Η ινομυαλγία είναι ένα σύνδρομο με άγνωστες, μέχρι στιγμής, αιτίες και μη συγκεκριμένη παθοφυσιολογία. Το σύνδρομο ινομυαλγίας χαρακτηρίζεται αρχικά από διάχυτο πόνο, μειωμένη ανοχή στον πόνο, διαταραχές στον ύπνο , κόπωση καθώς και συχνά εμφανίζεται κάποια ψυχολογική δυσφορία.

 Μια σειρά από παθοφυσιολογικές διεργασίες που λαμβάνουν χώρα στα κεντρικά σύστημα διαχείρισης το πόνου, εικάζεται ότι ευθύνονται για το διάχυτο πόνο στην ινομυαλγία.  Σημαντικό ρόλο φαίνεται να παίζουν επίσης και οι άξονες υποθαλάμου-υπόφυσης-επινεφριδίων καθώς και το αυτόνομο νευρικό σύστημα. 

Έχει βρεθεί επίσης ότι το αμινοξύ τρυπτοφάνη που αποτελεί πρόδρομο ουσία της σεροτονίνης, βρίσκεται σε χαμηλότερα επίπεδα σε άτομα που πάσχουν από το σύνδρομο της ινομυαλγίας. Με βάση αυτό το εύρημα η σημερινή φαρμακευτική θεραπεία βασίζεται περισσότερο στην χορήγηση SSRIs ή SNRIs και λιγότερο στα τρι-κυκλικά αντικαταθλιπτικά.

Με την χρήση σύγχρονων νευροαπεικονιστικών μεθόδων έχει επίσης βρεθεί ότι τα κύμματα P300 του ηλεκτροεγκεφαλικού σήματος επηρεάζονται από την ινομυαλγία. Πιο συγκεκριμένα άτομα που πάσχουν από το σύνδρομο της ινομυαλγίας φαίνεται να έχουν P300 σήματα χαμηλότερου πλάτους. Όπως έχει προταθεί τα P300 εμφανίζονται και κατά την ενεργοποίηση των ανασταλτικών διεργασιών του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος με μια ανάλογη σχέση του πλάτους των P300 με την ανασταλτική διεργασία.

Λαμβάνοντας υπόψιν μας τα προηγούμενα, διερωτόμαστε αν μπορούμε με κάποιο τρόπο να αυξήσουμε το πλάτος των P300 κυμμάτων και τι θα γινόταν στην περίπτωση αυτή με την ινομυαλγία.

Η νευροανάδραση μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση του πλάτους των P300 κυμμάτων χρησιμοποιώντας την εκπαίδευση του SMR ρυθμού ο οποίος συμβάλει στην ενίσχυση των θαλαμοφλοιικών ανασταλτικών μηχανισμών.

Mία πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Applied Psychophysiology and Biofeedback, αποδείχθηκε πως η νευροανάδραση μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τα συμπτώματα της ινομυαλγίας. Στην μελέτη αυτή συμμετείχαν 36 ασθενείς οι οποία χωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες. Η πρώτη ομάδα έλαβε 20 συνεδρίες (5 συνεδρίες για 4 εβδομάδες) με την μέθοδο της νευροανάδρασης ενώ η δεύτερη ομάδα έλαβε εσκιταλοπράμη (10 mg/μέρα) για 8 εβδομάδες.

Τα αποτελέσματα είναι ξεκάθαρα. Η νευροανάδραση φαίνεται να λειτούργησε καλύτερα από την εσκιταλοπράμη ανακουφίζοντας τους ασθενείς από τα συμπτώματα σε μεγαλύτερο βαθμό. Επίσης τα πρώτα αποτελέσματα και στις δύο ομάδες γίνανε ορατά στις δύο πρώτες εβδομάδες, αλλά η ομάδα της νευροανάδρασης έφτασε στο μέγιστο της απόδοσης της μόλις στην 4η εβδομάδα σε σύγκριση με την δεύτερη ομάδα που χρειάστηκε ακριβώς τον διπλάσιο χρόνο για να εμφανίσει μεγαλύτερη ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Συγγραφή Άρθρου

Πύλη Ψυχολογίας - Psychology.gr

e psy logo twitter2Επιστημονική ομάδα Ειδικών Ψυχικής Υγείας
Τμήμα Σύνταξης Πύλης Ψυχολογίας psychology.gr
Επικοινωνία: editorial @psychology.gr

Όλα τα περιεχόμενα της Πύλης Ψυχολογίας - Psychology.gr προστατεύονται από την DMCA. Η αναδημοσίευση περιεχομένου είναι αποδεκτή, μόνο εφόσον τηρούνται όλοι ανεξαιρέτως οι παρακάτω κανόνες. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση η Πύλη Ψυχολογίας θα προχωράει σε καταγγελία DMCA, χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση. Διαβάστε προσεκτικά το σχετικό πλαίσιο: ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ DMCA.com Protection Status
Σχετικά άρθρα
Σύνδρομο mobbing

Aν και ο εκφοβισμός είναι ευρύτερα γνωστός στο σχολικό...


Βρείτε Ψυχολόγο - Ειδικό Ψ.Υγείας

Επιλέξτε ειδικό για θέματα Ψυχολογίας Υγείας στον μοναδικό εξειδικευμένο κατάλογο του ελληνικού διαδικτύου.

