Ακρόαση άρθρου......

Xanax: Θεραπεία ή κατάρα;
Με αφορμή το αποκαλυπτικό ντοκιμαντέρ στην πλατφόρμα του Netflix, ασθενείς και ειδικοί βάζουν στο μικροσκόπιο το ευρέως συνταγογραφούμενο αγχολυτικό φάρμακο ενώ η βραβευμένη με Emmy, Μπλερ Φόστερ σκηνοθετεί ένα κεφάλαιο της σειράς που σε βάζει σε σκέψεις.

Ένα έντονα ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ, με άμεση αναφορά στην υπερσυνταγογράφηση και κατ'επέκταση χρήση του xanax, αλλά και τις αυξημένες πιθανότητες εξάρτησης απ'αυτό.

Μέσα απο τις αληθινές ιστορίες των ασθενών, το ντοκιμαντέρ πραγματεύεται το γιατί είναι τόσο εθιστικό, τι κερδίζουν αλλά και τι χάνουν παίρνοντας το, πως και αν τους δημιουργείται στερητικό σύνδρομο, αν αντιλαμβάνονται διαφορές πριν και μετά την χρήση του, αλλά και αν θα ήθελαν να το είχαν ξεκινήσει ή όχι γυρνώντας τον χρόνο πίσω.

Από την πλευρά τους οι ειδικοί, βάζουν την δική τους εξαιρετικά βοηθητική πινελιά, στο να παρέχουν όλες αυτές τις πληροφορίες σε σχέση με την δημοτικότητα του Xanax η οποία βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών, για τις νεότερες ηλικιακές ομάδες που ολοένα και γρηγορότερα τους συνταγογραφούνται βενζοδιαζεπίνες για μεγάλο διάστημα και τις μηδαμινές αντιστάσεις που χτίζονται στο σήμερα σε σχέση με αυτά που "χαλάνε" στον άνθρωπο.

Αποκτήστε από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας, το βιβλίο των Ερώτων: Στις σκιές του Έρωτα, για τους αιρετικούς της αγάπης.

Τι είναι όμως το περίφημο xanax;

Το ζάναξ υπάγεται στα αγχολυτικά (ηρεμιστικά) φάρμακα και πιο συγκεκριμένα στις βενζοδιαζεπίνες. Κυκλοφορεί σε δόσεις των 0.25mg, 0.5mg, 1mg και 2mg.

Οι βενζοδιαζεπίνες καταστέλλουν τη μεταφορά των νευρικών σημάτων. Αυτό ακριβώς χαρίζει στον ασθενή τις ηρεμιστικές, υπνωτικές, αγχολυτικές, αναισθητικές και μυοχαλαρωτικές ιδιότητές του.

Η αλπραζολάμη (alprazolam) ανήκει στην κατηγορία των βενζοδιαζεπινών.

Είναι μία τριαζολοβενζοδιαζεπίνη που ενισχύει τη δράση των GABA υποδοχέων οδηγώντας έτσι στην αναστολή της νευρικής λειτουργίας. Παρουσιάζει κατασταλτικές, υπνωτικές και αγχολυτικές ιδιότητες και επιπρόσθετα εμφανίζει αντισπασμωδική και κεντρική μυοχαλαρωτική δράση.

Τα ζάναξ χορηγούνται συνήθως σε ασθενείς βραχυπρόθεσμα για τη συμπτωματική αντιμετώπιση του άγχους και της διαταραχής κρίσεων πανικού.

Ζητήματα Ηθικής και Δεοντολογίας στην Άσκηση της Ψυχοθεραπείας
Κύκλος Σεμιναρίων για Επαγγελματίες Ψυχικής Υγείας | Γενική είσοδος: 35 ευρώ

Θεματικές Ενότητες: Διπλές σχέσεις θεραπευτή – θεραπευόμενου | Ψυχική ανθεκτικότητα του θεραπευτή | Υπέρβαση – παραβίαση ορίων στην ψυχοθεραπευτική σχέση | Ειδικές προκλήσεις στην ψυχοθεραπεία | Ζητήματα ηθικής και δεοντολογίας | Διαχείριση εξω-θεραπευτικών πληροφοριών | Διατήρηση και άρση του απορρήτου

Παρά το γεγονός ότι τα ζάναξ είναι φάρμακα που προσφέρονται για βραχυπρόθεσμη χρήση, οι περισσότεροι ασθενείς τα χρησιμοποιούν για μεγάλο χρονικό διάστημα προκαλώντας ανοχή, εξάρτηση (είναι άκρως εθιστικά), στερητικό σύνδρομο σε περίπτωση διακοπής ή μείωσής του και φυσικά παρενέργειες.

