάνω από την προσωπική προβολή, πάνω από την ικανοποίηση της ατομικής μας περιέργειας, πάνω από κάθε δείκτη ακροαματικότητας ή αναγνωσιμότητας, θα πρέπει να τίθεται ο σεβασμός στην ανθρώπινη ύπαρξη.

Ελληνική Ψυχολογική Εταιρεία, 27 Ιουνίου 2020

Λίγα λόγια για την Ελληνική Ψυχολογική Εταιρεία

Ζητήματα Ηθικής και Δεοντολογίας στην Άσκηση της Ψυχοθεραπείας
Κύκλος Σεμιναρίων για Επαγγελματίες Ψυχικής Υγείας | Γενική είσοδος: 35 ευρώ

Θεματικές Ενότητες: Διπλές σχέσεις θεραπευτή – θεραπευόμενου | Ψυχική ανθεκτικότητα του θεραπευτή | Υπέρβαση – παραβίαση ορίων στην ψυχοθεραπευτική σχέση | Ειδικές προκλήσεις στην ψυχοθεραπεία | Ζητήματα ηθικής και δεοντολογίας | Διαχείριση εξω-θεραπευτικών πληροφοριών | Διατήρηση και άρση του απορρήτου

Η Ελληνική Ψυχολογική Εταιρεία ιδρύθηκε το 1990. Η φιλοσοφία της εταιρείας είναι: η ενίσχυση της επιστημονικής κοινότητας, η εκπαίδευση του κοινού για την βελτίωση της καθημερινότητας, η συνεργασία με αντίστοιχες εταιρείες / επιστημονικές ομάδες στο εξωτερικό.

Οι σκοποί της ΕΛΨΕ, σύμφωνα με το καταστατικό της (Άρθρο 3), είναι:

Η προαγωγή της έρευνας και της διδασκαλίας της ψυχολογίας.
Η διατήρηση και ανάπτυξη της επιστημονικής επικοινωνίας μεταξύ των ψυχολόγων που διδάσκουν και καλλιεργούν ερευνητικά την ψυχολογία στα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά ιδρύματα της χώρας και η υποστήριξη της επιστημονικής τους προόδου.
Η διάδοση της επιστημονικής γνώσης και εμπειρίας στο ευρύ κοινό και η προαγωγή της ψυχικής υγείας του λαού γενικότερα.
Η δημιουργία και η σύσφιξη των μεταξύ των ψυχολόγων κοινωνικών σχέσεων.

Δείτε περισσότερα για την ΕΛΨΕ: Ελληνική Ψυχολογική Εταιρεία.

Διαβάστε ακόμη το σχετικό άρθρο της Πύλης μας για την έκθεση των παιδιών στα ΜΜΕ:

Τα παιδιά είναι κατά κανόνα, αυτή η κατηγορία του πληθυσμού που άλλοι ονομάζουν "ιδιαίτερη" και άλλοι "ευαίσθητη" κατηγορία.  Είναι αυτοί οι συνάνθρωποί μας που χρειάζονται μέχρι την ενηλικίωσή τους, την υποστήριξη από γονείς, εκπαιδευτικούς, νόμους. Συνήθως οι γονείς αποφεύγουν να δημοσιεύουν φωτογραφίες των παιδιών τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είναι λένε μεγάλη η έκθεση.

Τι να ΜΗΝ περιμένω από την ψυχοθεραπεία μου;
3ωρο Online βιωματικό εργαστήριο του PSYCHOLOGY.GR

Θεματικές Ενότητες: Τι είναι για μένα η ψυχοθεραπεία, τι περιμένω από αυτήν τη διαδικασία; | Τι περιμένω από τον ψυχοθεραπευτή μου; | Ποια είναι τα όριά της ψυχοθεραπείας; | Πώς αντιλαμβάνομαι αν με ωφελεί ή αν τη χρησιμοποιώ ως άλλοθι για να μένω στην ουσία στάσιμος;

Διαβάστε το πλήρες άρθρο: Παιδιά και ΜΜΕ

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Ελληνική Ψυχολογική Εταιρεία

elpseH Ελληνική Ψυχολογική Εταιρεία ιδρύθηκε το 1990.
Σκοποί της είναι η προαγωγή της έρευνας και της διδασκαλίας της ψυχολογίας, η διάδοση της επιστημονικής γνώσης και η προαγωγή της ψυχικής υγείας γενικότερα.