Μεταβείτε στον κατάλογο Ειδικών Ψ.Υγείας »

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Βάλια Παυλίδου
Βάλια ΠαυλίδουΕπιστημονική Συνεργάτιδα του Psychology.gr - Συγγραφή άρθρων
Τηλέφωνo Επικοινωνίας: 6934439522
Email: valiapsyc@yahoo.gr
 

Η Βάλια Παυλίδου είναι ψυχολόγος Γνωστικής Συμπεριφορικής Κατεύθυνσης και εργάζεται από το 2011, ιδιωτικά, στη Θεσσαλονίκη παρέχοντας ψυχοθεραπεία και συμβουλευτική σε ενήλικες.

Εκπαίδευση

Αποφοίτησε από το τμήμα Ψυχολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 2001 όπου και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στον τομέα Κοινωνικής Κλινικής Ψυχολογίας, με Υποτροφία Αριστείας του ΙΚΥ. Εκπαιδεύτηκε στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και των διατροφικών διαταραχών από την Ελληνική Εταιρεία Έρευνας της συμπεριφοράς

Επαγγελματική εμπειρία & Συνεργασίες

Έχει συνεργαστεί επί σειρά ετών με το Κέντρο Στήριξης της Απασχόλησης και Επιχειρηματικότητας των Γυναικών «Εργάνη» παρέχοντας συμβουλευτική απασχόλησης και ψυχοκοινωνική στήριξη σε γυναίκες, σε μέλη ευπαθών κοινωνικά ομάδων και σε μέλη γυναικείων συνεταιρισμών, τόσο ατομικά όσο και ομαδικά. Παράλληλα συνεργάστηκε με την ΧΕΝ Καλαμαριάς ως ψυχολόγος, συντονίζοντας την Ομάδα Ανάπτυξης Δεξιοτήτων Επικοινωνίας και με την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κοζάνης ως συνεργάτης σε θέματα ανθρωπίνων πόρων. Εργάστηκε για τρία χρόνια στο Γραφείο Διασύνδεσης Σπουδών και Σταδιοδρομίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ως Σύμβουλος Σταδιοδρομίας. Στην επαγγελματική της εμπειρία συγκαταλέγεται η συνεργασία με την Cosmote Θεσσαλονίκης ως Ψυχολόγος – Σύμβουλος Προσωπικού με αντικείμενο την συμβουλευτική υποστήριξη των εργαζομένων αλλά και την εκπαίδευση τους στην διαχείριση δύσκολων πελατών.

Απαριθμεί πλήθος συνεργασιών ως εκπαιδεύτρια σε θέματα που άπτονται του αντικειμένου της ψυχολογίας. Έχει συνεργαστεί με το Ινστιτούτο Επιμόρφωσης του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης & Αυτοδιοίκησης, με τις Σχολές Γονέων, με Κέντρα Δια βίου Μάθησης, με δημόσια ΙΕΚ και Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης.

Η επαγγελματική της εμπειρία συμπληρώνεται από επιστημονικές δημοσιεύσεις, εκπαιδεύεσεις και πλήθος εισηγήσεων σε θέματα συμβουλευτικής.

 

Δείτε όλα τα άρθρα της Επιστημονικής Συνεργάτιδας στο psychology.gr: Αρθρογραφία Βάλια Παυλίδου

Δωρεάν Λογοθεραπευτική και Εργοθεραπευτική αξιολόγηση σε παιδιά
Galinos Logo

Δωρεάν Λογοθεραπευτική και Εργοθεραπευτική αξιολόγηση σε παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας παρέχει το Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας και Προσωπικής Ανάπτυξης Γαληνός στο πλαίσιο της κοινωνικής του στόχευσης.

Ο μύθος των 10.000 ωρών
Εστιασμένη εξάσκηση

Ενδεχομένως ο Ιντιταρόντ να είναι ο πιο εξουθενωτικός αγώνας στον κόσμο. Για περισσότερο από μία εβδομάδα, σκύλοι που σέρνουν έλκηθρα αγωνίζονται διασχίζοντας πάνω από 1.100 μίλια στον πάγο της Αρκτικής. Συνήθως, οι σκύλοι και ο οδηγός τους τρέχουν όλη την ημέρα και ξεκουράζονται τη νύχτα ή τρέχουν όλη τη νύχτα και ξεκουράζονται την ημέρα.

Διαγωνισμός για ένα (1) αντίτυπο του βιβλίου «Μέθοδοι Έρευνας στην Ειδική Αγωγή»
Μέθοδοι Έρευνας στην Ειδική Αγωγή

Η Πύλη Ψυχολογίας Psychology.gr προσφέρει με κλήρωση, ένα αντίτυπο του βιβλίου: «Μέθοδοι Έρευνας στην Ειδική Αγωγή» των Ηλία Αβραμίδη και Ευφροσύνης Καλύβα.

Θεωρία και Εφαρμογές.
Ένα βιβλίο που φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα χρήσιμο οδηγό για μελλοντικούς ερευνητές του χώρου.
Δηλώστε συμμετοχή!

Πρώτα σε πωλήσεις βιβλία

Εγγραφείτε στο Newsletter μας!

* απαιτούμενα πεδία
Ενδιαφέροντα * :
0
Shares