Η Νοητική Ενδυνάμωση μέσω προγραμμάτων Γνωστικής Αποκαταστασης είναι μία δομημένη σειρά θεραπευτικών ασκήσεων και λειτουργικών δραστηριοτήτων που σχεδιάζονται για την επανεκπαίδευση των νοητικών ικανοτήτων του ασθενούς. Τα προγράμματα είναι ατομικά και σχεδιάζονται ανάλογα με τις προσωπικές ανάγκες, νοητικές ελλείψεις και συμπεριφορικά προβλήματα του ασθενούς.

Ο σχεδιασμός πραγματοποιείται ύστερα από λεπτομερή Νευροψυχολογικό Έλεγχο. Ο ασθενής μειώνει, διαχειρίζεται και αντιμετωπίζει τις νοητικές ελλείψεις που προκαλούνται από εγκεφαλική βλάβη με απώτερο στόχο την βελτίωση της ποιότητας ζωής και της λειτουργικότητας. 

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:
1. Λειτουργικές ασκήσεις με εφαρμογή στην καθημερινότητα (οικολογικές)
2. Πρακτικές ασκήσεις (με χαρτί και μολύβι)
3. Επανεκπαίδευση, αντιστάθμιση και εξάσκηση των ικανοτήτων που εκλείπουν
4. Ψυχοεκπαίδευση σχετικά με τις ελλείψεις
5. Ασκήσεις σε Η/Υ (πρόγραμμα Ostracon).

Οι θεραπευτικές παρεμβάσεις επικεντρώνονται στους ακόλουθους νοητικούς τομείς: Μνήμη και Μάθηση, Προσοχή/Συγκέντρωση, Οπτική και Ακουστική Αντίληψη/ Επεξεργασία, Γλωσσική ευχέρεια, Οπτικοχωρικές Ικανότητες και Εκτελεστικές διεργασίες. Η θεραπεία είναι καθοδηγούμενη με ασκήσεις που στοχεύουν στην βελτίωση της συγκέντρωση, της λεκτικής ευχέρειας, της μάθησης και της μνήμης. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει 2 εβδομαδιαίες συνεδρίες για 4 ως 6 μήνες.

Η Νοητική Ενδυνάμωση μέσω προγραμμάτων Γνωστικής Αποκαταστασης μπορεί να εφαρμοστεί σε νευροεκφυλιστικές ή νευρολογικές διαταραχές όπως η Νόσος Alzheimer’s/ Parkinson’s, Σκλήρυνση κατά Πλάκας, Επιληψία, Αφασικά Σύνδρομα και νοητικές ελλείψεις λόγω εγκεφαλικών επεισοδίων ή όγκων. Μπορούν επίσης να εφαρμοστούν σε ψυχιατρικές διαταραχές (Κατάθλιψη, Άγχος, Ψυχώσεις) όταν παρατηρείται νοητική αποδυνάμωση. Τέλος σε περιπτώσεις νοητικής δυσλειτουργίας λόγω χρόνιας λήψης φαρμακευτικής αγωγής (αντιψυχωσικά, ηρεμιστικά, βενζοδιαζεπίνες), κατάχρησης ουσιών (αλκοόλ και ναρκωτικά), ολική χειρουργική αναισθησία και χημειοθεραπεία για την αντιμετώπιση του καρκίνου.

Τα προγράμματα Νοητικής Ενδυνάμωσης δημιουργούν ένα θεραπευτικό πλαίσιο που θα βοηθήσει τον ασθενή να μεταφέρει τα οφέλη της εξάσκησης και στην καθημερινότητα του. Στηρίζονται  στη θεωρία και την κλινική πράξη της Νευρολογίας και της Νευροψυχολογίας και τα προγράμματα γίνονται πάντα σε συνεργασία με τον θεράποντα ιατρό, Νευρολόγο/ Ψυχίατρο/ Παθολόγο. Είναι υποστηρικτικά και δεν αντικαθιστούν την φαρμακευτική αγωγή. 