Η διάρκεια λήψης του φαρμάκου αντενδείκνυται να ξεπερνά τις τέσσερις εβδομάδες (φτάνει τις οχτώ με δώδεκα περίπου εβδομάδες με τη σταδιακή διακοπή του). Σπάνια ενδείκνυται η χρήση έως λίγους μήνες υπό συχνή βέβαια ιατρική παρακολούθηση.

Ωστόσο, πολλοί είναι οι ιατροί άλλων ειδικοτήτων ακόμη και οι ψυχίατροι που συνταγογραφούν τα συγκεκριμένα φάρμακα (και όχι μόνο) για μεγαλύτερα διαστήματα. Το ζάναξ όσο ωφέλιμο φάρμακο μπορεί να καταστεί, ταυτόχρονα τόσο επικίνδυνο μπορεί να αποβεί εάν δεν ακολουθηθεί το αυστηρό πλαίσιο χρήσης που εντάσσει ο θεράπων ιατρός τον εκάστοτε ασθενή.

Διαβάστε ακόμη στο PSYCHOLOGY.GR το σχετικό άρθρο: Ποιος συνταγογραφεί τα ψυχιατρικά φάρμακα στους Έλληνες ασθενείς;

Δείτε το επίσημο τρέιλερ του ντοκυμαντέρ Πάρ'τα χάπια σου - Xanax

Γιατί όλο και περισσότεροι άνθρωποι στρέφονται σε αγχολυτικά/αντικαταθλιπτικά φάρμακα;

Η κατανάλωση ηρεμιστικών φαρμάκων αυξήθηκε δραματικά λίγο πριν την οικονομική κρίση της Ελλάδας, φτάνοντας τη χώρα 2η στη κατάταξη Ευρωπαικά σε ρυθμό αύξησης χρήσης τέτοιων φαρμάκων. Είναι ευρέως γνωστό, ότι οι δυσμενείς κοινωνικοοικονομικές συνθήκες συνδέονται άρρηκτα με τις ψυχικές νόσους. Πέραν των οικονομικών προβλημάτων, σαφώς σε όλο αυτό έχουν συμβάλλει κι άλλοι παράγοντες.

Τι να ΜΗΝ περιμένω από την ψυχοθεραπεία μου;
3ωρο Online βιωματικό εργαστήριο του PSYCHOLOGY.GR

Θεματικές Ενότητες: Τι είναι για μένα η ψυχοθεραπεία, τι περιμένω από αυτήν τη διαδικασία; | Τι περιμένω από τον ψυχοθεραπευτή μου; | Ποια είναι τα όριά της ψυχοθεραπείας; | Πώς αντιλαμβάνομαι αν με ωφελεί ή αν τη χρησιμοποιώ ως άλλοθι για να μένω στην ουσία στάσιμος;

Εκείνο το διάστημα, άρχισε επίσης η απενοχοποίηση των επαγγελματών ψυχικής υγείας, γεγονός πολύ θετικό, το οποίο όμως έδωσε βήμα στις φαρμακοβιομηχανίες και στο αποτελεσματικό μάρκετινγκ προβάλλοντας τα ηρεμιστικά σαν καραμέλες, σαν την εύκολη και φθηνή λύση (η οποία βέβαια αποβαίνει μοιραία στο πέρασμα του χρόνου).

Το εργασιακό άγχος, τα προβλήματα στην οικογένεια αλλά και η ίδια μας η φύση που μας σπρώχνει στις εξαρτήσεις, εντείνουν το πρόβλημα.

Πηγές:

1. Η Γενιά των Xanax.

2. Ποιος συνταγογραφεί τα ψυχιατρικά φάρμακα στους Έλληνες ασθενείς;

3. Netflix.com

4. Therapia.gr - XANAX – που χρησιμοποιείται το αγχολυτικό ΧΑΝΑΧ; 

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Ζαχαρούλα Μπάρμπα

haroula barba 03Ψυχολόγος, εκπαιδευόμενη στη Γνωστική Συμπεριφορική Θεραπεία.
Μέλος της διαχειριστικής ομάδας του Psychology.gr - Επιμέλεια άρθρων.