Ακρόαση άρθρου......

«Η Ελληνική Πρωτοβουλία Ενάντια στην νόσο Αλτσχάιμερ(ΗΙΑΑD), είναι μια πρωτοβουλία διακεκριμένων Ελλήνων επιστημόνων που διαπρέπουν στο εξωτερικό και στη χώρα μας και μας κάνει όλους περήφανους. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η Κυβέρνηση θα σταθούν αρωγοί στο έργο της συμβάλλοντας στην ανάδειξη της πρωτοβουλίας αυτής και στη διευκόλυνση των δράσεων της.

Σας εύχομαι ολόψυχα καλή επιτυχία στο έργο της Ελληνικής Πρωτοβουλίας Ενάντια στην νόσο Αλτσχάιμερ (ΗΙΑΑD)» ανέφερε μεταξύ άλλων στο χαιρετισμό της η υφυπουργός Υγείας, Ζωή Ράπτη κατά τη χθεσινή ημερίδα, προοίμιο του 4ου Παγκοσμίου Συνεδρίου Γηριατρικής και Νευροεκφυλιστικών Ερευνών «GeNeDis 2020» που διοργάνωσε η «Ελληνική Πρωτοβουλία Ενάντια στην Αλτσχάιμερ» (HIAAD.org) και που αποτελείται από ομάδα Ελλήνων ερευνητών του Πανεπιστημίου Johns Hopkins (ΗΠΑ) και επιστήμονες του Εργαστηρίου Βιοπληροφορικής και Ανθρώπινης Ηλεκτροφυσιολογίας (BiHELab) του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Αριθμός πασχόντων από Αλτσχάιμερ στον κόσμο και στην Ελλάδα

Την ημερίδα της Ελληνικής Πρωτοβουλίας ενάντια στην νόσο Αλτσχάιμερ, χαιρέτησε και η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, όπου σε ανάρτησή της σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης έγραψε: «50 εκ. οι πάσχοντες από Αλτσχάιμερ στον κόσμο, 200 χιλιάδες στην Ελλάδα με πρόβλεψη για σημαντική αύξηση στο μέλλον. Η ανάγκη μελέτης, αποτύπωσης, πρόληψης, αντιμετώπισης της νόσου, αλλά και περαιτέρω υπηρεσιών και φροντίδας των πασχόντων και των οικογενειών τους αδήριτη. Συγχαρητήρια στην Ελληνική Πρωτοβουλία ενάντια στη νόσο Αλτσχάιμερ για την έρευνα και τη δράση!».

Δράσεις της Ελληνικής Πρωτοβουλίας Ενάντια στην Αλτσχάιμερ

Την ίδια ώρα το υπουργείο Υγείας, μετά τη χθεσινή παρουσίαση, της «Ελληνικής Πρωτοβουλίας Ενάντια στην Αλτσχάιμερ» (HIAAD.org), επικρότησε στο πλαίσιο των δράσεων της, τη λειτουργία του Ψηφιακού Μητρώου Άνοιας (Brain Registry) που έχει αναπτυχθεί από το Εργαστήριο Βιοπληροφορικής & Ανθρώπινης Ηλεκτροφυσιολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου και την υιοθέτηση βέλτιστων προδιαγραφών και πρακτικών για τα Ιατρεία Μνήμης, τις Νευροψυχιατρικές και Γηριατρικές μονάδες του Υπουργείου από το Κέντρο Αριστείας Ιατρικής Ακριβείας του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, ενώ διερευνά τις διαδικαστικές λεπτομέρειες για την εισαγωγή και των δύο δράσεων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Παγκόσμιο Συνέδριο Γηριατρικής και Νευροεκφυλιστικών Ερευνών

Το Παγκόσμιο Συνέδριο Γηριατρικής και Νευροεκφυλιστικών Ερευνών «GeNeDis 2020» με τίτλο «Υγεία στη γήρανση και ψυχική ευεξία στη νέα ψηφιακή εποχή», που θα ολοκληρωθεί στις 11 Οκτωβρίου 2020, ανοίγει και επίσημα σήμερα τις πύλες του, διαδικτυακά, με 3660 εγγεγραμμένους συμμετέχοντες, επιστήμονες και ερευνητές.

Τελεί υπό την αιγίδα της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, ενώ διοργανώνεται από το Εργαστήριο Βιοπληροφορικής και Ηλεκτροφυσιολογίας Ανθρώπου (BIHELab ) του Τμήματος Πληροφορικής του Ιονίου Πανεπιστημίου, με συνδιοργανωτές το Ίδρυμα Έρευνας & Τεχνολογίας (ΙΤΕ), το Ερευνητικό Κέντρο Υπολογιστικών Βιοδεικτών (RCCBm) και τo Εργαστήριο CARGO του Πανεπιστημίου Wilfried Laurier.

«Το Παγκόσμιο συνέδριο GeNeDis αποτελεί μια έμπρακτη απόδειξη της ραγδαίας αναπτυσσόμενης ερευνητικής δυναμικής που διαμορφώνεται πλέον στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Ένα περιφερειακό, πολυνησιωτικό Α.Ε.Ι. το οποίο αποδεικνύει ότι η ερευνητική αριστεία είναι εφικτή με συστηματική δουλειά και ρεαλιστικό στρατηγικό σχεδιασμό. Τα μεγέθη του συνεδρίου - πάνω από 3600 συμμετέχοντες - το εντάσσουν στον χάρτη των πλέον σημαντικών επιστημονικών διοργανώσεων παγκοσμίως.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε επίσης ότι η ίδρυση της Ελληνικής Πρωτοβουλίας ενάντια στο Αλτσχάιμερ αποτελεί το αποτέλεσμα των προσπαθειών του Καθηγητή του Ιδρύματός μας, κ. Παναγιώτη Βλάμου στον τομέα της νευροεπιστήμης. Τεκμηριώνει δε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ότι το μέλλον της ερευνητικής αριστείας σε μεγάλο βαθμό διαμορφώνεται εντός ενός διεπιστημονικού πλαισίου. Αυτήν ακριβώς την οπτική, αλλά και αναπτυξιακή προσέγγιση υιοθετεί και το Ιόνιο Πανεπιστήμιο στο πλαίσιο της στρατηγικής, ακαδημαϊκής του ανάπτυξης» ανέφερε από την πλευρά ο πρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου, Καθηγητής Ανδρέας Φλώρος.

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Νίκος Μεταξάς

e psy logo twitter2Επιμέλεια & μετάφραση άρθρων, Τμήμα Σύνταξης Πύλης Ψυχολογίας psychology.gr
Επικοινωνία: editorial @psychology.gr