Για την συμμετοχή απαραίτητες προϋποθέσεις είναι:
1. η εναισθησία
2. η συνεργασία του περιθάλποντα
3. η απουσία γλωσσικών διαταραχών και κατανόησης
4. οι ακέραιες αισθητηριακές λειτουργίες (ακοή και όραση).

 

Συγγραφή Άρθρου

Αναστασία Τέσσα Χριστοδούλου

tessa xristodoulouΚλινική και Δικαστική Ψυχολόγος - Νευροψυχολόγος.
Γνωστική Συμπεριφορική Θεραπεύτρια.
Διδάκτωρ Εφαρμοσμένης Ψυχολογίας στην Ιατρική.

Όλα τα περιεχόμενα της Πύλης Ψυχολογίας - Psychology.gr προστατεύονται από την DMCA. Η αναδημοσίευση περιεχομένου είναι αποδεκτή, μόνο εφόσον τηρούνται όλοι ανεξαιρέτως οι παρακάτω κανόνες. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση η Πύλη Ψυχολογίας θα προχωράει σε καταγγελία DMCA, χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση. Διαβάστε προσεκτικά το σχετικό πλαίσιο: ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ DMCA.com Protection Status

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Η διαδικασία της Δικαστικής Συμπαράστασης
Δικαστική Ψυχολογία

Η διαδικασία της Δικαστικής Συμπαράστασης ορίζει την διενέργεια Ψυχιατρικής Πραγματογνωμοσύνης για την διαπίστωση της κατάστασης του υποβαλλόμενου προσώπου. Μία πραγματογνωμοσύνη μπορεί να διαταχθεί είτε μέσω Τεχνικού Συμβούλου, είτε μέσω αίτησης ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου. Κατόπιν βάση του άρθρου 1667 ΑΚ, θα εκδικαστεί κατά την εκούσια δικαιοδοσία.

Νευροψυχολογικές παρεμβάσεις σε ασθενείς με νόσο Parkinson’s

Η νόσος του Parkinson’s είναι μία χρόνια, μη ιάσιμη, νευροεκφυλιστική διαταραχή που σχετίζεται με βλάβη σε μεταιχμιακές και νεοφλοιώδεις εγκεφαλικές περιοχές. Αρχικά, εντοπίζεται κατά κύριο λόγο στις ντοπαμινεργικές ίνες των νευρώνων στην οπισθιο-πλάγια περιοχή του κερκοφόρου πυρήνα. Σταδιακά, παρατηρείται απώλεια της ντοπαμίνης με την βλάβη να επεκτείνεται στο ραβδωτό, το στέλεχος και τον νωτιαίο μυελό.

Νευροψυχολογική αξιολόγηση της Μνήμης

Συχνά υπάρχει η παρανόηση ότι η έκπτωση των νοητικών λειτουργιών είναι χαρακτηριστικό της φυσιολογικής διαδικασίας της γήρανσης άρα και αναμενόμενο. Αυτό όμως δεν είναι η αλήθεια καθώς κάποια άτομα λόγω γενετικής προδιάθεσης και προσωπικού ιατρικού ιστορικού μπορεί να εμφανίσουν ή να μην εμφανίσουν συμπτώματα ανάλογα των ανοϊκών συνδρόμων.

Αξιολόγηση Γενικής Νοημοσύνης (IQ test)

Κατόπιν πολυετούς αναμονής κυκλοφόρησαν και στην Ελλάδα από τις εκδόσεις ΜΟΤΙΒΟ Αξιολόγηση σε συνεργασία με την Pearson Assessment Group, UK, οι κλίμακες αξιολόγησης της γενικής νοημοσύνης για εφήβους (16+ ετών) και ενήλικες, Wechsler Adult Intelligence Scale IV, Ελληνική Έκδοση.

Εγγραφή στο Newsletter

Απεχθανόμαστε το Spam! Στην 1η λίστα, θα λαμβάνετε emails από την Πύλη Ψυχολογίας για επιλεγμένα άρθρα ψυχολογίας. Στη 2η λίστα, θα λαμβάνετε προτάσεις βιβλίων ψυχολογίας. Στην 3η λίστα, κάντε εγγραφή μόνο αν είστε επαγγελματίας ψυχικής υγείας.

0
Shares